Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde Tăgîrţă Viorel » 12 Oct 2012, 22:38

Este clar ca stupii puternici sunt cei de dorit in orice perioada a anului, dar din cateva zeci mai sunt unii si mai slabi. Intrebarea mea este pt cei cu experienta in iernarea stupilor este: care este numarul limita de rame ocupate de albina ce pot fi puse la iernat fara emotii. Se pot ierna familii de albina pe 3 rame, dar pe 2? Trebuie neaparat unificate sau pot fi puse la iernat intr-o lada comuna despartita de diafragma?

Astept opinii! Cu multumiri!
Tăgîrţă Viorel

Mesajde un OM » 12 Oct 2012, 22:49

Cu familia pe 3 rame ai ditai morcovu in...Cu doua rame de familie io zic ca ai doi morcovi. Decat morcovi, mai bine 4 rame, iar de la 5 incepi sa dormi linistit. Dar sa ne intelegem, 4 rame cu miere capacita in proportie destul de mare.Cel mult poti incerca cu doua familii despartite de diafragma etansa cu rama cu miere cea mai capacita catre peretele comun.
un OM

Mesajde peterneamt » 13 Oct 2012, 06:29

Roii trebuie pregatiti de iernare pe minimum trei intervale = 4 rame 1/1 si ei sunt necesari pentru unificari, in caz de pierderea matcilor, sau pentru inputerniciri in Martie-Aprilie iar cei ramasi devin productivi la culesurile din vara. Un alt avantaj este acela ca ei sunt cei verificati pe timpul iernii fiind cei mai afectati de rigorile iernii ( daca nu sunt cumva iernati deasupra familiilor de baza, sau separati de diafragma in aceiasi lada cu altii, sau alt roi ).
'' Morcovii '' trebuiesc bine izolati pentru ca suporta mai greu socurile termice ( in zilele insorite ghemul se desface si cind intra soarele in nori scade brusc temperatura si frigul prinde si albine pe ramele marginase care amortesc si nu mai revin in ghem ) si astfel puterea roiului scade si '' morcovii cresc " ;)
Daca roii i-am iernat in aceiasi lada cind infloreste corcodusiul, ( zarzarul , mosmonul etc. in functie de regiune ) roii se separa in stupi si se departeaza uni de altii ( altfel, unii se ingrase si altii slabesc , pentru ca, asa este in viata ) .
Abia dupa ce apare culesul in natura putem spune ca am scapat de '' morcovi ''= emotii . :lol:
peterneamt

Mesajde Dragos2006 » 13 Oct 2012, 08:14

Badea. claudian scrie:Jenica, ...!!! ... si tu pune mana pe manualul apic. !!!.... cand isi face albina corpul gras !??... acum cand vine iarna ??

Manualul apic. e depasit total , clima s-a schimbat radical. Daca are drojdie de bere inactivata , fructoza si sta in partea sudica a Romaniei poate ingrasa porcul si in ajunul Craciunului.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde calin bondaru » 13 Oct 2012, 09:22

ma bag si eu un pic in seama si spun ca depinde foarte mult de pozitionarea geografica!
poate in sud se pot baga la iertat pe 3 , 4 rame, dar aici la mine e compromitere totala!
eu imi fac griji cu familii pe 8 rame pline cu mancare cu albina de acoperire si cu polistiren atat in interior cat si in exterior.
sfatul meu e sa unificati roiurile si sa formati familii puternice.
calin bondaru

Mesajde peterneamt » 13 Oct 2012, 10:13

calin bondaru scrie:ma bag si eu un pic in seama si spun ca depinde foarte mult de pozitionarea geografica!
poate in sud se pot baga la iertat pe 3 , 4 rame, dar aici la mine e compromitere totala!
eu imi fac griji cu familii pe 8 rame pline cu mancare cu albina de acoperire si cu polistiren atat in interior cat si in exterior.

Intradevar conditiile climaterice impun abordari diferite in functie de zona geografica si trebuie luat in calcul ca ele pot varia in aceiasi stupina de la un metru la altul in functie de expunerea la soare sau la curentii de aer, de umiditatea zonei, sau de inaltimea la care e amplasat stupul, inclusiv ghemul.
Si totusi cind m-am referit la roi pe trei intervale, m-am referit la minim nu la optim, pentru ca asa suna intrebarea. ;)
peterneamt

Mesajde adrian.vintila » 13 Oct 2012, 11:16

calin bondaru scrie:ma bag si eu un pic in seama si spun ca depinde foarte mult de pozitionarea geografica!

Pai daca tu iti faci griji pt cei iernati pe 8 rame pe cate rame ii iernezi fara griji?
adrian.vintila

Mesajde mary77 » 13 Oct 2012, 14:48

Alti le ierneaza in tarile sudice iar tu nu poti ierna la cineva in sudul tari? :lol:
mary77

Mesajde calin bondaru » 13 Oct 2012, 17:24

asa is conditiile aici! trebuie sa ne adaptam nu sa fugim! si dupa cum am vazut cu totii la canadieni se poate face apicultura si in conditii si mai vitrege.
cand spun ca imi fac probleme si la familiile pe 8 rame ma refer la faptul ca se poate sa nu am zbor de curatire pana in martie!
sau un exemplu mai rau a fost iarna trecuta...am avut zbor de curatire de pe 1 ianuarie pana pe 7 ianuarie, neasteptat de cald, au bagat puiet, apoi au urmat 30 zile cu temperaturi de la minus 20 la minus 30!
a fost dezastru!
calin bondaru

Mesajde Dragos2006 » 13 Oct 2012, 17:32

Bondarule daca eu stiam ca am asa familii faceam cate doua din ele :

http://www.youtube.com/watch?v=SiAUWvOMiVk
Dragos2006

Mesajde janese » 13 Oct 2012, 18:43

ramnicenee...hai ca ti-a venit randul si tie!!! :lol:
despre film...familia in pat cald...si aici vorbesc pentru ,,pinguinii lu valter""
familia asta daca arata asa si nu ai umblat la ea tot sezonu,cum zici...inseamna ca ,,n-a mers"" sau a roit si atunci unde sunt botcile eclozate de pe rame?...deci raman la parerea ca a tras matza de coada!...si la anu nu promite!
despre iernare si restrangere cuib la aceasta familie:.....am vazut dispunerea hranei pe rame......pentru ca toata hrana de pe latimea ramei sa fie utilizata,folosita la iernare,acel cuib se strange deacum pe patru rame....si asa va ierna...albina care-o arati in film nu este nici macar pentru cinci rame.bineinteles ca tu o poti lasa pe 7-8 cum ai zis...dar se va urca pe jumatate de rama si ramane mierea langa ghem!
am scris astea in asa fel incat manjii sa poata face o comparatie in limbajul apicultorilor...ohooo!!!...eu le iernez pe opt rame....si tu manzule-iti faci probleme ca tu ai decat pe patru... deci manzule care citesti..sa-ti intre in cap ca fiecare are gradul lui de apreciere in discutiile la telefon!

iarasi alt aspect..la stupul asta...familia cara la greu polen...cand real ar fi...,,mai este un aport de polen cat de cat multumitor pentru timpul asta!""...
sau uite niste rame splendide de iernat...splendida de iernat nu era decat a doua dupa hranitor!

zic toate astea pentru manji care vorbind cu alti colegi la telefon , sa cantareasca bine informatia si sa nu intre in panica...ca vezi Doamne,ce are ala de la capu firului e ff bine si manzu sta rau, ca la el nu e asa cum zice ala la telefon!!!
problema este ca mai toate discutiunile au loc telefonic!

alt aspect...nepoateee...cum iti merge????ohooo...la mine in zona cara la greu!!...si cand pici peste el, stupii sunt ca ditamai caciulili in cap si seci de miere!!!
si inca ceva..tot pentru manji......este singurul film unde vedeti ca in pat cald prima rama de la urdinish o evita! asta e boala patului cald!te trezesti cu fata dinspre urdinis goala...chiar cateodata necrescuta integral, chiar daca familia a fost buna si avea cine sa o creasca..chiar daca intentionat bagi una full de mancare tzi-o cara in alta parte
Ultima oară modificat de janese pe 13 Oct 2012, 18:51, modificat 1 dată în total.
janese

Mesajde nae » 13 Oct 2012, 18:51

Sa traiesti nene Eugene !
nae

Mesajde Dragos2006 » 13 Oct 2012, 18:51

Janese esti bun de gura , de teorie , etc. fii si tu baiat practic si urca niste filme cu familile tale ! :D :D :D Apropo , mai ai albine ??? :lol:
Dragos2006

Mesajde janese » 13 Oct 2012, 19:00

Dragos2006 scrie:Janese esti bun de gura , de teorie , etc. fii si tu baiat practic si urca niste filme cu familile tale ! Apropo , mai ai albine ???

ma..eu nu am timp nici de albine..dapai de filme...uite...treisferturi din 98 de cutii cu albina,nu am mai umblat in ele din iuliee.....te invit cu aparatura..scenarist.... sambata ,duminica, viitoare sa-i deschidem prin sondaj... ca pana atunci nu am timp de ei!.. am zis...ce vei vedea...s-ar putea o lipsa acuta de hrana de iernare....dar de popor(cantitate de albina)..n-o sa-mi fie rusine !!!
sau sa vina unu care are timp maine si sa filmeze... il trimit cu soacramea, sa-l deschida si sa filmeze pe care vrea el..scrie pe capace care cand a fost deschis ultima oara...de cand e matca...cand a fost format...etc...si nici macar nu stiu sa pun filme pe youtube!
astept un telefon!...am zis pana saptamana viitoare... ca sper ca atunci sa pot intra cat de cat in ei si sa nu mai fie apoi ,,neumblati din iulie"" cum scrie pe capac!!!!!!!

:lol: :lol: ramniceneee???te-ai ofascat???? maaa...... astea nu-s critici...sunt comantarii!!! eu aprecieez munca ta si apicultura ta...am mai zis....sunt cu ochii pe voi ca pe butelie!
treaba cu nicotu si polistirenu...nu e concludenta cu cate unu din fiecare.....trebuia sa iei cate zece din fiecare ca sa poti face ceva ,,studii""
janese

Mesajde Dragos2006 » 13 Oct 2012, 19:06

pe viitor voi avea cateva zeci de poliuretane si nicoate.

Janese DuminicA e ziua Domnului iar sambata e ziua pomenirii mortilor , alta zi nu ai gasit ?
Dragos2006

Mesajde nicus » 13 Oct 2012, 21:35

Familie slabuta in primavara, lasata pe vatra fara sa se umble un an la ea, DAR care e SUPUSA STUDIULUI??
Sa nu mori de ras???????
habar nu am ce e in ea dupa care...familia e pe 11 rame. Tu cat poti sa te contrazici, frate??

Daca familia aia arata asa dupa un an de zile (fara urme de rame inflorite, in primul rand!!!) aia a fost bolnava!!
Nu o mai chinui, sau posteaza la incepatori si acolo poate te mai ajuta cineva.
La un replay numar toate albinele si le supunem studiului in particular pe fiecare, hai ca ne facem iar de kkao daca mai vede cineva.
Cautati ma pe face-lift.
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR