Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: primul roi

Mesajde Adi Hodis » 23 Mai 2012, 08:14

aliuta2000 scrie:1. am scris si prost treaba cu tuica . nu era pentru miere , era pe albina ...
2.(urdinisul il am la nivel de cat sa iasa o albian ~1cm )

Mai aliutza ma !
1. :shock:
Nu da cu tzuica pe albine !!! ... dai NUMAI PE FUNDUL STUPULUI.
2. Pai ce face cand va veni caldura ??? ... mai ales daca roii vor sta in fetzia soarelui.
Urdinishul se lasa atit de mic numai in caz de furtishag si doar pina trece problema, apoi se mareste la cca. 1 cm per interval de albina.
Daca are sita pe tot fundul, e ok ... daca nu, se vor cam incinge.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde aliuta2000 » 23 Mai 2012, 09:22

ma exprim total aiurea ... nu le dau sa bea (nu pe ele ).
il tin mic ca am si ceva sita pe fund .
cu tuica dau pe peretii laterali si pe fund .
prefer sa il tin asa de mic un timp ca salcam cam ioc cules in perioada si sunt multi in pastoral la cam 1Km .
Cand incepe sa creasca sau isi revin o sa las un cm / rama interval de albina .
A.D.
aliuta2000

Mesajde aliuta2000 » 04 Iun 2012, 17:52

Mii de multumiri Adi Hodis .
2 din 3 slavati si chiar bine
1. 6 rame interior 5 rame construite cu albina acoperitoare si una noua FA . Trezenta matca . pe 2 rame era larva de 2-3 zile (4-5 zile de la punere cam cat palma pe jumatatea ramei pe ambele fete daca nu ma insel ).Culege polen. Vreau sa incep sa ii dau cate 100ml miere +apa cam 2:1 daca nu gresesc ca stimulent odata la 2 zile . Vazut matca (nu a acceptato pe cea care am dat-o )foarte frumoasa era din botca de roire zic (lateralul unei rame , dar botca mare ). Matca era acoperita de albina , am reperat-o mai greu . posibil sa oua . Am ramele pline cu albina ...
2 4+1 rame Albina acoperiotare prezenta matca prezenta oua . Aici am facut ceva rau dupa rama nr 3 . Am scuturat hranitorul de albina ca l-am dat dupa diafragama partiala ca sa traga mierea de acolo si sa il scot . Doar celule mari de trantor pe el , si nu vreau sa carecumva sa il foloseasca .Pe moment sau agitat un pic , dar apoi sau linistit .Matca a fost reperatape rama nr 2 pe fata catre rama nr 1 . Linistita isi vedea de treaba Un pic de agitatie la urdinis , dans de orientare cred , si cred ca si urdinisul cam mic ~3 cm si sunt permanent albine la ventilatie , si albinele care vin cu polen intra cam greu in stup , se aseaza poate la a 2-3 incercare catre intrare , si uneorimai pierde din polen .
Trebuie sa mai maresc urdinisul ??
3. 3 rame , acim goale , una a fost cu 3 botci , prima era capacita cand am dat-o a doau avea laptisor de amtca la greu si a 3-a era cu ou. la verificare intermediara toate 3 erau capacite . Acum toate 3 au ramas doar mici , le-aurefacut albinele , si nici urma de matca (posibil sa nu o fi vazut ).
Am dat o rma cu oua de 1-2 zipe o fata si pe cealalta erau si larva de 1 zi culcate cu laptisor de matca . Drepte . In cate zile sa urmaresc daca trage botci de salvare .

Gresesc daca la nr 1 si 2 dau seara tarziu cate 100 ml de meire 2:1 odata la 2 zile ca stimulent ?
Mentionez ca peste stup am hraitor si nu desfac stupul ca sa dau hranire . ridic capacul iau obturatorul la fanta si pun in tavita sirop . vreua ca sa stimulez matca ca sa ponteze bine ca sa intre in iarna cu 7-8 rame de albina ca potential de hranire are zona .

Mentionez ca in stupii mama am cate 2-3 rama de puiet de 1-2 -3 zile pontat recent de cand a dat caldura .(in unul am vazut matca , in celalat decat puietul de 1 zi din care am dat o rama la roiul nr 3)
A.D.
aliuta2000

Mesajde aliuta2000 » 04 Iun 2012, 17:55

o intrebare idioata !!!
poate sa ponteze matca trantor inainte sa faca zborul de imperechere ??
A.D.
aliuta2000

Mesajde augustin » 04 Iun 2012, 18:48

Intrebarea o fi ea "idioata" daca spui tu..., da nu e.
Daca are conditii bune sa iasa la zborul de imperechere, pana nu se imperecheaza,(cam 5 zile) nu oua deloc.
Daca n-a putut iesi la zborul de imperechere timp de trei saptamani, punga cu oua isi incepe dezvoltarea, regina incepe sa oua, insa ouale fiind nefecundate, vor iesi numai trantori.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde augustin » 04 Iun 2012, 18:49

Practic, daca a inceput sa oua, nu mai iasa la zborul de imperechere.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde aliuta2000 » 04 Iun 2012, 19:09

Nu are 3 saptamani .
Pe 19 am facut roii si pe 22 23 erua botcile capacite , deci nu au decat maxim 12-13 zile . deci maxim 2 saptamani . unul avea larve de 1 zi , deci regina a inceput sa oua acun 3 zile .
Oricum sunt pe drumul cel bun zic eu . Dupa calculele pe care le-am vazut cam la 15 zile o regina in conditii normale trebuie sa oua , si ale mele zic ca se incadreaza in ce scrie literatura 8-11 zile de la elclozionare matca (regina ) face zborul de imperechere .
Imi pare rau ca nu am luat parte la procesul unic , dar ma bucur ca am reusit ... cu mari emotii, dar am reusit , cu un pic de implicare il fac si pe al 3-lea , mai rau decat primii 2 , dar stupii din care i-am facut , au 13 rame albina acoperitoare , si mult puiet tanar pus . Unul are si puiet capacit destul si are cam 15 rame albina acoperitoare , deci trebuie sa pot sa il sustin pana isi va face regina lui ca am dat oua de 1 zi pana la larva de 1 zi pe fata a d-a a ramei .
A.D.
aliuta2000

Mesajde aliuta2000 » 08 Iun 2012, 21:05

pe 04.06.2012 am cautat mataca , dar nu am vazut-o in roisorul mic .
Apoi am dat o rmaa cu ou de o zi si pe partea cealalta larve de 1-2 zile . pe 06 .06 a cautat tatal meu si mi-a zis ca nu au tras botci de salvare deloc , dar a u facut o jucarie mica jos de tot .
M-am gandit la ce e mai rau , dar azi pe la 19 am umblat in el si surpriza surpriza , pe rama pe care am bagat-o pe lateralul larvelor de acum mari oua de 1-2 zile mazim si ceva puiet larvar de o zi , ma mai uit pe alta rama de asemenea oua de 1-2 zile . Dar matca nimic , si apoi am inceput sa iau ramele inapoi , si am gasit o matca frumusica , dar neagra de abia o deosebesti de trantor .dar mi-a inceput sa oua .
Asta seara incerc sa le dau cate 100 ml de sirop ca sa stimuleze matca , culesul e putin , si cred ca prunii mei secreta mana ca mi-a spus tatal meu ca sunt roi dimineata pe ei .
Inca o data ii multumesc lui Adi Hodis care m-a ajutat sa ii tin pe linia de plutire .
Ceilalti 2 sunt mai puternici au inceptu sa alerge binisor , daca timpl tine frumos o sa fie cules bine lafloare de camp ca si cules de intretinere , si va mai fi ceva ceva tei .
A.D.
aliuta2000

Mesajde claudia_0218 » 02 Iul 2012, 16:56

1. ce concentratie de sirop faci pentru stimularea matcii?
2. parca mi se pare putin.
"Te poți împodobi cu penele altuia, dar nu poți zbura cu ele". Lucian Blaga
claudia_0218

Mesajde aliuta2000 » 02 Iul 2012, 19:56

claudia_0218 scrie:1. ce concentratie de sirop faci pentru stimularea matcii?
2. parca mi se pare putin.

1 siroup a fost 1:1
2 am crescut la 250-350 ml timp de 10 zile la 2 zile distanta , deci am administat de 5 ori si de 2 ori a fost cu protofil .
Pentru stimulare nu trebuie o cantitate foarte mare de sirop ci doar ca sa o tii in priza , cantitatea mare o dai cand e nevoie de hrana , dar ele au cules de intretinere din natura si eu doar le-am ajutat un pic ca sa isi intre in regim normal de lucru.
A.D.
aliuta2000

Mesajde aliuta2000 » 02 Iul 2012, 20:08

In momentul acesta pot spune ca am trecut cateva zile foarte nasoale cu griji mari in timpul formarii , dar cu ajutor am ajuns cu ei bine , cand i-am format am gandit ca fac intr-un fel si am ajuns sa fac in alt fel , dar acum ottul e bine si am capatat multa experienta .
Poate ma repet dar ii multumesc din suflet lui Adi Hodis (sper sa citeasca ) pentru sfaturi ca au venit cand au trebuit si cum au trebuit si am dat albina la limita , dar au supravietuit si acum sunt bine unul mai mic care o sa fie ajutat u rame capacite incepand de saptamana aceasta ca sa poata sa ii prinde pe ceilalti 2 din urma .
Multumesc ca esti pe site si ca ajuti Adi.!
A.D.
aliuta2000

Mesajde claudia_0218 » 02 Iul 2012, 20:16

aliuta2000 scrie:1 sirop a fost 1:1
2 am crescut la 250-350 ml timp de 10 zile la 2 zile distanta , deci am administat de 5 ori si de 2 ori a fost cu protofil .

1 deci eu, tinand cont ca nu ma pot duce decat odata pe saptamana ar trebui sa pun 2l de sirop.
2 1:1 este special pentru matca, nu? pentru ca sotul meu a citit tot pe aici pe forum ca daca vrem sa hraneasca puietul, siropul trebuie sa fie de 1:2 (adica 1kg zahar la 2l apa si bineinteles cu protofil)
3 intr-adevar ai dreptate... e bine ca sunt oameni de bine pe aici dispusi sa ne scoata din belele :)
claudia_0218

Mesajde aliuta2000 » 02 Iul 2012, 20:52

din pozele pe care le-am vazut eu la tine cred ca ai cules ma mult decat de intretinere , asa ca daca dai 2 l nu faci decat rau acum pentru ca da 2l odata asta inseamna completare de hrana . Stimularea se face cu putin .
2 litrii dai cand consideri ca nu ai hrana suficienta pentru iarna si ele il vor trage si il vor converti depozitand.
Siropul asa mi-a venit usor sa il fac poti sa il faci si 2:1 , dar se da in cantitati mici pentru stimulare si in cantitati mari pentru completare hrana
A.D.
aliuta2000

Mesajde claudia_0218 » 02 Iul 2012, 23:06

aliuta2000 scrie:din pozele pe care le-am vazut eu la tine cred ca ai cules ma mult decat de intretinere , asa ca daca dai 2 l nu faci decat rau acum pentru ca da 2l odata asta inseamna completare de hrana . Stimularea se face cu putin .
2 litrii dai cand consideri ca nu ai hrana suficienta pentru iarna si ele il vor trage si il vor converti depozitand.
Siropul asa mi-a venit usor sa il fac poti sa il faci si 2:1 , dar se da in cantitati mici pentru stimulare si in cantitati mari pentru completare hrana

aha, am inteles. acuma, mie mi-e cam teama ca nu o sa aiba mancare suficienta pentru iarna. la noi in constanta e pe terminate floarea si in rest nu vad ce ar mai putea culege. probabil ca o sa trebuiasca sa facem ceva completare ca poate ai observat ca rame cu miere nu aveam suficient. am in apropiere padure de salcam si de tei. dar abia la anu' ca anul asta s-a dus pentru mine. vreau doar sa ies din iarna cu bine si atat.
claudia_0218

Mesajde aliuta2000 » 03 Iul 2012, 08:46

flora sponatana tot mai gasesc ele si dupa terminarea FS sau ce ai tu .
Citeste referitor la completare cu hrana intre timp , pentru ca aceasta se face cam pana in 15august , altii zic ca pana la inceputul lui septembrie .oricum ideea e ca s anu intre albina uzata de transformarea siropului intr-un fel de miere in iarna . le urmaresti evolutia pe parcurs si vezi ce si cum va fi nevoie si unde .
A.D.
aliuta2000

Mesajde valentin.pavel » 26 Iul 2012, 20:11

Am si eu urmatoarea dilema: detin doua roiuri pe sitem multietajat ,fiecare ocupa in acest moment 10 rame din care 6 cu puiet si coronita capacita ramele acoperitoare au miere doar putin capacita.Cum sa procedez la acest moment ?
Nu cred ca pot adauga inca un corp si sa fac hranire de completare pentru ca nu am decat faguri artificiali ,nu mai au timp sa mai creasca la acest moment ca sa pot sa zic ca le dau sa umple un corp cu miere din adaugare de sirop si culesul care mai este in natura.
Cum sa procedez ca sa le asigur provizia pentru iarna?
valentin.pavel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE