Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA POZE

Sectiune pentru poze , unde poti incarca diferite poze care au ca subiect apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: poze de ping pong 2

Mesajde ves.lucian.zabrani » 11 Oct 2012, 22:52

eu ii am pe toti cu fund AV !!! un lucru ma deranjeaza si pe mine !!! se aduna albina pe sita sub stup !!! la o mutare cam urca pe stupi !!! pe cel mare l-au intepat la mutatul de la floarea soarelui acasa !!! si nu a fost foarte incantat !!! am inteles ca solutia este sa fie obturat cumva spatiul de sub scandura de zbor !!! ca sa nu " aterizeze " albinele pe sub scandura si sa se opreasca pe sita sub stup !!! tare nu-mi place cand le vad acolo !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Adi Hodis » 12 Oct 2012, 03:57

Nea janese,eu am mai scris de cateva ori ca, daca si cand nu o sa-mi convina mer-ul, o sa renunt si o sa trec la alt model.
Atunci voi spune ce nu va fi in regula si nu imi convine dar, inca imi convine ... nu si altora. Fiecare cu preferintele lui.

In august, dupa ultimul extras ... eu pun sub cuib un cat cu ramele extrase si al iau la rapitza.
Astfel, cuibul este mai sus si sub el, acelasi spatiu care se regaseste la mer-ul dumitale.
Unele matci ponteaza ceva din catul atashat sub cuib dar numai cele din familiile puternice, iar pe masura ce se reduce ponta, nu mai ponteaza in acel cat.
Celelalte mentin activitatea doar in cuib si ignora catul atasat, mai ales daca e cu FAV.

PS
Asadar, nu ascund ce nu e in regula ... n-am pt ce.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde cristi_vidican » 12 Oct 2012, 07:08

janese scrie:sau nu are si el un ioanguist sau un cristivindican care sa proslaveasca fav-ul?????

Nea Janese,
Ce e ăla FAV, ca eu n-am avut niciodată? Pe bune, eu nu am susținut niciodată FAV! Nu că aș fi împotriva lui.
Ceea ce am eu e diferit. Eu am la stup 1/3 plasă pe fund. Atât. Când e cazul o închid cu polistiren extrudat. Acum, de exemplu fundurile la mine la stupi sunt închise din august, de la primul VF. Stupilor le place așa cu plasa aia pe fund și ajung înainte de salcam, fără nici un gram de stimulare cu stupii de duduie de albina.
Eu am un singur argument puternic în favoarea FAV sau a plasei pe fund - faptul că albina nu-l propolizează.
Știm cu toții că albinei nu-i place aerisirea pe sus și propolizează. De ce nu o face și jos?
Dar, FAV are și el probabil secretele lui în exploatare. Trebuie știut când să fie închis sau deschis. Noi, cei cu MER folosim, cum zicea și Adi Hodiș, un corp sub cuib ca zonă de tampon, care ajută în multe aspecte: zonă de tampon pt frig, zonă de refugiu la transport, zonă de extindere cu puietul dacă e cazul, zonă unde putem crește faguri în cules abundent (și familia să fie pe măsură), zonă de depozitare temporară a necrtarului și a polenului etc.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde bostina constantin » 12 Oct 2012, 12:23

Nu pot sa comentez cutia de cuib cu fund cu sita, nu am folosit dar nici nu l-am studiat . Pot sa comentez despre cutia care o folosesc eu, si anume cutia cu fund plin. Albina nu are grai sa ne spuna unde-i place, asa ca stuparul decide in locul ei, dupa dezbateri ,,aprinse'' pe forum. E folosind aceasta cutie, m-am invatat cu ea dar vad ca si albinei ii place, luand in calcul dezvoltarea rapida constatata de mine. Dar daca nu am un etalon de comparatie [nici experienta ], expresia ,,dezvoltare rapida'' ramane o impresie personala. Totusi o imbunatatire a interiorului pt cresterea puietului, este folosirea foliei peste cuib cu fanta de 3-4 cm la partea cu urdinisul. De ce zic in partea cu urdinisul? ..lasand fanta in partea din spotele stupului, cream tiraj pt curent, care ar strabate cuibul....si nu e bine domnule stupar :) .
Folia o foloses din prima decada a lunii Ianuarie, pana cand eclozeaza ultimul puiet, si o scot dupa ultimul tratament cu vf. Cat de caniculara a fost aceasta vara , folia a fost peste cuib si nu a daunat cu nimic, dimpotriva.
Sa fiti sanatosi cu totii!!

Pun si o poza cu un cuib cu folie, si in alta i-am adus niste miere lui Janese, ca-i cerea unuia care nu are stupi :lol:

ps Cristi, daca vrei spune-mi si mie de ce la stupii lui DM, podisorul are plasa pe o latura?? Multumesc :)
Fişiere ataşate
DSC02279 (Small).JPG
folie pe cuib in stup cu fund plin
DSC02006 (Small).JPG
fara cuvinte
bostina constantin

Mesajde janese » 12 Oct 2012, 12:42

Adi Hodis scrie:Nea janese,eu am mai scris de cateva ori ca, daca si cand nu o sa-mi convina mer-ul, o sa renunt si o sa trec la alt model.
Atunci voi spune ce nu va fi in regula si nu imi convine dar, inca imi convine ... nu si altora. Fiecare cu preferintele lui.

In august, dupa ultimul extras ... eu pun sub cuib un cat cu ramele extrase si al iau la rapitza.
Astfel, cuibul este mai sus si sub el, acelasi spatiu care se regaseste la mer-ul dumitale.
Unele matci ponteaza ceva din catul atashat sub cuib dar numai cele din familiile puternice, iar pe masura ce se reduce ponta, nu mai ponteaza in acel cat.
Celelalte mentin activitatea doar in cuib si ignora catul atasat, mai ales daca e cu FAV.

PS
Asadar, nu ascund ce nu e in regula ... n-am pt ce.

chiar totul e perfect???nu ai nimic care nu-ti place la mer????
janese

Mesajde cantemir » 12 Oct 2012, 15:53

[quote="marian sima]
Apicultori Izraielieni au o fereastra cu sita pe un perete lateral al stupului ,nu stiu cit de folositoare poate sa fie dar la ei clima e alta asa ca nu se potriveste la noi.[/quote]
Probabil s-au inspirat din Manualul apicultorului ed a-v-a 1983, pag 49: stupul pentru pavilion apicol ICA.
cantemir

Mesajde adycnst » 12 Oct 2012, 17:28

avantaje fund A.V. toata mizeria din timpul ierni pica afara sau daca nu se curata intr-o clipa(prefer curatenia in stup)
2. ventilatia din timpul verii
3. varoua bre ca asta-i pacostea mare
4. chestia cu plantele nu prea este viabila(au stat stupii mei 2 luni la bustenari si nu a crescut fir de iarba, planta nu creste spre intuneric :lol: :lol: )
5. ca sunt neajunsuri - asa este, dar ce este perfect in lumea asta!?...
6. lada sa o ridici matale, ca noi astia mai tineri nu ne mai trage inima :P
adycnst

Mesajde pst_claudiu » 12 Oct 2012, 20:14

adycnst scrie:avantaje fund A.V. toata mizeria din timpul ierni pica afara sau daca nu se curata intr-o clipa(prefer curatenia in stup)
2. ventilatia din timpul verii
4. chestia cu plantele nu prea este viabila(au stat stupii mei 2 luni la bustenari si nu a crescut fir de iarba, planta nu creste spre intuneric :lol: :lol: )
5. ca sunt neajunsuri - asa este, dar ce este perfect in lumea asta!?...
6. lada sa o ridici matale, ca noi astia mai tineri nu ne mai trage inima :P

