Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Comunitate locala-Arges

Mesajde vasilefi » 05 Iun 2012, 12:57

am avut si eu probleme ieri cu gasirea matcii. larve am vazut cateva, oua n-am vazut dar poate nu-mi e format ochiul. :shock:
vasilefi

Mesajde aliuta2000 » 06 Iun 2012, 09:03

te uiti mai atent pe fundul celulei exact in centru se vede un ou alb cat un varf de bold , dar alb la culoare . Necesita un pic de atentie si ochi buni .
Prezenta oului de o zi , adica sta drept esde dova de necontestat ca matca exista si e in stup
A.D.
aliuta2000

Mesajde perma » 27 Iun 2012, 11:06

Am trecut pe la stupi. M-am linistit, exista puiet si in stupii originali si in roiuri. Fetele construiesc, au cules de intretinere din faneata. Alt cules principal in zona nu mai e, deci miere nu o sa mai vad. Am o singura problema. Un stup, din care am tras deja un roi, e full de albina. 10 rame jos si tot catul de 10 rame 1/2. Ar putea sa mai roiasca? Stuparii din zona mi-au spus ca e tarziu pentru o roire. Problema nu e un roi, daca pleaca, las ceva si naturii, asa imi pare drept. Problema e sa nu roiasca pana nu mai ramane nimic in stup :). O fi posibil in aceasta perioada?
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde Mircea_63 » 27 Iun 2012, 11:53

Perma, daca ai dubii in privinta roirii, cauta-i de botci. Roiul pleaca cu matca si lasa in stup alta matca. Matca iasa dintr-o botca. Asadar verifica daca au botci. Daca au botci, vor roi. Afara doar de cazul fericit ca sunt botci de roire linistita.
Daca vreunul din stupi ti-a facut inainte niste botci cu ajutorul carora ai facut deja roi, asta da de gandit ca vor sa schimbe matca. Eventual, poti trage inca un roi cu botci din el (daca are botci), pentru ca apoi -dupa imperecherea matcii- sa-l unifici prin metoda "ziarul" ca sa schimbi matca. Sau gasesti tu matca batrana, o elimini, cureti de botci si dupa o zi doua de la orfanizare, unifici roisorul-cu-matca cu stupul mama.
Succes!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde perma » 27 Iun 2012, 15:12

Da, stupul asta mi-a dat un roi si cand am divizat avea si botca de schimbare linistita. Daca mai are o botca de schimbare linistita, il las sa-si rezolve singur problemele. Dilema mea e legata de roiresi anume daca poate roi pana la extenuare sau pierd un roi, doua dar imi ramane si mie albina in stup. La ultima vizita n-am apucat sa-l desfac ca lumea sa iau cuibul rama cu rama sa vad daca a mai tras botci. Sper sa ma lamuresc in weekend.
perma

Mesajde Mircea_63 » 27 Iun 2012, 18:00

Daca avea botca de roire (linistita) si a trecut timp suficient incat sa iasa noua matca (9 zile de la capacire), atunci ori a iesit si temporar ai 2 matci, ori a roit cu matca veche si n-ai observat. Oricum, dupa 14 zile de la momentul eclozarii, ar trebui sa inceapa ponta noii matci. Asta daca nu s-a intamplat nimic rau la imperechere.
Asadar, in decurs de o saptamana de la acest moment (al imperecherii), ar trebui sa vezi o rama ouata frumos pe ambele parti.
Daca ouatul e putin si dezordonat, o ipoteza ar fi ca ai avut o tentativa de roire linistita soldata cu pierderea matcii tinere. In acest caz vor trage din nou botci.

In schimb, daca nu era de roire linistita ci de roire pur si simplu, te poti astepta la depopulare. Asadar, deschide stupul, uitate cu atentie si vezi ce e acolo. Matca, oua, botci roase sau neroase, etc

Asa cum in matematica, plecand de la cateva axiome se dezvolta ditamai disciplina, la albine, stiind axiomele -zilele larvei, ale pupei, momentul eclozarii, durata "fecioriei" si aproximativ momentul imperecherii- stiind si semnele -oua, larve, botci- poti "citi" starea prezenta si viitoare a stupului.

Perma! Cum vine asta, sa accepti sa iasa un roi sau chiar doi, numai sa-ti mai ramana si tie albina in stup?
Hai sa zicem ca ti-a scapat un roi, n-ai observat o botca, dar tinteste mai sus, nu te lasa!
Inca o data: Succes!
Mircea_63

Mesajde perma » 27 Iun 2012, 18:14

Am tras deja doi roi, din doi stupi. Un roi din stupul despre care vorbesc (lundu-i matca de schimbare linistita). Cam asta era planul meu pe anul asta (sa cumpar doi stupi, sa trag ceva miere, sa-i divizez). Planul e indeplinit pana acum. Natura ne-a dat albinele, si noi trebuie sa-i dam ceva inapoi. Deci daca mai pleaca un roi, doi, cat timp nu-mi moare stupul, i just pay it forward. E gresit?
perma

Mesajde un OM » 27 Iun 2012, 19:07

Rau este doar cand confundam botcile de roire cu cele de schimbare linistita, dar si chiar atunci putem avea surpriza ca in anumite conditii, innorat,ploi ,roire exagerata, mutarea inaintea fecundarii matcii etc, sa putem ramane fara vreo matca in familie.
un OM

Mesajde Mircea_63 » 27 Iun 2012, 19:53

perma scrie:Am tras deja doi roi, din doi stupi. Un roi din stupul despre care vorbesc (lundu-i matca de schimbare linistita). Cam asta era planul meu pe anul asta (sa cumpar doi stupi, sa trag ceva miere, sa-i divizez). Planul e indeplinit pana acum. Natura ne-a dat albinele, si noi trebuie sa-i dam ceva inapoi. Deci daca mai pleaca un roi, doi, cat timp nu-mi moare stupul, i just pay it forward. E gresit?

Nu pot judeca asta in termenii: gresit sau nu. E hotararea ta si o respect. Te-as trage de atentie -cu toata simpatia-sa ai grija sa nu intre in iarna prea slab acest stup caci risti sa nu-l mai ai in primavara.

Recunosc ca atunci cand am pierdut un roi, mi-a fost o ciuda de era sa bolunzesc. (Bolund [boland]=nebun). Nu sunt deloc rau la paguba, dar in cazul asta pur si simplu am suferit.
Mircea_63

Mesajde perma » 27 Iun 2012, 20:26

Stiu, asa mi-a spus si cel de la care am luat stupii, ca el dupa salcam trage 3 roiuri din fiecare stup. Are cam 600 de stupi, practic omul, din ce-am inteles, e o uzina a stuparitului. Eu, pe de alta parte, nu vreau sa ajung asa. Cum in vie nu culegi ultima boaba de strugure, cum din pom nu iei ultimul fruct, cum nu stangi toate boabele dupa vanturare, ca sa mai lasi si pasarilor, asa si cu albinele mele. Daca nu-mi lasa stupul gol sau cu sanse mari de a nu-l rece iarna, daca dau miere (si au dat), daca pot sa-i divizez si eu (si i-am divizat), ceva trebuie/poate (in opinia mea) sa se intoarca la natura.
perma

Mesajde perma » 13 Iul 2012, 21:53

Revin cu noutati. Am fost la fete si lucrurile zic eu ca se prezinta bine. Stupul de care imi era frica n-a roit, in schimb a umplut catul. 10 rame 1/2 capacite pe ambele fete. E o miere ciudata, poate reuseste cineva sa ma lamureasca, e maroniu inchis si nevasta-mea spune ca are si o tenta acrisoara, mie nu mi s-a parut. In schimb amandoi suntem de acord ca e delicioasa. Celalalt stup cred ca a umplut tot cuibul cu miere pentru a trecut la cat se ocupa de ramele centrale. Spun cred pentru ca nu desfac cuibul, mi-e teama sa nu-l tin prea mult deschis, sa nu racesc puietul. Nici pana la ora asta n-am gasit matcile.
Cei doi roi sunt bine, cladesc rame (cand am facut roii n-am avut rame 1/1 si am pus rame de 1/2 in cuib) Si cladesc dedesubt. Nu prea am ce sa le fac. Mai am o problema. Cred ca "sufar" de lupul albinelor. Am vazut o gaza mare, semana cu o albina doar ca era de 6-7 ori mai mare care dadea tarcoale urdiniselor. Ce-as putea sa fac in afara de a urmari gaza si eventual a distruge cuibul? Exista vreo solutie gen capacana langa ursinis?
perma

Mesajde silicipi » 21 Iul 2012, 20:08

Salut! Sunt incepator ca si tine, si la fel ca tine, am citit, citesc si voi citi pe rupte ca sa invat, m-a prins tare treaba asta cu albinutele.
Acum revenind la oile noastre, ai mare grija cu lupul albinelor, mai ales ca veninul lui e fffff nociv si daca esti imun la veninul de albina nu inseamna deloc ca esti imun si la al acestei vietati ucigase. Totodata lupul albinelor e tare pacattos, cativa indivizi din astia iti pot anihila o colonie de albine cat ai zice peste.
Sfatul meu, de la incepator la incepator, este sa te feresti de el ca dracu de tamaie daca nu esti echipat corespunzator, si ptr a tine fetele tale, albinutele, in siguranta, echipeza-te, combinezon, haine etc, sa nu ramana nici un loc posibil de intepat si cu ..........ceva, o scandura, plici, papuc vaneaza-l, ucide-l fara mila, ca nici lui nu-i e mila de saracele albinute. Numai bine!
silicipi

Mesajde augustin » 21 Iul 2012, 23:29

"Am vazut o gaza mare, semana cu o albina doar ca era de 6-7 ori mai mare care dadea tarcoale urdiniselor. Ce-as putea sa fac in afara de a urmari gaza si eventual a distruge cuibul? Exista vreo solutie gen capacana langa ursinis?"
Fişiere ataşate
lup batran.JPG
Daca arata asa, saluta-l si de la mine
lup batran.JPG (6.46 KiB) Vizualizat de 9806 ori
lupul albinelor.JPG
Arata asa? Asta e lupul albinelor. Daca-l vezi, fa sa-i curga sangele!
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde perma » 22 Iul 2012, 20:42

Bine v-am regasit. Va multumesc tuturor celor care mi-ati dat sfaturi privind lupul albinelor. Am descoperit in sat vreo doi stupari mult mai experimentati decat mine. Ce-am aflat de la ei? Ca mie chiar daca mi se paruse c-am vazut insecta din prima poza de fapt o vazusem pe cea din poza a doua si ca intr-adevar este vorba de lupul albinelor. Am omorat vreo doi.
Am aflat ca mierea maro-inchis spre neagra e de fapt miere de mana.
Am gasit vreo 3 matci, dar stiu ca si a patra exista, c-am vazut puiet de o zi. Un singur stup are probleme, asta din care am si scos mierea de mana. Pe rame n-are strop de miere are doar pastura si puiet. Am extras si i-am lasat ramele la lins. Cand ma duc miercuri, scot catul si sper sa-si faca niste rezerve pana la sfarsitul lui august. Restul stupilor se prezinta bine.
perma

Mesajde MrBee » 23 Iul 2012, 13:26

Confirm ca e lupul albinelor. Il am si eu un pic mai incolo la Draganu.Il execut de cite ori il prind.Sunt colonii de citiva "indivizi" care au cuibul undeva pe linga ( pe la vreun acoperis ) si dau tircoale stupilor.Anul trecut apareau la fiecare 5 minute cite unul.Se pozitioneaza in zbor cam la 1 metru de urdinis, lasa sa treaca albina care vine incarcata si obosita spre stup si sare pe ea din spate ( de multe ori cade cu ea in iarba ). Am stat in tr-o zi 2 ore cu pliciul si am executat vreo 10 buc.Dupa aia n-am mai avut probleme.Acum sunt iar vreo citiva, da' situatia e sub control. :lol:
MrBee

Mesajde perma » 24 Iul 2012, 15:10

Parca la ultima vizita si la mine erau mult mai putini. Am inteles ca vecinul care si-a tencuit casa i-a mai tencuit prin rosturile caramizilor.
perma

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR