Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Viespile

Mesajde delorin I » 08 Noi 2012, 14:46

Mircea_63 scrie:
delorin I scrie:... am 3 caini care umbla prin zona...vrea sa le mai reduc putin numarul nu de alta dar intra in stup de parca intra pe autostrada...desi urdinisul este redus!

Ai urdinisul atat de mare, sau cainii sunt atat de mici?

Sorry...nu am fost atent si m-am exprimat gresit! Eu vreau sa-mi pastrez :lol: cainii! De viespi vreau sa scap...
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde letsoc » 08 Noi 2012, 23:31

Mircea_63 scrie:
delorin I scrie:... am 3 caini care umbla prin zona...vrea sa le mai reduc putin numarul nu de alta dar intra in stup de parca intra pe autostrada...desi urdinisul este redus!

Ai urdinisul atat de mare, sau cainii sunt atat de mici?

:lol: :lol: :lol:
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde B-father » 10 Noi 2012, 19:44

B-father

Mesajde delorin I » 20 Noi 2012, 20:53

Ieri in zona mea temperatura a fost in jur de 5-6 grade...nu a fost o problema pentru viespi sa vina la adunat din stup! Intra si in capcane...dar chiar sunt multe! Ce ar fi daca as folosi la urdinis in conditiile in care albinele abia se mai vad in aceste zile in zona urdinisului - a unui colector de polen sau macar a placii colectorului de polen? Credeti ca ar mai intra viespile prin acele gauri de 4 mm? Eu nu sunt convins! S-ar realiza si ventilarea, de intrat nu ar avea ce sa iasa...de intrat ...doar aer..

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde nae » 20 Noi 2012, 23:02

Ieri m-au disperat ...
Am citit (unde !?) ca sub 7* se opresc ... si la mine tot un 5-6 * au fost si crosetau de zor ; morala __ mai rar in stupina sa nu le mai vad .
nae

Mesajde Ioan Guist » 20 Noi 2012, 23:06

de ce nu inchideti stupii?
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde kamy » 20 Noi 2012, 23:11

e totusi un pricol la inchisu stupilor,daca se incalzeste brusc intr-o zi ele vor sa mearga la toaleta se agita si cam e de ocolit stresu,am discutat subectu cu mosu muha din topraisar,el obisnuia sa inchida stupii!
kamy

Mesajde letsoc » 20 Noi 2012, 23:42

Eu am stupii cu fund din plasa,am inchis urdinisul la un cm ,dar pana am observat au fost multe.La mine sunt langa casa ,daca se incalzeste o zi, doua ,deschid mai mult.
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde delorin I » 20 Noi 2012, 23:50

Ioan Guist scrie:de ce nu inchideti stupii?

Si cat sa-i tinem inchisi? Am incercat si asta timp de cateva minute sa vad cate viespi se aduna acum vreo luna...si in cateva minute...se facuse coada ca la vama...am schimbat de cateva zile locul albinelor...iar le au gasit! Si daca inchidem stupii ...cum se mai face ventilarea? Eu am podisor deasupra si niste invelitori facute dintr-o cerga veche!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde kamy » 21 Noi 2012, 07:43

Viespile in proportie de 70 % se adapostesc si se inmuľtesc in acoperisul caselor etc,daca le tratezi de vro 3 ori pe an cam scapi de ele.
Faci o scula dintr-o carpa imbibata in motorina infasurata in sarma de vre-o 4 mm si o lasi la hallant capat de vre-o 70 cm,te inarmezi cu un spray iinflamabil,aprinzi carpa si. Unde vezi viespii dai un jet de spray tïnand focul sub el si tii pana le ard aripile.le dai jos fagurii dar nu trebuie arse cu acoperis cu tot
Carpa musai sa fie din bumbac.
kamy

Mesajde Ioan Guist » 21 Noi 2012, 08:45

Eu inchid stupii in nov si deschid la zbor de curatenie in ianuarie-feb cand o fi.Nu zic sa inchida cel ce nu are stupii in apropiere.
Daca e cald in dec, ma duc la stupi si deschid.Inchid iarasi cand da frigul.Nu am gratie de soareci, pasarile fiinca nu au placa de zbor sa se aseze ,nu mai stau la urdinis.
Mie-mi convine de minune.E o idee (nu inovatie) ce poate fi aplicata si de alt stupar.
Ioan Guist

Mesajde kamy » 21 Noi 2012, 09:18

ma batea gandu sa folosesc metoda,chiar au fost discutii lungi pe teme asta,prin 97 cand am fost vecin cu muha la ciucurova,dar mi-a spus mosu cu gura lui ca odata a fost plecat de acasa si s-a incalzit brusc vremea si a avut pierderi!asta m-a facut sa renunt dar nu sant deloc neglijabile avantajele!
kamy

Mesajde nae » 21 Noi 2012, 10:52

De pasari am uitat, sunt mai rele- ciocanesc gratia si-i belea___ stau la 15 Km de stupina si am funduri pline... acum fac foamea(somer) cand lucrezi nu poti fugii ca ''da'' soarele .
nae

Mesajde delorin I » 21 Noi 2012, 11:43

Si totusi...si cu fund plin si cu podisor de scandura si acela acoperit...cum sa tin si urdinisul inchis? Fiintele acelea nu mai respira iarna?

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Ioan Guist » 21 Noi 2012, 11:55

eu as face as:
Inchid in 15 nov (daac numai zboara) cand e pericol de soareci si viespi.In decembrie soarecii sunt deja cuibariti.Viespile sunt amortite.as deschide si gata
Ioan Guist

Mesajde adriann » 21 Noi 2012, 13:31

Daca tii capcane pt. viespi de primavara pana toamna in toata stupina le decimezi bine de tot populatia.
Cuiburile de la tine din curte le poti distruge destul de usor (foc, spray), dar ce faci cu cele de la vecini?
Am mai vazut la socru o capcana f. simpla.... sticle inchise la culoare de 100-300 ml, apa in ele si pe gatul sticlei la interior uns cu miere sau sirop mai gros...in 3 sapt cat le-am avut puse in august am gasit doar 3-4 albine in sticle si cateva sute de viespi. Capcana are eficienta cam 2-3 sapt. E musai sa fie sticla cat mai neagra ca sa nu intre albina.
adriann

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE