Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Jean Valjean

Mesajde Mircea_63 » 12 Sep 2012, 22:01

Jean Valjean scrie:Ideea asta ca vitregiile vietii intaresc organismul este destul de comuna, insa personal nu cred ca e asa. Daca ar fi asa, cum iti explici ca in tarile dezvoltate si, cred (sper), in curand si la noi, speranta de viata a crescut sau este foarte ridicata comparativ cu a noastra (de exemplu Germania, Japonia, etc)? !

Una e lipsa hranei, expunerea la boli, uzura etc si alta calirea, sportul. Confortul slabeste! Ia-l pe un sedentar de birou si du-l la munte sau mai simplu. Pune-l sa alerge dupa firobuz.
Dupa o iarna foarte grea, in care din motive ce nu conteaza aici, am locuit si dormit la temperaturi foarte scazute, am ajuns atat de calit incat stateam in tricou, iar altii se plangeau de frig cu puloverul pe ei. Mereu mi-se atragea atentia ca voi raci. Nici vorba, aproape am uitat ce-i aceea raceala, sau daca a fost cazul, o simpla aspirina a facut minuni.
Sedentarismul omoara! Speranta de viata a crescut datorita alimentatiei, lipsei de stress sau sentimentului de securitate economica, asistentei medicale si mai ales igienei. Ai vazut copii de tigani desculti si murdari, care n-au nici pe dracu` in timp ce puiutul de roman e mereu racit si ii curge nasul? Am vazut neamtul calm, linistit si curat, apoi romanul nervos, cu tigara in gura, murdar si eventual baut. Nu-l condamn prin asta pe roman...bea si fuma de suparat pentru neajunsuri. Baie n-avea si nici traditie la spalat (la sat). De aici diferenta de ani.
Compara porcul din cocina cu mistretul si iti dai seama unde duce confortul si sedentarismul. Purcelul domestic scapat in padure devine mistret!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Jean Valjean » 13 Sep 2012, 10:14

Mircea_63 scrie:Speranta de viata a crescut datorita alimentatiei, lipsei de stress sau sentimentului de securitate economica, asistentei medicale si mai ales igienei.

Salut Mircea.
Se pare ca noi doi intelegem diferit ideea de confort
Eu prin confort inteleg tocmai ce ai scris tu mai sus, adica alimentatie, igiena, asistenta medicala, care bineinteles ca nu pot exista fara un confort economic.
Am fost in Germania si am vazut cum traiesc nemtii: am vazut cum un invalid de razboi de 87 de ani (razboiul il facuse in Romania, pe la Ploiesti), fara un picior si o portiune din osul cranian, nu era privit ca unul care nu mai are nici un rost, si ne povestea ce frumoase sunt romancele si cum l-a prins pe el alarma la Ploiesti pe scaunul stomatologului; aproape sa ma bufneasca rasul cand un nene de 74 de ani mi-a spus ca este foarte suparat ca se muta maica-sa (ea avand vreo 93-95 de ani); acelasi nene cu sotia isi petrecusera revelionul pe o insula, impreuna cu alti batrani in conditiile in care nu erau bogati ci oameni de rand (la ei, la noi probabil in partea superioara a clasei de mijloc ...). Si inevitabil m-am gandit la felul in care sunt priviti la noi batranii. Pai la noi un om la 65 de ani e batran. In Italia e giovane.
De unde provine aceasta diferenta ? Din conditiile de trai: nu sufera de frig, de foame, se trateaza la timp, nu traiesc in mizerie. Cu alte cuvinte confort.

Mircea_63 scrie:Una e lipsa hranei, expunerea la boli, uzura etc si alta calirea, sportul
Mircea_63 scrie:Sedentarismul omoara!

Sunt de acord cu tine, dar asta e alta discutie. Calirea si sportul nu elimina ideea de confort, ci o presupune, in sensul pe care-l accept eu si pe care l-am prezentat mai sus (igiena, alimentatie, asistenta medicala).Nu te apuci sa alergi suta in 10 secunde cand mananci pe sponci. Cel putin asa vad eu lucrurile. Iar sportul caleste daca este practicat in limite rezonabile. Ca stim foarte bine ca sportul impins la extrem lasa sechele (de exemplu sportul de performanta).
Daca insa cand spui sport, te referi la miscare in general, bineinteles ca sunt de acord ca miscarea intretine sanatatea si tonusul psihic (observata pe propria piele).
Sedentarismul si problemele lui insa nu sunt consecinte ale confortului, ci carente de educatie si caracter (vointa). Cine-l impiedica pe cel care sta toata ziua pe scaun sa nu urce scarile in loc sa le foloseasca pe cele rulante sau sa ia liftul, sa nu alerge dupa autobuz, sa nu alerge 10 minute prin parc sau in jurul blocului, seara, sa nu se duca cu bicicleta la serviciu in Bucuresti (ca in felul asta inhaleaza noxe, asta e alta discutie)?
Sedentarismul, viciile, lipsa igienei elementare la sat....cred ca astea tin de educatie si ....de caracter (a se citi bun simt). Nici bunica mea nu avea baie, dar nu tin minte in copilaria mea sa ma fi deranjat vreodata felul in care miroasea. Dar tin minte ca o data m-am dus cu ea la biserica si la intoarcere se plangea ca o alta babuta mirosea urat.
In alta ordine de idei, esti sigur ca tziganusii care umbla desculti si murdari nu sunt sau nu vor fi afectati ? Care este speranta lor de viata? Cum arata fizic la 40-50 de ani?
Faptul ca nu au nimic acum nu inseamna ca mai tarziu nu le va dauna.
Si eu aveam aceeasi parere pana mai deunazi. Insa privind din alt unghi lucrurile, am ajuns la alta concluzie.

Raportand cele spuse mai sus la apicultura, sau agricultura, in general, treaba asta e cu dus si intors, cred eu. Adica ai doua posibilitati: ori tii o rasa rustica, dar cu productie mica, ori o rasa cu productii mari, dar si cu pretentii.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde Mircea_63 » 13 Sep 2012, 10:54

Jeane, gandim la fel si vad lucrurile exact cum le-ai expus si tu. Diferentele apar pentru ca nu am nuantat. Pot da vina pe ora tarzie si oboseala.
In ce priveste albina, ai dreptate. Singura diferenta, teoretic doar, cred ca frigul are rostul lui in viata albinei si singuira noastra grija ar trebui sa fie curentii de aer si umezeala (condensul), bineinteles hrana...Practica imi va spune daca am sau nu dreptate. Cred ca frigul nu face rau albinei ca familie. Poate ma insel.

Vad pomii! Dupa o iarna geroasa fructifica grozav. Dupa o iarna blanda, mai putin. Si la albine, concluzia mea -repet: teoretica, stii cum stau cu practica- o iarna blanda sau "calduroasa", le face mai mult rau decat una aspra. De aceea nici nu vreau sa le simulez asa ceva prin impachetari excesive.
app nici ursul nu hiberneaza bine in iernile moi :D
Sper sa nu uitam, si sa reluam subiectul acesta cu concluzii in primavara.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Jean Valjean » 13 Sep 2012, 13:00

Mircea_63 scrie:Vad pomii! Dupa o iarna geroasa fructifica grozav

Cred ca asta e dupa sufletul omului. Eu anul asta nu am vazut o pruna, n-am facut nici pic de rachiu. :lol:
Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 27 Sep 2012, 11:07

Dileme de incapator la controlul din 22.09.2012.
Roi facuti in data de 21 mai, dintr-o familie intrata in friguri.
Roiul din cel de-al doilea filmulet a fost facut cu o singura rama de puiet.

Jean Valjean

Mesajde madnes_marius » 27 Sep 2012, 20:26

Jean Valjean scrie:Dileme de incapator la controlul din 22.09.2012.
Roi facuti in data de 21 mai, dintr-o familie intrata in friguri.
Roiul din cel de-al doilea filmulet a fost facut cu o singura rama de puiet.

...s-au mai bn sa incerci si fara manusi .... :D
madnes_marius

Mesajde Jean Valjean » 28 Sep 2012, 08:16

Au si manusile rostul lor, sa ma duc la serviciu cu mainile umflate nu e chiar atat de placut.
O spun din experienta.
Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 28 Sep 2012, 13:13

De fiecare data cand ma gandesc la o asociatie si ideea de a fi membru al ei, indiferent ce fel de asociatie ar fi ( apicola, a crescatorilor de capre, a puturosilor, a betivilor etc) ma duc imediat cu gandul la avantajele pe care trebuie sa le aiba un membru care face parte din ea. Ca altfel de ce, Doamne iarta-ma, s-ar mai face asociatie, adica ce rost ar avea sa se uneasca mai multi oameni intr-o asociatie, daca in urma acestei asocieri nu ar rezulta niscaiva beneficii, oricat de mici, un sfanț în plus, câteva parale chioare mai mult decât te costă calitatea de membru. Cu alte cuvinte, a fi membru in "Asociatia Betivilor de Pretutindeni", presupun ca ar trebui sa insemne mai putini gologani pentru o cinzeacă baută la birtul asociatiei, pe inserat, dupa o zi de muncă.

In acelasi fel am gandit si inscrierea mea in ACA (Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania, daca e cineva pe aci care sa nu stie despre ce este vorba), considerand ca, din moment ce platesti o taxa de inscriere si pe fiecare stup(deci nu e ceva gratis, moca, pe daiboj, ) trebuie sa existe si ceva beneficii, ca doar nu esti fraier sa dai niste bani fara rost, degeaba, nici macar de pomană. Bunaoară, se presupune ca ar trebui sa plătesc mai putin pe kilu' de faguri, pe pachetul de rame, pe cutia de Varachet decât ăla care nu s-a înscris.
Ei aș. Da' de unde. ”Nu, nu o să aveti nici un avantaj in acest sens”, imi spuse doamna la telefon, când avusei îndrazneala sa intreb daca am vreo reducere daca devin membru ACA.
”Da, o sa puteți accesa PNA,puteti sa primiți placuțe (da' și alea tot cu bani, că doar, vorba aia, oi fi eu membru dar nici chiar degeaba nu primesti nimic), sa accesati fonduri europene, dar nu veti avea reducere la material apicol”.
Care va să zică voi fi tratat exact ca cel care a avut atata minte sa nu se inscrie in asociatie, aș adauga eu.
S-ar spune că faptul că pot accesa PNA (dar pentru asta trebuie sa am minim 25 de familii), sau fonduri europene (si aici ar trebui sa am cel putin tot cam pe atatea familii), nu e chiar de colea, poate fi considerat a fi un beneficiu, mult mai valoros decat taxa de inscriere si cotizatie/stup. Fara discutie, pentru unul care vrea asta (si eu vreau), este un beneficiu.
Dar problema este pusa gresit: acest beneficiu nu este exclusiv al membrilor ACA, nu trebuie sa fii neaparat membru ACA pentru a beneficia de aceste avantaje. Sunt avantaje comune tuturor asociatiilor apicole serioase (cel putin teoretic).
Data fiind aceasta situatie, nu pot sa nu-mi pun cateva intrebari:
- de ce ar trebui sa ma inscriu in ACA si nu in oricare alta asociatie ?
- ce are ACA in plus fata de celelalte asociatii?
- cum este posibil ca o asociatie care are mii de membrii, sa nu poata obtine pentru membrii sai preturi la echipamentul apicol mai bune decat al firmelor private?
- cum este posibil sa spui ca ai printre obiective ridicarea nivelului cunostintelor profesionale ale membrilor sai, prin organizarea de cursuri, demonstratii practice, schimburi de experienta, expozitii, muzee apicole, simpozioane, conferinte si consultanta apicola; sprijina apicultorii membri ai Asociatiei pentru a participa la astfel de manifestari interne si internationale, editeaza si desface carti, reviste si alte materiale de documentare tehnica si propaganda apicola , in conditiile in care pentru acestea membrii cotizanti platesc la fel ca cei care nu sunt membrii.

Cred ca ceva e putred in Danemarca.
Jean Valjean

Mesajde Cristian IONITA » 28 Sep 2012, 14:04

sunt multe putrede in Danemarca .... dar prea putine dintre ele au de-a facu cu apicultura romaneasca si si mai putine cu ACA

ce ai aflat tu despre ACA acum se stie de multi ani de zile .... din pacate nimic nou fata de 2005 cam am tatonat si eu terenul .... a ba da .... acum nu mai esti conditionat de calitatea de membru ACA ca sa cumperi una alta de la magazinul apicol, pe atunci cand pe piata nu prea exista concurenta pur si simplu nu aveai de unde sa cumperi, primul meu pachet de faguri a fost cumparat cu interventii si la suprapret .... ca deh nu eram nici membru ACA si nici ceara la schimb nu aveam sa dau.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Jean Valjean » 28 Sep 2012, 15:27

Ca lucrurile nu sunt in regula cu ACA, am inteles mai demult, din discutiile de pe forum.
Faptul ca nu s-a schimbat sau nu se schimba nimic de ani buni e ceea ce nu inteleg.
Jean Valjean

Mesajde Dragos2006 » 28 Sep 2012, 15:32

Si de ce ar trebui sa se schimbe ceva ?
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Jean Valjean » 28 Sep 2012, 15:46

Adevarul asta e: de ce ar schimba ceva atata timp cat le merge?
Bine punctat.
Jean Valjean

Mesajde Cristian IONITA » 28 Sep 2012, 17:50

si daca tot suntem la capitolul DE CE .....\

de ce ar dori cineva sa devina membru ACA? .... mie in afara "de fraier" nu prea-mi iese alt raspuns

din barfe insa pentru Dragos2006 am inteles ca ar fi alt motiv .... ca l-au cam dat afara inclusiv cu ceva suturi in partea dorsala .... deci e de bine ca nu e de fraier .... da' oare cat de jifgodie sa fii sa te dea afara de la ACA :))
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Jean Valjean » 28 Sep 2012, 21:26

Eu ma gandeam sa ma inscriu in ACA deoarece este singura asociatie apicola de la mine din judet, din cate stiu eu.
Mi-ar face mare placere sa ma inscriu in Asociatia Stuparitul si chiar am sa semnez adeziunea si am sa platesc cotizatia in viitorul apropiat (daca voi fi acceptat, ca am inteles ca ar fi si asta un aspect). Singurul impediment pe care il vad eu in acest moment de ma inscrie in Stuparitul este distanta.

In alta ordine de idei, maine merg sa iau o matca pentru a schimba matca schioapa dintr-o familie.
Puteti sa-mi recomandati o metoda de inlocuire a matcii batrane care ar avea mai mult succes la aceasta data? Mentionez ca in familia la care urmeaza sa schimb matca, sambata trecuta erau oua de 2-3 zile si puiet capacit.
Jean Valjean

Mesajde iunicu » 28 Sep 2012, 21:39

De ce nu astepti sa schimbi matca atunci cand nu va mai fi ponta in rame? Albinele primesc mai usor o matca daca nu mai au oua.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde Jean Valjean » 28 Sep 2012, 21:43

Pentru ca maine primesc doua matci iar cel care mi le da nu asteapta dupa mine ca sa faca unificarile.
Jean Valjean

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?