Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: faguri cu miere rupti

Mesajde iulian03 » 23 Sep 2012, 21:56

inca un indiciu se fac in moldova
iulian03

Mesajde jenica67 » 23 Sep 2012, 22:13

Eu anul asta am avut toti stupii in soare (am plantat niste pomi, dar probabil o sa tina umbra peste 3 ani, ca acum sunt niste joarde si au avut cateva frunze), peste o placa de polestiren de 30, cu o piatra si fund AV. Faguri i-am luat de la targul de la Mosnita, de la Delta, care erau cei mai ieftini. Am insarmare verticala cu 6 fire, dar nu am avut nici o problema. nici macar vreunu lasat, sau indoit. Daca lasam ramele cu FA orizontal, se ondulau, dar verticali, nu mi s-au indoit nici unu, dar sa se mai prabuseasca, si sa fie si construit. De lipit, i-am lipit cu o sursa de PC. In primul rand foita este foarte subtire, pana la grosimea fagurelui, au construit albinele, si nu cred ca au facut rost de parafina. Cred ca trebuie cautate si motivele la cei care s-au ruinat, ca daca in stup au fost 60-70 de grade, nu numai faguri au avut probleme, ci si albinele.
Fişiere ataşate
Picture 010_resize.jpg
jenica67

Mesajde balasbebe » 23 Sep 2012, 22:18

Ca sa ne intelegem. Indiferent de pozitia stupului doar soare sau umbra si doar in anumite lazi se rup si doar uni se rup. Nu inseamna decat o calitate indoielnica printre ei. Daca as fi doar eu de vina, sistem de insarmare si pozitie ar trebui sa se rupa in totalitate.
balasbebe

Mesajde iulian03 » 23 Sep 2012, 22:22

nu cred ca au fost 70 de grade in stup
iulian03

Mesajde iulian03 » 23 Sep 2012, 22:26

depinde si de puterea familiei de a ventila,vroiam doar sa spun ca a u aparut si FA din ceara naturala cu propolis in ea
si sant mai grose foitele nu sant din parafina
iulian03

Mesajde ANITEI » 23 Sep 2012, 22:29

Foitele din plastic sunt viitorul!
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde jenica67 » 23 Sep 2012, 22:48

balasbebe, si ce au stupi aceia in care se rup ? Ce fel de fund, ce fel de aerisire, cat a fost urdinisul, ce populatie, ce fel de rama, cat este distanta pana la leatul inferior, dar fata de leaturile laterale ale ramei, ce fel de insarmare ati avut, cat de intinsa era sarma, s-a rupt si sarma cand s-au ruinat, care a fost distanta fata de sol ?
In ceea ce priveste puterea familiei de a ventila, eu am avut si roiuri, si nu am patit nici a colo. Trebuie gasiti factorii, ce au existat in stupul respectiv in primul rand, daca numai la unii se rup, ca banuiesc ca aveti aceiasi faguri si in ceilalti, unde nu se rup.
jenica67

Mesajde balasbebe » 24 Sep 2012, 06:33

Sunt multe stupine cu stupi identici. La mine din 5 stupi fiecare este diferit. De cate ori am auzit ca un stup este mai bun pe acela am facut cate 5, 20, dar de regula m-am dus cu 20 de bucati. Am cu fund complet gol si pe 26 de rame, pe 10 rame majoritatea. Am stupi de imperechere pe 6,10, 12 rame. Cu cei din urma nu am probleme desi pun sa-i cladeasca cu cate un corp intreg si sunt perfecti. Am ramele de magazin de 47/16 cm. Acolo am alta situatie. Nu se prabusesc dar in primul an cand sunt claditi se rup in centrifuga. Cu acestia trebuie rabdare multa la extractie, altfel scot miere in sectiuni.

Sa fie clar ca sunt deosebiti de slabi. Un fagure artificial bun la frig ar trebui sa fie casant. Daca la cateva grade sunt moi parerea mea este clara, ca sunt marfa de proasta calitate. Fagurii care in timp se albesc si devin casanti sunt buni si nu am probleme cu ei.

Acum fac insarmarea pe orizontala. Nu se mai brabusesc, adica nu mai aluneca pe sarma, acum se onduleaza, mai precis se lungesc si fac pliuri(cute). Si cei pe verticala ramaneau pe sarme cu cativa mm de FA, si se rupeau alaturi. Albinele niciodata nu pun ceara pe sarma. Albinele ocolesc sarma daca FA nu este in totalitate lipita. Gaurile sunt facute cu masina, perfect aliniate, si la fiecare gaura se pune o capsa.
balasbebe

Mesajde kamy » 24 Sep 2012, 07:19

fagurii turnati sant casanti,cei laminati nu prea!
kamy

Mesajde kamy » 24 Sep 2012, 07:38

io am impresia ca discutam de lucruri diferite,pe vremea lu raposatu tata a dus la cineva care avea presa sa-i faca faguri si fiindca erea criza a pus parafina 30% nu s-a rupt nici un fagure,anu trecut am cladit faguri de la o firma laudata de origine basca,dar ce vina are producatoru ca io am bagat la cladit pe 40 de grade,si a doua zi albinele au umplut rama cu 3 kile,ventilatia naturala cam subtire,asa ca au cazut bucati de fagure dintre sarme,sarmare 3+3 cu noduri!in conditiile date era nevoie de faguri din tabla zincata!
io as zice sa lasati vanatoarea de vrajbitoare sa luati faguri de unde-s mai ieftini daca albinele-i accepta felicitati-va c-ati facut un targ bun, da daca va plac contrele inainte cu tupeu!sau ati cazut in plasa reclamelor?
kamy

Mesajde nellu.ar » 25 Sep 2012, 00:34

kami,aici nu vaneaza nimeni pasarele. colegii se plang de calitatea fagurilor artificiali si pe buna dreptate! si eu am muscat-o cu faguri din parafina,au cazut indiferent de culoarea stupilor chiar si in stupi din polistiren pe 6 rame si in magazii 1/2 !!! la cererea de faguri de pe piata sa spunem MULTUMESC ca au culoare de ceara!!! voi ce credeti ca fac bostinarii cu fagurii negri si cu bostina? COLOREAZA SI ODORIZEAZA ,ce? stiti voi...sa nu facem reclama!
nellu.ar

Mesajde teinegru64 » 25 Sep 2012, 01:12

Eram la un producator de faguri...de la mine din sat....Un angajat ducea vreo 100 de kile de bostina la...gunoi .Am fost uimit de asmenea risipa.Raspunsul directorului...macar eu sa nu stric ceara, pentru doi lei.
.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde RazvanTi » 25 Sep 2012, 15:01

mie anul asta, tot din cauza caldurii si tot indiferent de puterea familiei sau culoarea lazii, mi s-au topit (scurs) 14 rame
toate s-au intins ca ciunga incepand de sub prima sarma de sus din greutatea mierii si s-au prabusit ( norocul a fost ca nu s-au prelins prin plasa de pe fund...)
faguri cumparati de pe net.
toate fotele ce au ramas le bag la topit (vre-o 24)
RazvanTi

Mesajde kamy » 25 Sep 2012, 20:22

razvan tata nu le baga la topit ci la o tura doua de puiet si las ca-ti armeaza camasile lasate de puiet fagurele,fagurele cladit=fagure acceptat.in ultimii ani a fost mai cald ca de obicei si cam trebuie regandita sau actualizata ventilatia c-altfel s-ar putea sa aruncam si fagurii din ceara ca nu-s buni si deja ii mananca pielea pe facatorii de faguri de la atatea pomelnice!la 70 de grade albinele raman impaiate!
kamy

Mesajde cristi_vidican » 25 Sep 2012, 20:41

Plasă pe fundul stupului si se rezolvă problema.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cobi » 25 Sep 2012, 20:49

cristi_vidican scrie:Plasă pe fundul stupului si se rezolvă problema.
RazvanTi scrie:mie anul asta, tot din cauza caldurii si tot indiferent de puterea familiei sau culoarea lazii, mi s-au topit (scurs) 14 rame
toate s-au intins ca ciunga incepand de sub prima sarma de sus din greutatea mierii si s-au prabusit ( norocul a fost ca nu s-au prelins prin plasa de pe fund...)
faguri cumparati de pe net.
toate fotele ce au ramas le bag la topit (vre-o 24)

Cristi, si totusi Razvan are plasa pe fundul stupilor!
Oare, producatorii n-au nici o vina?!!!
cobi

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR