Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupina incalzita electric

Mesajde gica » 12 Aug 2011, 23:24

Acst ucru presupune un oarecare risc foarte mare.Cred ca cel mai bine ar fi sa te potolesti.
Daca vrei sa spargi pereti cu capul nu ai decat.
Gica Patitul.
gica

Mesajde Adi Hodis » 13 Aug 2011, 00:26

Silviu scrie:... As vrea sa ma ajutati in domeniul acesta. Ce spuneti pot sa fac asa ceva sau presupune un oarecare risc?

Silviule taica, sigur ca poti sa faci dar si riscurile sint sigur MARI, mai intai pentru albine si apoi pt. dumneata ... de ce ? ... uite:
Din ceea ce ai intrebat, se intelege ca esti cam pe la inceput de Apicultura, asta-i un domeniu care intruneste mai multe domenii ... ca sa iasa bani si satisfactii.
Inainte de toate, orice are un inceput care are ca baza invatzatura ( de la A la Z ) si pina cand NU vei cunoaste viatza albinelor, cum traiesc ele, ce este bun si ce NU pentru ele, cum poti sa le ajuti si cum poti la le ingrijesti fara sa le faci rau ( chit ca dumneata esti bine intentionat ) ... vei avea parte de multe dezamagiri ascultind sfaturi de ici, de colo ... nu ca ar fi rele toate dar un mic amanunt omis, poate fi un mare esec in final.
Deci, eu acest sfat ti-l dau, sa incepi cu inceputul, invatza din carti cat de mult poti si apoi rar vei mai avea nevoie de sfaturi.

Acum, uite ce efect are prelungirea exagerata a pontei si inceperea ei f. f. timpuriu:
Este o solicitare in contra naturii ...in primul rand,
1. Cand coloniile de albine ale tuturor vor sta in ghem ca sa se incalzeasca, ale tale se vor uza crescand puiet, ceea ce le supune la uzura si consum de hrana intr-o perioada nepotrivita.
2. Consumul de hrana include si pastura care, este vitala cresterii puietului si intestinele albinelor se umple.
3. Timpul rece de afara nu le permite sa iasa la " WC " si isi vor face nevoile pe speteze si prin stup ( nu intru in amanuntele ce rezulta de aici ).
4. Ce se intampla mai departe.
Sa admitem ca vor prinde o fereastra de zbor si asi vor face zborul de curatire la timp pentru asi goli intestinele ( deshi, shansele ar fi de 1 - max. 2 % ) si sa mai adaugam o iarna foarte blanda, cum nu a fost pina acum.Asta ca sa poata sa se apuce de crescut puiet din ... 01 ian. ( daca vrei ).Totul decurge in favoarea cresteri puietului pina in februarie cand se stie cat de rece poate sa fie.
Vine gerul, cuibul este afinat, din rezervele de hrana, o mare parte s-a dus la consumul pentru cresterea puietului si, aici e partea sensibila.
Puietul este pe ramele centrale, unde A FOST mierea, albinele se string inapoi in ghem, pe puietul de acolo, ca sa se incalzeasca si vor parasi ramele dinspre marginile ghemului afinat unde, puietul care este si acolo, va raci si va muri.
Acum albinele nu mai au hrana in apropiere si din cauza frigului, nu se duc pe ramele din marginile cuibului la mierea care mai exista departe de ele.
Rezultatul intentiei ( intentie buna, zici dumneata ) este o mortalitate ... care a gustat-o destui.
Nu ar fi pacat sa incerci sa pacalesti natura si mersul lucrurilor firesti ?.

PS
Ceea ce face nea Gica si altii cu incalzirea ... cauta sa vezi ca NU face nimic pina dupa zborul de curatire ... insa ei stie muulte ca au invatzat, dar au si patzit unele ...
Deci ... cartea este cel mai bun sfetnic ... si prieten.
Te salut si s´auzim de bine.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gica » 13 Aug 2011, 09:54

Cam astea-s domn Silviu.Plus un mic amanunt,bolile.Cu ele incepe jalea
gica

Mesajde Silviu » 13 Aug 2011, 22:26

gica scrie:Cam astea-s domn Silviu.Plus un mic amanunt,bolile.Cu ele incepe jalea

Eu ma refeream la o camera incalzita, la care urma periodic se le adaug miere sau sirop. Ma intereseaza rame cu oua si albine tinere, oricum stiu ca matca va fi deja imbatranita intainte de vreme.
Silviu

Mesajde un OM » 13 Aug 2011, 22:33

Oare ai cautat sa intelegi ce ti s-a sugerat mai sus ?
un OM

Mesajde liviu1965 » 13 Aug 2011, 23:09

Dragul meu incepator, si eu sunt incepator.
Incepe incet, citeste MULT , ce nu intelegi intreaba pe forum.
Ai noroc cu forumul ca nu mai trebuie sa treci pe la biblioteca.
Cand poti ia si citeste forumul vechi, din scoarta in scoarta, la sectiunea unde ai nevoie de informatie, aprofundeaza.
Uite, am sa sciu ceva la care am sa primesc critici.
Eu, incepator, vad albina ca si pe copii mei: se nasc, cresc, si sper din tot sufletul sa mor inaintea lor.
Ca si parinte am obligatia sa le ofer necesarul de dezvoltare si daca se poate si putin comfort
Mai apare si pb.cu bolile. Nefiind doctor de albine trebuie sa le asiguri tratamentele profilactice
Acum tratamentul cu varachet si ..... dar mai bine cauta pe acest forum ceea ce trebuie sa faci
Uite , ma folosesc de aceasta situatie sa rog seniorii sa deschida un topic cu ceea ce trebuie sa facem saptamana de saptamana........
liviu1965

Mesajde Adi Hodis » 13 Aug 2011, 23:25

liviu1965 scrie:...
Uite , ma folosesc de aceasta situatie sa rog seniorii sa deschida un topic cu ceea ce trebuie sa facem saptamana de saptamana........

Si cand ne gandim ca s-a " despicat firu-n paishpe " ... tot mai apar propuneri de a relua ...
Bine, fie ... ce-ar fi sa dam oleaca cu sapa pe aici ? ... http://www.stuparitul.com/
Mai la ... solicitare http://www.stuparitul.com/lucrari_toamn ... ltura.html

Apoi sa continuam ... :arrow: unde vreti voi.
Aici sa continuam la subiectul topicului.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gica » 13 Aug 2011, 23:26

liviu1965 scrie:Uite , ma folosesc de aceasta situatie sa rog seniorii sa deschida un topic cu ceea ce trebuie sa facem saptamana de saptamana........

Liviu,nu merge nici daca o luam cu luna de luna.Uite un exemplu de anul asta.
In aprilie imi vine chef de plecat hai-hui.Iau trenu,tusti la Bucale la un targ,apoi prin Moldova.
La mine trecuse corcodusul si inflorea ciresul.Ce mai,am luat un frig prin Moldova ce nu am luat toata iarna trecuta.Plus zapada,plus lapovita.
Ma duce Sebiciocan la el in stupina sa-mi faca poza si am iesit in poza ca ursul impaiat.Temperatura a fost noaptea de -7 grade iar ziua catre zero.
Daca eu zic ca azi am spart cuibul,incepatorul din Botosani maine va face la fel.Cam astea-s.
Iar chestiile generale nu prea au sens.
gica

Mesajde liviu1965 » 13 Aug 2011, 23:46

Nea Gica si Adi , corect, aveti dreptate
Da vezi , de cand sunt pe forum , multe intrebari sunt strict pe " ce trebuie sa facem acum? "
Depinde de zona , de temperatura..... situatii concrete.... asta cer incepatorii si totul cade pe umerii vostrii.
Asta e, ma bucur ca sunt incepator.

Si va multumesc ca existati, dvs. si la ceilalti.
liviu1965

Mesajde proapis13 » 13 Aug 2011, 23:47

Nu mai departe intr-o discutzie telefonica cu nea Gica eu ii spuneam
ca la mine e salcamul in floare iar la Sadu avea 3 frunzulitze iar cand
la mine inflorea teiul in Severin la nea Gica era salcamul pe scuturate
iar exemplele ar putea continua
Fiecare a adoptat o strategie de a dezvolta familii puternice de albine
in vederea exploatarii la maxim a Marelui cules
Eu poate ca dau turta de control a doua zi de Sf.Ion iar cea proteica
la Sf.Grigorie pa cand altzii nu deschid stupul pana in aprilie
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gica » 14 Aug 2011, 00:06

Adevarat,si asta la nici 100 de km unul de altul.
gica

Mesajde liviu1965 » 14 Aug 2011, 00:10

Daca este sa concretizam, " cartea " este ptr.general, cu toate scuzele, " biblia albinarului "
Trebuie sa ne adaptam la zona noastra si sa ne punem capul la contributie si sa ne adaptam la situatia zonala (plante,temperatura,ploi,vant s.am.d.)
liviu1965

Mesajde proapis13 » 14 Aug 2011, 00:16

liviu1965 scrie:Daca este sa concretizam, " cartea " este ptr.general, cu toate scuzele, " biblia albinarului "
)

Si la fel ca pe Biblia creshtina shi pe asta o interpretam fiecare dupa cum ne duce mintea
De aceea shi la una shi la cealalta e nevoie de un indrumator din apropiere ;)
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde liviu1965 » 14 Aug 2011, 00:18

Multumesc ptr. completare
Ai intregit ceea ce vroiam sa spun
liviu1965

Mesajde ionel.nistor » 17 Mar 2012, 11:00

Astazi, 16 03 2012, am pus in fuctiune instalatia electrica de incalzit a stupinei. Am sa postez atat pe blog http://ionelnistor.wordpress.com/2012/0 ... -electric/ date tehnice de constructie dar si constatari privind consumul si randametul obtinut.
Asa cum argumenteaza Nea Gica Romanescu, in postarile de pe forumuri: viewtopic.php?f=4&t=150 si http://stuparitul.3xforum.ro/post/5566/ ... _electric/ pe acest subiect, datorita calendarului fonologic, familia de albine atinge apoeul maxim in cele mai multe cazuri dupa inflorirea salcamului sau chiar la tei.
Asa ca urmarim a crea un mediu propice de dezvoltare si recuperare a acestui dezavantaj, prin asigurarea unei constante termice, de umiditate si stimularea timpurie a familiei.
Cu stima, Ionel
ionel.nistor

Mesajde panshe85 » 28 Sep 2012, 13:45

deci care ar fi concluziile cost/randament?
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR