Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: alimentatia albinelor dupa tratament cu oxitetraciclina

Mesajde trantor » 26 Oct 2012, 22:31

“Spermatozoizii de la diferiti trantori intra in spermateca in ordinea imperecherilor repetate. Asa se explica de ce in aceeasi colonie se vad cateodata albine cu alte caracteristici mostenite de la diferiti masculi. In acest caz albinele sunt surori vitrege intre ele.” (ABC…Apicol vol.II pag 26.) .

Citisem asta si astazi nu am stat decat sa calculez: o medie de 10 trantori la imperechere ; o medie de 3 ani de ouat…… inseamna 3,33(3) trantori pe aproximativ 8 luni de ouat . Sunt mai multe screieri si in general cele mai noi sunt contra, dar s-ar putea sa fie si datorate imperecherilor artificiale...e doar o parere.

“Bacillus larvae nu traieste mai mult de sase ore intr-un mediu de laptisor cu o aciditate ridicata. Cu cit cantitatea de laptisor data larvelor de catre doici e mai mica, cu atit e mai redusa aceasta aciditate. Pe de alta parte, glandele faringiene ale doicilor secreta laptisor in masura hranirii lor cu pastura. Evolutia favorabila a bolii este datorata subalimentarii albinelor doici cu pasturi, care vor avea o secretie scazuta de laptisor.” ( ABC…Apicol vol.I pag.275 il am sip e asta acum …merci Mircea)

Deci daca vrei sa salvezi albinele le lasi pe FA fara mancare in beci, iar daca vrei sa salvezi puietul te asiguri ca in stup exista pasture si miere de calitate?
Cine se imbolnaveste prima data larva, albina doica, albina culegatoare, matca, trantorele calator?
....
trantor

Mesajde Ruben » 26 Oct 2012, 22:43

trantor scrie:Deci daca vrei sa salvezi albinele le lasi pe FA fara mancare in beci, iar daca vrei sa salvezi puietul te asiguri ca in stup exista pasture si miere de calitate?
Cine se imbolnaveste prima data larva, albina doica, albina culegatoare, matca, trantorele calator?

Puietul nu il mai poti salva decat cu antibiotic. In opinia mea nu merita.

Daca intrebarea cu "cine se imbolnaveste" se refera la cine aduce boala...cred ca albina culegatoare o aduce sub forma de hrana de la alti stupi sau...poate...de pe o floare pe care o fost 2 secunde inainte o albina de la stup bolnav.

Cert este ca daca ai in raza stupinei loca, ai sanse mari sa apara si la tine.

Dar cel mai eficient imprastie boala stuparul prin: dalta, manusi, rame. Cea mai probabila cale prin care stuparul isi imprastie singur boala este aceasta: Tu stai bine mersi, linistit ca esti curat. La controlul anterior totul a fost in regula. Vine salcamul si extragi, si imprastii fagurii. Dupa salcam:surpriza: X are boala. Atunci te iei cu mainile de cap :o

Bineinteles ca daca vecinu de vizavi nu o citit in viata lui o carte, o sa se prinda de figura numai cand nu mai poate dormi de putoare. Atunci iti vine sa ii pui sulf lui :(
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde trantor » 26 Oct 2012, 23:23

jenica 67, legat de copii facuti la batranete, exceptiile nu fac reguli, dar nu ma abtin sa te intreb ... crezi ca laptele e la fel de bun, de hranitor si de imuno-stimulator ca la tinerete?
In oul unei matci pe langa caracterele transmise de la parinti se mai gasesc si multe proteine care influenteaza noul individ inca din faza de ou si care depind in mod cert de hrana pe care o primeste matca si de ce nu de varsta ei. Intredevar citeam undeva de o matca de exceptie in varsta de 8 ani si cu multe mii de fice, dar asta e o exceptie ca daca ar fi regula nu am mai schimba matcile anual.
....
trantor

Mesajde Ioan Guist » 26 Oct 2012, 23:54

trantor scrie:In oul unei matci pe langa caracterele transmise de la parinti se mai gasesc si multe proteine care influenteaza noul individ inca din faza de ou si care depind in mod cert de hrana pe care o primeste matca si de ce nu de varsta ei.

Detaliati.Eventual mentionati si sursa.

Deoarece matca nu contribuie cu nimic la dezvoltarea "fatului" nu vad de ce o albina eclozata in anul 4 sa fie inferioara uneia din anul 1.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Ruben » 27 Oct 2012, 00:14

Ioan Guist scrie:
trantor scrie:In oul unei matci pe langa caracterele transmise de la parinti se mai gasesc si multe proteine care influenteaza noul individ inca din faza de ou si care depind in mod cert de hrana pe care o primeste matca si de ce nu de varsta ei.

Detaliati.Eventual mentionati si sursa.

Deoarece matca nu contribuie cu nimic la dezvoltarea "fatului" nu vad de ce o albina eclozata in anul 4 sa fie inferioara uneia din anul 1.

Cu gaina batrana putem face vre-o analogie? Ca acolo putem vedea cu ochiul liber daca aia batrana face oua care sunt la fel(calitativ) cu ale tinerei. :roll:
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde nellu.ar » 27 Oct 2012, 01:07

Informatia genetica nu tine cont de varsta!!!
nellu.ar

Mesajde cantemir » 27 Oct 2012, 01:12

Ruben scrie:
Cu gaina batrana putem face vre-o analogie?

Ma bag si eu in seama, si-mi aduc si eu aminte o intrebare la ora de biologie (Genetica si evolutionism, ii spunea pe atunci):
Da... de ce imbatranim?
Profesoara, ma ia ca pe Bula si ma pune sa copiez cu indigoul o poza din cartea de biologie. Dupa care, sa copiez din nou copia dupa copie, si inca una dupa ultima copie... si tot asa! La sfarsit comparam prima si ultima:
-Asa se reproduce si ADN-ul: prin copiere repetata, de o multime de ori! De fiecare data apare o mica eroare, care e reprodusa si marita de cate ori se reproduce o celula, incat noi nu mai suntem decat copii palide a ceea ce-am fost in tinerete!
-
cantemir

Mesajde Ioan Guist » 27 Oct 2012, 08:04

Pe logica asta, ar trebuii sa fie diferenta majore intr eprima albina "nascuta" si ultima.
Nu e cazul fiinca atat prima cat si ultima fac parte din prima copie la indigo.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde jenica67 » 27 Oct 2012, 08:53

Probabil nu sunt evidente diferentele, cu ochiul liber, ca o matca deobicei se tine 2-3 ani, din posibila ei viata de 6-8 ani. Aceste diferente, probabil se vad mai bine la matci, care au trecut de jumatatea vietii.
jenica67

Mesajde Ruben » 27 Oct 2012, 09:41

Ioan Guist scrie:Pe logica asta, ar trebuii sa fie diferenta majore intr eprima albina "nascuta" si ultima.
Nu e cazul fiinca atat prima cat si ultima fac parte din prima copie la indigo.

Stai asa, nu fugi, :D

Io nu s mare pricepator al biologiei. Citesc, da imi intra greu la cap si uit repede :lol: .

Ouale astea, acolo unde stau, nu interactioneaza cu nimic din burta matcii din momentul conceperii pana in momentul depunerii? Nu primesc nici o substanta din regina? Ca daca primesc, atunci se influienteaza si calitatea oului.

Doi, spermatozoizii astia care traiesc in purgatoriu pana le vine randul, si sunt hraniti prin peretele spematecii, daca sunt hraniti mai prost isi pierd din vitalitate, banuiesc. Ok, fecundeaza ei oul, dar poate ca si ajunsi acolo nu fac treaba ca unul tanar.

De aia intrebam, putem face o analogie cu...gaina? :D

Genetic, da,pricep, pana la moarte, regina buna transmite informatie genetica buna. Adica informatia e buna. Dar cat de bine e transmisa?

Ca daca ouale ei nu mai au vigoarea celor din primul an, avem o problema. Reginele de productie nu vor fi excelente.

Mai, io pun intrebarea ca nu inteleg. Tu, fa bine si lumineaza-ma. Si or sa se mai lumineze cativa ca mine. ;)
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde trantor » 27 Oct 2012, 10:38

"Analizand la microscop un ou, se va vedea ca in interior se gaseste o celula germinativa, adica un ovul, inconjurat de galbenus, ce constituie hrana pentru germen. Cind spermatozoidul intra in ou prin micropil, el se uneste cu celula germinativa. Dupa trei ore incepe procesul de dezvoltare embrionara, de inmultire a celulelor, daca temperature cuibului este normala.
......................
In acest interval de trei zile incepe fenomenul denumit mitoza, adica de dedublare a fiecarei cellule, - o bipartitie succesivia a celulelor care ating un numar foarte mare, cifrat la milioane. Fiind inca in stare de embrion, se formeazg organele rudimentare. Astfel se pot observa: gura cu partile, ei componente, intestinul, membrele, traheele cu stigmatele de respirat lantul ganglionar al sistemului nervos, acul, celulele de grasime, toate sub forma de muguri. "

Din cauza asta am zis ca pe langa bagajul genetic matca mai transmite prin proteinele din ou starea prezenta a unei familli, abundenta de polen, cules, vreme, si nu in ultimul rand nr. de oua depuse - cu cat sunt mai multe cu atat sunt mai mici.

Aici se opreste rolul matcii si se ia in considerare rolul albinelor doici, despre care am mai spus au tendinta si puterea de a regresa gena care da culoarea, lungimea treompei, sau alte caractere ale noi matci si a activeaza gena care da culoarea , lungimea trompei respectiv alte caractere ale lor, proprii. Din cauza asta caracterele bune ale noi matci se observa dupa 2, 3, 4 generatii cand ficele ei vor deveni doici si vor lua in crestere larvele. Acest lucru se mai observa si cand se aduce puiet larvar din alta familie cu alte caractere. Cu cat larvele sunt mai tinere cu atat vor imprumuta caracterele noii familii. ( am spus-o de ca si cum am observat-o eu ... departe de mine o astfel de experienta :oops: )
....
trantor

Mesajde Mircea_63 » 27 Oct 2012, 10:48

Ruben scrie:Ca daca ouale ei nu mai au vigoarea celor din primul an, avem o problema. Reginele de productie nu vor fi excelente.
Parca stiau albinele cand matca nu mai e asa buna...pe vremuri o si schimbau ;)
Acum s-au schimbat lucrurile? :o
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde patrascu » 27 Oct 2012, 11:11

Ma bag si eu ca musca in lapte dar daca nu stiu intreb ca sa invat. Antibioticul este hulit rau de tot si o mare parte a apicultorilor sunt impotriva. Stau si ma gandesc ce solutie putea sa aplice colegul sau colega la sfarsitul lui septembrie cand a descoperit boala. Cum ar face un apicultor cu experienta intr-o situatie asemanatoare fara sa foloseasca antibiotic?
Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

Mesajde nicus » 27 Oct 2012, 14:28

patrascu scrie: Cum ar face un apicultor cu experienta intr-o situatie asemanatoare fara sa foloseasca antibiotic?

In Noua Zeelanda (cred ca si in Elvetia din ce am citit) antibioticele sunt interzise, toti stupii sunt declarati, iar controalele sunt inopinante in stupina!
Cum se descurca acestia in astfel de cazuri:
http://www.beesfordevelopment.org/uploa ... 57-364.pdf

Imaginile sunt destul de graitoare.
Asteptam oameni mult mai avizati, care iubesc albina si isi iubesc albinele, sa posteze.
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde nicus » 27 Oct 2012, 16:39

A spune doar "S-au folosit ,se folosesc si se vor folosi ." nu este suficient ci cred ca aceasta fraza face mai mult rau decat bine.
Trebuie explicat pentru ce s-a folosit, cat timp si in ce doze, cu ce rezultate. (in miere nu in LADA)

Stim vremurile in care se dadea antibiotic pentru ponta (sub cuvantul de.. preventiv).
AZI, se formeaza noua clasa de apicultori, cei care vor trai din apicultura si nu o vor duce la fel ca cei care dadeau antibiotice preventiv. Sunt sigur.

Din experienta proprie: Focul a fost cuvantul de ordine.
Stiu ca e greu, dar cineva trebuie sa ia decizii importante in aceasta viata.De aia nu toti suntem medici chirurgi, piloti de avion, judecatori...

Mierea din ce am citit este purtatoare de spori in cazul LA.
Din acest motiv am spus ca asteptam pareri avizate, pentru confirmari/infirmari/completari.. nu pentru a masura dragostea de albina (aia e: la secret)
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde patrascu » 27 Oct 2012, 17:06

nicus scrie:A spune doar "S-au folosit ,se folosesc si se vor folosi ." nu este suficient ci cred ca aceasta fraza face mai mult rau decat bine.
Trebuie explicat pentru ce s-a folosit, cat timp si in ce doze, cu ce rezultate. (in miere nu in LADA)

Pai daca luam cantitatile care se dau unui stup bolnav de LA variaza din ce am citit intre 0,3 si 0,5 g pe stup la o administrare. Se fac in jur de 4-5 administrari deci undeva intre 1,2 si 2,5 g pe stup. Logic in miere ajunge doar o parte din cantitatea aceasta care ramane neconsumata de albine. Acum daca se imparte cantitatea de antibiotic pe kg de miere extras din stup cred eu ca este nesimnificativ pentru consumul uman fata de antibioticul intalnit in lapte sau carne provenita din ferme unde daca ii spui proprietarului sa nu trateze te ia la spituri.

Acum poate devin plictisitor fara foc si fara oxiteraciclina care este solutia in luna septembrie ?
Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE