Ruben scrie:...
ma gandesc... sa nu ne trezim ca facem miscarea spre MER cu intarziere...adica dupa ce om avea si MER si rase bune, si dupa ce s-o accentua globalizarea, sa ne trebuiasca ME...
Va invit aici pe fanii MER-ului ;)
Da ? ... bun, deci ... cand nu o sa-ti convina MER, faci cuiburi de ME iar ce e MER, folosesti doar pt. recolta si extras.
S-au fa de la inceput ambele modele si pe parcurs alegi una.
Eu le am deja si am 2 inconveniente la ME, primul este ca e greu catul plin cu miere iar al 2-lea, ca la un procent din stupi, trebuie sa umblu in cuib, in catul 2 gasesc miere de extras pe cateva rame. Asta se intimpla de regula la matcile care merg cu ponta in regres ( matci batrine/uzate ori matci tinere dar cu probleme ) si nu mai sint valabile pt cuiburile ME.
M-am gandit si eu sa combin cele doua tipuri de rame dar asta complica lucrurile deoarece nu mai pot folosi ramele de cat ( ale MER ) la cuibul de ME, cand fac triajul de rame la scoaterea lor din centrifuga.
Apoi, ca sa cladesc faguri de cuib ME, trebuie sa lucrez cu rama si iar nu-i bine la sute de stupi.
Cuibul de ME nu-l pot reduce s-au sa-l maresc cum pot sa fac cu un cuib MER cu 3 caturi.
Matcile care se dovedesc inapte pt.cuib de MER pe 3 caturi, le las pe 2 caturi.
Matcile care dovedesc ca au nevoie de al 3-lea cat, primesc catul. Asa mi-s mult mai simplu si pot alege rame clasa I pt. cuib respectiv ponta ... cand scot ramele din centrifuga.
A, era sa uit ... la nuclee este numai buna rama MER, nici prea mare nici prea mica ... nu ma complic cu rame de alt model pt. nuclee. E acelasi model in toate 3 variantele, cuib, cat si nucleu.
In concluzie, acestea sint motivele pt. care am ales MER-ul.
Daca 80 % din matcile unei stupine, oricare, ar dovedi ca e potrivit cuibul de 2 caturi ME pt. ele, poate ca nu ma complicam sa mai fac si MER-e

... dar din pacate nu a fost asa pina in prezent, cu toata selectia si toata stradania mea, n-am reusit procentul ala.
Poate pe viitor ... dar iar nu o fi bine cu caturile pline de miere ... ca-s grele !.
PS
Zicea cineva ca ... nu-s grele alea pline ci ... caturile goale !