Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: In ultimele 10zile mai putin puiet cu pina la 70%

Mesajde gica.mosu » 12 Sep 2012, 23:07

andrei_calinescu scrie:Sigur ca ai dreptate Cristi, dar sunt si intarziati. Si cred , multi.
Eu in jurul lui 15 sep le dau ultima completare (3 l Apiinvert), dar deja in stupi(toti) sunt 5-6 rame de miere capacita 90%, rama plina. in fam de productie 4 rame cu puiet si in roi 3(dupa egalizari).
Problema mare , esentiala as spune cand se fac completari tardive e ca albina are o activitate enzimatica mult mai mare, care influenteaza cristalizarea mierii in iarna. De aceea mai apar posturi de genul "Apiinvertul a cristalizat" si ca nu ar fi bun.
Daca il dai tarziu, exista riscul asta, e adevarat.

N-ui mare bai daca cristalizeaza(il consuma asa) mai rau daca fermenteaza :roll: cu urmari mai grave....
Incercati-2 parti miere+1p sirop+1p api+ ceva pt corpul gras al albinelor....SUCCES!!!!
Andrei,daca ai cum scrii miere pastreza ceva banuti pt stim de primavara..O parere doar!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde andrei_calinescu » 13 Sep 2012, 08:55

gabi bee scrie:
paul scrie:
gabi bee scrie:eu am multe matci care oua in prostie si la doi stupi am fost nevoit sa dau dupa diafragma rame ouate jumatate , rame vechi care trebuie reformate ! s-a mai diminuat si la mine culesul de polen dar din cauza stimularii - completarii matcile oua destul de mult pt perioada asta insa am si matci care aproape au incetat ouatul ! :P

Eu nu am inteles, de ce ai dat dupa diafragma ramele ouate pe jumatate ??? :shock: :shock: :shock:

la cativa roi nu am putut restrange cuibul pt ca matcile au ouat pe toate ramele si stii ca mierea trebuie concentrata pe ramele pe care o sa ierneze albinele ! in consecinta , la acesti roi nu prea am putut sa fac restrangerea asta si am incercat sa blochez ponta cu sirop dar tot au apucat sa oua atat cat sa ma incurce si de aia am dat ramele dupa diafragma chiar daca erau partial ouate ! sunt si eu curios cum o sa le gasesc peste cateva zile , daca albinele continua sa ingrijeasca ouale sau daca le elimina ! daca nu le vor elimina ele o sa trebuiasca sa le elimin eu oricum ! ;)

Gabi,

Cata dreptate are d-l Guist cand spune ca "stupul e un microunivers".
Albinele nu vor abandona celulele cu puiet acum, deoarece temperaturile sunt mari, varatice in timpul zilei.
Vor "sari" diafragma si te vei gasi cu un cuib dezorganizat, o manevra inutila.
Parerea mea e sa reintroduci ramele unde au fost si nu te ingrijora, caci iarna nu vine maine.
Daca completezi cu cantitati reprezentative(cel putin 2 l) , blocheaza singure cuibul, natural.
Eu in cei de productie , in toti am 4 rame cu puiet, in toate stadiile. Inclusiv oua.
Vedem la 15 oct ce organizam pentru iernat.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 13 Sep 2012, 08:59

gica.mosu scrie:
andrei_calinescu scrie:Sigur ca ai dreptate Cristi, dar sunt si intarziati. Si cred , multi.
Eu in jurul lui 15 sep le dau ultima completare (3 l Apiinvert), dar deja in stupi(toti) sunt 5-6 rame de miere capacita 90%, rama plina. in fam de productie 4 rame cu puiet si in roi 3(dupa egalizari).
Problema mare , esentiala as spune cand se fac completari tardive e ca albina are o activitate enzimatica mult mai mare, care influenteaza cristalizarea mierii in iarna. De aceea mai apar posturi de genul "Apiinvertul a cristalizat" si ca nu ar fi bun.
Daca il dai tarziu, exista riscul asta, e adevarat.

N-ui mare bai daca cristalizeaza(il consuma asa) mai rau daca fermenteaza :roll: cu urmari mai grave....
Incercati-2 parti miere+1p sirop+1p api+ ceva pt corpul gras al albinelor....SUCCES!!!!
Andrei,daca ai cum scrii miere pastreza ceva banuti pt stim de primavara..O parere doar!!!

Multumes pentru parere.
Rezervele pentru la anul sunt prevazute, dar ca stimulare voi razui coroanele ramase, odata ce incepe salcia.
andrei_calinescu

Mesajde cristi_vidican » 13 Sep 2012, 09:06

Andrei,
cel mult te ajuta pe tine faptul ca ai lucrat dincolo. Mai ales in ce priveste hranirile cu sirop.
Noi am trait cu mentalitatea ca de la stup se ia doar si nu se da nimic in schimb. Cel mult un fum, odata pe an.
Dar, in apicultura moderna, siropul face parte din intretinerea stupilor si aici nu ma refer la raderea oricarui gram de miere ca sa bagam sirop, ci la completarile necesare pentru iernare.
Anul acesta am vazut ca trebuia (in cazul meu) stimulari in sfarsit de mai si inceput de iunie. Am stimulat doar roii, ceea ce s-a vazut, dar am zis ca stupii nu trebuie. Am gresit si asta s-a vazut la tei si FS.

In bugetul fiecarui apicultor care se respecta trebuie sa fie inclusa o suma alocata siropului.
Nu vreau sa intru aici in polemica cu cei care nu folosesc siropuri, ci doar miere.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde gabi bee » 13 Sep 2012, 09:10

deacord ANDREI, dar completarile ce le-am facut si ce mai am de facut trebuie sa fie depozitate pe ramele pe care vor ierna si nu pe cele pe care le voi elimina din cuib iar daca imi oua acum pe o rama nasoala pe care musai trebuie sa o elimin , albina iese in octombrie si daca matcile continua sa oua pana la sfarsitul lunii in ramele care trebuie eliminate, atunci ajung in noiembrie de aceea am procedat asa ! pierd aproape cate o jumatate de rama de oua la cei 2 in cauza dar imi ramane cuibul 'curat' ! anul trecut am intarziat cu organizarea si cu datul ramelor dupa diafragma si in octombrie deja a fost cam tarziu sa traga mierea si ce a tras a ramas toata necapacita ! vom vedea cat de lunga o fi toamna si cu ce temperaturi ca de ploaie , nu e nici un semn ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Jean Valjean » 13 Sep 2012, 11:44

As vrea sa-mi spuneti si mie daca am facut o mare prostie ieri, cand intr-un roi in care nu prea a mai pontat matca, dar care are pe fiecare rama miere capacita pana la jumatate, am mai bagat o rama la mijloc, goala pe o parte iar pe cealalta cu o portiune de miere capacita si necapacita in ideea de a avea unde sa oua matca. Daca va fi ouata astazi ar insemna ca pe 3 octombrie sa iasa puietul. Mai are timp sa-si formeze corpul gras ? Aseara i-am dat cam 1 L de sirop.
Si inca o intrebare, ca nu stiu: cand trebuie restrans cuibul strict la ramele pe care se va ierna?

Multumesc
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde andrei_calinescu » 13 Sep 2012, 12:42

Jean,

Nu mai oua, daca controlezi acea rama cu care ai spart cuibul, in ea vei regasi siropul de ieri.
Despre strangerea definitiva dupa 15 oct.
andrei_calinescu

Mesajde Jean Valjean » 13 Sep 2012, 13:08

Si ce ma sfatuiesti, sa o las acolo, tinand cont ca este o rama de anul asta in care s-au crescut mai multe generatii de puiet sau sa o scot?

Multumesc.
Jean Valjean

Mesajde Adi Hodis » 13 Sep 2012, 13:36

gabi bee scrie:deacord ANDREI, dar completarile ce le-am facut si ce mai am de facut trebuie sa fie depozitate pe ramele pe care vor ierna si nu pe cele pe care le voi elimina din cuib iar daca imi oua acum pe o rama nasoala pe care musai trebuie sa o elimin ...

Gabi, extras-ai miere in vara asta ? ... ei, la introducerea ramelor in stupi trebuia sa pui ramele respective la marginea cuibului asa cum erau cu puiet, ca nu raceste vara si nu te mai durea capu' acum.
In carti scrie despre manuierea ramelor care urmeaza a fi reciclate !.

Daca avea-i ME ori MER, iarasi nu te-ar fi durut capu' ... ca triajul ramelor se face la scoaterea lor din centrifuga si ce este bun, merge la cuib ... ce nu, la miere iar apoi ( sfirsit de toamna ) la reciclat.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gabi bee » 13 Sep 2012, 13:41

da , am extras , dar nu din cuiburi ca sa triez ramele ! am facut anul asta cativa ME si la anul vin si cativa MER ! sa ma obisnuiesc eu cu ei ca pe urma stiu eu ce am de facut ! ;)
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Adi Hodis » 13 Sep 2012, 14:28

Ramele acelea se pot da la marginea cuiburilor si inainte de culesul de la tei ori floarea soarelui.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde bostina constantin » 14 Sep 2012, 13:36

Aseara m-am gandit eu asa; ia sa ma uit eu in doi roi, considerati, cel mai si cel mai mai :lol: sa vedem care-i starea medie a puietului.
Imbrac costumul lui Gagarin, iau dalta apicola [a lui Adi bihoreanu, ca e dalta de apicultor], salt capacul si podisorul la cel mai, deslipesc folia usor. Bag dalta intre rama 2si3 [roi 8 rame 1/1], cracanez, dau afara rama 2, puiet capacit pe abele parti si coronite de miere, rama 3 identica cu prima, rama 4 puiet capacit mai putin, si aici s-a rupt fimul. :shock: . Am fost atacat din toate pozitiile, abia am reusit sa aduc ramele si cutia in pozitia initiala, am bagat capul in frunzele unui cais, dar tot au intrat doua pe la poalele costumului, si mi-au luat sangele la analiza :P , una de pe nas cealalta de pe cap.Drept multumire [de ce am vazut in stup], am tras o dusca si le-am cinstit si pe ele [toti roii]. cu cate un hranitor cu sirop din zahar invertit 2/1, ultimul care il mai aveam pregatit.

Intrebare; continu-i cu hranirea de completare, tinand cont ca, [presupun] si ceilalti roi se prezinta tot la fel?
Inca niste amanunte; albinele aduc in continuare polen si nectar, hrana cred ca au suficienta, temperaturi, seara ora 19, 12 grade, dimineata ora 7 8grade.
Astept raspunsuri urgent pt care va multumesc anticipat!!
bostina constantin

Mesajde badguy_goodguy » 14 Sep 2012, 13:43

Jean Valjean scrie:Si ce ma sfatuiesti, sa o las acolo, tinand cont ca este o rama de anul asta in care s-au crescut mai multe generatii de puiet sau sa o scot?

Multumesc.

Intotdeauna lasi in stup ramele cele mai inchise la culoare, si le scoti pe cele mai deschise la culoare.
badguy_goodguy

Mesajde Jean Valjean » 14 Sep 2012, 14:09

Uite ce mi-a zis "alt stupar", in alt loc:

alt stupar scrie:Prin rame negre nu trebuie inteles DOAR rame negre ca taciunele... o rama din care au eclozionat cateva generatii de albina e buna de iernat fara probleme...

Ma gandesc ca rama aia lasata acolo va fi foarte buna la primavara, cand va incepe matca sa oua. Eu stupii i-am luat cu niste rame foarte vechi si nu am reusit sa le inlocuiesc pe toate anul asta, asa ca am de ales intre rame negre ca taciunele si astea de anul asta.
De asta intrebam daca ar trebui sa o las acolo, bineinteles daca va fi umpluta cu hrana, ca altfel o scot.
Jean Valjean

Mesajde jenica67 » 14 Sep 2012, 14:59

bostina constantin, pai pentru a afla raspunsul, la intrebarea ta, trebuie sa raspundem, la cateva intrebari :
1. Pe ce rame se formeaza ghemul de iernare - pe ultimile din care a eclozat puietul
2. Dupa ce a eclozazat puietul, sunt aceste rame pline cu miere - nu ca inca avem puiet
3. Pana cand continualm cu completarile - pana si aceste rame se umplu in proportide de 60-70%.
Sper ca acum esti lamurit, cum ar trebui puse intrebarile, ca sa aflam rezolvarea, la situatiile aparute.
jenica67

Mesajde Mircea_63 » 14 Sep 2012, 16:26

Jenica, respectele mele pentru modul in care formulezi. Se simte formatia tehnica, clara si concisa.
Sa stii ca te trag de maneca daca am intrebari, sa traiesti omule!

Bostina Constantin, sunt nedumerit... echipat precum Gagarin si te-au intepat? Credeam ca un costum bun ofera protectie 100% :(
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR