Bambucha scrie:Si uite asa, anul viitor in mai vei face o comparatie intre ce vei avea ca familii, si ce ai cumparat anul asta.
Abia astept poze de la tine din primavara
Daca tu astepti cu nerabdare poze din primavara viitoare, iti dai seama ce e in sufletul meu acum? Or iesi din iarna, nu or iesi?
Ma uitam ieri pe paginile din urma si am vazut pozele din primavara. Mi se pare ca a trecut o vesnicie de atunci .Vazandu-le mi-am dat seama cat de multe lucruri am invatat anul asta, avand stupii in curte, incomparabil mai multe decat am invatat sau as fi putut invata citind carti sau stand pe forum. Practica te invata multe.
Vazand pozele din primavara am constientizat ce prostie am facut cand am luat stupii, au fost foarte slabi si spun asta chiar daca nu am pana acum experienta unor familii scoase in primavara. Insa sunt convins ca, ingrijita cum trebuie,o familie trebuie sa arate altfel in primavara.
Trag speranta ca la primavara voi avea posibilitatea sa-mi verific ipoteza, adica baba iarna sa nu fie asa rea cu stupii mei.
Planul de bataie pentru anul urmator este sa fac din astia 5 pe care ii am acum inca zece roi astfel incat sa intru in iarna urmatoare cu 15 unitati biologice.
Ideea e sa-i fac in mai, dupa salcam, cat mai devreme, cu botci capacite, pentru a putea sa se dezvolte bine pana in toamna.
Imi dau seama ca am nevoie de :
- 10 cutii
- 60-70 de rame
- 6-7 KG de faguri
- 100 KG de zahar (ideal ar fi Apiinvert sau ceva asemanator)
- Protofil, Mavrirol, Varachet
In total cam 2000 de lei investitie (doar pentru cei 10 roi).
+ o conditie importanta: sa nu am pierderi la imperecherea matcilor.
De asemenea, ma mai gandesc ca ramele vechi , negre, pe care le am acum in stupi si care in mod normal ar trebui reformate, sa le pastrez totusi pentru roi pentru a oua matcile in ele in august-septembrie, astfel incat populatia sa fie cat mai mare la intrarea in iarna, deoarece am observat in aceasta toamna ca matcile din cei doi roi au preferat sa oua doar in acele rame incepand cu luna august,.
Ma gandeam ca la primavara sa-i duc la un cules de rapita pentru dezvoltare dar, vazand ca apicultori cu greutate nu vor sa mai practice acest pastoral din cauza depopularii provocate de tratamentele chimice, probabi ca-i voi tine acasa si le voi da din traista.
Tot pentru anul urmator am in plan sa-mi cresc rame de cat, anul asta nu am reusit sa cresc niciuna.
Dar astea-s planuri care pot fi date peste cap foarte usor de vreme.
Presimt ca iar va fi o iarna lunga pentru mine.
Iunicule, nu-mi fac griji pentru uzura albinelor cu mierea descapacita dupa diafragma, pur si simplu m-a amuzat afirmatia respectiva cu zborul, mai ales ca n-am inteles prea bine la ce zbor se refera (am banuit ca la zborul prin stup, ca nu inteleg de ce ar trebui sa zboare pe afara, dar cum naiba sa zboare albinele prin stup

).
Poate ne intalnim intr-o seara la o bere, ramane sa stabilim cand va fi, daca vrei bineinteles.
Asa cum a ramas sa-i fac o vizita si lui Bambucha.
Abia astept.