Salutari Caline si multumesc tuturor pentru sfaturi. In ultimul timp resimt lipsa sfaturilor celor cu experienta, sunt tot timpul in dubii cu privire la ceea ce fac: daca umblu in stupi mi-e teama ca-i deranjez, daca nu umblu iar mi-e teama, ca poate-mi roiesc si ma uit lung dupa ei.
Am vazut mesajul tau Caline, multumesc. Tocmai incercam sa-ti raspund, dar o sa o fac aici.
Este vorba de matca batrana din familia divizata, aceea nu oua in fagurii noi.
Trebuie sa precizez ca nici in ceilalti doi roi nu au ouat matcile (tinere) pe fagurii noi, dar acolo nu nici nu ma asteptam la asta, acolo astept sa se dezvolte populatia si abia apoi probabil ca o sa vad si fagurii noi ouati. O sa-ti urmez sfatul si diseara cand ajung acasa o sa-i scot si-i pun pe pozitia a doua si penultima, asa cum a zis si un Om.
Am observat ca matcile tinere oua frumos, toata rama capacita si pe o parte si pe cealalta de sus pana jos si din colt in colt. Sper sa le tina Dumnezeu obiceiul

Nu stiu insa cat de bune se vor dovedi, ca mi se par cam mici ca dimensiuni . Insa pentru dezvoltarea efectivului eu zic ca sunt destul de bune chiar si asa
Sirop le dau la doua zile cam 330-350 ml la fiecare (1l la trei roi), am observat ca de seara pana dimineata il trag.
Cat despre celelalte doua familii, sunt putin cam dezamagit. Daca una din ele mai misca cate ceva, cealalta nimic. Am impresia ca nu s-au dezvoltat deloc in ultimele doua saptamani. Desi in timpul asta nu a mai plouat, a fost soare, au aparut tot felul de flori. Sa le schimb matcile mi-este un pic cam teama sa nu-mi reuseasca si sa le opresc din dezvoltare.
Insa imi dau seama ca totusi eu nu stiu cam ce inseamna familie dezvoltata la data asta: cam pe cate rame ar trebui sa fie acum, in conditiile anului acesta, o familie medie si una puternica?
Ar mai fi cateva probleme la care caut un raspuns, dar deocamdata atat.
Multumesc