Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranire cuib vs. podisor. Hranitoare.

Mesajde un OM » 21 Iun 2012, 12:46

De intrat, intra si 4, problema vrei sa furajezi sau doar sa stimulezi?
un OM

Mesajde iunicu » 21 Iun 2012, 17:52

Ma gandesc sa pun 3 borcane si in fiecare capac sa dau o gaurica astfel inacat siropul sa fie repartizat albinelor in cantitate mica si pe o perioada cat mai mare de timp.
E corect ce gandesc eu? Daca grasesc undeva, va rog sa ma corectati.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde jenica67 » 21 Iun 2012, 22:41

Daca dai 6-8 gauri cu un aconi, dar sa intre in tabla numai varful si sa iese cca 2 mm pe partea cealalta, iti ajunge pt o saptamana.
jenica67

Mesajde janese » 22 Iun 2012, 07:09

iunicu scrie:Ma gandesc sa pun 3 borcane si in fiecare capac sa dau o gaurica astfel inacat siropul sa fie repartizat albinelor in cantitate mica si pe o perioada cat mai mare de timp.
E corect ce gandesc eu? Daca grasesc undeva, va rog sa ma corectati.

nu faci decat sa tzii agitata albina in cutie. si sa o tzii in cutie,asteptand ,,picatura!! se vor ,,bate" sa suga acea picatura data ,,cu pipeta". este aceeasi situatie ca atunci cand e cules in natura dar stuparul face stimulare cu sirop din alte plante decat sunt in natura inflorite la acea data. albina consuma noaptea ce e in hranitor si a doua zi, cauta inebunita acea ,,aroma" si te trezesti ca un roi bun nu aduna nimic desi ,,ploua cu nectar"
hranirea de stimulare sustinuta si pe termen lung se face cu serbet , apifonda, sau ceva in aceasta consistenta..altfel un roi puternic transforma culesul de stimulare in cules de acumulare si te trezesti ca-ti ocupa ramele su hrana .ajungi in situatia ca nu mai e loc de ouat ,,ordonat",este necesar sa largesti cuibul cu o rama,dar nu ai albina acoperitoare pentru inca o rama,si trebui obligat sa scoti o rama cu hrana sa o dai altei familii.
Ultima oară modificat de janese pe 22 Iun 2012, 07:18, modificat de 2 ori în total.
janese

Mesajde Mircea_63 » 22 Iun 2012, 07:16

Jenica, poate pare prosteasca intrebarea: gaurile facute dinspre exterior spre interiorul borcanului? Banuiesc ca da, dar mai bine intreb...
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde jenica67 » 22 Iun 2012, 08:01

Pai daca le dai dinspre exterior, distrugi capaul.
Pui capacul pe o scandura moale si le dai dinsptre interior, spre exterior. Nu cred ca trebuie sa pui 3-4 borcane, ca atunci nu mai are logica nr redus de gauri. Daca vrei sa lasi la un roi, sa aiba o saptamana de mancare, dai cate gauri am dat eu, adica multe, ca el daca si-l trage intr-o noapte, sau mai mult, are suficient de mancare 1 kg de sirop. Idea este ca daca, el nu trage repede, siropul nu se scurge din borcan.
jenica67

Mesajde Mircea_63 » 22 Iun 2012, 09:23

Ma intrebam daca virfurile alea ascutite de tabla nu cumva pot rani albinele. De aia si ziceam ca poate e prosteasca intrebarea. Pot da gaurile din orice parte folosind un leat drept contra.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde iunicu » 22 Iun 2012, 09:33

Receptionat. Multumesc nene Janese pentru lamuriri. In consecinta am sa iau niste hranitoare de urdinis ca sa le poata stimula socrul meu in lipsa mea.
iunicu

Mesajde un OM » 23 Iun 2012, 22:46

O parere, nu neaparat cea mai buna, hranitoarele de urdinis mi se par ca atrag mult mai usor viespii decat alte tipuri.Sanatate.
un OM

Mesajde iunicu » 24 Iun 2012, 08:01

un OM scrie:O parere, nu neaparat cea mai buna, hranitoarele de urdinis mi se par ca atrag mult mai usor viespii decat alte tipuri.Sanatate.

L-am instruit sa monteze hranitoarele la apus si sa le ridice la rasarit chiar daca nu sunt goale.
iunicu

Mesajde GEKKY007 » 14 Aug 2012, 10:55

Hranirea de stimulare eu o fac prin plasa podisorului umpland santurile facute de mine pe leatul de sus al ramelor ,iar cea de completare la fel prin plasa podisorului in hranitor tip uluc .Nu stiu daca este cel mai bine dar eu asa fac si va rog sa ma corectati daca nu este bine.
GEKKY007

Mesajde jenica67 » 14 Aug 2012, 21:45

Pentru hranire de completare, eu bag hranitorul tip podisor, unde incap 5 l lejer.
Fişiere ataşate
Alimentator 001m_resize.jpg
Alimentator 001m_resize.jpg (45.53 KiB) Vizualizat de 12586 ori
Alimentator 002_resize_resize.jpg
Alimentator 002_resize_resize.jpg (49.13 KiB) Vizualizat de 12586 ori
jenica67

Mesajde bostina constantin » 16 Aug 2012, 15:28

M-am pricopsit cu niste stupi cu podisor cu hranitor [vezi pozele], si v-as ruga sa-mi explicati cum functioneaza ,, jucaria''.
-unde pun siropul ?
- cu ajunge albina la el etc? Multumesc anticipat!
Fişiere ataşate
DSC02078 (Small).JPG
la fel
DSC02077 (Small).JPG
podisor cu hranitor
bostina constantin

Mesajde Dila Daniel » 16 Aug 2012, 15:35

in partea mai mare.Dar,trebuie etansata bine,ca si in poza dinaitea dvs.(jenica67)
Cu folie ,sau ceruita(parafinata)
Partea mai ingusta este destinata albinei care vine de jos,probabil prin orificiul obturat ce se vede si in poza,si peste toata partea ingusta se poate pune ceva sa nu treaca albina dincolo,la sirop.
Este modelul aratat si in poza de dinaintea dvs.
Acea scobitura in lemnul transversal,este facuta intentionat,astfel incat albinele sa poata ajunge la sirop,atunci cand este acoperita partea ingusta sau amandoua.
Lemnul transversal nescobit,are spatii libere (orificii) intre el si fund,astfel incat siropul sa treaca dincolo de el,pana la sipca transversala scobita.
Nivelul(cantitatea)maxim al siropului,este dat de sipca scobita.
Teoretic,ca si principiu de functionare,sipca transversala dreapta(nescobita),poate sa lipseasca.Practic insa este partea pe care etansaza capacele(sau capacul,daca este unul pe toata suprafatza)ce separa cele doua camere.Camera unde se hranesc albinele si respectiv camera siropului(rezervorul)
Sper sa nu fi fost plictisitor...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde bostina constantin » 16 Aug 2012, 16:08

Multumesc Daniel!! Am inteles perfect, si nu ai plictisit pe nimeni, doar un lucru as dori sa mai aflu; e corect ca spatiul pe unde vine albina si unde e depozitat siropul sa fie acoperite [ albina intrand in depozit prin scobitura primei sipci] pt a nu patrunde albine din exteriorul familiei, in caz de neetanseitate a capacului, parca asa arata la Jenica.
bostina constantin

Mesajde Dila Daniel » 16 Aug 2012, 16:14

bostina constantin scrie:Multumesc Daniel!! Am inteles perfect, si nu ai plictisit pe nimeni, doar un lucru as dori sa mai aflu; e corect ca spatiul pe unde vine albina si unde e depozitat siropul sa fie acoperite [ albina intrand in depozit prin scobitura primei sipci] pt a nu patrunde albine din exteriorul familiei, in caz de neetanseitate a capacului, parca asa arata la Jenica.

Camera mica,este firesc sa fie acoperita etans si separat de camera mare,pentru a nu avea contact albina cu apicultorul ,atunci cand vrea sa deschida capacul sa realimenteze,dar si ca, nici albinele din stup sa nu ajunga la camera cu sirop,fiindca se pot ineca.
Camera cu sirop,trebuie izolata cumva si de exterior,tot cu un capac separat de camera mica,nepermitand albinelor straine accesul si totodata,reducand eventuale mirosuri in exterior...
Daca capacul stupului inchide etans peste podisor,se poate renunta la capacul camerei cu sirop.Desi...eu unul asi face capac si atunci...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA