Badea Alin scrie:Și eu am început cu fagurii naturali. Am fost foarte plăcut surprins de modul cum sunt construiți. este o problemă cu lățimea ramelor, în sensul că sunt prea mari iar fagurele nu este construit exact pe centrul leațului. Tot acum mi-am dat seama și cum este cu celulele de trântori la fagurii naturali. Albinele construiesc atâtea celule de trântori, câte au nevoie. Majoritatea apicultorilor spun că doar primăvara trebuie introduse rame fără FA însă mie mi s-a întâmplat și în iulie să-mi construiască faguri naturali cu celule de lucrătoare. eu anul viitor trec o parte din familii în sistem Maximus.
Ca sa rezolvi si problema latimii ramelor si a fagurelui construit neregulat pe leatul superior faci cateva mici schimbari, si anume la leatul superior partea de jos unde de regula era un sant in care bagam noi foitele, acolo se face din circular un V cu varful in jos, si albinele se vor atarna de V-ul acela de varf si vor construi perfect drept de-a lungul leatului, apoi lateralele ar trebui reduse la maxim 32-33mm, acele leaturi hoffmann...sau mai bine le faci rame drepte toate leaturile si speteaza si laterale si inferior la latimea de 20mm si gata, distantate la exact grosimea data de degetul aratator si cel mare...iese exact cat trebuie, 32-33mm intre centrele fagurilor, de aici decurg foarte multe schimbari benefice care apar in colonie despre care am discutat la un topic dedicat problemei, nu le reiau aici.
Cel mai frumos cladesc cand bagi o astfel de rama intre doua cu puiet compact de lucratoare capacit si cu celulele perfect regulate de lucratoare, in perioada sfarsit de aprilie-mai-iulie, construiesc perfect!