Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

caz nemaiintalnit

Mesajde ves.lucian.zabrani » 16 Iul 2011, 19:18

incepator fiind , nici nu-i de mirare !!! orice noutate este un caz nemaiintalnit !!!!
am facut un roi in 06.05 pe 4 rame cu doua botci frumoase .
in 19.05 am vazut o matca .
in 16.06 am marcat matca . puiet larvar si oua pe 2 rame .
tot atunci am vazut si 4 botci necapacite cu larve in ele !!! le-am distrus .
in 25.06 primeste ajutor 2 rame cu puiet capacit .
in 28.06 mai primeste 2 rame cu puiet capacit .
in 01.07 oua pe 5 rame , 3 botci roase , si una mare si frumoasa , capacita pe care am rupt-o .
in 11.07 incepe sa construiasca in cat
in 14.07 la un control mai amanuntit vad vreo 20 de botci capacite , matca marcata ia-o de unde nu-i !!!
probabil ca a roit , din pacate !!!
am rupt toate botcile , lasand totusi una mare si fumoasa in ideea ca daca are deja matca o va roade !!!
ce nu am inteles a fost nedumerirea cum de a roit ???
roi facut in 06.05 si sa plece matca la 2 luni de la "nasterea roiului" ???
mai am o nedumerire si mai mare : am gasit 2 matci tinere ( 2 am vazut eu , poate erau mai multe ) , care erau "ingramadite bine de albine si nu stiu de ce !!!!
una din ele parea deja moarta !!!!
ROG CUNOSCATORII SA-SI DEA CU PAREREA !!!!
Fişiere ataşate
DSCN1113.JPG
DSCN1110.JPG
DSCN1109.JPG
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Re: caz nemaiintalnit

Mesajde Bambucha » 18 Iul 2011, 08:21

Nu este deloc nemaiintalnit acest fenomen. Cand roiul roieste in acelasi an cu matca veche i se zice paroi. Mai lipsesc amanunte in descriere pentru a da un verdict.
Era suficient de dezvoltat cand l-ai format avand in vedere data 6.05, nu mai trebuia imputernicit ar fi fost lejer pe 10 rame acum.
Trebuie tinut cont ca roiul sa aiba mereu spatiu de dezvoltare, insa in acelasi timp sa nu fie prea labartat pentru a nu-l surprinde vremea rece a noptilor de primavara, stiut fiind faptul ca o matca proaspat imperecheata oua foarte sustinut. Populatia se dubleaza pur si simplu la 6 saptamani.
Pe viitor incearca sa lasi o singura botca (cea mai frumoasa), altfel sunt cazuri in care pleaca roi din roiul proaspat format. Albina intrata in friguri greu se scoate din starea aceasta, cele mai eficiente metode de combatere sunt cele radicale.
Ultima oară modificat de Bambucha pe 19 Iul 2011, 09:30, modificat 1 dată în total.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Badea. claudian » 18 Iul 2011, 22:57

Descrierea ta mi se pare cam ambiguu,dar o sa incerc sa dezlegam acest mister :lol: :lol: :lol: de aceia trebuie sa analizam pe rand cea ce spui tu si anume: Pe 6 mai ai facut roiul cu 2 botci , dupa 2 saptamani ai vazut matca , la controlul urmator care a avut loc la jumatatea luni urmatoare :o :o ai gasit puiet larvar si oua pe doua rame si ai mai gasit 4 botci ne capacite .... nu pot sa spun decat matca de slaba calitate cele 4botci de schimbare linistita ... pana la sfrsitul luni primeste 4 rame cu puiet capacit da ...bun!!! 4 plus 2 egal 6 rame cu puiet de toate varstele .... pana acum nare nici o treaba cu roitul sa mergem mai departe ..... pe 1. 07 oua pe 5 rame si 3 botci roase si 1 capacita pe care ai rupto .... O noua incercare a fam. de asi schimba matca linistit soldata cu un nou esec ....Pe 11. 07 incepe sa construiasca in cat ... nici acum nu are treaba cu roitul !!!! pe 14. 07 ai descoperit cele 20 de botci care dupa parerea mea erau botci de salvare nu de roire .... matca a murit accidental la penultimul control efectuat de tine .
PAREREA MEA !!!!!
Badea. claudian

Mesajde ves.lucian.zabrani » 20 Iul 2011, 15:42

Badea. claudian scrie:Descrierea ta mi se pare cam ambiguu,dar o sa incerc sa dezlegam acest mister :lol: :lol: :lol: de aceia trebuie sa analizam pe rand cea ce spui tu si anume: Pe 6 mai ai facut roiul cu 2 botci , dupa 2 saptamani ai vazut matca , la controlul urmator care a avut loc la jumatatea luni urmatoare :o :o ai gasit puiet larvar si oua pe doua rame si ai mai gasit 4 botci ne capacite .... nu pot sa spun decat matca de slaba calitate cele 4botci de schimbare linistita ... pana la sfrsitul luni primeste 4 rame cu puiet capacit da ...bun!!! 4 plus 2 egal 6 rame cu puiet de toate varstele .... pana acum nare nici o treaba cu roitul sa mergem mai departe ..... pe 1. 07 oua pe 5 rame si 3 botci roase si 1 capacita pe care ai rupto .... O noua incercare a fam. de asi schimba matca linistit soldata cu un nou esec ....Pe 11. 07 incepe sa construiasca in cat ... nici acum nu are treaba cu roitul !!!! pe 14. 07 ai descoperit cele 20 de botci care dupa parerea mea erau botci de salvare nu de roire .... matca a murit accidental la penultimul control efectuat de tine .
PAREREA MEA !!!!!

nimic nu este ambiguu in afara de capul meu!!!!
am uitat sa specific ca prima matca nu a mai venit de la imperechere !!! cea pe care am marcat-o a fost dintr-o botca pe cere i-am dat-o roiului a doua oara
daca am vazut ca prima matca nu s-a mai intors !!!
botcile pe care le-am rupt majoritatea erau pe partea de jos a ramelor !!!
cea pe care am lasat-o am vazut-o aseara ca a iesit matca din ea . maine daca apuc fac un control la familia
respectiva !!!!
SANATATE MAXIMA !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR