Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: LEGEA APICULTURII - PROIECT

Mesajde proapi » 24 Noi 2012, 18:47

In legatura cu tratamentele fitosanitare, idea este sa se faca cu produse care nu pune in pericol viata albinei, dar cum merg lucrurile la noi, normal ca anuntul de tratamente trebuie sa se faca prin intermediul primariei.
Esti inscris la primarie, ai avizul lor pe caietul de stupina sau pe instiintare (in cazul pastoralului) legea apiculturii trebuie sa contina articole prin care pagubitii sa poata trage la raspundere pe ignoranti.

Legea veterinara de controlul sanatatii animalelor prevede controale periodice, daca nu se fac nu este o problema, ca doar nu intretii familii bolnave cu care mai mult cheltuiesti si nu faci nici productie. Parazitozele (varooza si nosema) sunt prezente in toate familiile, problema este sa le tinem la un prag de infestare care nu ne pericliteaza economic.
La siguranta alimentului, veterinarul nu are decat sa faca analize la borcanul de pe raft fara nici un anunt prealabil.
proapi

Mesajde mac72ro » 24 Noi 2012, 18:56

pentru alf2linux

Problema in Romania e ca autoritatile nu prea isi fac treaba. Iar Politistii in general nu stiu cum sa scape mai repede de o fapta care probabil va ramane cu autor necunoscut. In general incearca sa ne faca sa nu depunem plangere.
Faptele nesolutionate fiind socotite cu autor necunoscut nu dau un calificativ bun sectiei/postului de politie.

Nu stiu cu ce te ocupi dar vorbesti mult si degeaba.Nu ai habar.
In primul rind ia masuri tu de paza stupilor conf.Legi nr.333/2003.
mac72ro

Mesajde kiloz » 24 Noi 2012, 19:17

"cel puţin 15 m varianta mai veche si iar mai noua de "5 m" faţă de instituţii şcolare, spitale, ferme zootehnice, căi ferate, drumuri publice sau hotare ale proprietăţilor din domeniul public sau domeniul privat aflate în intravilan.
Treaba asta ar trebui tratat separat ,nu cred ca e bine venita o stupina infiintata sau numai amplasata si pe o perioada mai scurta linga instituţii şcolare, spitale, ferme zootehnice la o asemenea distanta. Sint cazuri speciale si asa si trebuie tratate.Altfel nu putem evita problemele ulterioare.
In rest depinde si de bunul simti al stuparului. Am intilnit n-cazuri cind au fost respectate distanta de 5 m, dar si n-cazuri cind stupii au fost descarcate chiar pe drum,sau pavilionul oprit pe marginea drumului ,blocind accesul.

Control sanitar-veterinar obligatoriu indiferent de numarul de familii.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde filip » 24 Noi 2012, 19:21

proapi,Daca legea se modifica pentru a multumi unele grupuri de interese atunci mai bine ramane legea veche.Obligativitatea ca toti apicultorii trebuie sa fie membri a unei asociatii trebuie scos.La fel obligatiile apicultorilor conditionate de a fi membru.Iar cei care falsifica mierea sanctionati fara mila.
filip

Mesajde teinegru64 » 24 Noi 2012, 19:31

sa fim seriosi ...nimeni nu falsifica mierea.Daca si M** ******* e prieten cu chinezii....e tare nu...?? Chiar daca mos ...rezoneaza cu rustic....interesul poarta fesul.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde filip » 24 Noi 2012, 19:44

@teinegru64,Un carnet de stupina necomplectat e o abatere grava,mult mai grava decat falsificarea mieii.Asta e praf in ochii apicultorilor,hai sa discutam,dar sa nu discutam problemele grave din apicultura.Propun ca un amendament sa fie.Procesatorul care cumpara miere de la apicultori sa nu aiba voie sa vinda sirop.Asa dispare obligatia sa cumpere miere de la clientela de sirop.
filip

Mesajde teinegru64 » 24 Noi 2012, 19:53

Ma ..ai bagat ...ceata..sper ca nu iei miere din China si o combini cu sirop nemtesc. :D
teinegru64

Mesajde filip » 24 Noi 2012, 20:11

@teinegru 64,Un procesator oarecare care vinde ceva tone de sirop unui apicultor e la fel de drastic cu mierea cumparata de la acest apicultor? Am auzit poiezia cu mierea adusa din china care are buletinul de analiza beton,dar nu corespunde cu cel din borcanul din raft.Tot ce vine dinafara e perfect,dar se contamineaza la noi.Iar cei care produc fara sirop,sunt fraieri :lol:
filip

Mesajde teinegru64 » 24 Noi 2012, 20:33

Dupa ce am fost ,,indrumat'' la final am fost felicitat ca am trecut testu.............produc miere buna.
teinegru64

Mesajde proapi » 24 Noi 2012, 20:48

filip scrie:proapi,Daca legea se modifica pentru a multumi unele grupuri de interese atunci mai bine ramane legea veche.Obligativitatea ca toti apicultorii trebuie sa fie membri a unei asociatii trebuie scos.La fel obligatiile apicultorilor conditionate de a fi membru.Iar cei care falsifica mierea sanctionati fara mila.

Asocierea e un drept constitutional si nu poate fi o obligatie.
Am zis ca cei care se ocupa de siguranta alimentului (la noi serviciile veterinare) pot analiza mierea din rafturile magazinelor, fara nicio prealabila instiintare a apicultorului sau a conditionatorului.
Legea trebuie sa vina in ajutorul apicultorului simplu, a producatorului direct.

Am vazut la cateva pagini in urma, cineva spunea ca loca se trateaza, total fals. Exista intr-adevar o lege de despagubire care trebuie abrogata pentru ca cel mai bun tratament al locii este focul...
proapi

Mesajde balasbebe » 24 Noi 2012, 20:55

Carnetul stupinei poate il vad util. Sa fac fise la fiecare stup este o tampenie. Da inteleg sa tin evidenta fiecarui stup privind originea matcii, sau eventual daca este un stup recordist. sa scriu de cate ori deschid lada, ar fi o aberatie. La fel si tratamentele efectuate, cred ca trebuie specificate in carnet, nu in fise. Am renuntat sa mai scriu pe foi, de cand a aparut markerul permanent.
Si sa nu uitam ca se poate tine evidenta pe calculator sau tableta. La ce bun o hartie stricata cand avem memoria mai buna la un calculator. Dam un copy paste, asa cum a facut si Ponta si ne usuram si munca. Un coleg ne trimite fisierul si noi rezolvam si asa zisa evidenta.
balasbebe

Mesajde peterneamt » 24 Noi 2012, 20:58

Da, asa da, faina treaba ! ;)
peterneamt

Mesajde balasbebe » 24 Noi 2012, 21:07

Ne salvam si pielea si padurea.
balasbebe

Mesajde mizzone » 24 Noi 2012, 21:27

salut respectuos tuturor, sint nou si mititel in apicultura, sper sa treaca anii si sa ajung si eu un "stupar batrin"...
am citit si rascitit subiectul...
nu reusesc sa inteleg de ce s-a considerat ca legea veche NU mai este, in mod atit de covarsitor, corespunzatoare, si s-a optat pentru un proiect de lege atit de diferit ?
si inca ceva: mi se pare ca sint prea multe notiuni sau aspecte mentionate strict si exact fara o suficienta fundamentare(bunaoara distanta aia de 15 m...) de asemenea nu am reusit sa vad o racordare sau raportare la legislatiile altor europeni referitoare la albine si albinarit...
poate puncta cineva?
bafa si minuni!
mizzone

Mesajde Kostas » 24 Noi 2012, 22:04

balasbebe scrie: Am renuntat sa mai scriu pe foi, de cand a aparut markerul permanent.

Intr-adevar, este o solutie foarte practica pentru stupar, dar nu si pentru cel ce vine in control
balasbebe scrie:Si sa nu uitam ca se poate tine evidenta pe calculator sau tableta. La ce bun o hartie stricata cand avem memoria mai buna la un calculator. Dam un copy paste, asa cum a facut si Ponta si ne usuram si munca. Un coleg ne trimite fisierul si noi rezolvam si asa zisa evidenta.

In aparenta este mai buna solutia, dar ce e scris, ramane scris. Cate fisiere am pierdut eu de-a lungul timpului, atunci vand am avut un virus si a trebuit sa formatez hardul. Te incurci mai mult in copiile de siguranta decat in hartiile pe care trebuie sa le completezi.
Kostas

Mesajde lucky5strike » 24 Noi 2012, 22:13

mizzone scrie:nu reusesc sa inteleg de ce s-a considerat ca legea veche NU mai este, in mod atit de covarsitor, corespunzatoare, si s-a optat pentru un proiect de lege atit de diferit ?

S-ar zice ca an bun sau prost, s-au gasit niste tabere cu interese particulare care trebuie sa pluteasca, indiferent de conjunctura economica... la ora asta deja se poate banui de unde vin. Cand apare textul final, veti sti fara dubiu.

Deocamdata, proiectul asta aduce multe piedici.

Platforma trebuie sa fie vechea lege.
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA