Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Jean Valjean

Mesajde iunicu » 28 Sep 2012, 21:52

Si eu sunt tot incepator, urmarind filmuletele tale am regasit acolo aceleasi intrebari pe care mi le pun si eu acum in prag de iarna.
Eu as incerca (nu trebuie ca e si corect) metoda lui Dan Margarit care omoara matca batrana si o lasa in cuib sa o perceapa albinele ca e acolo moarta. Dupa cara baga matca cea noua in cusca fara sa scoata matca ucisa. Restul este cum ai citit peste tot.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde Bambucha » 28 Sep 2012, 22:14

Se scoate matca batrana.
Se introduce imediat colivia cu matca tanara in familie.
Dupa 48 ore se rup eventual botcile de salvare (nu e musai) si se pune serbet in gura coliviei pentru a lasa albinele sa elibereze matca.

Curaj, in septembrie se accepta usor matcile!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Jean Valjean » 28 Sep 2012, 22:42

Tot la varianta lui Dan Margarit ma gandeam si eu,Iunicule. O sa vad eu cum procedez.
Multumesc Bambucha.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 06 Oct 2012, 13:17

Sambata trecuta am inlocuit matca la stupul de care vorbeam. Am scos-o pe cea veche, am introdus cusca cu matca noua, care avea si cateva albine cu ea. Luni seara m-am uitat dupa botci si nu am vazut. Miercuri seara i-am desfacut capacul de la colivie si am pus un serbet facut de mine din miere si zahar pudra.

Astazi am verificat stupul: matca eliberata se plimba pe o rama, albinele nu o atacau.

Pe rama de langa aceasta insa surpriza: o botca capoacita. Pe o alta rama o botca roasa intr-o parte. Altele nu am mai vazut.

Ce sa fac, sa rup botca capacita? Cum de mai pastreaza botca aceea in timp ce matca noua se plimba linistita in stup?

O alta intrebare: de ce gasesc miere necapacita in ramele date dupa diafragma? Astazi am scos ramele si ma asteptam sa fie goale (le descapacisem mai demult), insa am constatat ca au destula miere necăpăcită.

Si inca o in trebare: se mai poate descapaci la aceasta data miere dupa diafragma? Am citit pe un alt forum ca si mierea descapacita solicita albina, ca trebuie sa faca un zbor de pe o rama pe alta (!). Asa o fi?

Multumesc
Jean Valjean

Mesajde Bambucha » 06 Oct 2012, 15:36

Jean Valjean scrie:Si inca o in trebare: se mai poate descapaci la aceasta data miere dupa diafragma? Am citit pe un alt forum ca si mierea descapacita solicita albina, ca trebuie sa faca un zbor de pe o rama pe alta (!). Asa o fi?

Jeane, unde ai citit tu povesti din astea? :mrgreen:

Este normal sa se petreaca asa cu mierea necapacita, ea este trasa mult mai greu in cuib, cu atat mai mult cat acesta este plin.
Botca capacita este una de salvare, o poti rupe, insa nu mai deranja inutil familia odata acceptata matca. Acum e timpul pentru alte lucruri pana in martie, ca de exemplu sa-ti faci stupi. Lasa-i in pace daca i-ai organizat pentru iarna! Mai faci un tratament AV 15-30 oct si Craciun fericit!
Iernare usoara!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Jean Valjean » 06 Oct 2012, 16:51

Pe celalalt forum, cineva a intrebat daca descapacirea mierii dupa diafragma uzeaza albina.
Unul din raspunsuri, care mi-a atras atentia, a sunat asa:

" In general la mutarea mierii de pe rama descapacita in cuib albinele fac un zbor si fiecare zbor inseamna uzura. Dar in cazul in care in stup nu este miere suficienta pentru iernat este de preferat sa descapacim dupa diafragma decat sa dam sirop. In cazul siropului uzura este mai mare. "

M-a mirat acest raspuns, de aceea intreb: asa o fi?
Jean Valjean

Mesajde Bambucha » 11 Oct 2012, 21:37

Si uite asa, anul viitor in mai vei face o comparatie intre ce vei avea ca familii, si ce ai cumparat anul asta.
Abia astept poze de la tine din primavara :P
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde iunicu » 11 Oct 2012, 22:17

Jane, nu iti mai face griji pentru uzura albinelor cu zborul de pe o rama pe alta, fie ele si desprtite de diafragma. Zborul il fac perpedes.
iunicu

Mesajde Jean Valjean » 12 Oct 2012, 13:24

Bambucha scrie:Si uite asa, anul viitor in mai vei face o comparatie intre ce vei avea ca familii, si ce ai cumparat anul asta.
Abia astept poze de la tine din primavara

Daca tu astepti cu nerabdare poze din primavara viitoare, iti dai seama ce e in sufletul meu acum? Or iesi din iarna, nu or iesi?

Ma uitam ieri pe paginile din urma si am vazut pozele din primavara. Mi se pare ca a trecut o vesnicie de atunci .Vazandu-le mi-am dat seama cat de multe lucruri am invatat anul asta, avand stupii in curte, incomparabil mai multe decat am invatat sau as fi putut invata citind carti sau stand pe forum. Practica te invata multe.
Vazand pozele din primavara am constientizat ce prostie am facut cand am luat stupii, au fost foarte slabi si spun asta chiar daca nu am pana acum experienta unor familii scoase in primavara. Insa sunt convins ca, ingrijita cum trebuie,o familie trebuie sa arate altfel in primavara.
Trag speranta ca la primavara voi avea posibilitatea sa-mi verific ipoteza, adica baba iarna sa nu fie asa rea cu stupii mei.
Planul de bataie pentru anul urmator este sa fac din astia 5 pe care ii am acum inca zece roi astfel incat sa intru in iarna urmatoare cu 15 unitati biologice.
Ideea e sa-i fac in mai, dupa salcam, cat mai devreme, cu botci capacite, pentru a putea sa se dezvolte bine pana in toamna.
Imi dau seama ca am nevoie de :
- 10 cutii
- 60-70 de rame
- 6-7 KG de faguri
- 100 KG de zahar (ideal ar fi Apiinvert sau ceva asemanator)
- Protofil, Mavrirol, Varachet
In total cam 2000 de lei investitie (doar pentru cei 10 roi).

+ o conditie importanta: sa nu am pierderi la imperecherea matcilor.

De asemenea, ma mai gandesc ca ramele vechi , negre, pe care le am acum in stupi si care in mod normal ar trebui reformate, sa le pastrez totusi pentru roi pentru a oua matcile in ele in august-septembrie, astfel incat populatia sa fie cat mai mare la intrarea in iarna, deoarece am observat in aceasta toamna ca matcile din cei doi roi au preferat sa oua doar in acele rame incepand cu luna august,.
Ma gandeam ca la primavara sa-i duc la un cules de rapita pentru dezvoltare dar, vazand ca apicultori cu greutate nu vor sa mai practice acest pastoral din cauza depopularii provocate de tratamentele chimice, probabi ca-i voi tine acasa si le voi da din traista.
Tot pentru anul urmator am in plan sa-mi cresc rame de cat, anul asta nu am reusit sa cresc niciuna.
Dar astea-s planuri care pot fi date peste cap foarte usor de vreme.
Presimt ca iar va fi o iarna lunga pentru mine.

Iunicule, nu-mi fac griji pentru uzura albinelor cu mierea descapacita dupa diafragma, pur si simplu m-a amuzat afirmatia respectiva cu zborul, mai ales ca n-am inteles prea bine la ce zbor se refera (am banuit ca la zborul prin stup, ca nu inteleg de ce ar trebui sa zboare pe afara, dar cum naiba sa zboare albinele prin stup :lol: ).
Poate ne intalnim intr-o seara la o bere, ramane sa stabilim cand va fi, daca vrei bineinteles.

Asa cum a ramas sa-i fac o vizita si lui Bambucha.

Abia astept.
Jean Valjean

Mesajde iunicu » 12 Oct 2012, 18:19

Jean Valjean scrie:Poate ne intalnim intr-o seara la o bere, ramane sa stabilim cand va fi, daca vrei bineinteles.

Tare mult mi-ar placea. Va fi greu findca stau cam prost cu timpul liber.
iunicu

Mesajde Jean Valjean » 17 Oct 2012, 21:55

...

E toamnă! Pe forum și afară.
Și seară!
Vremea melancoliilor și-a culorilor de ceară! Afară.
A capetelor în gură și a scuipatului golănesc printre dinți.
Pe forum.
Și-a pumnului în gură. Cu sete și ură.
E ceață și mi-e silă. Și-n sila asta mă duc să fac un tratament cu Varachet.
Afară.
Oricum acidul de pe forum nu ar da decât sare, c-o baza, la neutralizare.
După tratament, pe șubere, păduchi ca la hora mare.
Să-i vezi, micuții, cum dau din picioare.
O splendoare!
Pe forum pinguinul visează pastoral........Si bursă......și mătci.....
Și doare!
Că n-are mulți stupi. Și nicio valoare.
Dar are varroa. Ohoho!!! Și incă câți!
Grupa mare.
- ”Să pun Mavrirol?!! E târziu oare?!!” se intreabă săracul, în disperare,că-i moare și bruma, de stupi, ce o are.
.......
Dar, ah, nu e nimeni, la-ntrebări să-i răspundă. Sunt toți plecați la Cafeneaua fetidă.
Și pe câmpul de luptă.
Și mi-e ciudă!
........
Ce păcat că viața e scurtă!!!!!!
Și crudă!!!!!!
Jean Valjean

Mesajde FLORINELU » 18 Oct 2012, 08:24

Jean Valjean scrie:...

E toamnă! Pe forum și afară.
Și seară!
Vremea melancoliilor și-a culorilor de ceară! Afară.
A capetelor în gură și a scuipatului golănesc printre dinți.
Pe forum.
Și-a pumnului în gură. Cu sete și ură.
E ceață și mi-e silă. Și-n sila asta mă duc să fac un tratament cu Varachet.
Afară.
Oricum acidul de pe forum nu ar da decât sare, c-o baza, la neutralizare.
După tratament, pe șubere, păduchi ca la hora mare.
Să-i vezi, micuții, cum dau din picioare.
O splendoare!
Pe forum pinguinul visează pastoral........Si bursă......și mătci.....
Și doare!
Că n-are mulți stupi. Și nicio valoare.
Dar are varroa. Ohoho!!! Și incă câți!
Grupa mare.
- ”Să pun Mavrirol?!! E târziu oare?!!” se intreabă săracul, în disperare,că-i moare și bruma, de stupi, ce o are.
.......
Dar, ah, nu e nimeni, la-ntrebări să-i răspundă. Sunt toți plecați la Cafeneaua fetidă.
Și pe câmpul de luptă.
Și mi-e ciudă!
........
Ce păcat că viața e scurtă!!!!!!
Și crudă!!!!!!

Jeane,daca-mi compui si mie una,te declar doctor in poezie. :?: :?:
FLORINELU

Mesajde Jean Valjean » 18 Oct 2012, 21:15

Titlul de doctor contra o poezie? Da' aveti umor, nu gluma, domnule Florinelu!
Sunt convins ca stiti cat de greu e sa descrii un om intr-o poezie, de aceea si faceti o asemenea propunere :lol:
Lasand gluma la o parte, as putea spune ca dumneavoastra vi s-ar potrivi mai repede proza decat poezia, dar va cunosc atat de putin incat mi-e teama sa nu gresesc.
Asa ca ma vad nevoit sa va dau un raspuns negativ la propunerea dumneavoastra: nu pot.
Dar apreciez gestul.
Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 22 Oct 2012, 22:01

Ieri am constatat ca o parte din ramele pe care le-am scos din stupi la restrangere prezinta o pojghita alba. Mucegai, mi-am zis, mustrandu-ma sinea mea ca nu le-am pus in asa fel incat sa se creeze curent de aer. Una din rame are miere capacita cam 1 KG.
Astazi cautand informatii am inteles ca asa se brumeaza ramele cand vin temperaturi mai mici si ca nu ar fi probleme daca le voi folosi in continuare.
Totusi eu intreb: care sunt riscurile?
Si mai intreb: se mai pot descapaci rame dupa diafragma la data asta?
Si mai intreb: puietul capacit pe care l-am vazut ieri mai apuca primavara? Oare chiar asa de proasta sa fie albina incat sa creasca un puiet care sa nu treaca iarna (din cauza ca nu-si formeaza corpul gras)?
Jean Valjean

Mesajde iunicu » 22 Oct 2012, 22:35

Sincer nu stiu ce sa iti raspund dar cred ca nu te poti pune nici de-a curmezisul in calea matcii. Nu e motiv de bucurie sa ai oua la data asta dar neintelese sunt caile Domnului.
Am intrat sa iti spun numai, ca eu citesc ce srii tu pe aici. Mi-a placut si poezia ta!
iunicu

Mesajde Jean Valjean » 29 Oct 2012, 21:36

Sambata m-am dus hotarat sa scot dintr-un stup doua rame pe care cu ceva timp in urma mai era puiet. Insa nu am putut pentru ca din nou am gasit puiet capacit pe ele, iar coroana de miere de deasupra a disparut. In stup erau 8 rame, ca m-am gandit ca dupa ce iese puietul, pe la jumatatea lui octombrie scot 2 de la jumate si raman 6. Insa socoteala nu s-a potrivit.

Am hotarat sa scot in schimb o rama pe care era cam 1-1.5 kg de miere, prima de la perete, pe care am descapacit-o dupa diafragma in ideea ca albinele vor duce mierea pe cele doua rame cu puiet, cu tot riscul de a ramane necapacite.
Am procedat bine sau rau?
Intrebarea mea este cat de periculoasa este existenta in jumatatea cuibului a unei rame cu miere necapacita, peste iarna?
Sau , mai bine, ce ma sfatuiti sa fac?
M-am gandit ca daca nu scot acum acele rame nu o sa mai am cand, ca vine frigul si se formeaza ghemul.
Cand am umblat eu sambata in stup era cald albinele erau imprastiate, pe aici pana azi nu prea au fost temperaturi mici.

Va multumesc.
Jean Valjean

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?