Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Inmultire

Mesajde adriann » 22 Mai 2012, 00:56

In jumatatea cu matca mai bagi 2-3 FA la crescut.. ca sa aiba spatiu de ouat.... si daca raman cumva botci poate sa si roiasca dar la fel de bine pot distruge albinele botcile... sau sa se faca un schimb linistit de matca.
adriann

Mesajde iulians » 22 Mai 2012, 19:46

Daca din interiorul unui stup puternic scot matca cu o rama de puiet si o rama de pastura si le mut in alta cutie in care mai asez si cativa faguri artificiali formand o famile, intrebarea este in stupul ramas se construiesc botci iar stupul respectiv se poate diviza in 3-4 noi familii?
iulians

Mesajde stroe » 22 Mai 2012, 20:20

iulians scrie:Daca din interiorul unui stup puternic scot matca cu o rama de puiet si o rama de pastura si le mut in alta cutie in care mai asez si cativa faguri artificiali formand o famile, intrebarea este in stupul ramas se construiesc botci iar stupul respectiv se poate diviza in 3-4 noi familii?

Pai familia cu matca va fi slaba si nu va cladi noi faguri asa cum ti-ai dori.
Botcile din stupul ramas vor fi de salvare si de calitate slaba.
Mai exista si problema pierderilor la fecundare.
Cumapara si tu cateva matci fecundate si gata.
stroe

Mesajde alt stupar » 22 Mai 2012, 20:52

divizam, divizam, divizam...
am n-am matca, am/n-am botca, eu musai divizez. Ca-i la moda !
ca deh... am un stup si Doamne ! ce m-as lauda la neamuri ca am inmultit....
apoi ( sigur ca exista si-un apoi ) vine toamna.
Si cine-i mai fruntas la cerut sfaturi cum sa ierneze doua matze lesinate ?
Pai... io, ca doar AM DIVIZAT :twisted: :evil:

Usor mai e de divizat...
Maaaah ! prostiile astea de le facem acum le platim scump in iarna !!!!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Adi Hodis » 22 Mai 2012, 22:21

alt stupar scrie:...
Usor mai e de divizat...
Maaaah ! prostiile astea de le facem acum le platim scump in iarna !!!![/b]

Alt stupare, lasa bre ca nu-i primu' da' nici ultimu' ... de parca n-ai sti cum e ... nou venit, gata la servit ... intrebari, ca mai nou asa se invatza apicultura.
Nu-i bai bre, incet incet invatza ... :)

Uite ce raspuns complect a primit de la d-l Jenica ... insa vezi bine ca nu-i de-ajuns.
jenica67 scrie:Pune daca ai pe post de magazie, tot un corp 1/1, ful cu rame cu fagure artificial, ii lasi pana dupa salcam, sa construiasca cat mai mult, si sa bage miere. Dupa salcam, eu asi imparti fiecare stup in 3, asi face 2 roi cu 3 rame cu puiet, 1 rama cu hrana si pastura si 2 rame construite cu miere sau, nectar de la salcam, si al 3-lea din 1 rama cu puiet capacit, sau cate ti-au ramas, si restu de rame ce mai au ramas. La primele doua le-asi da o botca capacita si i-asi muta in alt loc in stupine, iar la ultimul asi lasa matca si l-asi lasa pe loc. Daca bagi in ei si sirop pana la tei, eu zic ca apuci sa recoltezi si ceva miere cu ei. Oricum rezerve vor avea sigur.

Cum ziceam, nici primul nici ultimul ... uite altul, vrea sa faca roi ... nu tu botci, nu tu matca comandata dar vrea si el ... nah ! :)
viewtopic.php?f=15&t=2016&view=unread#unread
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde iulians » 22 Mai 2012, 22:39

Concluzia este urmatoarea:daca nu ai botci trebuiesc cumparate matci. Am retinut.
iulians

Mesajde Adi Hodis » 22 Mai 2012, 23:03

iulians scrie:Concluzia este urmatoarea:daca nu ai botci trebuiesc cumparate matci. Am retinut.

Da dar ai scapat varianta ca poti sa astepti sa-si faca botci. E mai ieftin. :idea:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde un OM » 23 Mai 2012, 00:20

Adica fortezi familia cu cele mai bune rezultate sa intre in frigurile roitului prin adaugarea de rame cu puiet capacit. Botcile rezultate se vor lua doar de pe ramele familiei de baza si nu de pe ramele introduse, care vor fi insemnate vizibil. In plus la stupii verticali se va renunta la magaziile de miere, iar la orizontali se va restrange cuibul doar la ramele cu puiet, pastura si vreo 2 rame cu miere.Albina in plus, luata prin ramele cu puiet, o vei folosi in constituirea roiurilor.
un OM

Mesajde Adi Hodis » 23 Mai 2012, 08:19

un OM scrie:Adica fortezi familia cu cele mai bune rezultate sa intre in frigurile roitului prin adaugarea de rame cu puiet capacit. Botcile rezultate se vor lua doar de pe ramele familiei de baza si nu de pe ramele introduse, care vor fi insemnate vizibil. In plus la stupii verticali se va renunta la magaziile de miere, iar la orizontali se va restrange cuibul doar la ramele cu puiet, pastura si vreo 2 rame cu miere.Albina in plus, luata prin ramele cu puiet, o vei folosi in constituirea roiurilor.

Cine stie ... cunoashte !. :)
Se vede ca nu a frunzarit degeaba cartile de apicultura.
Felicitari OM-ule !. :D
Adi Hodis

Mesajde gabi bee » 23 Mai 2012, 09:01

eu am inghesuit o familie care era pe 11 rame de albina din care 7-8 cu puiet in ideea de a obtine botci . i-am scos toate ramele cu puiet larvar , fara albina , si am lasat-o pe 5 rame tepene de puiet capacit + una de miere si toata albina si am restrans cu o diafragma etansa la 6 rame ! desi au trecut aproape 10 zile nici urma de intrat in friguri . parte din puietul capacit a eclozionat iar matca a umplut imediat cu oua . matca este in al treilea an si ma cam surprinde cumintenia ei dar nu am lasat-o nici eu asa si i-am bagat acum 2 zile 2 litri de sirop ca sa o blochez si diseara mai bag inca doi si sa o vad daca mai rezista ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde ves.lucian.zabrani » 23 Mai 2012, 09:04

oare ai facut bine ca ai scos ramele cu puiet larvar ???
ma intreb si eu !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde jenica67 » 23 Mai 2012, 09:48

Cand scoti rame cu puiet larvar, ideea este ca sa nu aiba ce face doicile cu laptisorul, care il secreta, ca vor ca nu vor, si sa se apuce sa hraneasca lave de albine proaspat eclozionate, si sa le transforme in botci.
jenica67

Mesajde victor s » 23 Mai 2012, 19:24

gabi bee scrie:eu am inghesuit o familie ... nici urma de intrat in friguri .

Vrei friguri pe frigul asta ? Tu sincer ai pleca de-acasa pe vremea asta? :lol:
Sa dea caldura un pic sa vezi cum ma suni, sa vin sa-ti tin scara ca vrei sa vezi cum sta treaba cu alpinismul asta apicol... ;)
Hai lasa...nu fi suparat...ia sa vezi cand l-o apuca bazdacii...!
si apropo...SA-TI TRAIASCA BAIETII, SA TE BUCURI DE REUSITELE LOR SI SA FITI SANATOSI !( pt colegii de forum...Gabi este din nou tatic de baiat...deci 2 pana acum, sa vedem ce va mai urma... :D )
victor s

Mesajde gabi bee » 23 Mai 2012, 21:21

mersi victore , sa traiasca la toata lumea si sa fie sanatosi ! :P :D :D
cat despre inmultirea albinelor , anul trecut pe timpul asta aveam botci in toti stupii iar acum ma rog de ei sa faca . intr-adevar ,in afara de una , toate matcile sunt de anul trecut , dar vom vedea ,ca mai este timp de tras botci ! numai bine ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde adriantl » 29 Mai 2012, 20:53

salut..am si eu 4 stupi pe 11 rame ..3 puternici si 1 un pic mai zlabut, si vreau sa mi fac 2 roi din ei.Spuneti mi si mie ce rame imi trb...( puiet .rame...albina)multumesc.
adriantl

Mesajde stroe » 29 Mai 2012, 21:00

adriantl scrie:salut..am si eu 4 stupi pe 11 rame ..3 puternici si 1 un pic mai zlabut, si vreau sa mi fac 2 roi din ei.Spuneti mi si mie ce rame imi trb...( puiet .rame...albina)multumesc.

Doua botci de schimbare linistita sau doua matci cumparate, altfel e mai greu.Daca le ai se fac doua roiuri cu cate doua rame puiet si una miere cu pastura plus albina acoperitoare.
stroe

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE