Salutare,
Intr-adevar nu am mai scris la pagina mea personala de ceva timp insa pe forum am mai zis cate ceva prin anumite topicuri.
Anul asta am stat pe loc la mine in zona i-am deplasat doar la salcam la 7km de mine dupa care i-am imprastiat pe vetre. Anul apicol a fost destul de slab din mai multe motive
- stupi de toate felurile de la 10 rame dadant la 2 rame dadant -> lucru in ei sacadat, nu prea cursiv in unii bagam rame in altii scoateam rame in unii curgea albina in altii le cautam sa le numar
- nr mare de stupi pentru experienta mea ( anul 4 de apicultura, peste 100 de familii pe 4 vetre in primavara). Aici ar fi mai multe de spus, e de discutat un pic si treaba asta cu "hai sa facem apicultura rapid si multa".
- diverse lucrari pe la casa/gradina ..de exemplu exact dupa Paste ( 15 aprilie) cand s-a indreptat vremea am facut un gard de 60m la gradina..defrisari, betoane, fiare, stiti cum e....
mi-a mancat vreo 8 zile si stupii aflati la 40m de mine duduiau de albina , culegeau la castan..

.
- una din vetrele de iernare cam departe de casa (15km) si desi teoretic parea buna spre beton in realitate a mers ff prost in primavara desi stupii de acolo nu erau slabi ( dar nici bombe) si fata de alte vetre s-a simtit o stagnare masiva ( nici acum nu stiu de ce)
- primavara capricioasa, vreme rea la pomi, rapita inexistenta, caldura mare dupa 15 aprilie
- inflorire salcam prematura la 1-2-3 mai, secretie de nectar putina in prima faza ( cred ca floarea s-a deschis rapid din cauza caldurii dar nectarul a inceput sa curga dupa cateva zile nu atunci pe loc - asta e o teorie de-a mea, e posibil sa ma insel adica floarea alba rapid dar fara secretie)
- ploaie 3 saptamani incepand cu 10-12 mai pana la 3-4 iunie
Toate astea au dus ca in prima parte a lui iunie sa fac apicultura-viteza..

. In primele 10 zile din iunie anumite treburi m-au dus in Bucuresti si cand am venit..situatia era foarte evoluata..

in sensul ca peste 50% din stupi erau in zona roilor secundari adica baba cu albinele ei plecase si acum urma valul 2. Dupa 20 iunie deja nu mai era cazul de divizat nimic, plecasera si roii secundari si deja familiile se asezasera pe treaba, am vazut matcile virgine si apoi totul a intrat in normal.Am facut roi de pe 12-13 pana pe 20 iunie. In primele zile divizam in 3 dupa aceea in 2, toti cu botci/matci eclozionate. Am avut succes foarte mare la imperecheri punand semne distinctive pe fata stupului( plastice, ambalaje de suc/bere, etc) sau lemne/bucati de gresie/bolovani sprijinite stanga-dreapta de urdinis. Mentionez ca inainte de salcam am facut vreo 6-8 roi care au mers ff prost atat la imperecherea reginelor cat si ulterior, in dezvoltare. De abia-abia s-au tarat..desi eu le-am mai dat una-alta cand a plouat insa fiind pe 3-4 rame si vremea grea..s-au resimtit probabil.
Bun..si dupa ce am sporit efectivul ( am cam 145-150 acum, dar multi sunt slabuti) am facut ceva miere pe la flora spontana/floarea soarelui pe vetrele unde a fost cultura cat de cat. In linii mari sunt multumit pentru ca mi-am gasit 3 vetre noi ( dar am renuntat la cea care a mers prost in primavara) si mai am inca o vatra pe care am batut palma, pentru la anu. Ca si concluzii asa..ce sa va spun..e comod si frumos in stationar..poate un pic cam prea comod.Eu am gandit treaba asta cu stationarul pe zona mea cu cea mai indepartata vatra la maxim 8 hai 10km de casa astfel incat daca preturile la combustibil o iau razna sa ma pot duce in mod obisnuit cu bicicleta si doar daca e musai nevoie de carat ceva cu masina. Eventual o cursa saptamanala cu masina si remorca pentru aprovizionarea vetrelor ( caturi, roinite, rame, sirop, etc) si apoi lucrarile de zi cu zi mers cu bicicleta sau chiar pe jos ( vetrele aflate la mine in comuna, 1-2km de exemplu).
Zona mea este destul de slaba pentru stationar, este zona de campie inalta..in discutiile cu un nene apicultor de la mine din comuna am inteles ca pamantul are o calitate mai slaba ( nu se compara cu zona sub 100m altitudine - giurgiu, teleorman, olt, baragan unde solul este mai fertil) si chiar daca e floarea-soarelui multa tot nu faci treaba ca in zona mai joasa. Insa deocamdata "joc" in acesti parametri si vreau sa fac un pic de selectie pe albina daca tot nu sunt conditii ideale.
Am reusit sa marchez aproape toate matcile chestie pe care o recomand oricarui apicultor este pur si simplu altceva, merge treaba perfect. Sunt anumite momente in an ( mai-iunie chiar si iulie) cand in stup populatia este mare si matca mai si urca prin caturi. Indiferent cat de bun esti in a o vedea ( si eu zic ca le cam vad) tot pierzi minute uneori zeci de minute sa dai de ea. Asa ca nu e deloc rentabil sa mergi cu ele nemarcate, iti mananca mult-mult timp. De asemenea odata cu marcatul matcii am pus pe capacul stupului in partea din spate o pioneza colorata in culoarea galben pt anul asta si alb pentru cele de anul trecut. Am gasit si o matca albastra..din 2010..

. Iarasi este foarte util ca dintr-o privire de cateva secunde sa stii ce ai intr-o stupina, cati cu matca batrana cati cu tanara..si sper ca in primavara sa imi optimizez verificarile stiind ce am in ograda.
In luna august am avut iarasi ceva treburi si in afara de roi pe care i-am stimulat binisor de la 20 iulie la 5 august..la familiile de baza nu am dat nimic. Nu e cea mai buna treaba insa majoritate au avut un cules de intretinere bunicel pana spre 15 august si apoi ceva la prune/struguri dupa 15 septembrie . Populatiile nu mi s-au parut cu mult mai mici fata de anul trecut de exemplu cand au avut conditii ideale pe timpul verii ( zona de deal).