Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Inceputul Inceputului

Mesajde Vrabie Radu » 05 Sep 2012, 14:44

Buna ziua ,ma numesc Vrabie Radu Cat am fost mic am stat in preajma celor care aveau stupi si mi placeau foarte mult albinele.M am decis astfel sa mi achizitionez de cutii insa de aici incep problemele
1 Ce stupi sa mi fac Dadant sau Orizontal.Care se preteaza mai binen pentru incepatori
2 Ce sa achizitionez roiuri ,sau familii?
3 Intr un stup orizontal de 20 de rame incap doua familii? Multumesc si scz pentru intrebarile probabil pentru unii stupide
Vrabie Radu

Re: Inceputul Inceputului

Mesajde costinelblagniceanu » 05 Sep 2012, 15:10

Salut Radu si bine ai venit pe forum.Sa o luam pe rind:stupii pe care vrei sa-i folosesti TU decizi care iti convin(fiecare stup are avantaje si dezavantaje),daca vrei roi sau familii iar tu decizi( in functie de buzunarul fiecaruia),daca montezi o diafragma totala(care desparte stupul in doua compartimente fiecare cu urdinisul lui)se pot tine doua familii,iar intrebarile nu sunt stupide sunt intrebari pe care fiecare si le pune la un inceput de drum.Parerea mea gaseste in zona ta un apicultor ,stai pe linga el si o sa inveti multe(practic),cauta carti apicole si citeste tot mai mult. :D
Cine intreaba este prost pentru 5min. cine nu intreaba ramine prost toata viata.http://costinelblagniceanu.sun photo.ro
costinelblagniceanu

Mesajde Vrabie Radu » 05 Sep 2012, 16:11

Dupa spusele tale am fost prost doar 5 minute:D , ramele ,foile de ceara si echipamentul de unde se achzitioneaza?
Vrabie Radu

Mesajde jonny_it » 05 Sep 2012, 16:40

Vrabie Radu scrie:Buna ziua ,ma numesc Vrabie Radu Cat am fost mic am stat in preajma celor care aveau stupi si mi placeau foarte mult albinele.M am decis astfel sa mi achizitionez de cutii insa de aici incep problemele
1 Ce stupi sa mi fac Dadant sau Orizontal.Care se preteaza mai binen pentru incepatori
2 Ce sa achizitionez roiuri ,sau familii?
3 Intr un stup orizontal de 20 de rame incap doua familii? Multumesc si scz pentru intrebarile probabil pentru unii stupide

1. Dadant pe 12 rame + 1 cat de 3/4 sau 2 de 1/2 este cel mai bun. Orizontalul nu mai este atat de folosit si in plus este mult mai dificil de lucrat(se pierde timp..)
2. Cel mai bine ar fi sa achizitionezi 2-5 familii. De preferat primavara.
3. In timpul iernii se pot tine 2 familii intr-un stup daca este despartit in 2. Totusi in conditiile tarii noastre este cam inutila munca asta. Vara alea 20 de rame probabil ca vor fi insuficiente, de aceea verticalul este mai bun: te extinzi cat vrei prin adaugarea de corpuri.
jonny_it

Mesajde Vrabie Radu » 05 Sep 2012, 16:54

Multumesc ,mentionez ca vreau sa fac apicultura doar pt hobby deci 5 -6 familii maxim o sa am.Cam cat costa o familie de albine,dar un roi?
Vrabie Radu

Mesajde costinelblagniceanu » 05 Sep 2012, 17:03

Pretul si la familii si la roiuri este in functie de puterea acestora.Atunci cind te hotarasti sa cumperi apeleaza la un apicultor cunoscut care sa te ajute.
Cine intreaba este prost pentru 5min. cine nu intreaba ramine prost toata viata.http://costinelblagniceanu.sun photo.ro
costinelblagniceanu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 05 Sep 2012, 17:22

Salut Radule !!! bine ai venit printre noi !!! eu am stupii pe 10 rame , cu fund antivaroa cu sita , caturi de 1/2 reduse , podisoare si capace !!!
cand citesc ce scrii tu parca ma vad pe mine acum 2 ani inainte de a incepe !!!
prima data am primit 2 roi , apoi inca unul si am mai cumparat unul !!! intrat in prima iarna cu 4 si iesit cu 3 !!!
anul urmator , adica anul trecut am avut 26 de familii , am intrat in iarna cu ele si am iesit cu 25 !!!
in primavara le-am vandut pe toate , avand probleme financiare , iar acum am iarasi 10 !!!
mie mi-a placut modelul asta de stup !!! asta l-am vazut prima data si asta l-am adoptat !!!
spunea cineva aici pe forum ca cum te inveti asa te rupi !!!
imi place mult modelul cu podisor pentru ca le poti da de mancare fara sa deranjezi familia !!!
Jonny it are dreptate !!! nu incepi cu mai mult de 5 !!! zici tu ca de hobby , dar daca s-a declansat " inmultirea " virusului , atunci mai vorbim noi !!!
nici 2 luni nu am rezistat fara albine !!!
mai " ne scriem " !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ioanpuiu » 05 Sep 2012, 18:15

Asa incepatorule ! ... apropie-te! ... lasa garda jos!
parca simt, si parca vad...
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde Lupu Nicu » 07 Sep 2012, 10:15

Eu am in stupina mea atat stupi Dadant, dar si orizontali. Ca incepator mie mi-a fost mai usor cu stup orizontal, dar apoi am trecut la stupi cu 10 rame 1:1 si magazie de 3/4. Nu fac pastoral si pentru zona in care ma gasesc imi este suficient.
Daca e doar un simpla pasiunea si vrei doar 4-5 stupi atunci cel mai comod ar fi cu stup orizontal, insa apicultura este un microb ce prinde la toate varstele cu aceasi intensitate si s-ar putea sa fi asa de "infectat" incat in cativa ani sa iti umpli ograda cu stupi, iar in acesta situatie cel mai bine ar fi sa ai stupi Dadant.
Cunosc un apicultor ce s-a apucat de apicultura la 60 ani, inainte era foarte pasionat de pescuit. A dat de albine si acum are unditele puse in cui. In cativa ani a trecut de 20 familii de albine, iar acum abia asteapta sa iasa la pensie sa se dedice exclusiv albinelor.
Pentru mine sa ma apuc de albine este unul din cele mai frumoase lucruri care m-am apucat.
http://www.carafacumiere.ro
"Nu conteaza anii din viata ta ci viata din anii tai"
Lupu Nicu

Mesajde tiby visan » 07 Sep 2012, 21:32

Adevarul asta e.Care are acest microb in singe s-au este infestat cu el nu poate sta fara albine eu unul de multe ori stau linga stupi si privesc aceste minunate fiinte toata ziua si ordonat pt. noi.iIn legatura cu stupi alegeti ceti place si cu care ti se pare ca poti lucra tu usor cu ei,eu unul am inceput cu stupi pe 10 rame si etaJ 1/2 MI S-A PARUT CEL MAI USOR.Eu unu ti-as propune sa incepi cu 2-3 familii sa vezi daca te acomodezi (inveti)cu ele.Eu am inceput cu o familie iar acum am 8,nu e bine sa ne grabim sa facem multi odata ca s-ar putea sa le facem mai mult rau decit bine.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde Vrabie Radu » 08 Sep 2012, 10:50

Multumesc mult pentru sfaturi, cred ca o sa am max 5 familii de albine,deoarece fiind student prioritatea de baza e invatatul.Am sa incep cu 2 orizontali ,treaba e ca la 200 m de unde vreu eu sa mi fac vatra sunt stupii vecinilor, mi e teama sa nu mi faca furtisag .E posibil?
Vrabie Radu

Mesajde cristi_vidican » 08 Sep 2012, 11:20

Despre furtisag ...
Daca ai stupii tari si urdinisul redus in perioada cu risc, ai vei avea probleme cu frutisagul. Ai grija si sa nu lasi urme de miere, sirop, care pot starni albinele. Lucreaza la ele cand nu sunt pericole de furtisag.
Stai linistit, ca albinele vecinului nu stiu ca stupii tai nu sunt ai lui :lol: . Albina fura din orice stup poate
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Vrabie Radu » 08 Sep 2012, 11:28

Dar care este perioada cu risc?"D
Vrabie Radu

Mesajde cristi_vidican » 08 Sep 2012, 12:04

Perioadele riscante sunt in principal perioadele lipsite de cules. Toamna, in aceasta perioada, cand albina cauta sa-si stranga rezerve, atunci e riscant.
Cand vezi albine care dau tarcoale stupilor pe la imbinari etc, atunci trebuie sa fii atent. Feresti familiile mai slabe atunci, reducand urdinisul.
Administrezi sirop doar dupa ce albina nu mai zboara si ai grija sa nu lasi urme pe capace.
cristi_vidican

Mesajde ovidiu_78 » 08 Sep 2012, 15:09

cristi_vidican scrie:Despre furtisag ...
Daca ai stupii tari si urdinisul redus in perioada cu risc, ai vei avea probleme cu frutisagul...

cristi_vidican scrie: Feresti familiile mai slabe atunci, reducand urdinisul..

Acum hotateste-te care,ca sa il ajuti pe coleg
Numai bine
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde cristi_vidican » 08 Sep 2012, 15:37

ovidiu_78 scrie:Acum hotateste-te care,ca sa il ajuti pe coleg
Numai bine

Salut!
Am mancat ceva cuvinte. Eram flamand, probabil.
:lol:
cristi_vidican

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR