Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mishu05 - Mihai Duta - Apicultura

Mesajde Mishu05 » 19 Mai 2011, 22:55

Si am mutat si la salcam azi noapte, 2 ture, in jur de 50 de bucati dar cativa o sa ii aduc pe vatra ca sunt slabuti. Mai am vreo 30 pe o vatra apropiata, trebuie sa ii aduc si pe ei maine seara. Pozele sunt facute azi dimineata, in viteza. Am avut ceva dificultati cand am plecat de la rapita, inca era pamantul moale, noroi pe jos. In seara asta am venit rapid pana la Bucuresti pentru a mai lua una-alta si maine seara la loc comanda insa partea buna e ca ii iau din sat, drum pietruit, distanta mica.
Cand am plecat am dat o tura sa vad cum sunt si am avut parte de niste fenomene optice interesante.
Fişiere ataşate
salcam 1 2011 2.JPG
salcam 1 2011 3.JPG
salcam 1 2011 1.JPG
Ultima oară modificat de Mishu05 pe 20 Mai 2011, 09:17, modificat 1 dată în total.
Mishu05

Mesajde Mishu05 » 19 Mai 2011, 22:58

M-au mai ajutat 2 baieti din sat, ei ii scoteau din sol ( la rapita) si eu ii urcam cu roaba pe platforma. In continuare sustin cu maxima putere necesitatea unei remorci JOASE cu rotile in afara platformei. Este dificil sa ridici manual la peste 30-40cm inaltime stupii grei iar cu roaba merge..insa tot e efort aiurea.
Fişiere ataşate
salcam 1 2011 5.JPG
salcam 1 2011 6.JPG
salcam 1 2011 4.JPG
Mishu05

Mesajde andrei_calinescu » 20 Mai 2011, 15:19

Mishulica,

Frumos, imagini de vis.
Daca padurea de salcam e cea din fata stupilor, in locul tau m-as fi instalat mai aproape de ea. Sper sa nu se instaleze vreun nene intre tine si padure, nu vreau sa-mi imaginez ce se va intampla.
andrei_calinescu

Mesajde victor s » 20 Mai 2011, 21:38

frumoase imagini Mihai...sunt de pus pe desktop si eventual in calendarul apicol a anului 2012...
spor la treaba si sanatate maxima !
victor s

Mesajde Adi Hodis » 27 Iul 2011, 17:04

Mishu05 scrie:Sa ma explic:
...
... vad cum e si va mai povestesc..:)

Asaaa ... no´ ia iesplica matale cum sarbatoresti aniversarea ...
Sa traiesti sa infloresti, dorintze multe sa´mplinesti :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde un OM » 27 Iul 2011, 18:51

Cand mai folositi adapatoarea improvizata de polietilena, o idee buna ar fi sa o "captusiti" cu un material textil cel mai ieftin. Pericolul de innecare va scadea. Veti constata ca albina sta pe peretii gropii si va lua apa din material. Asta nu inseamna ca nu sunt bune ierburi sau alte betisoare ceruite aruncate in groapa.
un OM

Mesajde catalin.profiri » 10 Noi 2012, 07:35

Mishuuu ... a trecut un an si jumatate de la ultima postare. Si cateva zile de cand n-am vb la tel.
Mai varsa si tu din tolba pe aici:). ceva poze, numere, concluzii la (semi) stationar.
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde Mishu05 » 11 Noi 2012, 19:15

Salutare,
Intr-adevar nu am mai scris la pagina mea personala de ceva timp insa pe forum am mai zis cate ceva prin anumite topicuri.
Anul asta am stat pe loc la mine in zona i-am deplasat doar la salcam la 7km de mine dupa care i-am imprastiat pe vetre. Anul apicol a fost destul de slab din mai multe motive
- stupi de toate felurile de la 10 rame dadant la 2 rame dadant -> lucru in ei sacadat, nu prea cursiv in unii bagam rame in altii scoateam rame in unii curgea albina in altii le cautam sa le numar :oops:
- nr mare de stupi pentru experienta mea ( anul 4 de apicultura, peste 100 de familii pe 4 vetre in primavara). Aici ar fi mai multe de spus, e de discutat un pic si treaba asta cu "hai sa facem apicultura rapid si multa".
- diverse lucrari pe la casa/gradina ..de exemplu exact dupa Paste ( 15 aprilie) cand s-a indreptat vremea am facut un gard de 60m la gradina..defrisari, betoane, fiare, stiti cum e....
mi-a mancat vreo 8 zile si stupii aflati la 40m de mine duduiau de albina , culegeau la castan..:).
- una din vetrele de iernare cam departe de casa (15km) si desi teoretic parea buna spre beton in realitate a mers ff prost in primavara desi stupii de acolo nu erau slabi ( dar nici bombe) si fata de alte vetre s-a simtit o stagnare masiva ( nici acum nu stiu de ce)
- primavara capricioasa, vreme rea la pomi, rapita inexistenta, caldura mare dupa 15 aprilie
- inflorire salcam prematura la 1-2-3 mai, secretie de nectar putina in prima faza ( cred ca floarea s-a deschis rapid din cauza caldurii dar nectarul a inceput sa curga dupa cateva zile nu atunci pe loc - asta e o teorie de-a mea, e posibil sa ma insel adica floarea alba rapid dar fara secretie)
- ploaie 3 saptamani incepand cu 10-12 mai pana la 3-4 iunie

Toate astea au dus ca in prima parte a lui iunie sa fac apicultura-viteza..:). In primele 10 zile din iunie anumite treburi m-au dus in Bucuresti si cand am venit..situatia era foarte evoluata.. :D in sensul ca peste 50% din stupi erau in zona roilor secundari adica baba cu albinele ei plecase si acum urma valul 2. Dupa 20 iunie deja nu mai era cazul de divizat nimic, plecasera si roii secundari si deja familiile se asezasera pe treaba, am vazut matcile virgine si apoi totul a intrat in normal.Am facut roi de pe 12-13 pana pe 20 iunie. In primele zile divizam in 3 dupa aceea in 2, toti cu botci/matci eclozionate. Am avut succes foarte mare la imperecheri punand semne distinctive pe fata stupului( plastice, ambalaje de suc/bere, etc) sau lemne/bucati de gresie/bolovani sprijinite stanga-dreapta de urdinis. Mentionez ca inainte de salcam am facut vreo 6-8 roi care au mers ff prost atat la imperecherea reginelor cat si ulterior, in dezvoltare. De abia-abia s-au tarat..desi eu le-am mai dat una-alta cand a plouat insa fiind pe 3-4 rame si vremea grea..s-au resimtit probabil.

Bun..si dupa ce am sporit efectivul ( am cam 145-150 acum, dar multi sunt slabuti) am facut ceva miere pe la flora spontana/floarea soarelui pe vetrele unde a fost cultura cat de cat. In linii mari sunt multumit pentru ca mi-am gasit 3 vetre noi ( dar am renuntat la cea care a mers prost in primavara) si mai am inca o vatra pe care am batut palma, pentru la anu. Ca si concluzii asa..ce sa va spun..e comod si frumos in stationar..poate un pic cam prea comod.Eu am gandit treaba asta cu stationarul pe zona mea cu cea mai indepartata vatra la maxim 8 hai 10km de casa astfel incat daca preturile la combustibil o iau razna sa ma pot duce in mod obisnuit cu bicicleta si doar daca e musai nevoie de carat ceva cu masina. Eventual o cursa saptamanala cu masina si remorca pentru aprovizionarea vetrelor ( caturi, roinite, rame, sirop, etc) si apoi lucrarile de zi cu zi mers cu bicicleta sau chiar pe jos ( vetrele aflate la mine in comuna, 1-2km de exemplu).
Zona mea este destul de slaba pentru stationar, este zona de campie inalta..in discutiile cu un nene apicultor de la mine din comuna am inteles ca pamantul are o calitate mai slaba ( nu se compara cu zona sub 100m altitudine - giurgiu, teleorman, olt, baragan unde solul este mai fertil) si chiar daca e floarea-soarelui multa tot nu faci treaba ca in zona mai joasa. Insa deocamdata "joc" in acesti parametri si vreau sa fac un pic de selectie pe albina daca tot nu sunt conditii ideale.
Am reusit sa marchez aproape toate matcile chestie pe care o recomand oricarui apicultor este pur si simplu altceva, merge treaba perfect. Sunt anumite momente in an ( mai-iunie chiar si iulie) cand in stup populatia este mare si matca mai si urca prin caturi. Indiferent cat de bun esti in a o vedea ( si eu zic ca le cam vad) tot pierzi minute uneori zeci de minute sa dai de ea. Asa ca nu e deloc rentabil sa mergi cu ele nemarcate, iti mananca mult-mult timp. De asemenea odata cu marcatul matcii am pus pe capacul stupului in partea din spate o pioneza colorata in culoarea galben pt anul asta si alb pentru cele de anul trecut. Am gasit si o matca albastra..din 2010..:). Iarasi este foarte util ca dintr-o privire de cateva secunde sa stii ce ai intr-o stupina, cati cu matca batrana cati cu tanara..si sper ca in primavara sa imi optimizez verificarile stiind ce am in ograda.
In luna august am avut iarasi ceva treburi si in afara de roi pe care i-am stimulat binisor de la 20 iulie la 5 august..la familiile de baza nu am dat nimic. Nu e cea mai buna treaba insa majoritate au avut un cules de intretinere bunicel pana spre 15 august si apoi ceva la prune/struguri dupa 15 septembrie . Populatiile nu mi s-au parut cu mult mai mici fata de anul trecut de exemplu cand au avut conditii ideale pe timpul verii ( zona de deal).
Fişiere ataşate
Gradina 22.jpg
Vatra de la gradina ( 600m de casa), Roi
Gradina 11.jpg
Vatra de la gradina ( 600m de casa), Roi
Acasa2.jpg
Vatra de acasa, septembrie 2012. Roi
Mishu05

Mesajde dorindafi » 11 Noi 2012, 19:35

ai derptate, slab culesul dar cel putzin nu ai mai pierdut timpul in pastoral
de ani de zile incarc shi descarc stupii in pastoral dar ca anul asta la salcam 3 sa-i incarc in mijlocul zilei fara sa iese albina afara nu sa mai intamplat
:o a plouat aproape 3 saptamani
dorindafi

Mesajde Mishu05 » 11 Noi 2012, 19:36

- Legat de marcare.. am mai scris..am folosit vreo 3 modele de markere cele uniposca mi se par cele mai functionale. Am avut marker care daca stropeam in aer se facea balta de vopsea daca atingeam matca nu curgea un micro-litru, nimic. Am si omorat o matca cu ocazia asta..am strans-o prea tare cand am marcat-o si a fost cam fragila. Chestie care m-a facut sa imi iau un tub din asta de marcare, 26 lei cred ca ati vazut pe la targurile apicole. A fost cea mai buna investitie pe anul asta in materie de apicultura am marcat usurel asa aproape toate matcile ,fara nici un risc. Are avantajul ca o prinzi bine dar fin si poti sa o tii in el 5-7minute sa se usuce bine vopseaua timp in care aranjezi la loc ramele in stup. Se observa de asemenea pe stup si datele la care am facut diverse interventii ( cam lenes anul asta dupa cum vedeti aproape 1 luna intre ele).
- Una din vetrele gasite anul asta, am cam 1km in medie pana la padure, satul este mic dar sper intr-un cules bun pe timpul primaverii si de ce nu si dupa aceea. Pe timp de vara fetele au fost cuminti au avut un cules de intretinere ( floarea a fost la 3km de vatra si s-a simtit putin) asa ca pana acum sunt multumit.
- Unul din cei 4-5 stupi cu adevarat buni adica dupa ce i-am luat vreo 2 caturi de miere a mai avut puterea sa mai faca un cat. Pe asta i l-am lasat sa vedem ce face la anu cu rezervele astea. La acest stup am observat ca si-a ros cam 2-3-4cm de pe toate ramele 1/1 aflate in cuib are miere cam pe jumatate din fiecare rama 1/1 si 100% pe ramele 1/2. Are albina multa si pare hotarat sa treaca iarna. A fost cumva si o conjuctura buna..si familie puternica si ramele 1/2 drepte la leatul inferior, ne-curbate astfel incat cand am ridicat catul de pe el si am vazut ca nu sunt deloc punti de ceara, distanta intre corpuri e fix ce trebuie am zis sa incerc o iernare in dublu corp ca deh..merita a adunat cand altii nu adunau. Asta e un stup din care vreau sa trag matci la anu.
Fişiere ataşate
marcare2.jpg
Scule folosite la marcare
Lesile 12.jpg
O vatra noua de anul asta intr-un sat vecin
iernare cu cat mic 2.jpg
Iernare cuib dadant 10r+cat 1/2 8rame. Unul din varfurile stupinei.
Mishu05

Mesajde Mishu05 » 11 Noi 2012, 19:48

- Vatra aflata la mine in comuna, la 1.5km de casa. Padurea e cam la 2-2.5km sper sa ajunga in primavara pana acolo la un cules mic de intretinere. Acces deocamdata prost ( nu am cum sa bag masina in curte) dar sper sa rezolv problema asta in viitor. Mi-a placut ca e adapost si au umbra de salcam..cat sa treaca totusi soarele sa ajunga la urdinise.. :D
Vatra a fost amenajata relativ in graba, randul din spate are unul din suporti direct pe pamant si iarasi am fost lenes nu m-am dus sa ii "salt" un pic. Sper sa o fac zilele astea.
- O alta vatra aflata un pic mai departe de casa ( 7km) dar cu padurea ceva mai apropiata ..aici am sperante mari in primavara e si adapost si padurea aproape. Vreau sa mentionez ca de fiecare data cand am fost sa lucrez aici zborul cel mai viguros a fost pe directia padurii chiar si in iulie-august. Ce adunau..nu stiu dar padurea e padure, nu dai gres cu stupina aproape de padure zic eu.
Vatra arata acum un pic diferit ca am dus o parte din roii de acasa ....din cauza eternele garduri care trebuiesc construite.. :lol:
Fişiere ataşate
Teiu-Deal 22.jpg
Vatra la mine in comuna
Teiu-Deal 12.jpg
Vatra la mine in comuna
Mozacu2.jpg
Vatra de anul asta
Mishu05

Mesajde Mishu05 » 11 Noi 2012, 20:15

- cam asa aratau stupii anul trecut pe vatra de la gradina. I-am adus dupa o vara intreaga tinuti in zona de deal, astia cel putin erau mai grei la coborare decat atunci cand i-am dus la salcam 3.. :D
Aici am avut multi stupi lasati pe 2 corpuri ( 1/1+1/1 sau 1/1+1/2 si 1 sau 2 chiar pe 3 corpuri) chestie care e cu dus si intors. Eu am corpurile 1/1 cu pivnita de vreo 6cm si desi crescusera faguri intre corpuri si ii umplusera cu miere am avut 2 care au murit din cauza ca nu au urcat eficient sus. Asa ca..stupi mari vara, sa se extinda bine dar toamna trebuie redus spatiul sa se mentina bine pe timpul iernii.
- o rama de iernare bunicica zic eu..si un exemplu bun de insarmare verticala de succes. Anul asta am gasit parca mai mult decat anul trecut sau acum 2 ani rame 1/1 cu fagurele prabusit. Preponderent erau cele insarmate vertical..sau poate asa mi s-a parut. Cert e ca acum ma gandesc sa modific insarmarea si sa o fac cu 4 orizontale si 1-2 verticale sau in diagonala. Nu se moare din cateva rame cu fagurele prabusit dar parca e aiurea asa..e pacat de munca lor si a mea.
- un exemplu de cum le place lor spatiul au propolizat fix pe unde iesea aerul pe directia urdinis-spate sus. Iarasi, nu e cel mai extrem exemplu pentru ca am gasit familii care au propolizat aproape jumatate din plasa de sus. Concluzia e simpla nu le place curent de aer care sa iasa din stup in sus vor cat mai ermetic "tavanul". Pe viitor vreau sa am vara folie si toamna-primavara podisoare de lemn + ziare cred ca e o iernare mai buna decat folia + polistiren pentru ca permite circulatia lenta a aerului incarcat cu vapori.
Fişiere ataşate
gradina toamna 2011 2.jpg
rama iernare.jpg
aerisire spate propolizata.jpg
Mishu05

Mesajde Mishu05 » 11 Noi 2012, 20:28

- Legat de echipament de protectie am lucrat tot sezonul mai putin in primavara in sandale, pantaloni scurti tricou si masca. Intepaturi extrem de putine spre 0. Chiar am avut un "episod" in care am trecut in viteza pe langa o rama aflata in spatele unui stup si probabil am atins-o cu iarba miscata..nu stiu..cert e ca au sarit vreo 8-10-12 direct pe picioare si pe corp de a trebuit sa plec de acolo pentru cateva minute. Am simtit atunci brusc ce inseamna lipsa de venin in cantitati mai mari o perioada mai lunga de timp..de dezobisnuiesti. Nu am avut nimic dar m-am incordat oleaca..stiti voi senzatia aia la limita enervarii.. :D . Asta poate fi un avantaj si un dezavantaj in apicultura stationara..am observat ca albinele sunt mult mai blande, lucrezi mai calm mai fara graba si mai atent sa nu le atingi ..asa ca si ele "uita" sa te mai capseze. In pozele astea se vede cum arata familia inainte si dupa restrangere..daca ar fi sa fac din nou operatiunea as lasa-o pe 4 maxim 5 rame ca nu strica.. :mrgreen:
- Undeva in zona sudica a Muntilor Fagaras. Bata e ciobaneasca, gasita in stana..seceta maxima, de abia am gasit apa toate izvoarele erau secate. Ma gandeam ca daca nu merge cu apicultura stationara trec pe ciobanie pastorala.. :D :D :D . Sau poate un loc bun de imperecheri mai pe spranceana..cine stie.
Fişiere ataşate
protectie intepaturi.jpg
la tricou.jpg
la iarba inalta 2.JPG
Mishu05

Mesajde catalin.profiri » 11 Noi 2012, 23:11

Saru' mana.
Stiu ca ai scris despre evolutia ta in mai multe locuri pe forum, dar multumesc pentru randurile scrise aici.
Stii ca te urmaresc:).
Catalin
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde MyBees » 12 Noi 2012, 00:15

Mishule, bata aia face toti banii. Ce-as invarti-o de trei ori deasupra capului....

pardon. de 05 ori :)
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde victor s » 12 Noi 2012, 10:59

Ca vrei sau nu vrei, esti un exemplu de apicultor !
Asa cum scria si colegul Catalin, si eu te urmaresc si tare mult i-mi place ce faci dar mai ales cum faci .
Sper ca anul ce o sa vina sa fie mai bun pentru noi toti !
victor s

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?