Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cum transport 20 de roi 270 de km.

Mesajde Crysty » 17 Apr 2012, 14:53

Pentru un incepator in apicultor ,problema cea mai importanta este intotdeauna cea de care se loveste la momentul respectiv.
La momentul acesta am ajuns la problema aduceri acasa a unui numar de 20 de roi configurat pe 5 rame,cazate in stupi dadant de 10 cu fund AV,podisor fara aerisire (pfl) si capac fara aerisire.mentionez ca durata transportului poate ajunge pana la 7 ore .Va rog sa ma indrumati din experienta dumneavostra pentru a nu avea pierderi insemnate,mentionezi ca stupii for fi incaracati si descarcati de cel putin doua ori, pentru ca nu am acces la ei cu masina de transport si deci o sa fiu nevoit sa ii scot cu tractor, sau carute ,sau ceva de teren pana la drumul unde am acces cu masina care urmeaza sa faca transportul final.As vrea sa stiu daca am nevoie de diafragme,daca trebuie sa folosesc folie peste rame, as vrea sa evit axfisierea,s-au sa se scurga mierea pe ei sau mai stiu eu ce se poate intampla.Daca ma poate ajuta cine sa imi spuna cum trebuie sa pregatesc stupul pas cu pas.
singura vietate pe care am transportat-o pe lungimea asta de drum a fost un pestisor...a rezistat saracu :)multumesc mult si astept cu nerabdare sfaturile dumneavoastra.
Crysty

Re: cum transport 20 de roi 270 de km.

Mesajde Avram Sorin » 17 Apr 2012, 15:14

Salut . Anul acesta am transportat si eu stupi cam in aceasi configuratie. La mine pe 12 rame cu fund AV fara alte aerisiri. Durata transport 2 ore .
Cum am procedat :
Inainte de incarcare stupii au fost verificati si la fiecare s-a completat de la 7-8 rame pe cat erau, cu rame ca sa fie cutia plina (12 rame) . La cativa neavand rame destule am batut in fiecare parte dupa diafragma cuie pentru a tine ramele stranse.
Pasul doi a fost asigurarea subarului sa nu iasa accidental. ( un cui ) .
Pasul trei o chinga la fiecare stup, sa tina capacul in cazul in care dai in gropi. Precizez ca o chinga de genul de mai jos este 1,3 ron si o folosesti apoi si in stupina.
Imagine
Apoi la fiecare stup am obturat urdinisul cu burete. Incarcati si transport. La destinatie nici o problema. Dupa asezare pe suporti i-am lasat 45 min apoi am deschis urdinisurile. Precizez ca stupii trebuie transportati cu ramele paralel cu drumul. Eu zic ca in loc de burete sa pui bucati de plasa fixate cu ceva holtsuruburi si urdinisurile sa fie orientate spre spate sa nu intre curent la viteze mai mari.
Telefon : 0732.406.209
www.dapis.ro Stupina Avram
Avram Sorin

Mesajde janese » 17 Apr 2012, 15:25

1. ii aduci in spatiu inchis cu auto sau cu remorca deschisa?
2. sa nu le fi dat proprietaru sirop in ultimele doua zile de la transport
3. transporti ziua pe timp de ploaie sau noaptea.
4. pe drum mergi atent...nu da in gropi..dar totusi daca iei o groapa doua,nu inseamna ca e jale!!!
5.in fiecare cutie apropii ramele de un perete,apoi dai tinta,cui,vertical in umerasul ultimei rame,la ambele capete (ale ultimei rame) sa nu permita rasfirarea ramelor.
5.1... e bine sa faci transvazarea in cutiile tale cu o zi, doua, inainte de a pleca la drum sa propilizeze umerasii ramelor,dar asta nu este un amanunt asa de important
6.daca nu ai podisor cu aerisire e f bine
7. FAV il tii obturat cu tabla,..atentie ca un oarecare curent de aer rece,le inebuneste
8. daca nu aveai FAV,dadeai in fiecare perete(3 pereti),in spatiul gol cate o gaura de 3mm diametru cu bormasina, la jumatea inaltimii perewtelui si in centrul spatiului gol
8. transportul intr-o cutie de zece rame a cinci rame de albina,e floare la ureche...adica nu comporta nici un risc de mortalitate,depopulare
9. asigura-te ca pleci cu matci in ei de la proprietar, sa nu te trezesti ca lipseste vreuna acasa si sa dai vina pe transport!!
inchide urdinisu cu burete dar sa nu treaca lumina prin el
bafta!!
Ultima oară modificat de janese pe 17 Apr 2012, 15:40, modificat 1 dată în total.
janese

Mesajde Crysty » 17 Apr 2012, 15:27

[quote="Avram Sorin"]Salut . Anul acesta am transportat si eu stupi cam in aceasi configuratie.
salut.subarul sa il tin bagat complet,(adica sa opturez total fundul) totusi transportul poate dura 7 ore,nu se axfisiaza?
Am uitat sa precizez ultimii 250 de km ii transport cu masina acoperita cu prelata,cred ca nu o sa prea intre aerul pe acolo.Ai pus folie peste rame? dar podisorul l-ai pus?
ms de ajutor.
Crysty

Mesajde Avram Sorin » 17 Apr 2012, 15:28

Asa i-am transportat.

Imagine
Avram Sorin

Mesajde Avram Sorin » 17 Apr 2012, 15:33

nu am podisor la cutii. eu nu am pus nimic peste rame.In total pana le-am incarcat si transport au stat inchisi cam 3 ore. Temperatura afara 15-16 grade. Dar tine cont ca i-am transportat cam 2 ore cu o viteza de maxim 20 km/ ora ca drumul era infernal. De fapt in aceste 2 ore am facut cam 15 km :x . La tine e putin altfel.
Avram Sorin

Mesajde janese » 17 Apr 2012, 15:36

Crysty scrie:
Avram Sorin scrie:Salut . Anul acesta am transportat si eu stupi cam in aceasi configuratie.
salut.subarul sa il tin bagat complet,(adica sa opturez total fundul) totusi transportul poate dura 7 ore,nu se axfisiaza?
Am uitat sa precizez ultimii 250 de km ii transport cu masina acoperita cu prelata,cred ca nu o sa prea intre aerul pe acolo.Ai pus folie peste rame? dar podisorul l-ai pus?
ms de ajutor.

idea este la vremea asta...sa fie sub 15 grade afara...sa nu bata soarele in ei ..tabla de la FAV nu etanseaza perfect...in esenta ..daca ai sub cinshpe grade afara si o gaurica prin care sa poata trece o albina atnci nu moare asfixiat din lipsa de aer...stupii se sufoca din cauza temperaturii ridicate din cutie..nu din lipsa de aer!inlegatura cu prelata...are aer din belsug
janese

Mesajde Avram Sorin » 17 Apr 2012, 15:37

... si fundul obturat total cu subarul pe care l-am asigurat cu un cuiut.
Avram Sorin

Mesajde Crysty » 17 Apr 2012, 15:41

1. ii aduci in spatiu inchis cu auto sau cu remorca deschisa?
portiunea de drum desfundat si deal o sa o fac probabil cu un tractor si remorca pana ies la drum practicabil,de acolo o sa ii duc cu autoutilitara acoperita toatal cu prelata.

2. sa nu le fi dat proprietaru sirop in ultimele doua zile de la transport
am sa vorbesc cu el sa tina cont.
3. transporti ziua pe timp de ploaie sau noaptea.
cred ca transportul incepe sera la amurg
4. pe drum mergi atent...nu da in gropi
o sa fie ceva probleme ca nu eu conduc tractoru, dar o sa am in vedere.
5.in fiecare cutie apropii ramele de un perete,apoi dai tinta,cui,vertical in umerasul ultimei rame,la ambele capete (ale ultimei rame) sa nu permita rasfirarea ramelor.
deci nu trebuie sa pun diafragme dupa ultima rama tintuita?5.1... e bine sa faci transvazarea in cutiile tale cu o zi, doua, inainte de a pleca la drum sa propilizeze umerasii ramelor,dar asta nu este un amanunt asa de important.
am sa vorbesc cu vanzatoru sa facem asa.
6.daca nu ai podisor cu aerisire e f bine
7. FAV il tii obturat cu tabla,..atentie ca un oarecare curent de aer rece,le inebuneste.
ok, nu este nici o problema daca subarul la mine este din pfl?.
8. daca nu aveai FAV,dadeai in fiecare perete(3 pereti),in spatiul gol cate o gaura de 3mm diametru cu bormasina, la jumatea inaltimii perewtelui si in centrul spatiului gol
8. transportul intr-o cutie de zece rame a cinci rame de albina,e floare la ureche...adica nu comporta nici un risc de mortalitate,depopulare
9. asigura-te ca pleci cu matci in ei de la proprietar, sa nu te trezesti ca lipseste vreuna acasa si sa dai vina pe transport!!
inchide urdinisu cu burete dar sa nu treaca lumina prin el
trebuie un burete anume? sau orice doar sa nu permita trecerea luminii?
bafta!!

multumesc frumos.
Ultima oară modificat de Crysty pe 17 Apr 2012, 15:51, modificat 1 dată în total.
Crysty

Mesajde janese » 17 Apr 2012, 15:44

burete presat in urdinish...dar atentie nou...sa nu fie de de cine stie unde,cu cine stie ce mirosuri!

RAMELE PARALELE CU DIRECTIA DE DEPLASARE A MASINII
cauta sa ajungi cu ele pe intuneric... si sa stea pe vatra ta o ora doua cu urdinisul deschis...sa nu le dai drumu acasa pe lumina si sa se duca in patru zari!!!
janese

Mesajde Crysty » 17 Apr 2012, 15:53

janese scrie:burete presat in urdinish...dar atentie nou...sa nu fie de de cine stie unde,cu cine stie ce mirosuri!

RAMELE PARALELE CU DIRECTIA DE DEPLASARE A MASINII
cauta sa ajungi cu ele pe intuneric... si sa stea pe vatra ta o ora doua cu urdinisul deschis...sa nu le dai drumu acasa pe lumina si sa se duca in patru zari!!!

dupa calculele mele o sa ajung dimineta in jur de ora 03:00 +1 ora descarcatul
Crysty

Mesajde Crysty » 17 Apr 2012, 16:40

dogvet scrie:Atentie la tipul suspensiei remorcii cu care realizati transportul.Daca e pe arcuri foi cu telescop e OK,daca suspensia e pe punte knott e bine sa reduceti presiunea in pneurile remorcii pt a limita vibratiile si ,,topaitul'' ramelor pe vertical.Daca remorca are obloane bune si sint ,,pline''(adica au tabla ) nu se impune obligatoriu astuparea fundului AV cu subarul,mai ales daca aveti prelata la remorca.

in remorca acoperita cu prelata se creeaza curenti destul de puternici,la o viteza de 70 km/h curentii sunt f puternici,deci nush ce sa zic,
Crysty

Mesajde Crysty » 18 Apr 2012, 22:47

nea janese o sa tintuiesc ultima rama cu 2 cuisoare, ..dar dupa ea mai pun diafragma ???...au ba?...daca nu pun diafragma locul liber ramas nu le pote face nici un rau cred...
Crysty

Mesajde jenica67 » 18 Apr 2012, 23:00

Janese, eu stiu ca Pupemea zicea ca ramele, trebuie sa fie perpendiculare pe directia de mers, nu paralele, ca zicea, ca sunt mai mari si periculoase vibratiile laterale, decat cele longitudinale, in timpul mersului, sau am retinut eu gresit ??
jenica67

Mesajde Dila Daniel » 18 Apr 2012, 23:08

Depinde de mijlocul de transport.Latimea si cat de sus este centrul de greutate.
Daca transporti cu masina mica(remorcuta)...paralele cu directia de deplasare.
Ramele prinse cu 2 cuisoare in lateral...sunt ok si fara diafragma.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde janese » 19 Apr 2012, 13:53

problema sa nu se toace albine intre rame....necazul vine de la franari nu de la balansul de pe o roata pe alta!
janese

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE