Mircea_63 scrie:Speranta de viata a crescut datorita alimentatiei, lipsei de stress sau sentimentului de securitate economica, asistentei medicale si mai ales igienei.
Salut Mircea.
Se pare ca noi doi intelegem diferit ideea de confort
Eu prin confort inteleg tocmai ce ai scris tu mai sus, adica alimentatie, igiena, asistenta medicala, care bineinteles ca nu pot exista fara un confort economic.
Am fost in Germania si am vazut cum traiesc nemtii: am vazut cum un invalid de razboi de 87 de ani (razboiul il facuse in Romania, pe la Ploiesti), fara un picior si o portiune din osul cranian, nu era privit ca unul care nu mai are nici un rost, si ne povestea ce frumoase sunt romancele si cum l-a prins pe el alarma la Ploiesti pe scaunul stomatologului; aproape sa ma bufneasca rasul cand un nene de 74 de ani mi-a spus ca este foarte suparat ca se muta maica-sa (ea avand vreo 93-95 de ani); acelasi nene cu sotia isi petrecusera revelionul pe o insula, impreuna cu alti batrani in conditiile in care nu erau bogati ci oameni de rand (la ei, la noi probabil in partea superioara a clasei de mijloc ...). Si inevitabil m-am gandit la felul in care sunt priviti la noi batranii. Pai la noi un om la 65 de ani e batran. In Italia e giovane.
De unde provine aceasta diferenta ? Din conditiile de trai: nu sufera de frig, de foame, se trateaza la timp, nu traiesc in mizerie. Cu alte cuvinte confort.
Mircea_63 scrie:Una e lipsa hranei, expunerea la boli, uzura etc si alta calirea, sportul
Mircea_63 scrie:Sedentarismul omoara!
Sunt de acord cu tine, dar asta e alta discutie. Calirea si sportul nu elimina ideea de confort, ci o presupune, in sensul pe care-l accept eu si pe care l-am prezentat mai sus (igiena, alimentatie, asistenta medicala).Nu te apuci sa alergi suta in 10 secunde cand mananci pe sponci. Cel putin asa vad eu lucrurile. Iar sportul caleste daca este practicat in limite rezonabile. Ca stim foarte bine ca sportul impins la extrem lasa sechele (de exemplu sportul de performanta).
Daca insa cand spui sport, te referi la miscare in general, bineinteles ca sunt de acord ca miscarea intretine sanatatea si tonusul psihic (observata pe propria piele).
Sedentarismul si problemele lui insa nu sunt consecinte ale confortului, ci carente de educatie si caracter (vointa). Cine-l impiedica pe cel care sta toata ziua pe scaun sa nu urce scarile in loc sa le foloseasca pe cele rulante sau sa ia liftul, sa nu alerge dupa autobuz, sa nu alerge 10 minute prin parc sau in jurul blocului, seara, sa nu se duca cu bicicleta la serviciu in Bucuresti (ca in felul asta inhaleaza noxe, asta e alta discutie)?
Sedentarismul, viciile, lipsa igienei elementare la sat....cred ca astea tin de educatie si ....de caracter (a se citi bun simt). Nici bunica mea nu avea baie, dar nu tin minte in copilaria mea sa ma fi deranjat vreodata felul in care miroasea. Dar tin minte ca o data m-am dus cu ea la biserica si la intoarcere se plangea ca o alta babuta mirosea urat.
In alta ordine de idei, esti sigur ca tziganusii care umbla desculti si murdari nu sunt sau nu vor fi afectati ? Care este speranta lor de viata? Cum arata fizic la 40-50 de ani?
Faptul ca nu au nimic acum nu inseamna ca mai tarziu nu le va dauna.
Si eu aveam aceeasi parere pana mai deunazi. Insa privind din alt unghi lucrurile, am ajuns la alta concluzie.
Raportand cele spuse mai sus la apicultura, sau agricultura, in general, treaba asta e cu dus si intors, cred eu. Adica ai doua posibilitati: ori tii o rasa rustica, dar cu productie mica, ori o rasa cu productii mari, dar si cu pretentii.