Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Primii mei pasi....

Mesajde Crysty » 22 Iun 2012, 07:57

desi caldura este si stupul are fund antivaroa, asa arata sita de deasupra (mentionez ca la asta capacul nu venea direct peste ea, ci am intercalat, intre sita si capac, 2 stinghii).

propolizat.jpg

si mai jos aveti o poza cu un stup pe care l-am creat prin divizare (nu eu. stuparul de la care am cumparat. eu doar l-am satisfacut cu rame, fiindca initial a fost pe 5 rame).

roi divizat.jpg

@mihai33,

multumesc asa am facut, dar nu sunt sigur ca sunt primari (fiindca eu pe toti i-am divizat).
Crysty

Mesajde mihai33 » 23 Iun 2012, 01:40

cristi..roii aia nu sunt de la tine, ca daca erau de la tine nu mai aveai albine in stupi la cat de mari sunt,...este o mare diferenta, in primul rand roii primari sunt mari cum sunt ai tai, roii secundari in general sunt mai micuti si au matci neimpereceate, poti gasi 2-3-4 matci,..iar roii tai au inceput sa oua instantaneu dupa cum ai povestit,..deci au matca imperecheata,...daca tie nu ti s-au slabit familiile si ai matci imperecheate in stupii tai principali inseamna ca nu sunt de la tine..:))..spor in toate
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!
mihai33

Mesajde mihai33 » 23 Iun 2012, 01:49

inca ceva,....
1.razuieste ceara de pe spetezele ramelor ca strivesti multa albina si este pacat
2.am vazut ca i-ai dat 2 faguri artificiali deodata, nu te sfatuiesc...mai ales ca pe primul l-ai pus la perete, la roi este bine sa il pui dupa ultima rama cu puiet si inaintea ramei cu miere, si inainte sa o introduci stropeste-o cu sirop sau unge-o cu o pensula cu miere, o va lua in lucru mai usor
3.te sfatuiesc sa iei tot forumul asta la rand cap coada, iti va lua 1 luna, mesaj dupa mesaj, unde nu intelegi ori intrebi ori mai citesti odata,..te va ajuta foarte mult
4.datorita timpului limitat pe care il am deocamdata, imi este greu sa urmaresc subiectele,...daca ai intrebari de orice fel, in limita cunostintelor pe care le detin am sa iti raspund cu placere, pe pagina mea.
mihai33

Mesajde cristi_vidican » 23 Iun 2012, 04:53

Pune ceva peste sita direc, un sac, niste haine sau o folie sub ea (asta recomand eu) pt ca albinelor nu le place si propolizeaza sita. Ideea e sa ai stupul bine inchis sus si aerisirea sa se faca pe jos. Si sa nu fie, sub nici o forma curent de aer.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Crysty » 24 Iun 2012, 18:08

@mihai33:
multumesc pentru sfaturi, mai ales pentru punctul 2.

@cristi_vidican:
deoarece am primit 2 sfaturi diferite pentru aceeasi situatie (tu spui sa acopar sita de deasupra si alt stupar spune sa il las asa cum este acum - cu sita, stinghii deasupra si capacul peste stinghii) o sa ma uit mai atent la comportamentul lor (si prin asta inteleg sa studiez mai atent sitele, potenta matca, etc) si o sa vad cum o sa procedez in continuare.
Din 22 de stupi, 12 ii am cu sita si capac gaurit in laterala, ca in poza de mai jos:

SANY4245.jpg

iar restul 10 ca in poza de mai jos:

SANY4248.jpg

revenind la situatia la zi :
- s-a facut azi un control la cei 3 stupi fara matca. 2 dintre ei si-au tras botci, dar din pacate 1 este fara (la acesta se observa si o usoara depopulare). am introdus din nou o rama cu puiet (am mai facut asta si saptamana trecuta). Din nefericire, roiul asta asta de la infiintare (11-12 mai), este fara matca.
Daca nici acum nu isi trage botca, ce ar mai ramane de facut ?

multumesc
Crysty

Mesajde mihai33 » 24 Iun 2012, 18:21

se poate sa se fi bezmeticit!!...daca vei gasi mai mult de 1 ou intr-o celula,...ia cutia in brate..mergi pana te doare spatele..si scutura albina de pe faguri..si sa o faci fara nici o parere de rau,...stupul bezmetic nu mai accepta nimic,...eu am probat nu mai accepta matca,..iar botca o roade in cele mai multe cazuri...proba am facut-o saptamana trecuta,...nu ca baietii de pe forum nu au grait bine, ci pt ca am vrut si eu sa vad cu ochii mei..:))
mihai33

Mesajde alt stupar » 24 Iun 2012, 19:53

Crysty scrie:deoarece am primit 2 sfaturi diferite pentru aceeasi situatie (tu spui sa acopar sita de deasupra si alt stupar spune sa il las asa cum este acum - cu sita, stinghii deasupra si capacul peste stinghii) o sa ma uit mai atent la comportamentul lor (si prin asta inteleg sa studiez mai atent sitele, potenta matca, etc) si o sa vad cum o sa procedez in continuare.

;) alt stupar nu spune sa ii lasi cum sunt acum, spune ca o folie pusa sub site e obligatorie, albina nu suporta in niciun fel curentii si e suficienta ventilatia prin antivarooa!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Crysty » 24 Iun 2012, 21:21

@ alt stupar

:lol: acum am vazut nickname-ul

cand am zis
(tu spui sa acopar sita de deasupra si alt stupar spune sa il las...)
ma refeream la cu totul altcineva (o alta persoana, nu un nickname)

oricum am retinut ideea si o sa ii aduc pe toti in aceeasi situatie ca cei din prima poza

@mihai33

deocamdata nu s-a bemeticit. din cate stiu eu, daca ar fi bezmetic, ar trebui ca puietul sa fie depus pe peretii celulei, ori acum puietul lipsea cu desavarsire (desi din 11 mai si pana acum i-am introdus in 3 randuri rama cu puiet de 1 zi si tot avea timp sa traga botca). asta ii ultima lui sansa.
Crysty

Mesajde nicu has » 24 Iun 2012, 21:30

frumos aranjati bafta in continuare
nicu has

Mesajde alt stupar » 24 Iun 2012, 21:30

incercam o gluma :lol:

important este ca ai inteles mesajul, sitele acelea isi au rostul exclusiv pentru transport
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde cristi_vidican » 25 Iun 2012, 14:21

tare asta cu "alt stupar" :lol:
Alt stupar poate fi unul sau orice alt stupar :lol:
Trebuia spus un alt stupar
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Crysty » 02 Iul 2012, 13:46

Salutare,

pana la urma stupul 1 (realizat prin diviziune) tot nu are matca (deci de la inceputul lunii mai, nu a reusit sa aibe matca imperecheata). Probabil ca a avut matca neimperecheta, care nu s-a mai intors. De atunci numai de a crescut rame cu puiet.
Ca atare sambata, 7 iulie, am sa incerc sa il unific (proces pe care nu l-am mai facut niciodata).

Am 2 variante:
1. sa il unesc cu unul dintre cei 2 roi naturali
2. sa il unesc cu un stup (fie el familie cumparata, fie el roi divizat)

In ambele situatii, procesul tehnologic ar fi urmatorul:
pasul 1: vineri seara o sa bag in stupul orfan si in familia cu care unific o ceapa. Dimineata urmatoare iau stupul cu matca si il un pun in locul celui orfan.
pasul 2: p un ziar peste stupul cu matca (nu am gratie hanneman) si deasupra stupul orfan, ca si cat. (roiul este pe 4 rame, stupul orfan este pe 7 rame)
pasul 3: duminica dimineata/ seara as scutura catul (stupul orfan) in stupul roi (daca ma decid sa unific cu roiul sau in oricare stup pe care l-as pune acolo)

sper sa imi iese.
Crysty

Mesajde jonny_it » 02 Iul 2012, 13:59

Pe timp de vara si cules cel putin de intretinere poti unifica prin simpla mutare a ramelor. Daca ai timp si un hranitor cu sirop ..
Eu asa fac si nu am probleme.

La familiile orfane cea mai simpla metoda este unificarea cu un nucleu/roi. ;)
jonny_it

Mesajde Crysty » 02 Iul 2012, 18:02

jonny_it scrie:Pe timp de vara si cules cel putin de intretinere poti unifica prin simpla mutare a ramelor. Daca ai timp si un hranitor cu sirop ..
Eu asa fac si nu am probleme.

La familiile orfane cea mai simpla metoda este unificarea cu un nucleu/roi. ;)

@jonny_it:
pot sa mut roiul in familia orfana ?

intreb, fiindca familia orfana se afla intr-o cutie net superioara fata de cutia in care se afla roiul.

mai jos sunt si poze cu cele 2 tipuri de cutii:
cutie roi.jpg
cutie roi

cutie stup (2).jpg
cutie stup - cu fund antivaroa
Crysty

Mesajde mihai33 » 05 Iul 2012, 00:01

cristi.......NU face greseli!!!!!

in luna iulie ai 10 % sanse sa faci unificarea fara sa iti omoare matca...poti sa ii dai cu mama cepei, cu mama alcolului, cu mama tuiculitei si palincii...ca tot nu vrea,...eu mi-am rupt de la gura rachie buna de lugoj tinuta 5 ani la butoi de stejar ca sa fac anul trecut unificarea pe 10 iulie....si tot nu a a acceptat.

uite aici o metoda buna....
puneti masca....fugi cu stupul bezmetic in mana vreo 50 de metrii,..scutura toata albina jos in iarba...si fugi iar....o mare parte din albine se vor intoarce in stupii tai..si asa scapi de stress,..si poate ai sa si castigi o matca pe care 90% ai sanse sa o omori!!!..

te ajut cum pot si eu....
mihai33

Mesajde mihai33 » 05 Iul 2012, 00:05

app...cristi..eu ti-am dat varianta 3 pe care tu nu ai luat-o in calcul....:))...alegerea este a ta!!...tie iti este greu ca trebuie sa desfiintezi un stup,...stiu senzatia,...o familie/roi se face greu mai ales la inceput,...dar decat sa pierzi 2 mai bine unul singur,...iar cele 7 rame care iti vor ramane,..da-le la ouat,fiecare in cate o familie,...matcile le vor oua imediat,...in 2-4 zile,...iar daca faci un calcul...cele 7 rame de albine scuturate in iarba le vei avea in 21 de-25 de zile la loc..:)))...pana sambata mai ai timp sa te gandesti,,:))))))

PS: ti-am spus ca sa bezmeticit ..si am avut dreptate
PS2: ti-am spus ca ala era roi din vecini primar,..si iar am avut dreptate..:))

urmeaza ceea ce ti-am spus eu,..mai tarziu poate imi vei da dreptate!!

spor
mihai33

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?