Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: LEGEA APICULTURII - PROIECT

Mesajde alt stupar » 27 Noi 2012, 20:17

nicus scrie:DISTANTA ACEASTA MI SE PARE O MARE GLUMA. (asta daca vrem sa producem miere nu sa stam in tribunale si sa umflam bugetu statului)

Nicus,ai inteles fix...nimic.
Reciteste te rog inca odata totul!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde viorel55 » 27 Noi 2012, 20:28

stancu marin scrie:am impresia ca ACA nu vrea sa reprezinte interesele membrilor ,desi sunt membru ,tot timpul ACA afost ocupata ,oare cu ce ? nu cu interesele membrilor cotizanti ? lucru care ma face sa ma mai gindesc , si ca mine sunt multi membri

La intalnirea de ieri de la MADR,d-l Fetea a parasit sala dupa cca o ora iar d-na directoare a ICDA dupa cca 2 ore....
viorel55

Mesajde ilalexandru » 27 Noi 2012, 20:44

Legat de problema platii polenizarii...nu se va obtine nicodata lucrul asta. Ce fermier e prost sa scoata banii din buzunar pentru a plati un apicultor sa vina la parcela lui de floarea soarelui? Eu daca am 500 de hectare semanate cu floarea soarelui credeti ca sunt fraier sa semnez vreun contract de polenizare, in conditiile in care apicultorii vin singuri la lanul meu? De ce sa nu-mi ramana banii in buzunar mie, ca oricum polenizarea tot se va realiza. Sau daca langa mine, e un fermier care are semnat un contract de polenizare cu un apicultor, albina acelui apicultor nu vine si in lanul meu? Niciodata nu se va putea obliga un fermier sa plateasca polenizare in Romania. Eu as vedea mai util subventionarea fermierilor astfel incat sa cultive soiuri melifere. Anul trecut stand de vorba cu un fermier prin Baragan, l-am intrebat de ce nu mai cultiva soiurile noastre romanesti, gen favorit. Raspunsul a fost unul clar: "la soiul favorit obtin 1500-1700 kg la hectar, pe cand la soiurile astea noi, productia este dubla. La ce mai imi trebuie mie polenizare?". Asadar sunt multi fermieri care nu au nici cel mai mic stres daca vin sau nu apicultorii cu familiile de albina la lanurile lor.

Cred ca pentru apicultorul roman ar fi mult mai benefic daca nu s-ar baga veniturile din apicultura la impozitare. Decat sa ni se opreasca impozit si sa se plateasca polenizarea, mai bine fara polenizare si fara impozit. Sunt multi care stau cu familiile de albine de vatra. Ei nu au nici un castig din polenizare, insa ar avea de pierdut fiind trecuti la impozit.

Apoi, decat circul cu PNA-ul de anul acesta, eu as propune sa fie subventionat zaharul cu pana la 70-80%, in limita a 5 kg pe familia de albine. Nu 12 kg cat a fost anul acesta la toate prostiile de indulcitori.

Alt lucru util ar fi subventionarea motorinei necesara transportului in pastoral. Sa fie subventionata cu pana la 50%, direct la pompa, in baza unui card care sa dovedeasca faptul ca esti apicultor si in limita a maxim 10 litri pe familia de albine. Nu 18 cum este acum, cand foarte putini stiu lucrul asta si cand foarte multi renunta din cauza drumurilor care trebuiesc facute cu si pentru hartii.

O mare prostie mi se pare si fisa familiei de albine care trebuie completata pentru fiecare familie. Cand ai 5-10 familii, merge. Dar cand ai peste 200 de familii, iti mai arde sa pierzi timpul sa completezi niste hartii complet inutile? Carnetul de stupina e util pentru cei ce fac pastoral si asta datorita insemnarilor care le face medicul veterinar. Orice apicultor care se respecta, are propriul lui caiet in care isi noteaza orice observatie fata de o familie de albina, la un moment dat. Eu am caietele si de acum 15 ani si sunt ani in care un anumit numar de familii nu sunt consemnate in caiet decat la extractii. DAca nu am probleme intr-o familie, la ce-mi trebuie fisa ei?

Eu am stupii acum la un metru fata de proprietatea unui vecin. Vecinul nu sta pe aceea proprietate, iar de administrarea ei ma ocup personal. Deci albinele nu deranjeaza pe nimeni. Insa daca supar pe primar, acesta poate trimite zilnic o persoana care sa ma sanctioneze pentru ca oricum in mijlocul iernii eu nu pot muta familiile de albine sau construi un gard in fata acestora. E corect?

In pastoral, trece unul si imi fura panoul de identificare al stupinei. Dupa o jumate de ora vine primaria si imi da amenda. Unde e vina mea?

Am doua pavilioane. Unde tin carnetul stupinei? Pentru ca ma mut in pastoral, il iau cu mine si ziua urmatoare vine controlul in locul de unde am plecat cu primul pavilion. Ce fac? Platesc amenda cu carnetul in regula

Sunt total de acord cu articolele :
h. cu amendă de 1.000 lei, în cazul nerespectării distanţelor dintre stupine la masivele melifere din păduri pentru peroanele fizice, respectiv cu amendă de 1.500 lei, în cazul nerespectării distanţelor dintre stupine la masivele melifere din păduri pentru peroanele juridice;
i. cu amendă de 1.000 lei, în cazul nerespectării distanţelor dintre stupine la culturile agricole pentru peroanele fizice, respectiv cu amendă de 1.500 lei, în cazul nerespectării distanţelor dintre stupine la culturile agricole pentru peroanele juridice;
j. cu amendă de 1.000 lei, în cazul amplasării stupinei pe direcţia de zbor a albinelor aparţinând altor stupine sau amplasării stupinei între alte stupine şi sursa de cules pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de 1.500 lei, în cazul amplasării stupinei pe direcţia de zbor a albinelor aparţinând altor stupine sau amplasării stupinei între alte stupine şi sursa de cules pentru persoanele juridice;
ilalexandru

Mesajde Dragos2006 » 27 Noi 2012, 20:47

proapi scrie:ACA este dictatoriala. Exista motive pentru o afirmatie ca asta?

ACA a fost desfiintata in 2002 , acum avem ACAR ! e o mica mare diferenta !

NU asociatia are atitudine dicatoriala , cei care o conduc vremelnic au aceasta atitudine nedemna pentru secolul 21. Ca presedinte de "mare " asociatie sa folosesti termenul "apicultori adevarati " este rusinos !

Aceasta noua lege nu ca este buna , este foarte buna pentru apicultori , bineinteles cu unele modificari acceptate din start de reprezentantii MADR.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde lucky5strike » 27 Noi 2012, 20:53

Care-s dom'le, concret, marile castiguri?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde filip » 27 Noi 2012, 21:02

Se doreste ca toti apicultorii sa fie inregimentati in asociatii.PNA si alte forme de sprijin sa fie derulate doar in interiorul asociatiilor.Iar daca se poate mierea sa ajunga la procesatori.Asta e un fel de dictatura,aici e bataia pestelui.Banii nu ajung la apicultor in viitor ci la intermediari.Iar noua lege ofera parghii.
filip

Mesajde bio » 27 Noi 2012, 21:03

ilalexandru scrie:Legat de problema platii polenizarii...nu se va obtine nicodata lucrul asta. Ce fermier e prost sa scoata banii din buzunar pentru a plati un apicultor sa vina la parcela lui de floarea soarelui? Eu daca am 500 de hectare semanate cu floarea soarelui credeti ca sunt fraier sa semnez vreun contract de polenizare, in conditiile in care apicultorii vin singuri la lanul meu? De ce sa nu-mi ramana banii in buzunar mie, ca oricum polenizarea tot se va realiza. Sau daca langa mine, e un fermier care are semnat un contract de polenizare cu un apicultor, albina acelui apicultor nu vine si in lanul meu?

..parca Sorin a spus
so-ri-pan scrie:I... I
.... NECESITATEA PLATILOR PENTRU POLENIZARE. Ideea este:
1- In cazul polenizarii culturilor de POMI FRUCTIFERI, LUCERNA PT. SEMINTE, RAPITA si FL.SOARELUI, ferma agricola care incheie contract de polenizare cu apicultorii inscrisi intr-o forma asociativa, sa-i fie dedusa aceasta cheltuiala din impozit.
2-Sa gasim o solutie asemanatoare si pentru polenizarea padurilor.

.

Alex, ..POLENIZAREA DEDUSA din impozitul platit de fermier.....
bio

Mesajde valter » 27 Noi 2012, 21:38

so-ri-pan scrie:I

II

Avand in vedere ca suntem la inceputul unui nou ciclu privind contributiile europene, Sindicatul Apicol National impreuna cu Federatia Agrostar, demareaza o actiune de convingere a Ministerelor de Finante si Mediului, cu mijloace sindicale, PRIVIND NECESITATEA PLATILOR PENTRU POLENIZARE. Ideea este:
1- In cazul polenizarii culturilor de POMI FRUCTIFERI, LUCERNA PT. SEMINTE, RAPITA si FL.SOARELUI, ferma agricola care incheie contract de polenizare cu apicultorii inscrisi intr-o forma asociativa, sa-i fie dedusa aceasta cheltuiala din impozit.
2-Sa gasim o solutie asemanatoare si pentru polenizarea padurilor.

Pentru acest subiect astept propunerile dumneavoastra si pe siteul FEDERATIAAGROSTAR, FORUMUL APICOL
Este important sa fie in tema si Presedintele Nicolae Stefan, sa cunoasca si el problemele din scrisul dumneavoastra.
Asta nu inseamna ca aici este interzis subiectul::))) Ba din contra, aici puteti face si "glume"!!!! Subiectul insa este cat se poate de serios..

Plata polenizarii se realizeaza si astazi in marile exploatatii ale tarii, vezi Balta Brailei, Ialomitei de catre cei ce respecta agrotehnica pana la ultima veriga...
Polenizarea se realizeaza indiferent de vointa mea( ca apicultor), vointa fermierului care ma primeste alaturi de lanul sau...''statul''(prin legile schioape) nu realizeaza ca acest fenomen se produce si trebuie sa al plateasca.
Drept urmare , decat sa alocam fonduri pentru ''hranirea buzunarului producatorilor de apisacaz, celor cu fabrici de stupi(crescute ca ciupercile dupa ploaie) s.a.'' ar aloca sumele pentru polenizarea culturilor, padurilor fara nici o conditionalitate.
Cuantumul sa fie calculat pe familia de albine si punct.Evitam denumirea subventie directa si scurtcircuitam ''capusele'' de pana mai ieri.

Daca se doresc conditionalitati in bransa/ sau parametri de performanta acestia sa fie legati strict de productia de miere, polen, ceara...altfel o sa ajungem sa depasim China la numarul de familii de albine detinute de apicultori in conditionaliataile de astazi privind numarul de familii de albine(umflat cu peste 50% fata de realitatile din teren).

Ps. Din ''lumeasatului''.
Comercianţii apicoli, precum James Hamill de la ''Hive Honey Shop'' din sudul Londrei, cred că finanţarea UE ar putea îmbunătăţi productivitatea, aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări din Europa "Am dori să vedem că fondurile guvernamentale sunt plătite direct apicultorilor şi nu unor firme de cercetare, organizaţii de caritate şi universităţi, ci direct oricui creşte albine şi întreţine un stup", a afirmat Hamill.

Ps.2 E nevoie, ca impreuna cu Sorin Panait, sa punem presiune pe legiuitor(chiar si iesind in strada) pentru ca banul ce ni se cuvine sa nu mai treaca prin ''alte maini''...altfel ''legi noi la stupari vechi''.
valter

Mesajde cantemir » 27 Noi 2012, 22:08

Dragos2006 scrie:
Aceasta noua lege nu ca este buna , este foarte buna pentru apicultori , bineinteles cu unele modificari acceptate din start de reprezentantii MADR.

Vorba lui Caragiale:
-Sa se revizuiasca, primesc, da' sa nu se schimbe nimic! Sa nu se revizuiasca, primesc, da' sa se schimbe ceva pe ici pe colo, prin punctele esentiale!
cantemir

Mesajde proapi » 27 Noi 2012, 22:40

Pentru cei de acord cu amenzile: la distantele dintre stupine; cum faci la stationar, cum,faci daca nu gasesti loc, cine are intaietate, cum masori, cine masoara.
La intercalarea de stupine; daca sunt culturi succesive se cade acord, se da cu banu', cine pleaca primul, daca nu se vad de obstacole naturale sunt in sat si tu esti pe langa, omul e stationar, N cazuri, s.a.
Cine constata, unul care nu are habar. Se contesta in justitie, judecatorul pe cine crede ca nu avem expertiza judiciara in asa ceva.
Nu stiu din ce cap au iesit aberatiile cu amenzile, dar va spun ca este in afara problemei.
Solutia este ca fiecare sa-si pastreze locurile cat de cat, an de an.

stancu marin scrie:am impresia ca ACA nu vrea sa reprezinte interesele membrilor ,desi sunt membru ,tot timpul ACA afost ocupata ,oare cu ce ? nu cu interesele membrilor cotizanti ? lucru care ma face sa ma mai gindesc , si ca mine sunt multi membri

Voi decideti pentru voi. Este dreptul vostru sa aveti o filiala care lucreaza pentru voi, schimbatii conducerea, daca nu se poate altfel.
proapi

Mesajde Dragos2006 » 27 Noi 2012, 22:46

proapi scrie:Voi decideti pentru voi. Este dreptul vostru sa aveti o filiala care lucreaza pentru voi, schimbatii conducerea, daca nu se poate altfel.

:lol: :lol: :lol: :lol: Mitica pe ce lume traiesti ???????? cum poate pulimea sa schimbe vicepresedintele unei filiale ???????????
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde proapi » 27 Noi 2012, 22:51

Crezi ca vicepresedintele e dictatorul filialei, restul ce sunt, neorganizati in cel mai bun caz...

Ceva de lege nu scoti sau pentru tine e perfecta...
proapi

Mesajde cantemir » 27 Noi 2012, 22:56

Dragos2006 scrie: cum poate pulimea sa schimbe vicepresedintele unei filiale ???????????

Lasand-ul ori sa moara de foame, ori sa se apuce de munca cinstita!
cantemir

Mesajde lucky5strike » 27 Noi 2012, 23:17

Iarasi o problema:

Art 2 [...] Definitii:
x) carnetul stupinei - document elaborat de forma asociativă şi aprobat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor care conţine informaţii cu privire la mişcarea efectivului, starea de sănătate şi întreţinere a fiecărei familii de albine, tratamentele efectuate, deplasările în pastoral, precum şi alte operaţiuni din domeniul apicol.

De ce nu poti avea propriul tau caiet de stupina, cu parafele DSV, dar fara "elaborarea" asociatiei?

Vrea toata lumea PNA?

Nu cred.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde adytza » 27 Noi 2012, 23:55

Revin cu un fragment din postarea mea anterioara pe care il consider cel mai periculos deoarece este TOTAL INTERPRETABIL(scuzati expresia). Consider ca aici vom lua 99% din amenzi(bani din buzunarele noastre care vor ajunge la organele de stat). Halal lege pentru "interesele" apicultorilor:
Art. 9.(1) Apicultorul este obligat: sa nu amplaseze stupina pe direcţia de zbor a albinelor aparţinând altor stupine sau să amplaseze stupina între alte stupine şi sursa de cules.
CEA MAI PERICULOASA FORMULARE DEOARECE:
- intrucat “sursa de cules” este intrega padure inseamna ca oricine se muta (in pastoral) in interiorul masivului melifer(padure) este in afara legii,adica amenda. Idem la culturile agricole unde apicultorii se stabilesc de regula chiar in interiorul sursei de cules. Deci trebuie reformulata
- se intampla deseori cand(la culturile agricole in general) speri ca albinele sa culeaga la cultura vizata de tine insa aceasta(din motive stiute numai de ea si pe care nu le poti prevedea) sa isi stabileasca culoar de zbor in directia opusa. Ce facem daca in directia opusa se afla o alta stupina? Cum se interpreteaza legea? Repet, ne aflam in interiorul sursei de cules.
- intrucat deplasarile in pastoral se fac noaptea adica in afara programului primariei cum se face dovada primului venit in cazul a doua stupine situate pe aceeasi linie(una este interpusa) fata de sursa de cules? O sa conteze cine se inscrie primul la primarie? Daca vin simultan(la primarie) la ora 08, se vor bate in fata primariei si cine ramane in picioare intra primul?
- in plus trebuie specificata o distanta maxima fata de sursa de cules pana la care este valabil
adytza

Mesajde nicus » 28 Noi 2012, 00:00

alt stupar scrie:
nicus scrie:DISTANTA ACEASTA MI SE PARE O MARE GLUMA. (asta daca vrem sa producem miere nu sa stam in tribunale si sa umflam bugetu statului)

Nicus,ai inteles fix...nimic.
Reciteste te rog inca odata totul!

Am recitit, pe aia cu faramitarea stupinei sigur am inteles o de la inceput, dar tu pe aia cu 1000 de stupi pusi in linie cu distanta intre ei de 4,5 metri?
Hai, uita si tu de amenzile alea :)

Apropos de distanta dintre stupine in pastoral. Ea e buna, dar in terorie pentru ca practica ne omoara.
Ajungi noaptea la 3 in locul fixat pentru FS ce faci prima data descarci sau incepi sa cauti pe raza de 300 metri stupi pe camp?
Daca unu are 5 stupi bagati putin in lanul de floare si nu i vezi, ce faci a doua zi cu el?
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA