Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: STAS pentru Layens

Mesajde Ruben » 31 Oct 2012, 09:46

Bambucha scrie:Nu am dovezi dar vin cu cateva intrebari:
Cum extrageti mierea? De unde si din ce rame?
Folositi caturi peste cuib in pastoral? Daca da, cate si de care?
Cat de stabili sunt stupii cu fundatia de 35-38cm x ...cm la furtuni si vijelii puternice?
Cum efectuati pastoralul? In pavilion sau cu stupii varsati?
Cum faceti roii? Dar nucleele? In ce fel de lazi si pe ce fel de tip de rama?

Personal nu am layens, am avut 2 pe stationar unde s-au comportat bine. Nu i-am luat in pastoral.

Mierea o extragi din magazii, jumatati de Layens :lol: , sau ca mine, iti rupi spatele cu magazii de 1/1.

Stupii sunt foarte stabili. Nu am avut stupi rasturnati de furtuni.

Pastoralul il efectuezi cum vrei fie in pavilion, fie "varsati", nu are legatura cu lada. :)
Roii poti sa ii faci in alte lazi Layens daca vrei sa te "convertesti" cu totul in timp, sau roi la pachet.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde teinegru64 » 31 Oct 2012, 10:13

ghitacusman scrie:
ghitacusman scrie:cel mai simplu-i foita de la dadant pe verticala.
raman la aceesi parere

Sa emitem pareri e usor .Doar ghitacusman arata ceva concret.Referitor la trimiteri....Daca totul ar fi fost Ok in carti...de ce as mai fi facut experimente? Admit parerile si celor cu doi stupi Layens ....dar cu foto....eventual caturi plus camera de vizita.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde teinegru64 » 31 Oct 2012, 15:44

Pt. Mircea 77.Aia era acum vreo patru ani.Acum pentru a umple spatiul,, arunc” o rama in locul diafragmei
Fişiere ataşate
P1070701.JPG
teinegru64

Mesajde Mircea77 » 31 Oct 2012, 16:24

Multumesc, vazusem si in celelalte poze pozitionarea "mai putin ortodoxa" a acelor rame pe post de diafragma. Eu vazusem pe sunphoto ca erau si "stupi simpli" care aveau peretii laterali mai "grosi", dar banuiesc ca si acelea au fost niste experimente din care au fost trase niste concluzii.
Mircea77

Mesajde teinegru64 » 31 Oct 2012, 16:53

Mircea , eu am 160 de stupi unicat ,plus vreo 50 de Layens majoritatea unicat Fara sa faci o trimitere imi e greu sa dau explicatii la intrebarile tale.Dupa cum vezi Layensul nu e pe primul loc.
teinegru64

Mesajde Mircea77 » 31 Oct 2012, 18:55

Concret ma intereseaza:
1. Mastodontul "4 in 1". Pentru ca din ce inteleg eu, modelul respectiv a tot fost "rafinat" de-a lungul anilor.
2. Modelul de stup cu "camera de vizitare" si magazie.

Daca tot se discuta despre STAS Layens si cat de mult respecta aplicatiile practice, as vrea sa aflu avantaje si dezavantaje ale modelelor mentionate mai sus.
Mircea77

Mesajde alt stupar » 31 Oct 2012, 20:09

horia_ch scrie:Am citit pe fugă studiul. Nu m-am lămurit la:
- tabelul 1 care prezintă capacitatea productivă: la suprafaţa totală (dmp.) e luat în calcul doar jumătate (11,4 dmp e suprafaţa unei singure feţe a ramei)
- tabelul 11 (consumul de hrană pe perioada iernii): eu aşa văd de acolo că Layens a consumat mai mult decât Dadant (9,6 kg, faţă de 9,0 kg). La "Rezultate", în schimb, procentul în plus (14,7%) este aruncat în cârca Dadantului. Ce n-am înţeles? :?

desi nu am in vedere ca in viitorul apropiat sa incerc Layensul am citit totusi studiul comparativ facut de Istrate.
E... tendentios.
Un singur exemplu - priviti fotografiile cu rame Dadant /Layens alaturate. Aia-i rama de iernare la Dadant ???
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde lucky5strike » 31 Oct 2012, 20:15

Layens e nostalgie apicola.

Cu putina imaginatie, il faci si din doua corpuri MER sau ME.

:idea:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde gabi bee » 31 Oct 2012, 22:26

[quote="lucky5strike"]Layens e nostalgie apicola.

De ce credeti ca layensul este o nostalgie apicola ? luminati-ne si pe noi care vrem sa incercam modelul asta de stup , care pana la urma este folosit ,se pare, de mai multi apicultori decat credeam ! este practic un dadant intors, aceeasi capacitate la acelasi nr de rame , cu avantajul insa ca se ierneaza mai bine in el ! deci layensului vertical , in afara de rama atipica si latimea exterioara mai mica a cutiei , ce i se mai poate imputa ? :idea:
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Ruben » 31 Oct 2012, 22:40

alt stupar scrie:desi nu am in vedere ca in viitorul apropiat sa incerc Layensul am citit totusi studiul comparativ facut de Istrate.
E... tendentios.

Ma Adi, daca Istrate asta ii cel de la Timisoara pe care il stiu eu, atunci: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Omu poate o fi bun la ceva dar nu la studii despre albine. Sa fim seriosi.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde activ » 31 Oct 2012, 23:25

gabi bee scrie:
lucky5strike scrie:Layens e nostalgie apicola.

De ce credeti ca layensul este o nostalgie apicola ? luminati-ne si pe noi care vrem sa incercam modelul asta de stup , care pana la urma este folosit ,se pare, de mai multi apicultori decat credeam ! este practic un dadant intors, aceeasi capacitate la acelasi nr de rame , cu avantajul insa ca se ierneaza mai bine in el ! deci layensului vertical , in afara de rama atipica si latimea exterioara mai mica a cutiei , ce i se mai poate imputa ? :idea:

LAYENSUL nu este o nostalgie apicola :oops: , ... poate o revelatie apicola in Romania, incearca-l si te ve-i lumina ... nu mai astepta mura in gura de la alti ca nu au nici un interes sa te dezvolti tu mai abitir ca ei. :idea:
ASCULTA-I PE TOTI SI FA CUM E MAI BINE PENTRU TINE !

DUPA PAREREA MEA , NOSTALGIE O SA DEVINA RAMA DADANT, IN ROMANIA,IN CATIVA ANI ! :geek:
Ultima oară modificat de activ pe 31 Oct 2012, 23:55, modificat 1 dată în total.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde teinegru64 » 31 Oct 2012, 23:28

lucky5strike scrie:Layens e nostalgie apicola.

Cu putina imaginatie, il faci si din doua corpuri MER sau ME.

:idea:

Aici recunosc sunt varza....la mine din doua corpuri MER se naste un dadant.Uimeste-ma.
teinegru64

Mesajde gabi bee » 31 Oct 2012, 23:40

Activ , eu oricum fac layens vertical pt la anul insa orice parere pro sau contra este binevenita , daca este si argumentata bineanteles ! singura chestie pe care inca o gandesc este dimensiunea ramei dar pana luni ma decid , ca incep lucrul la cutii ! inclin spre fagurele lat de 30 , mai ales ca am vorbit la apisrom si fac faguri layens pe comanda , de la 50 kg in sus ! ;)
gabi bee

Mesajde Ruben » 31 Oct 2012, 23:46

gabi bee scrie:Activ , eu oricum fac layens vertical pt la anul insa orice parere pro sau contra este binevenita , daca este si argumentata bineanteles ! singura chestie pe care inca o gandesc este dimensiunea ramei dar pana luni ma decid , ca incep lucrul la cutii ! inclin spre fagurele lat de 30 , mai ales ca am vorbit la apisrom si fac faguri layens pe comanda , de la 50 kg in sus ! ;)

Gabi, ma lasi singur cu 27? :lol: ;)
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde gabi bee » 31 Oct 2012, 23:54

nu esti singur deloc :D ! cei ce au layens , din cate am discutat eu cu ei , sunt impartiti cam la egalitate , unii cu 27 altii cu 30 , dar ce mai inseamna 3 cm in ziua de azi ! :lol: :D
gabi bee

Mesajde Ruben » 31 Oct 2012, 23:57

gabi bee scrie:nu esti singur deloc :D ! cei ce au layens , din cate am discutat eu cu ei , sunt impartiti cam la egalitate , unii cu 27 altii cu 30 , dar ce mai inseamna 3 cm in ziua de azi ! :lol: :D

Ma...3 tzenti...depinde intre ce fac diferenta. :lol: :lol: Of Doamne, si io care voiam sa fac partid de opozitie lu Activ...m-ai dezamagit.

O fost genial Teiu ca o facut topicul . Io nici nu stiam ca suntem atati nebuni.

Teiule, sa traiesti!
― Stephen Hawking
Ruben

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR