Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: LEGEA APICULTURII - PROIECT

Mesajde lucky5strike » 22 Noi 2012, 23:15

In orice am propune, noi nu trebuie sa complicam apicultura. Noi nu trebuie sa impiedicam sau sa neglijam productia de miere.

De la miere vin toate, doar asta trebuie sa fie principala directie de preocupari.

Daca nu, ne punem jar in cap si podea de nisip.

Fereasca Sfantul!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nicus » 23 Noi 2012, 00:01

alt stupar scrie:....Si revenind la proiectul de lege, sincer, mie amenzile pentru unele dintre contraventiile prevazute acolo mi se par...cam mici ! DA !...

Adi, cat e salariul minim? Cat e pretul la miere, la procesator? Cat e pretul la motorina? Care amenda e prea mica?
Sincer, nu te inteleg.
Ca noi mai mult ne plangem decat sa facem/propunem ceva concret sunt perfect de acord cu tine.
Ultima oară modificat de nicus pe 23 Noi 2012, 02:45, modificat 1 dată în total.
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde Donbazil » 23 Noi 2012, 00:26

Sal'tare!
Subiectul e incitant. Am discutat cu multi colegi si sper sa mai discut. Am auzit multe pareri, dar punctul de vedere exprimat de domnul Fetea este mult deasupora tuturor discutiilor. Poate ar fi bine sa fie repostat sa-l citeasca si cei care vorbesc in dodii....
O lege se face de catre cei indreptatiti, care au o privire de ansamblu asupra problemei.
Nu poate da o lege fiecare stupar, ca atunci unul cu 3,14 stupi ar prevedea unele chestii iar cel cu 200 sau 1000 de stupi cu totul altfel ar pune problema.
Ideea celor din MADR de a discuta cu toate structurile asociative reprezentative este buna. Pana la urma se va alege ceva....Sper sa lase toti orgoliile deoparte si sa colaboreze macar pe acest punct. Acum sa vedem mult-trambitzata "Federatie".....
Sa avem incredere in legiuitor si sa asteptam....
Sal'tare!
Donbazil - Faget :idea:
Donbazil

Mesajde lucky5strike » 23 Noi 2012, 00:45

La inceput am rezonat cumva cu ideea de contributii/modificari, acum cred ca e gresita.

Deocamdata, eu admir optimismul celor care cred ca pe baza acestui proiect se poate face ceva bun.

Cine are interes sa promoveze asa ceva?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde laur1 » 23 Noi 2012, 00:49

9. Cei care propun o astfel de lege ce stiu despre albina ? ce rol are albina pentru biodiversitate? Stiu ei oare ca cel putin 1/3 din tot ce mananca se datoreaza albinei? Ii invit la o lectie, sa puna mana pe un stup, sa-l deschida, sa lucreze in conditii extreme si de ce nu sa primeasca cateva intepaturi asa cum vor si ei sa intepe pe nedrept apicultura romaneasca etc.
Consider ca acest proiect este un proiect facut de persoane cu gandire comunista!!!
Mi-ar fi rusine sa scriu o asemenea lege!!

parerea mea este ca tot un ”apicultor” a ajutat la propunerea de proiect. comunistii mai mult sau mai putin :idea:
Daca voi nu ma vreti,eu va vreu!
laur1

Mesajde Kostas » 23 Noi 2012, 08:32

lucky5strike scrie:La inceput am rezonat cumva cu ideea de contributii/modificari, acum cred ca e gresita.

Domnule Lucki, sunt doua posibilitati de a impune o lege:
- direct, fara a fi supusa discutiei publice. Sunteti de acord ca este nedemocratic si ..... am trait destul intr-o astfel de epoca.
- proiectul este supus discutiilor, iar apoi se aproba.
Stiti dumneavoastra si o alta posibilitate? Daca da spuneti-o, daca nu... rezulta ca sunteti carcotas.
lucky5strike scrie:Deocamdata, eu admir optimismul celor care cred ca pe baza acestui proiect se poate face ceva bun.

Si totusi, se vede clar o evolutie, mai ales in cazul variantei 2 de proiect.
lucky5strike scrie:Cine are interes sa promoveze asa ceva?

De exemplu, eu. Am o varsta care nu-mi mai permite sa cutreier cu stupii prin 'coclaurile patriei'. Am in schimb o stupina frumoasa, am cunostinte, am pricepere, am dotare, am dorinta de a face o stupina de elita. Pana acum, nu aveam facilitatea asta!! Acum ea exista pentru destui oameni pregatiti si cu pasiune. Calea concurentei este deschisa, sigur va rezulta o matca mai buna. Asadar sunt multi care au interes! Este adevarat, sunt si foarte multi care nu doresc concurenta. Concurenta este motorul dezvotarii!
Kostas

Mesajde Kostas » 23 Noi 2012, 08:45

laur1 scrie: Consider ca acest proiect este un proiect facut de persoane cu gandire comunista!!!

Se vede ca n-ati trait intr-o asemenea epoca! Atunci ati fi vazut clar diferenta!

laur1 scrie:Mi-ar fi rusine sa scriu o asemenea lege!!

Aveti posibilitatea sa scrieti dumneavoastra una mai buna. Aveti posibilitatea sa faceti propuneri de imbunatatire,aici, pe forum. Aveti posibilitatea sa mergeti cu propunerile la asociatia apicola din care faceti parte, care apoi le va sustine la discutia finala de la minister.
Asadar, sunt destule posibilitati de a va impune ideile. Faceti-o!
Kostas

Mesajde lucky5strike » 23 Noi 2012, 10:26

Kostas, ma faci carcotas, desi am propus modificari inaintea ta... asta nu mai e dialog! Nu ma priveste proiectul tau individual, e sarcina ta si daca vrei sa faci ceva bun, ai tot indemnul meu.

Dar ce as vrea sa intelegi din pozitia mea, stupina de multiplicare sau de elita nu trebuie arondata obligatoriu unei asociatii. Iar studiile superioare presupun o facultate in domeniu, care va pune pe destui posesori de diploma de acreditare pe dinafara, ca un biet curs de 3 zile, finalizat cu adeverinta de calificare, nu inseamna studiu superior.
Pe de alta parte, exista niste criterii ale MADR asupra stupinelor de productie material biologic emise din 2008, daca te intereseaza strict subiectul, pe alea trebuie lucrat.

Legea apicuturii insa are ca prioritate interese generale, nu ale unei mici categorii de producatori cum suntem cei acreditati sa producem material biologic, care oricum nu putem fi mai numerosi decat poate sorbi piata. Nu-s vorbe mari, fiecare crede ce vrea, dar sfatul meu e sa le luati ca venind de la cineva oricum mai avizat.

In rest, ai propuneri bune si foarte bune.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nicus » 23 Noi 2012, 13:41

Dupa ce am citit acest “draft” ce credeti ca au gandit “mai marii” care propun schimbarea legii:

1. Sa protejam albina. (..sa prevenim disparitia ei si implicit disparitia noastra)
2. Sa protejam apicultorii. (…dorind sa protejam albina o putem face doar protejand/ajutand apicultorii)
3. Sunt probleme in desfasurarea apiculturii. (..in urma introducerii de capital in apicultura s au constatat deficiente si astfel legea va trebui modificata)
4. Sa ajutam bugetul statului cu amenzi date apicultorilor. (..avem legea veche, avem apicultorii, avem ..nevoie de bani, cum ii luam de la astia? zece propuneri stupide pentru amenzi si tot raman in final patru)
5. Sa impozitam apicultura in viitor. (..s a constatat ca: sunt destule albine, sunt destui apicultori care ar putea suporta impozitarea, de restul nu ne pasa, deocamdata incepem cu amenzile)

Credeti ca ar fi vreunul din cele mentionate mai sus, sau sunt altele?
Sa nu uitati de timpul (atat de scurt) in care s au propus/acceptat pareri din partea ..asociatiilor.

Ce trebuie facut? Ce ati facut? Ce veti face? Cine propune o adresa de mail la care sa trimitem intrebarile?
nicus

Mesajde Kostas » 23 Noi 2012, 14:08

lucky5strike scrie:Kostas, ma faci carcotas, desi am propus modificari inaintea ta... asta nu mai e dialog!

De felul meu sunt educat sa fiu foarte politicos! .Nu am dorit prin postarea mea sa va induc un astfel de sentiment. Scuze sincere!!!
lucky5strike scrie: Nu ma priveste proiectul tau individual, e sarcina ta si daca vrei sa faci ceva bun, ai tot indemnul meu.

Nu am amintit de proiectul meu, pe care puteti sa-l considerati doar ipotetic, decat pentru a arata foarte concret noile facilitati deschise de noul proiect de lege. Ipotetic, sunt destul de multi care vor profita de aceasta oportunitate, cu urmari previzibile.
lucky5strike scrie:Dar ce as vrea sa intelegi din pozitia mea, stupina de multiplicare sau de elita nu trebuie arondata obligatoriu unei asociatii. Iar studiile superioare presupun o facultate in domeniu, care va pune pe destui posesori de diploma de acreditare pe dinafara, ca un biet curs de 3 zile, finalizat cu adeverinta de calificare, nu inseamna studiu superior.
Pe de alta parte, exista niste criterii ale MADR asupra stupinelor de productie material biologic emise din 2008, daca te intereseaza strict subiectul, pe alea trebuie lucrat.
Legea apicuturii insa are ca prioritate interese generale, nu ale unei mici categorii de producatori cum suntem cei acreditati sa producem material biologic, care oricum nu putem fi mai numerosi decat poate sorbi piata. Nu-s vorbe mari, fiecare crede ce vrea, dar sfatul meu e sa le luati ca venind de la cineva oricum mai avizat.

Sunt de acord intru-totul cu aceste afirmatii, dar important este ca s-a schimbat ceva.
Este un pas mic pentru noi si un pas mare pentru apicultura din Romania!. Eu asa vad lucrurile.
Kostas

Mesajde Kostas » 23 Noi 2012, 15:02

nicus scrie:Dupa ce am citit acest “draft”

Ce trebuie facut? Ce ati facut? Ce veti face? Cine propune o adresa de mail la care sa trimitem intrebarile?

Domnule Nicus, nu stiu in ce sens ati folosit cuvantul "draft", cu semnificatiile in engleza(proiect,schiță,ciornă,plan,schemă) sau ca un jargon mistocaresc, asta asa pentru a sti cum sa raspundem!
Cred ca nu de intrebari in plus avem nevoie. Sunt si asa prea multe. Importante sunt raspunsurile la intrebarile deja formulate si propunerile personale.
Kostas

Mesajde nicus » 23 Noi 2012, 15:16

Daca dati ''o cautare'' dupa acest cuvant o sa l gasiti in postarile a inca cinci colegi in acest topic, iar sensul este dat si de catre ei si de dvs.
In acest topic raspunsul dat de peterneamt mi a placut, ceva de genul..eu sunt apicultor in aceasta tara iar de a lungul anilor am avut (sau am auzit de la alti apicultori) urmatoarele probleme 1) 2)..
Poate am formulat unele din intrebari in sens retoric, adica e cineva care sa ne auda sau directiile sunt clare si se mai modifica doar culoarea paginii?
nicus

Mesajde valter » 23 Noi 2012, 18:31

Timp omorat inutil...nu priveste pe nimeni ce scriem noi pacilea si nu putem fi bagati in seama atat cat nu avem un mandat...forumul poate fi, in cel mai bun caz, o platforma de barfa , pareri si opinii.Daca luni nu participa oarescine sa reprezinte punctele de vedere expuse, dezbatute...astia de la MAPDR nu au alta grija decat sa ia in seama cativa protestatari din umbra a 'shpe nikename. :lol: .
Intamplator , negresit din pura intamplare, am cunoscut pe cel putin doi din promotorii legii apiculturii vechi.Unul este dl. Popescu Ion , celalalt(o cunostinta a lui Dragos 2006) subsecretar de stat prin anii 2004-2010 la ministerul finantelor( apicultor profesionist atunci si astazi).Legile se fac cu cei legitimati de pozitia sociala, delegatia de reprezentativitate...altfel e apa de ploaie si barfa in capul strazii.

ps. Se doreste o alta alternativa la monopolul ACA si ICDA.Din acest motiv nici nu au fost consultati...dar au fost iritati.
Asociatiile profesionale locale, judetene, ori Federatia de la Ploiesti sterg varul de la MAPDR cu interes...ACA ce interes mai are...fraieri sunt destui.

ps2''- Ce vrei tu?
- Noi? Bună pace!''
valter

Mesajde filip » 23 Noi 2012, 19:25

Valter,trebuie sa fim corecti ACA si ICDA a perdut increderea apicultorilor pe mana lor.Iar legea apiculturi ce se vrea ,e de fapt aratarea zaharelului fonduri UE,PNA si biciul amenzilor pentru cei care misca in front.Din start albina va avea de suferit
filip

Mesajde proapi » 23 Noi 2012, 19:27

E bine si ce spune Valter, posibila implicarea federatiei, de nu scoate nicio vorba, interes nu vad, poate ceva legat de campania electorala, de genu' noi nu vedem, castigati voi ceva teren, ca avem multe de facut, aiurea in tramvai. Deserviciul este asigurat.
Ceva legat de piratii financiari de pe langa "programul de sustinere a apiculturii", ar fi, dar tot nu schimba problema...

Recapitulativ:
Carnetul de stupina (caiet in realitate) trebuie sa contina 2 mari "capitole", unul cu tratamentele la zi si celalalt cu deplasarile in pastoral. Legile veterinare vine cu completarile la acest capitol, pe scurt ceea ce se prevede la sanatatea animala, nimic obligatoriu pentru apicultor. Medicul de zona atesta sanatatea albinelor. Partea cu deplasari sau documentul de transport se completeaza de apicultor, unde merge, date, stationare, km, etc.
Cred ca ar fi bine sa fie trecut in carnet (caiet) si ceva date din registrul agricol al primariei vetrei permanente, nr de stupi, adresa, viza anuala, etc.
proapi

Mesajde valter » 23 Noi 2012, 20:59

proapi scrie:E bine si ce spune Valter, posibila implicarea federatiei, de nu scoate nicio vorba, interes nu vad, poate ceva legat de campania electorala, de genu' noi nu vedem, castigati voi ceva teren, ca avem multe de facut, aiurea in tramvai. Deserviciul este asigurat.
Ceva legat de piratii financiari de pe langa "programul de sustinere a apiculturii", ar fi, dar tot nu schimba problema...

Stii ca te respect si te pretuiesc ca pe cel mai bun prieten.
Nu cunosc politica, nu fac politica nimanui, votez constant cu opozitia...politica mea e munca(silnica) si ia ma elibereaza...

Implicarea Federatiei(si nu numai) este certa, dupa mirosul de praf de liniste lasat la curtea regelui Fetea si surprinderea pe care o arati tu, Chirila, Popescu, ia(implicarea) se va dovedi la intanlirea de luni la MAPDR.

PS. Toate surogatele de hrana vandute in Romania(initial cu titlul de momeala la fraieri/ de catre cei care trebuiau sa cumpere miere) au adus atat de multi bani celor care le-au vandut(cat si ''mediatorilor'') de nici macar nu va puteti imagina.
Hrana nu s-a cumparat doar cu factura decontabila ci s-a plusat adanc pentru a creste productia de miere ''care este''.
De ce nu se aloca o suna de bani pentru hranire direct apicultorului(x lei) si se deconteaza prin PANA MEA...ia statul 24%(bravos sprijin), ia producatorul sacazului 76%( pentru 30% apa) din care pune si el deoparte % pentru ''representanti'' sau poate pentru lumea politica...iar noua ne deconteaza ''nimic''.
PNA este un carnaval(vroiam sa spun o mascaraca) la care toti ne bucuram... cu mic, cu mare si participam din orgoliu financiar.Nu Fetea tipa in gura mare?... ''ca ce domnule tipa unu'(adica eu) ca se fac matrapaslacuri''...etete na matrapazlacuri...o sa fie spectator la cel mai bun film pe care-l putea turna in mandatul asta...''legea apiculturii fara voia lui Fetea''-si asta pentru ca a subestimat asociatiile , federatiile si oamani care la fac jocurile...oricum si lui ai plac jocurile.
ps2. pot sa-mi aduc aminte un singur lucru, de cand raschetam peretii ministerului, cum ca la intrare in sala de sedinte ti se cerea ''delegatia organizatiei profesionale'' pe care o reprezinti si mandatul de vot. ACA venea cu Zorici si eventual cu dl.ing. Popescu ION ori masele veneau cu zeci de reprezentanti si ''galerie'' pe cei din MAPDR.
ps3 astept primul control cu amenda...
Ultima oară modificat de valter pe 23 Noi 2012, 21:19, modificat de 2 ori în total.
valter

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA