Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

regina la un roi?

Mesajde liviu1965 » 03 Iul 2011, 19:27

Astazi am fost nevoit sa impart un stup in doua.Am stup dadanat in 10 rame.Cred ca erau cam 20-30 botci ( si centrale si marginase , cam pe 5 rame ). Mentionez ca acum 3 zile era totul ok, 2-4 botci centrale, Pana acum nu a fost destula albina ca sa urce si in urma cu aceste 3 zile totul parea sa intre in normal, adica a urcat, a inceput sa ceruiasca FA si sa depuna miere in FC.
Astazi am avut parte de aceasta surpriza.Am impartit totul pe din doua, partea proasta e ca nu am putut sa gasesc regina batrana, era multa,multa albina tanara.Cam pe la ora 12 , fara vant , caldut...Am dat un tf la un prieten si el m-a invatat sa fac chestia asta.Acum , ora 19,30 este activitate la urdinusul original si lipsa la celalalt nou.Cred ca situatia asta e ok.
Maine , tot pe la 12 intentionez sa verific din nou .Am lasat la ambii roi cate 2 botci centrale ( nu erau gemene ).Daca gasesc regina batrana " ii intind gatul "?. Partea proasta e ca acum cand m-am uitat in cutia in care strang ceara am gasit o reginutza.De asemeni , cand "hacuiam" botcile am mai gasit o reginutza si am lasat-o in stupul prim. Multe regine.....Sa bag regina asta tanara in roiul nou ( fara activitate la urdinis? )

Sper ca nu v-am zapacit.....
Orisice idee este bine venita

Cu respect,

Liviu
liviu1965

Re: regina la un roi?

Mesajde un OM » 03 Iul 2011, 22:22

De regula, atunci cand rupem botcile coapte (adica cu matci gata de eclozare) exista posibilitatea ca unele din matci auzind ce le facem suratelor lor se grabesc sa eclozeze si fie le luam cu dalta sau vreun cutit, le atingem in zona abdomenului, o zona sensibila . Pe cat posibil sa ne hotaram dinainte care botci sa le lasam in stup si sa nu le deranjam. Eu nu folosesc matcile iesite din botcile pe care le-am rupt de pe rama.
Se lasa 1 botca capacita si cel mult inca una necapacita, daca este posibil.
Mai bine nu riscacu matca gasita in cutia cu resturi, daca stii sigur ca fiecare stup are botci.
un OM

Re: regina la un roi?

Mesajde liviu1965 » 04 Iul 2011, 10:11

Multumesc ptr. sfat Am sa-l urmez

Liviu
liviu1965

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR