Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: MER vs. ME

Mesajde Stefan_D » 08 Sep 2012, 21:25

Un studiu edificator despre apicultura in care este prezentat si sistemul MER: http://www.beesource.com/resources/usda ... -colonies/
Stefan_D

Mesajde Ruben » 09 Sep 2012, 08:22

Dila Daniel scrie:Cu prevenirea roitului...
ai posibilitatea sa "spargi"cuibul cu cat-ul,sau sa-l frangi de la jumate si sa arunci o privire in el...apoi sa iei masurile necesare.

Sa arunci o privire si sa spargi cuibul, se poate si la ME. Nu?

De asemenea poti sa ii dai spatiu pana in cer.

:)
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Cristian IONITA » 09 Sep 2012, 08:26

Ruben scrie:
Dila Daniel scrie:Cu prevenirea roitului...
ai posibilitatea sa "spargi"cuibul cu cat-ul,sau sa-l frangi de la jumate si sa arunci o privire in el...apoi sa iei masurile necesare.

Sa arunci o privire si sa spargi cuibul, se poate si la ME. Nu?

De asemenea poti sa ii dai spatiu pana in cer.

:)

hmmmm ..... la ME cuibul este pe 2 caturi maxim .... nu prea ai cum sa-l "spargi" eventual sa adaugi sus sau jos .... in plus spatiul unui ME adaugat la un cuib ME este enorm cel putin comparativ cu spatiul unui 1/2 adaugat la 2 x 1/2 si chestia asta cu adaugat brusc de spatiu pentru cuib de foarte multe ori are ca si rezultat regresul pontei.

Cand e de "spart" la ME se pune mana pe rama ca la orice dadan sau orizontal.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Ruben » 09 Sep 2012, 08:38

Pai na....mie oricum nu mi-e foarte draga ideea de spart cuibul...

Ca daca o intrat in friguri, aproape nu ii mai face nimic spartul.

Si daca nu o intrat in friguri, ii faci un roi in 2 minute.(De fapt asta i fain la MER, ca te joci la FACUTUL roilor)

Adica, poate judec io gresit, dar as prefera tot timpul altceva in locul spartului.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Cristian IONITA » 09 Sep 2012, 08:53

si eu prefer sa manac numai ciocolata si sa beau numai bere .... dar uite cum e viata asta ca nu prea se poate (sau mai de graba nu e prea bine) numai asa .... deci ma pun la punct sa stiu si cum e si cu alte cele nu doar cum "prefer" :D .
Cristian IONITA

Mesajde Ruben » 09 Sep 2012, 09:04

:D Ziceam ca prefer sa fac asta din punctul de vedere al apiculturii. Adica asa cred ca i mai bine.

De exemplu, cand crezi ca e oportun la MER sa introducem un corp gol intre cele doua, si cu ce rezultat pozitiv?

La chestia cu ciocolata si berea, hai si tu cu studii, experimente...nu asa numai :lol: ;)
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Cristian IONITA » 09 Sep 2012, 09:38

la MER nu ma pricep deloc ca nu am experimentat niciodata

Despre ciocolata si bere te asigur ca lucrez la proiect .... o sa vin si cu concluzii .... dar deocamdata ma bucur de etapa experimentala :D
Cristian IONITA

Mesajde Ruben » 09 Sep 2012, 10:09

Cristian IONITA scrie:
Despre ciocolata si bere te asigur ca lucrez la proiect .... o sa vin si cu concluzii .... dar deocamdata ma bucur de etapa experimentala :D

:lol:

Ok, dar la Dadant, de exemplu...io nu prea am folosit spartul cuibului. Ce beneficii are?
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Cristian IONITA » 09 Sep 2012, 10:14

2 mari:
- mareste ritmul de pontare;
- impiedica sau mai degraba amana roitul.
Cristian IONITA

Mesajde Bambucha » 09 Sep 2012, 10:17

Ar fi bine daca s-ar comasa cele 2 topice identice.
ME versus MER deschis de Bunka anul trecut.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde lucky5strike » 09 Sep 2012, 11:46

Asta cam asa e, sa vedem ce rezulta... gata, poftim, pag. 14!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde paul » 09 Sep 2012, 12:33

lucky5strike scrie:Asta cam asa e, sa vedem ce rezulta... gata, poftim, pag. 14!

Asa va trebuie ... daca l-ati suparat pe proapis :!: :lol: Initiatorul topicului nici macar nu apuca 10 secunde sa-si admire opera si aparea proapis si-i "dadea cu ea in cap" :lol: Imediat baga un viewtopic ....
Unde esti proapis ,domne :?: :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Ruben » 09 Sep 2012, 12:53

paul, precum vezi, nu i acelasi topic.

ala era ME vs. MER, asta-i MER vs ME. :lol:

chiar, proapis pe unde o fi :?:

Lucky, multumim pentru interventie.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde lucky5strike » 09 Sep 2012, 14:22

Proapis e in continuare pe aici... cred ca reintra odata cu scaderea treburilor... fiecare a mai avut momente cand s-a dat o vreme la fund.

Fie ME, fie MER, ai randament doar lucrand cu familii puternice, tot sezonul. Cu familii medii, nu cred sa ai sanse.

Daca nu-ti e la indemana, ai sanse bune sa scapi de sistemul ME, pe cand un MER, nu stiu cum il faci scapat.

Personal as merge pe ME, este verificat de mult timp.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde cristi_vidican » 09 Sep 2012, 14:33

lucky5strike scrie:Daca nu-ti e la indemana, ai sanse bune sa scapi de sistemul ME, pe cand un MER, nu stiu cum il faci scapat.
Personal as merge pe ME, este verificat de mult timp.

De MER scapi foarte usor.
In primavara, bagi sub el la primul cules masiv un cop cu rame de 1/1, iar matca va cobori treptat in corpul de jos, iar ramele raman ca magazii.
Rama de 1/1 merge foarte bine si in 2 corpuri de 1/2, chiar daca ramane spatiu mai mare sub rame, albinele nu cladesc ceara. Cel putin in cazul meu nu au cladit.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde lucky5strike » 09 Sep 2012, 14:55

Sigur, dar eu ma refeream la eventuala instrainare a lui.
Pentru mine, MER insemna sistemul pe rama Farrar (h - 17,5 cm). Nu e asta sistemul de care vorbiti voi?
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR