Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: pagina lui Catalin_vl

Mesajde Gabysgg » 07 Mai 2012, 09:39

catalin_vl scrie:ce trebuie sa fac in situatia mea?
sa pun catul plin cu faguri artificiali sau sa pun doar cateva delimitate cu diafragma....iar dupa o perioada sa completez si restu de rame tot artificiale??????
nu vreau sa iau rame deja crescute pt ca deja am vazut la cativa apicultori ce fel de rame voiau sa-mi vinda... bune doar de topit :o . astept parerile voastre urgent...Catalin

Daca in ramele de jos ai rame cladite ne ouate de regina urcale in cat si intercaleaza cu faguri (iar jos da la cladit faguri poate chiar spargi cuibul cu una ca sa o si oua regina) , dar incearca sa aprozimezi albina nu sa upli catul cu rame ,daca folosesti folie pliaza pana ramane liber decat accesul la ramele din cat eventual si diafragma:)
Gabysgg

Mesajde catalin_vl » 07 Mai 2012, 20:33

este o varianta si asta, totusi este vro problema daca pun tot cat-ul cu faguri artificiali.
nu am crescuti, iar cat-ul este1\1. poate sa roiasca din aceasta cauza , sau singura problema este ca nu o sa le construiasca pe toate... urgent, pt ca maine al pun oricum.Catalin! :?
''albinele au nevoie de flori ca sa traiasca si florile au nevoie de albine ca sa rodeasca''
catalin_vl

Mesajde catalin_vl » 22 Mai 2012, 19:23

am nevoie de ajutor, si unde sa caut decat aici pe forum.
vreau sa fac un roi dintr-o fam pe care o am.... toate bune si frumoase, dar...
nu am matca si nu si-au tras inca botci. daca fac roi familia orfanizata isi trage botca sau daca nu are botca nu isi va trage dupa??
va rog daca aveti 5 min sa imi explicati si mie ce si cum .Catalin!
''albinele au nevoie de flori ca sa traiasca si florile au nevoie de albine ca sa rodeasca''
catalin_vl

Mesajde jimm » 22 Mai 2012, 20:05

Salut Cataline
De ce te grabesti cu roii? Daca nu ai botci de ce vrei sa faci roi?
Cea mai "buna" metoda de avarie este sa aduci o familie pe care tu o consideri buna in prag de roire prin restrangere la maxim.
Poti face si din botci de salvare: Faci un roi pe 2 rame cu matca batrana+1 rama puiet capacit 1 cu rezerve. In familia ramasa (8 rame) fara matca, cu puiet de toate varstele oua, larvar si capacit albinele vor incepe sa traga botci de salvare! Abina prefera larvele pentru botci si nu ouale. Botcile trase vor fi in general din larve "batrane" de calitate inferioara, pentru a evita treaba asta la 3 zile dupa orfanizare (moment in care ouale de se transforma in larve) rupi toate botcile, astfel albina va trage botci din larve tinere.
Metoda este de avarie! Asteapta pane vei avea botci de roire sau cumpara matci de calitate. Toti putem produce matci insa putini sunt cei care produc matci de calitate
Sanatate!
jimm

Mesajde FLORINELU » 23 Mai 2012, 07:43

salut Cataline.daca nu ai botci stupul nu e pregatit de roire,ori e prea slab,ori ai bagat prea multe rame si l-ai largit prea tare,sau multe alte motive.
o sa-si faca el botci,fii fara grija,si atunci aplici una din metode pentru a face un roi artificial.
are timp roiul sa se dezvolte pana in toamna,cu putin ajutor de la tine.
mult noroc.
FLORINELU

Mesajde FLORINELU » 23 Mai 2012, 07:47

inca ceva Cataline,la mine din 32 de stupi au facut botci pana acuma 7,si sant stupi zic eu buni,dar si cand o sa-nceapa........
FLORINELU

Mesajde catalin_vl » 23 Mai 2012, 18:48

si stupul meu este unul bun zic eu...
mi-a construit vro 6 rame complet si cateva incepute din 11 artificiale si a mai bagat 3rame pline cu miere.
cred ca din acest motiv nu se pregateste de roit...
catalin_vl

Mesajde jimm » 23 Mai 2012, 19:45

Cataline, acum sa nu-ti para rau ca nu roieste :lol:
Visul oricarui apicultor e sa aiba stupi puternici, neroitori si sa faca cate un bidon de miere de la fiecare familie din batatura!
jimm

Mesajde FLORINELU » 23 Mai 2012, 19:47

da acesta e motivul principal,dar incearca sa-i scoti si mierea ca sa aiba de lucru.
FLORINELU

Mesajde catalin_vl » 24 Mai 2012, 19:19

eu vreau sa fac un roi sau doi din aceasta familie nu ma gindesc la miere.
daca as avea o matca lucrurile ar sta altfel.
va rog pe aceasta cale poate am noroc ...nu are nimeni matci imperecheate la aceasta data. se pot livra prin curierat, contracost fireste. Catalin!
catalin_vl

Mesajde Bambucha » 24 Mai 2012, 20:29

la 10 zile de ploaie non-stop sunt slabe sanse sa gasesti. Nu prea se pupa imperecherea cu frigul, ploaia si vantul :(
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde catalin_vl » 26 Mai 2012, 18:35

am o intrebare la care nu sunt lamurit...
vreau sa fac un roi, iar fam orfana care ramane trebuie sa aive ouo de o zi. ok am inteles, dar... acm vine intrebarea
pe rama care ramane cu ouo de o zi va fi puiet in toate stadile de dezvoltare, ele isi vor trage botca doar din ouo de o zi, sau din ce vor ele? am inteles ca cele mai bune regine ies din ouo de o zi, si de acea intreb. :cry:
catalin_vl

Mesajde un OM » 26 Mai 2012, 19:34

Albina are trei stadii - de ou, 3 zile
- larva de 5, 5 si juma sau 6 zile, dupa casta
- si pupa sau nimfa in nr diferit de zile dupa casta.
Pe dumneata te intereseaza stadiul de larva si nu de ou. Albina incepe sa hraneasca diferentiat numai larvele de 1 sau mai multe zile. Matcile valoroase ies din larve hranite"altfel" de 1 si 1,5 zile, nu din stadiul de ou . Te intereseaza sa ai si oua in rama din care vei opri botci, ca dupa ce vei rupe botcile trase din larve mai batrane de 1-2 zile sa opresti botcile ce au fost facute in zona cu oua. Ar fi bine sa-ti notezi cam unde ai avut oua, ca in aceea regiune sa opresti botcile nou formate. Asta daca si ai vorbit frumos cu albinele.
un OM

Mesajde catalin_vl » 26 Mai 2012, 19:58

fam mea nu are botci, si nici regine imperecheate nu am de unde sa iau, de acea vreau sa fac un roi de unde sa-si traga ele singure botca . deci pe rama care o las la familia orfana trbuie sa am larve de o zi max douo , mai greu este dupa ce vor aparea mai multe botci si trebuiesc rupte cele care sunt mai batrane, asta nu cred ca o pot face. Dar daca isi trag o botca din larva de o zi nu este normal ca aceasta sa iasa prima si sa le omoare pe adversare si sa reuseasca manevra :?:
catalin_vl

Mesajde jimm » 26 Mai 2012, 21:02

Salut Cataline,
Nu ai citit mai sus?!!
Dupa 3 zile de la orfanizare rupi toate botcile si apoi lasi sa-si traga botci, botcile trase vor fi din larve de 1 zi. Ghici de ce?
jimm

Mesajde catalin_vl » 27 Mai 2012, 08:48

de ce?
catalin_vl

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?