2. o familie care are o populatie suficienta isi poate asigura microclimatul din interiorul stupului, fie pe timp de vara, fie pe timp de iarna.
3. Infestarea se poate monitoriza fie prin foaia de control, cu ajutorul zaharului sau metoda cu alcool.
In cazul in care numarul acarienilor cazuti in mod normal intr-un interval de 72 de h pe foaia de control este mare se intervine cu tratament.Cei care cad natural in nr. mic sunt nesemnificativi. Cred ca mai multi varroa sunt omorati cu rama claditoare decat in cazul FAV. Raman la parerea ca cel mai eficace ramane tratamentul cu acid formic daca sunt respectate conditiile de tratament.Motive: rezistenta la amitraz, reziduurile in ceara de la tratamente cu amitraz, omorarea acarienilor din puietul capacit.
pst_claudiu

Mesajde teinegru64 » 12 Oct 2012, 20:52

adycnst scrie:avantaje fund A.V. toata mizeria din timpul ierni pica afara sau daca nu se curata intr-o clipa(prefer curatenia in stup)

Cu asta sunt de acord ... daca ai si noroc sa fie zapada sub stupi , dintro privire iti dai seama care a dat ortu popii ... ori e leșinat de foame. Asta il consider cel mai mare avantaj la FAV....plus ca nu iti mai ingheata stetoscopul in ureche ca la alte tipuri de stupi. Bineinteles , aici nu intra Layens.....asta face alergie la stetoscop :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Adi Hodis » 13 Oct 2012, 02:30

Nea janese ... nu sustin ca MER-ul este stupul perfect dar cu el pot sa lucrez mai usor, fapt care l-am mai zis.

La FAV ( ca e valabil si la alte modele de stup ), mie nu mi-a placut sa fie shubarul sub plasa AV , tocmai din cauzele sesizate si de matale. Asta reiese daca tzinem shubarul bagat dar ... parca era vorba sa se utilizeze numai la tratamente, in rest ... cica, stup cu fundul gol ...
As fi vrut sa fie shubarul deasupra plasei AV si atunci nu ar mai apare problema cu gaselnitza si polenul cazut sub stup.

Alta preferintza ar fi ... ca stupul sa imite o colonie din natura si anume, sa nu fie fragmentat fagurele pe inaltime de acel spatziu compus din lemn si cei 8 mm de loc liber. Ori acea fragmentare sa fie cat mai mica dar sa se poata lucra cu caturile. Lucru cam dificil de indeplinit ... poate voi gasi o posibilitate in viitor... am o idee dar nu am timp sa o verific.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde janese » 13 Oct 2012, 06:24

[quote="adycnst"]
ma miezu de la dodoasca!!! :lol:

ia comenteaza ma ,mai labartat...ce ai vrut sa zici!???...
baga un comentariu aici pe larg...,,fav si varoa"!!!!...fav inseamna fund antivaroa...daca nu stiai :P ...deci leaga-te numai de varoa!
Ultima oară modificat de janese pe 13 Oct 2012, 06:28, modificat 1 dată în total.
janese

Mesajde janese » 13 Oct 2012, 06:26

marian sima scrie:Chesia cu plantele.
Vorbeste cineva care a urmarit caracteristicile pirului si a incercat sa-l inteleaga pentru a-l distruge. :lol:

simachee,te salut!..ia zi ma cum ai stat tu la taifas cu pirul!!!!! :lol: cum s-a confesat el si cum l-ai tras tu de limba sa zica tot ce stie el de la mamitzica si de la bunicu lui!!!!

hodiseneee...din batar(acum ...,,american"!!!) ia zi ma concret ce te nemultumeste la mer?..care sunt problemele,incovenientele......???pericolele???? :shock:

teiule argintiu!!..ia zi ma cum ai facut tu alergie si te-ai umplut de bube, cand ai bagat furtunu la layenshi???? :P
janese

Mesajde Ioan Guist » 13 Oct 2012, 08:35

Nene Gicaaaaa!!! U-ti ma la soviectic ca iarasi o inceput. Ne-ai lasat cu asta pe cap.Si mai nou , se pare ca nu scapam de el prea curand.Stii, acu mai are un ficior.Si o primit numai urari de viata lunga sa...vada nepotii si de la micutz? 'tz dai seama? Ca... urarile lu astia multi se prinde! Au fost numai din inima.Unu macar nu o urat la oha.KKmas.
Ce vreu sa zic.
Nene Gica,cum se lasa bruma si -si ia pe el al doilea rand de izmene,cum ne umfla capu' cu lazile ...buncar si impachetajul din turta iar diafragmele din zahar candi .Mai nou are si incubator. :lol: Cred ca vrea sa ierneze 100 de familii in el. Eu cred ca-i intra 110.In sfarsit, ideea e ca te rugam o treaba.Lasa campurile alea inflorite cu albinele aferente si fa-ti timp de-l intzeapa pe Janese. Nene Gica, nu tare, asa putin numai ca ...sti ca tinem la el.

Te rog sa te grabesti nitel.Daca se poate pana in 15-20 noiembrie.Tu sti bine ca atunci e prima fereastra mai.. polara.Si daca-si ia asta suba din cui , am pus-o de mamaliga.Umple forumul de turte si naclaiala de nu mai ai unde pune o brisca si slanina sa mananci.

Multumesc si te salut cu respect.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Adi Hodis » 13 Oct 2012, 15:00

Nemultumirile le-am zis ... alea-s si problemele iar " pericolele " sint ca o sa fac si mai multe mer.
A. Mai am o nemultumire, asa ca te intreb ... cum sa fac sa nu mai muncesc ?
Cred ca o sa-mi invatz feciorii albinaritul ... :P
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 14 Oct 2012, 04:45

cornelioandanciu scrie:Ahaaa!!! Domnu Adi, deci dupa experienta americana ramai tot la MER? Asta inseamna ca MER este mai bun decat cu ce lucreaza americanii
...

Hai mai Cornel, nu ma mai domni, doar ne stim de suficienta vreme.
Nu este mai bun, este la fel ... a fost o surpriza placuta sa intilnesc si aici MER.
Se mai lucreaza si cu ME ... astia, ME-tii ma "cocoshaza" la recoltat mierea, defapt pe totzi ne oboseshte de-a binelea.
Nu o sa-mi fac caturi ME pt miere niciodata ... nici nu vreau sa le mai vad !!!.

PS
Noi recoltam miere si facem roi ... inca !.

PPS
De-ar fi si in Romania clima ca aici ... altfel ar fi rezultatele ... iar unii, s-ar lasa de apicultura ...
Adi Hodis

Mesajde bostina constantin » 22 Oct 2012, 12:30

Puteam sa spun intamplarea mea la ,,asa nu'', dar daca s-a terminat cu bine, o spun la ,,ping pong''.
Pe 19-20 oct am impachetat o parte din cuiburile din stupii mei, am gasit dupa diafragma doua rame cu miere proaspata, cat o palma pe ambele parti.Le-am scos afara ca nu avea loc pernita, si le-am agatat in doi caisi. Bineteles ca imediat au fost vizitate, si la urdinisurile la cele mai bune familii ale mele, s-a produs o agitatie, am crezut ca e furtisag , si am pus niste crengi de cais pe placutele de zbor. Eram in costum si am putut sa ma apropii sa vad despre ce e vorba. Concluzia mea a fost ca, multa albina se intorcea de la cules ;) , se intorceau si cele care culegeau din ramele din caisi si nu mai aveau loc sa intre pe urdinis, acesta fiind micsorat.
Stiu ca o sa radet de mine cu cules la aceasta data, de aceea i-am facut o poza a doua zi.
Am facut impachetarea la 7 cuiburi, si am verificat, la cativa cum stau cu hrana.
Astfel am cracanat ramele unde stiam ca era puietul, am ridicat o rama si sigur avea peste 4 kg[asta vara am cantarit o rama, tot cam ca aia si avea 4kg]
Ce ziceti e buna concluzia? :o
Fişiere ataşate
DSC02450 (Small).JPG
rama in copac
DSC02449 (Small).JPG
ce o fii
DSC02465 (Small).JPG
activitate urdinis
bostina constantin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la POZE