Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Albina sau soarele?

Mesajde badguy_goodguy » 02 Mai 2012, 11:07

Am pus aproximativa 15 rame cu miere capacita intr-un stup gol pe care l-am inchis.
Albinele au dat tarcoale cam 1 saptamana,si nimic... nu intrau inatru.
Astazi am observat in spatele stupului o gaura la imbinarea dintre corpul de jos si fund prin care ieseau si intrau albinele intr-o adevarata voie.
Ele au facut aceea gaura? sau din cauza caldurii lemnul a crapat 1 cm si albina acuma poate intra?
badguy_goodguy

Re: Albina sau soarele?

Mesajde Cristian IONITA » 02 Mai 2012, 14:05

sarmana albinuta ..... cum o fi sapat ea in lemn sa-si faca loc .... te pomenesti ca a aparut o noua natie de albina .... cu colti de fier deja prewlucrati in dinti de fierastrau.

albina mai sapa .... dar prin ceara, prin propolis ... prin materii moi ... nu cred ca si prin lemn, decat daca o fi fost foarte putregait
Ultima oară modificat de Cristian IONITA pe 02 Mai 2012, 16:52, modificat 1 dată în total.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde badguy_goodguy » 02 Mai 2012, 15:59

Se plangeau multi ca pot roade polistirenul extrasurdat,etc ...
stupul e din lemn de brad, banuiesc ca daca era o gaura mica puteau face una mai mare...
badguy_goodguy

Mesajde CATALIN » 02 Mai 2012, 16:11

nu banuiesti bine deloc e chiar culmea si aiurea sa se intample asa ceva
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde Cristian IONITA » 02 Mai 2012, 16:51

badguy_goodguy scrie:Se plangeau multi ca pot roade polistirenul extrasurdat,etc ...
stupul e din lemn de brad, banuiesc ca daca era o gaura mica puteau face una mai mare...

poliestirenul nu este "ros" ci descompus bucatica cu bucatica, de fapt bobita cu bobita
Cristian IONITA

Mesajde nicu has » 02 Mai 2012, 19:23

poate materialul nu a fost uscat cat trebuie si cand a dat soarele pe lada a secat suficient cat sa patrunda albinele
sau gaura a existat si tu u ai obs.
nicu has

Mesajde nae » 02 Mai 2012, 21:29

Caldura si umiditatea din stup ... inchis . La exterior fibra se usuca fortat , la interior ''suge '' umiditatea ... cand usuci scandura (fortat /rapid ) se uda sa nu crape .
nae

Mesajde akmm » 03 Mai 2012, 07:43

Cristian IONITA scrie:poliestirenul nu este "ros" ci descompus bucatica cu bucatica, de fapt bobita cu bobita

Asta da cercetare stiintifica!
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde iunicu » 06 Mai 2012, 15:08

Cristian IONITA scrie:sarmana albinuta ..... cum o fi sapat ea in lemn sa-si faca loc .... te pomenesti ca a aparut o noua natie de albina .... cu colti de fier deja prewlucrati in dinti de fierastrau.

albina mai sapa .... dar prin ceara, prin propolis ... prin materii moi ... nu cred ca si prin lemn, decat daca o fi fost foarte putregait

Prin lecturil mele am gasit un pasaj in care domnul Hristea descria cum albinele sunt in stare sa roada lemnul urdinisului pentru a-l largi atunci cand acesta este prea stramtorat.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde augustin » 06 Mai 2012, 22:59

Umezesc cu saliva lemnul, hartia, chiar si placajul care s-a umflat de apa. Apoi apuca si trag cu mandibulele materialul umezit. Vazut!
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde Cristian IONITA » 06 Mai 2012, 23:01

oki .... am retinut .... deci albina poate "trafora" prin lemn
Cristian IONITA

Mesajde augustin » 06 Mai 2012, 23:02

badguy_goodguy scrie:Am pus aproximativa 15 rame cu miere capacita intr-un stup gol pe care l-am inchis.
Albinele au dat tarcoale cam 1 saptamana,si nimic... nu intrau inatru.
Astazi am observat in spatele stupului o gaura la imbinarea dintre corpul de jos si fund prin care ieseau si intrau albinele intr-o adevarata voie.
Ele au facut aceea gaura? sau din cauza caldurii lemnul a crapat 1 cm si albina acuma poate intra?

Insa, la afacerea asta au lucrat alti factori (soare, dif de temperatura, lemnul, etc), nu albinele.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde augustin » 06 Mai 2012, 23:05

Cristian IONITA scrie:oki .... am retinut .... deci albina poate "trafora" prin lemn

Nu, albinele nu pot "trafora". Pur si simplu umezesc si smulg. Viespile, bondarii, astia da, au mandibulele ca niste ferastraie cu care pot trafora chiar si suprafete netede.
augustin

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR