Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Fund antivarroa

Mesajde akmm » 25 Iun 2012, 15:31

Inca de la inceput imi cer scuze pentru toti cei satui de acest subiect.
De o perioada insa ma gandesc ca de cand cu acest fund, in interiorul familiei s-a facut lumina.Cel putin albinele au ajuns la capatul tunelului.M-ar interesa o discutie despre cat stiti ca influenteaza acest lucru comportamentul familiei.Poate ca ceva asemanator s-ar gasi in stiubeiele cu urdinisul sus unde de asemenea lumina avea puterea sa patrunda mai bine.
Sunt albinele sfioase/timide.Evita lumina si prefera intunericul?
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Re: Fund antivarroa

Mesajde ANITEI » 26 Iun 2012, 08:42

Buna! Anul acesta am fost la cel mai mare targ apicol italian , Apimell 2012. Printre altele un nene apicultor promova ideea lui , mi se pare ca era chiar brevetata , de avea podisoare transparente si enumera o serie de beneficii printre care puiet eclozionat mai devreme cu pana la 3 zile , albinele se trezesc mai devreme si implicit productie marita , etc. Am poze dar sunt pe al pc care e acum defect , le voi pune cand le voi recupera. Evident nenea care promova ideea vroia sa-ti vanda podisoarele lui!
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde victor s » 26 Iun 2012, 12:23

o.k. Podisoarele erau transparente...dar capacele? erau si ele tot transparente?
s-ar putea sa fie ceva sfaraiala de adevar aici, cel putin aia cu trezitul mai devreme...! ;)
victor s

Mesajde trantor » 26 Iun 2012, 13:07

Ce am observat eu la mine! La stupii cu fund AV, chiar inainte de culesul de salcam cand sunt zile si mai ales nopti f. reci matca urca in catul de productie! Am incercat si gratiile Hanneman, nu sunt multumit si recunosc ca nu stapanesc fenomenul. Probabil trebuie jonglat cu tabla si folia ceva mai mult.
....
trantor

Mesajde a_costy » 26 Iun 2012, 17:29

trantor scrie:Ce am observat eu la mine! La stupii cu fund AV, chiar inainte de culesul de salcam cand sunt zile si mai ales nopti f. reci matca urca in catul de productie! Am incercat si gratiile Hanneman, nu sunt multumit si recunosc ca nu stapanesc fenomenul. Probabil trebuie jonglat cu tabla si folia ceva mai mult.

Cu aceeasi problema m-am confruntat si eu (matca prefera catul).
a_costy

Mesajde cypryx » 26 Iun 2012, 17:43

a_costy scrie:
trantor scrie:Ce am observat eu la mine! La stupii cu fund AV, chiar inainte de culesul de salcam cand sunt zile si mai ales nopti f. reci matca urca in catul de productie! Am incercat si gratiile Hanneman, nu sunt multumit si recunosc ca nu stapanesc fenomenul. Probabil trebuie jonglat cu tabla si folia ceva mai mult.

Cu aceeasi problema m-am confruntat si eu (matca prefera catul).

se pare ca suntem mai multi.
din 4 famili,3 matci ponteaza in magazie,ba chiar am avut botci in magazie la unul.oricum la toti stupi se construiesc "ghinde" in magazie.

a era sa uit - la construitul fagurilor aproximativ treimea de jos a ramei nu e construita excelent.
asta la defecte,,,,dar la plusuri,,,,,,
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde a_costy » 26 Iun 2012, 18:18

La plusuri, singurul lucru care ma incanta e ca nu propolizeaza sita, asa cum se intampla la sita din podisor.
Personal nu sunt multumit de fundul antivarroa.
Detin 20 familii cu fund antivarroa (pe toata suprafata) si 80 cu fund plin.
a_costy

Mesajde mary77 » 26 Iun 2012, 18:49

Hai sa clarificam cava, fundul anti varoua nu are dezavantaje. Acele dezavantaje asa le vedeti voi probabil. AVANTAJE cel putin vazute de mine:nu se scoala mai devreme ci simte mai repede temperatura de afara, paduchi ametiti de la tratamente cad prin sita, asigura o mai buna ventilatie in stup vara,la un transport in pastoral au un plus de aer.Nu cred ca matcile oua in cat din cauza sitei,daca aveti catul pus banuiesc ca aveti jos destula albina sa asigure caldura suficienta formand efectul de clopot .Daca stupi ii aveti in apropiere si primavara scade seara temp. jonglati cu tabla ce acopera sita.
mary77

Mesajde a_costy » 26 Iun 2012, 19:15

mary77 scrie:Hai sa clarificam cava, fundul anti varoua nu are dezavantaje. Acele dezavantaje asa le vedeti voi probabil. AVANTAJE cel putin vazute de mine:nu se scoala mai devreme ci simte mai repede temperatura de afara, paduchi ametiti de la tratamente cad prin sita, asigura o mai buna ventilatie in stup vara,la un transport in pastoral au un plus de aer.Nu cred ca matcile oua in cat din cauza sitei,daca aveti catul pus banuiesc ca aveti jos destula albina sa asigure caldura suficienta formand efectul de clopot .Daca stupi ii aveti in apropiere si primavara scade seara temp. jonglati cu tabla ce acopera sita.

Sa inteleg ca primavara trebuie sa ma tin seara de seara de jonglerii cu tabla? :o nu multumesc!
a_costy

Mesajde a_costy » 26 Iun 2012, 19:51

In ceea ce priveste fundul antivarroa, parerile sunt impartite. Sunt apicultori profesionisti (Dragos 2006, Apispuisorul....) care nu sunt incantati de el, dar si profesionisti (Ioan Guist....) care sunt f multumiti de el.
a_costy

Mesajde ves.lucian.zabrani » 26 Iun 2012, 20:39

in aceeasi stupina la un prieten am vazut si cu si fara fund AV !!!
eu personal asa am inceput , cu fund AV si asa voi continua !!!
in stupina prietenului la stupii fara fund AV albinele erau multe la ventilat si pe caldura mare aveau " barbi " !!!
la cei cu fund AV nici vorba !!!
poate ca totusi la iarna bag subarul ( din osb ) cand va fi frigul mai mare !!!
si la primavara tot acolo va sta subarul pana vine caldura !!!
subarul periodic curatat !!!
sanatate maxima tuturor !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde paul » 26 Iun 2012, 21:02

Nu am stupii cu fund AV ...
Pentru a preintampina "barbile" scot blocurile urdinis si ii pun ambele caturi . Pana in prezent nu mi-au facut barbi .Am rame cu puiet din leat in leat . Albinele le-am transportat pe distante scurte (30km) si ... n-au patit nimic . Nu contest eficienta fundurilor AV !!!
Din auzite ... consum mai mare iarna la cei cu fund AV.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ves.lucian.zabrani » 26 Iun 2012, 21:13

nea Janese a spus asta si il cred !!! dar putem pune suberele iarna !!!
dar la cei cu fund fix este nevoie ca deasupra sa fie pusa sita de transport la mutat stupii !!!
fara asta e cam greu !!!
mai merge sa fie pusa o fasie de sita AV pe urdinis la transport !!! pare cam putin dar tot este ceva !!!
Ultima oară modificat de ves.lucian.zabrani pe 26 Iun 2012, 21:25, modificat 1 dată în total.
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde a_costy » 26 Iun 2012, 21:19

Cea mai mare nemultumire a mea la fundul antivaroua este consumul de miere ridicat iarna. Este adevarat ca albina nu moare de frig, dar consumul la fundul gol e semnificativ mai mare fata de fund plin. Daca avem ghinionul de o iarna ca anul trecut, in care albina nu a iesit sa se curete cateva luni, balanta inclina net in favoarea fundului plin.
Cei care utilizeaza fundul antivarroa se impart si ei in doua categorii:
1. pastreaza fundul gol tot timpul anului (mai putin in momentul tratamentelor);
2. pastreaza fundul gol numai vara.
a_costy

Mesajde ves.lucian.zabrani » 26 Iun 2012, 21:31

eu abia luna asta in 30 fac 2 ani de cand am albine !!! in prima iarna am iernat 4 si am ramas cu 3 !!! in a doua iarna am iernat 26 si am ramas cu 25 !!!
fundul AV tot timpul deschis , mai putin la tratamente asa cum ai spus si tu !!!
multi colegi compara stupul cu fund AV cu scorbura !!!
eu zic ca daca este stupul etans sus , este in regula !!!
totusi in iarna asta unui coleg apicultor i s-a intamplat sa gaseasca zapada in partea de jos a stupului !!! zapada a intrat pe jos prin sita AV !!! la vanturile care au fost ...
ves.lucian.zabrani

Mesajde paul » 26 Iun 2012, 21:33

ves.lucian.zabrani scrie: dar la cei cu fund fix este nevoie ca deasupra sa fie pusa sita de transport la mutat stupii !!!

La stupii mei am site deasupra . La cei pe care i-am cumparat in aceasta primavara am podisoare din scandurele . La transport s-au comportat la fel . Cei 21 de stupi noi pe care i-am facut (acum sunt in faza de montaj) au podisor cu sita .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE