de ANITEI » 08 Feb 2013, 15:49
Ieri m-am inscris in asociatie. In Italia. Am intalnit vreo 4 apicultori. Unul tocmai venise de la Directia Sanitara unde e obligatoriu sa inregistrezi stupii (cred ca anual). Pentru el pluralul e de prosos , avea un stup (cred ca ii murisera). Omul umbla de zor cu acte, cotizazie la asociatie, totul pentru 1 stup. Un altul avea stupina serioasa: 8 stupi. Ii avea mai la munte si fusesera -7 grade noaptea trecuta, spunea ca mai pot muri stupii de acum. A vrut asigurare pentru furt si incendiu pentru ca face si pastoral , imediat 150 de euro. Plus ca in momentul cand ii muta trebuie sa anunte in scris exact unde ii va muta inclusiv numele proprietarului terenului ca sa fie valabila asigurarea. Nenea de la asociatie spunea ca avusesera probleme cu societatea de asigurari pentru ca se fura cam mult!?
Ca sa pot extrage miere (evident nu pe camp) am nevoie de autorizatie, spatiu , apa curenta, etc. Ca sa pot extrage la altcineva trebuie sa fie autorizat pt asa ceva. Sa pot vinde imi trebuie societate individuala, exista posbilitatea de sa nu plati impozit daca stai sub 7000 de euro (tre sa ma mai interesez).
Oricum ce vreau sa spun ca sunt multe cerinte, oamenii par sa urmeze regulile, preturile nu sunt exagerate la producatori. Miere de tei la 7 euro kg, la trei kg reducere. Am luat borcane de la asociatie cu 6,90 euro 15 bucati de 1 kg. Se fac anlize gratuite pentru nosemoza cred in biroul asociatiei. In rest pare un birou al ACA de la noi sau Apicola, gramezi de ceara, cutii cu faguri peste tot, borcane, rame insarmate bulgaresti, anunturi apicole. Sa vedem daca reusesc si sa-mi iau doi stupi. Altceva, in ce am platit am RCA pentru daunele produse de albine cu o acoperire de pana la 1,5 milioane euro.
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS