Adi Hodis scrie:gabi bee scrie:salut Adi ! spui ca la ME nu sunt 80 % din matci care sa ponteze 2 corpuri iar la MER matcile mai slabe le lasi pe doua corpuri pt cuib iar cele prolifice pe 3 corpuri [adica echivalentul a 2 corpuri ME] . in cazul asta nu sunt foarte putine matcile care sa se multumeasca cu 2 corpuri de mer si mai multe matci care intra si in corpul 3 ouand cate 2-3 rame doar cat sa te incurce la extras si te obliga la ales ramele din acest corp ? numai bine !
Salut Gabi.
Nu, nu e asa cum presupui, e invers, sint multe matci carora le ajung 2 caturi MER si mai putine matci in cuib de trei caturi MER care oua mai mult de 2-3 rame in a-l 3-lea cat unde au si coronitze de miere.
Adi , mie greu sa cred ca sunt mai multe matci carora le ajung doua corpuri , adica 10 dadant cand stim ca majoritatea matcilor tinute in cuib dadant 10 rame urca lejer in cat ! Ceva nu se leaga si anume in sistem ME majoritatea matcilor nu ponteaza suficient cele doua corpuri si esti nevoit sa umbli sa extragi cateva rame si din corpul 2 . Daca avem MER , doua corpuri nu cred ca sunt suficiente pt majoritatea matcilor iar trei corpuri sunt prea mult pt majoritatea matcilor si esti nevoit sa extragi si din c3 cateva rame , ceea ce inseamna sa le iei la mana si sa ai grija matcii ! Rezulta deci ca cel mai indicat este sa avem un MER pe 9 rame sau ME pe 9 rame ! Eu deja am facut anul asta cativa ME pe 9 iar la anul voi vace cativa MER tot pe 9 rame sa vad cum vor merge ! Te astept cu pareri ! numai bine !