Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: prevenirea "intrarii in friguri"

Mesajde paul » 01 Iun 2012, 23:04

johnysibiu"]Metode de prevenire sunt multe.Cand o sa vezi cuibul blocat, regina dansand pe marginea ramelor si " barba" la urdinis poti sa dai sfoara in tara dupa lazi.

Salut Johny ...
Cuiburile le-am gasit ... oarecum blocate , reginele nu le-am vazut nicicum si cu atat mai mult ... dansand ... barba am doar eu :lol: ,ele inca ...nu !
Lazile ... acum le asambleaza socru-meu ... :D
Apropos ... nu ma uita cu 2-3 matci cand vei avea in plus . N-am uitat ca mi le-ai promis ... asta toamna ! :P Eu vin cu Jack Daniel's-ul ! Nici asta ... n-am uitat ! :lol:
Sa traiesti !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 01 Iun 2012, 23:11

Johny sibiu ... SCUZA-MA !!!
Te-am confundat cu ... Johnny it !
Johnny it ... pentru tine era mesajul !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde MIHAI BALS » 02 Iun 2012, 00:05

pana la 100 de fam intrarea in friguri a 20-25% e chiar necesara si controlabila de o singura persoana.
i-ti rezolva multe probleme!
MIHAI BALS

Mesajde balasbebe » 02 Iun 2012, 06:46

Aveam o parere buna despre roit. Anul acesta mi-am schimbat total parea. Cand gasesc o familie in friguri, i-mi dau seama cat am gresit. Se pierd multe matci valoroase, exact cand este ceva cules, ele se pregatesc de duca. Cu natura nu ne putem lupta. Cand anul se anunta plin de roi se poate da de munca albinelor, dar pana la urma mai bine mai repede decat mai tarziu.
Prima miscare se va face cu ramele. Trebuie scoase ramele mai noi deoarece matcile le cam ocolesc, iar albinele nu stau pe ele. Am vazut ceva filmulete in care ramele dupa stors se completeaza cu sirop. Astfel albinele vor avea ocupatie sa mute si sa transforme siropul. De asemenea se vor repartiza uniform pe rame, fara sa se concentreze doar pe ramele goale. Ma refer doar la perioadele mai lungi in care albinele nu au cules.
balasbebe

Mesajde paul » 03 Iun 2012, 13:53

Situatie ...
Am ajuns ieri la albine ...
Doua familii ... "infrigurate"!
La o familie am scuturat toate ramele ,am castrat tot ,am pus FA si cred ca le-am mai amanat ...10 zile !
La a doua familie botci capacite ,necapacite si ... o botca roasa in varf ! :evil: Nu am gasit ... babaciunea ! Am luat o rama care avea doua botci frumoase ,una capacita si una necapacita ,o rama cu puiet capacit copt ,una cu puiet capacit necopt ,una cu miere si pastura si ... am format un roi . I-am scuturat si doua rame pline cu albina si l-am deplasat la Falticeni ,la 23km de actuala locatie ! Am luat toate ramele din stupul problema , le-am scuturat , le-am castrat toate botcile si trantorii si am ramas cu ... 2 matci , cred . Intrebare ... ce as putea sa mai fac sa n-o roiasca ? La ce puhoi de albina am acolo este foarte putin probabil sa mai gasesc baba ,mai ales ca nici nu-i marcata . Oare daca au ramas numai doua nu se vor lupta si cea mai tare sa ramana ? Vor mai continua sa-si traga botci ?
Alta ... roiului nou format i-am mai dat o rama cu puiet copt de la o alta familie . Cum am spus mai sus i-am scuturat doua rame cu albina ... Este suficienta pentru a incalzi puietul ? Pe locatia unde am deplasat roiul nu stiu pe o raza de 700-800 m sa mai fie cineva cu albine . Va avea cu cine sa se imperecheze ... donsoara ?
paul

Mesajde Jean Valjean » 03 Iun 2012, 14:36

paul scrie:o rama cu puiet capacit copt ,una cu puiet capacit necopt

Paul, pentru incepatorii ca mine, poti sa explici te rog ce inseamna puiet capacit copt si capacit necopt?
Trebuie sa recunosc ca pana acum pentru mine puietul era de doua feluri:capacit sau necapacit.

Multumesc
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde paul » 03 Iun 2012, 14:45

Valjeane :P ... puietul capacit copt este puietul capacit gata de ecluzionare ! Are o culoare ... maron inchis-roscat ! Puietul capacit necopt este puietul capacit care are o culoare galbuie spre maron deschis ! Aceste doua notiuni (copt-necopt) sunt notiuni improprii ,inventate de stupari pentru a putea face deosebirea ...
paul

Mesajde balasbebe » 03 Iun 2012, 15:23

paul scrie:Situatie ...
Vor mai continua sa-si traga botci ?
Alta ... roiului nou format i-am mai dat o rama cu puiet copt de la o alta familie . Cum am spus mai sus i-am scuturat doua rame cu albina ... Este suficienta pentru a incalzi puietul ? Pe locatia unde am deplasat roiul nu stiu pe o raza de 700-800 m sa mai fie cineva cu albine . Va avea cu cine sa se imperecheze ... donsoara ?

Normal in aceasta situatie nu trebuia sa lasi nici o rama cu puiet larvar. O sa-si traga botci pana se vor plictisi/ Trebuia plantat o singura botca aproape de ecluzionare si restul doar rame cu miere, pastura si goale. Sirop la greu sa aiba ce lucra. Lipsa culesului le stimuleaza sa plece.
balasbebe

Mesajde paul » 03 Iun 2012, 15:36

Domnule Balasbebe ... multumesc de raspuns !
Nu m-a dus mintea sa fac asa ! Am zis sa nu slabesc prea tare familia ca poate fac ceva la tei ... O mai las cateva zile ,o verific si daca mai trage botci ... o desfiintez , adica fac roiuri . Poate gasesc ... baba ! Acum fiind doar doua ... baba si tanara ... nu se lupta si poate castiga tanara ? Scap si eu astfel de ... "friguri" ... :oops:
paul

Mesajde octav79 » 05 Iun 2012, 17:48

Sunt incepator, asa ca nu luati de sfat ceea ce voi spune. Stiu de la cineva, fara prea multe justificari, ca atunci cand nu vroia sa-i plece matcile din stup le punea colectorul de polen. Acum nu stiu ce se intampla daca va castiga cea virgina, cum iese la imperecheat? Poate stie cineva mai multe.
http://jimm69.sunphoto.ro/

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos
octav79

Localitate: Bucuresti; Locatii de interes: Bucuresti, Golesti (VN)

Mesajde un OM » 05 Iun 2012, 22:54

Pai...iese cand ...are timp stuparul sa ia la mana ramele si sa vada ce are de facut. Este o metoda de avarie.
un OM

Mesajde danielus71 » 11 Dec 2012, 01:23

salut. Am citit o,,gramada'' de pareri ,dar lucrul cel mai important nu l-am citit= starea matcii,daca era mica(micsorata) ,deci pregatita de roit.In cazul acela nu mai ai ce-i face.parerea mea cind a intrat in friguri cel mai rau lucru e sa-i dai foita la construit,dimpotriva trebuie sa tzi cuibul cit mai compact(dar este doar o parere dea mea)sa fiti iubiti ;) .
danielus71

Mesajde Mircea_63 » 11 Dec 2012, 09:21

Danielus71, bun venit. N-ai vrea sa dezvolti putin?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde dorindafi » 11 Dec 2012, 14:47

intrebarea mea este : nu-i prea timpurie dicutzia :roll:
dorindafi

Mesajde Mircea_63 » 11 Dec 2012, 15:19

Timpurie discutia, fara discutii, dar m-a facut curios. La prima vedere pare o gugumanie ce zice, dar mai stii? Poate nu s-a exprimat bine!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde danielus71 » 14 Dec 2012, 23:50

depinde ce vrei sa dezvolt ,,starea'' reginei sau ,,cu datul foitei''?Oricum o sa incerc sa raspund la amindoua:din experienta mea , din moment ce regina e mica, nu mai are nimic in capsorul ei cel mic decit sa plece(si aici sint vre-o citeva metode s-o impiedicam;mutatul,cutiuta s.a.m.d) si cu datul foitei,pai daca e intrata in friguri numai lucreaza ,si de multe ori chiar poate sa faca o magazie ,,plina'' ,dupa care pleaca.sper sa ma fi explicat.
danielus71

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE