Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: alimentatia albinelor dupa tratament cu oxitetraciclina

Mesajde Mircea_63 » 26 Oct 2012, 17:44

Sima, bagajul genetic e un cod, un program precum cel de la calculator, iar acesta nu se schimba cu varsta matcii.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Ioan Guist » 26 Oct 2012, 17:44

Marian sima a scris...

Sa nu sarim aici de la una la alta.Ai deschis inca cel putin doua linii de discutie ce nu au legatura cu subiectul

In discutie este imunitate familiei de albine in ansamblu si nu situatia sau aspectul reginei in timp.In subiect ,vorbim despre rezistenta unor colonii de albine sau a unor albine in comparatie cu altele.Tu ai afirmat ca din cauza imbatranirii matcii, scade imunitatea familiei.Incorct am zis eu.Si sustin.Am aratat mai sus.Am afirmat ca o colonie obtinuta din oua de batrana este identica cu o colonie obtinuta din oua de la aceiasi regina cand era tanara.Identica in ceea ce priveste "tabloul" genetic.
Ca sa intelegi ce vreu sa zic, reformulez.Matca poate fi obosita.Poate fi epuizata.Samanta, ouale adica, vor fi identice cu primele oua din viata ei.Albina rezultata va avea aceleasi calitati sau slabiciuni cu suratele din prima generatie.

Daca venii vorba, sunt de parere ca o colonie , cu cat este mai stabila cu atat lucreaza/este mai productiva.O matca tanara, este in forma si de asemenea ponteaza f bine.Timpul scurs de la introducere si pana la primul mare cules, este insa insuficient pentru ca aceeasta sa se "impuna"hotarat si definitiv in colonie.O matca ce are in spate doua ierni (nu inseamna doi ani!!) are rezultate pe intreaga perioada activa mai bune ,fiind mult mai consolidata..Asta o scriu din experienta mea.
Trebuie recunoscut insa ca anumite esecuri in tehnica de crestere artificiala, pot scurta perioada prolifica din viata unei matci.Poate asa se explica faptul ca unele matci nu tin pasul cu cele tinere.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Ruben » 26 Oct 2012, 18:24

Ioan Guist scrie:Samanta, ouale adica, vor fi identice cu primele oua din viata ei.Albina rezultata va avea aceleasi calitati sau slabiciuni cu suratele din prima generatie.

Pupe, offtopic un pic: matca e fecundata de mai multi trantori, si sperma e depozitata pe "loturi". De acolo, iese in ordinea inversa a imperecherii. Cand se termina sperma ultimului fericit mire, urmeaza a penultimului si tot asa. De aici rezulta indivizi destul de diferiti. Nu?
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ioan Guist » 26 Oct 2012, 18:28

ramanem la subiect? Sau inchidem discutia.

Ce treaba are una cu alta?? Ce treaba are agentul patogen (bacillus larvae pentru LA sau, bacillus pluto la pachet cu bacillus alvei,bacterium eurydice,B.Orpeheus si streptococus apis pentru LE) cu o matca si ce ponteaza ea?

LA si LE sunt boli de puiet.O matca este sau nu este purtatoare de spori. Nu conteaza.

IN DISCUTIE ESTE REZISTENTA COLONIEI LA DIFERITI AGENTI PATOGENI.lA DIFERITE SITUATII CRITICE !!! Matca este doar rezervorul insusirilor si al caracterelor ce dau sau nu dau rezistenta familiei de albine.

Daca avem ceva de spus pe problema asta , spunem.Daca nu, NU.
Ioan Guist

Mesajde Ruben » 26 Oct 2012, 18:33

Ioan Guist scrie: Matca este doar rezervorul insusirilor si al caracterelor ce dau sau nu dau rezistenta familiei de albine.

Rezervorul nu este omogen, Pupe. ;)
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ioan Guist » 26 Oct 2012, 18:44

Eu stiu ca da.Nu ma pune sa caut in cap de unde stiu asa sigur.Pot doar sa promit ca vin cu citat.
Pana una alta gandeste ce se intampla la fecundarea artificiala.
Ioan Guist

Mesajde Ruben » 26 Oct 2012, 18:51

Ioan Guist scrie:Eu stiu ca da.Nu ma pune sa caut in cap de unde stiu asa sigur.Pot doar sa promit ca vin cu citat.

Ashe da, frate ;)

Apropo de genetica&loca. Italiana de exemplu este o buna culegatoare pe distante mici. Inclusiv pe distante foarte mici, la stupii vecini. Si insusirea asta genetica are o legatura cu loca...indirect. Unde o fi echilibrul? Cum gasesti albine bune culegatoare care nu umbla la furat?
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde cantemir » 26 Oct 2012, 18:52

Da ziceti ceva si de trantori... Ca se transmit caractere genetice si de la ei (si mai ales de la ei)! Cocosii de prasila, cum ii alegeti in ograda? Tinerele matci au atat caractere mostenite de la mame, cat si de la tati! Doar trantorii isi mostenesc pe de-antregul mamele!
Ultima oară modificat de cantemir pe 26 Oct 2012, 19:10, modificat 1 dată în total.
cantemir

Mesajde alt stupar » 26 Oct 2012, 19:08

Ruben scrie: matca e fecundata de mai multi trantori, si sperma e depozitata pe "loturi". De acolo, iese in ordinea inversa a imperecherii. Cand se termina sperma ultimului fericit mire, urmeaza a penultimului si tot asa. De aici rezulta indivizi destul de diferiti. Nu?

nu.
se stie ca in cazul roilor secundari imparteala in cine si cum pleaca o face gradul de inrudire pe linie paterna .
Ca dupa hoasca batrana... toate-s surori. Rezulta ca intr-o perioada de timp data au fost depuse oua fecundate cu samanta "neselectionata in ordinea receptiei" :D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Ioan Guist » 26 Oct 2012, 20:00

marian sima scrie:Dl Ioan rezistenta o da populatia numeroasa ,populatia numeroasa o da o matca tinara ,atunci cind echilibrul este stricat de diverse situatii si matca nu mai are putere sa refaca familia boala se instaureaza usor.

Ce spune Ruben e alta chestie si e foarte adevarata matca in sine nu poate da urmase numai asemanatoare liniei ei.

Domnule,
Este clar ca lumina ochilor ce spui.Da, da o familie numeroasa si hranita, rezista mai bine la provocari decat una ...pe duca.
Insa.Acilea vorbim altele.Una din situatii este urmatoarea: doua familii identice.una se imbolnaveste si cealalta NU.De ce?

Ce a spus Ruben si ce ai spus 'mneata? Cine nu stie oare ca ficele nu sunt identice cu mama (regina)? Deci??
Ioan Guist

Mesajde jenica67 » 26 Oct 2012, 20:15

Cu privire la varsta matci, cred ca totusi conteaza. Chiar daca codul genetic este acelasi, si dintr-un ou la batranete, se obtine acelasi produs, ca si din oul din tinerete.... hai sa ne gandim la oameni, copii facuti la batranete, sunt la fel de vigurosi, ca cei de la tinerete ? Cred ca asupra albinelor din stup, batranetea matcii, totusi lasa o amprenta, putin degenerativa, chiar daca nu este foarte evidenta. Recunosc ca este o parere personala, nu o constatare.
Cu privire de ce una din familii se imbolnaveste si altele nu, desi provin de la aceiasi matca, eu zic ca e clar, matca respectiva are alt tata, un trantore dintr-o familie, cu imunitate mai redusa.
jenica67

Mesajde Ruben » 26 Oct 2012, 20:28

Ma, ne invartim in jurul cozii. :D

Cu poliandrie amestecata sau pe loturi, cu prunci facuti la tinerete, tot aia iese:

In alegerea liniei din care facem regine de productie(pentru cei care aleg deja de ceva ani si au vre-o zece linii in stupina, eu nu ma includ acolo :( ) trebuie sa tinem serios cont de vulnerabilitatea acesteia in fata bolilor.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde clabescu.marius » 26 Oct 2012, 21:36

Un mic documentar despre Loca americana,ar trebuii sa ne dea de gandit tousi :?
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde Ioan Guist » 26 Oct 2012, 22:04

Ioan Guist scrie:Eu stiu ca da.Nu ma pune sa caut in cap de unde stiu asa sigur.Pot doar sa promit ca vin cu citat.

Am gasit ceva din niste studii ale lui Koeniger.
"In urma imperecherii naturale, spermatozoizii nu ajung direct in spermateca.Acestia raman intai in vagin si oveoducte, care se umfla ca o guse.De aici are loc transferul lichidului seminal prin canalul subtire al spermatecii in spermateca.Cantitatea de sperma primita este atat de mare incat numai o mica cantitate are loc in spermateca."
Eu cred ca : In "gusa" de ocazie , pana la infiltrarea lichidului seminal in spermateca, apare o uarecare omogenizare.De asemenea, in spermateca, umplerea si depunerea "sirului" de lichid seminal se face...aleatoriu.
Pot sa fiu de acord ca in spermateca (spermatozoizii sunt vi si au o uarecare libertate de miscare fiind hraniti prin peretele spermatecii) nu va exista o omogenizare facuta cu mixerul.Astfel putem avea filoane de spermatozoizi cu origini comune.
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 26 Oct 2012, 22:06

marian sima scrie:
Nu stiu sa-ti raspund la intrebare ,chiar nu mi sa intimplat ca o familie in toata regula sa fie lovita de boala.

De ce nu incerci? Altii au incercat si au ajuns la conluzii.
Ioan Guist

Mesajde Ruben » 26 Oct 2012, 22:22

Ioan Guist scrie:

Am gasit ceva din niste studii ale lui Koeniger.
"In urma imperecherii naturale, spermatozoizii nu ajung direct in spermateca.Acestia raman intai in vagin si oveoducte, care se umfla ca o guse.De aici are loc transferul lichidului seminal prin canalul subtire al spermatecii in spermateca.Cantitatea de sperma primita este atat de mare incat numai o mica cantitate are loc in spermateca."
Eu cred ca : In "gusa" de ocazie , pana la infiltrarea lichidului seminal in spermateca, apare o uarecare omogenizare.De asemenea, in spermateca, umplerea si depunerea "sirului" de lichid seminal se face...aleatoriu.
Pot sa fiu de acord ca in spermateca (spermatozoizii sunt vi si au o uarecare libertate de miscare fiind hraniti prin peretele spermatecii) nu va exista o omogenizare facuta cu mixerul.Astfel putem avea filoane de spermatozoizi cu origini comune.

Mai, io de abia vad albina, apoi ovoductele ei si mai greu. :lol: Dar, daca ii asa cum spune neamtul tau, atunci, sigur ca se pot amesteca. In ce masura se amesteca...aici pot doar sa dau cu presupusul(eu personal). Depinde de lichiditatea spermei, de miscari, scuturari...stiu eu...

Nu am studiat profund subiectul, dar asa, in treacat, am observat schimbari cel putin in culoarea albinelor la cate un stup. Cat de des...nu stiu...depinde de mixer. ;)

Bineinteles ca pe masura ce trantorii o sa fie de la o singura rasa, nu o sa mai fie nici atat vizibil fenomenul. Doamne ajuta sa nu mai fie vizibil.

Mai, hai si tu sa vezi ce vrea sa spuna cantemir cu biblioteca lui ADN.
― Stephen Hawking
Ruben

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE