Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Distanta intre rame

Mesajde adn » 02 Aug 2011, 17:04

A experimentat cineva la multietajati ca intre rame , pe vericala sa nu fie nici un spatiu, ci leatul inferior sa vina direct pe leatul superior al ramei de jos ?
adn

Re: Distanta intre rame

Mesajde balu » 02 Aug 2011, 21:49

si cind pui etajul sau rama cite albine omori? :oops:
balu

Mesajde bonzo » 03 Aug 2011, 06:46

Vrei sa ridici corpul sau rama si sunt lipite cu propolis. Ce faci atunci? Si eu sunt incepator, nici macar nu am vazut ME decat in carti si in poze. Din cate am inteles eu stupii ME ierneaza pe doua corpuri. Albinele pot trece de pe o rama pe alta, de la stanga la dreapta sau invers tocmai prin acest spatiu, asta fiind un avantaj. De ce ai vrea sa pui ramele lipite?
bonzo

Mesajde gica » 03 Aug 2011, 09:23

adn scrie:A experimentat cineva la multietajati ca intre rame , pe vericala sa nu fie nici un spatiu, ci leatul inferior sa vina direct pe leatul superior al ramei de jos ?

Nu ca nu-i nimeni nebun sau prost
gica

Mesajde janese » 03 Aug 2011, 12:44

nepoate care pui intrebarea asta........
ma bucur ca-tzi freci mintea!...ai dreptate!...si eu m-am gandit o data la treaba asta...de ce????ca nu aveam cu ce sa fac frezarea la rame,si voiam sa fac eu ramele..etc...etc
umerasul ala de 35-38mm tzine doar axele fagurilor la distanta asta pentru legea de construire a fagurilor natural de catre albine si la transport ca stabilitate sa nu se deplaseze ramele!...uite ce am vazut eu ca se intampla cand faci lateralele de 35-38 mm de sus pana jos:
1. albinele intra intre rame ,decat pe sus si pe la latul de jos ..asta nu ar fi mare scofala...dar
2. cand bagi o rama intre doua...de obicei ai abateri de la verticalitate a lateralelor ramei.si se impaneaza ramele intre ele ...ai probleme cand scoti ramele
3.strivesti multa albina cand alaturi ramele.....shtii ca o rama se alatura de celelalte din cuib,penduland ushor rama alternativ de la un cap al altuia al latului de sus...si in felul asta albina fuge dintre latzii laterali din zona de 35-37mm!

acu vorba lu gicanu....oi fi fost nebun,sau prost cand am incercat asta????nu nu am fost nci una nici alta...doar ca totdeauna mi-am pus intrebari!!!!!
legat de spatiul dintre rame pe verticala in etaje ...nu este rau dar strivesti albina si tzi le lipeste de nu potzi sa ridici caturile!...daca gasim o modalitate de a izgoni albina de pe latul de sus al ramelor......ar fi ceva!...oricum nu e rau sa faci o trecere continua intre etaje(sau cat mai mica!)...vezi ca de exemplu ca sa nu mai propolizeze umerasii ramelor de umerii corpului,exista o vaselina care se foloseste in industria alimentara...si daca dai cu dasta,eviti propolizarea de care vorbesti(altii taie colturile capetelor latului de sus al ramelor la 45 de grade pe 5-8mm)!!!!
asta daca gicanu nu a auzit de metoda asta!!!!!!!!!!!!!!!! :lol: :oops:
ps... deh...janese sovieticu!!!
janese

Mesajde akmm » 03 Aug 2011, 15:23

janese scrie:ps... deh...janese sovieticu!!!

Din categoria cuvintelor,,care doare''..... :D
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde dorindafi » 03 Aug 2011, 21:12

adn scrie:A experimentat cineva la multietajati ca intre rame , pe vericala sa nu fie nici un spatiu, ci leatul inferior sa vina direct pe leatul superior al ramei de jos ?

:mrgreen: da, se poate ca doar la noi totul e posibil :lol:
dorindafi

Mesajde Mishu05 » 04 Aug 2011, 14:43

Ce parere aveti de o dimensionare a ramelor la 30-32mm latime ma refer la dimensiunea la umerasul Hoffman?
Ca avantaje ar fi:
- spatiu mai mic de incalzit ( puiet si perioada de iernat)
- un numar mai mare de rame in acelasi corp ( 11 in loc de 10)
- o eventuala incetinire a varroa daca se considera ca la temperaturi mai mari dezvoltarea acarianului este incetinita.
Mishu05

Mesajde adn » 04 Aug 2011, 21:58

Hmmm....intersante opinii ,insa am o idee in cap ,nu renunt , e rumegata de ceva timp si cred ca o sa dea roade ,sper de la anul.Pe forumul vechi parca si pupemea zicea ceva pe o postare de ramele fara spatiu intre ele pe verticala daca mai tin eu bine minte . :idea:
adn

Mesajde ALLIN » 31 Oct 2011, 17:58

Dai inainte cu tupeu ! :roll:
ALLIN

Mesajde un OM » 31 Oct 2011, 19:40

D-le adn, D-nul Guist vorbea de rame fara umeri Hofmann, rame care se preteaza la descapacirea automata. Distanta dintre axele ramelor ramanea aceeasi prin distantiere de tabla.
un OM

Mesajde vlad » 01 Noi 2011, 18:46

Mishu05 scrie:Ce parere aveti de o dimensionare a ramelor la 30-32mm latime ma refer la dimensiunea la umerasul Hoffman?
Ca avantaje ar fi:
- o eventuala incetinire a varroa daca se considera ca la temperaturi mai mari dezvoltarea acarianului este incetinita.

in primii ani de albinarit si mie imi treceau prin cap tot felul de idei care mai de care mai nastrusnice ( lazi care se puteau transforma usor in 2, in trei , in 4 nuclee, rame cu sau fara umesase , cate si mai cate ) insa un lucru n-am facut si nu voi face : sa redimensionez latimea ramei . Pai tu crezi ca aia multi- putini , mai invatati sau mai neinvatati , cu sau fara studii in apicultura nu s-or fi gandit si ei la o rama nu de 30 ci de 25 mm si ar fi bagat intr-o lada nu 11 rame ca tine ci poate 12 . si nu ti-ai pus intrebarea ,, de ce o rama are latimea de 35-36mm "? ,, o fi vreo logica intr-o astfel de dimensionare ?"
eu zic sa te mai gandesti pana te apuci de facut asa ceva sau poate daca vrei sa-ti faci rost de surcele ca sa aprinzi focul sub gratare .... , spor la treaba
vlad

Mesajde akmm » 02 Noi 2011, 10:32

Mishu05 scrie:Ce parere aveti de o dimensionare a ramelor la 30-32mm latime ma refer la dimensiunea la umerasul Hoffman?
Ca avantaje ar fi:

Distantele stabilite prin consens la aceasta ora si aflate pe piata, rezulta din observatii din natura si nu din dorinte de dirijare ale cuiva anume.
Treaba e simpla.Puietul aflat in celule pe o parte si alta a fagurelui ocupa o anume lungime.Urmeaza un spatiu stabilit de albine si apoi alt fagure.De unde sa stie stuparul mai bine ca albina cat sa fie acest spatiu dintre faguri?
Fişiere ataşate
images.jpg
se obtin cam aceste dimensiuni dupa ce se desprind
images.jpg (19.1 KiB) Vizualizat de 7384 ori
images a.jpg
Faguri claditi liber pe un tavan
images a.jpg (6.14 KiB) Vizualizat de 7384 ori
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR