Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cresterea de matci cu fisii din fagure

Mesajde victor s » 30 Noi 2012, 12:47

janese scrie:
3)cand declansezi cresterea,nu trebui sa ai familii bune,populate super, pentru ca un stup crescator, ,,se prepara''

Cum nea Janese, cum?
victor s

Mesajde filip » 30 Noi 2012, 12:49

Inainte de a fi meserias ,fiecare am fost novice.poti incerca sa decupezi botci incepute din fagurii din dotare.Le asezi la distanta intre ele.apoi iti trebuie neaparat laptisor de matca sa pui in ele.Cand incep albinele sa le ia in lucru,pui oua din fam recordista si le bagi in fam orfanizata.La 3+4 zile distrugi toate botcile de pe ram.Si lasi doar cele din botcile puse pe ramul cu leat de lemn unde ai pus botcile.asta e o metoda aflata de la un unchi al meu pe premea lunea NICU.Bafta!El nu facea roi artificiali cu botcile produse.Omora reginele inaintea culesului de salcam sile inlocuia cu botci capacite.Asa prevenea roitul.Pana regina tanara incepea ponta trecea culesul.Iar stupul neavand doicile ce creste plecau in camp la cules.
filip

Mesajde Mircea_63 » 30 Noi 2012, 16:00

victor s scrie:
janese scrie:
3)cand declansezi cresterea,nu trebui sa ai familii bune,populate super, pentru ca un stup crescator, ,,se prepara''

Cum nea Janese, cum?

Despre principiul metodei...

Ca sa-l prepari, e preferabil ca in loc de reteta -lucru valabil in tot ce faci cu albina- sa intelegi principiile!
Ce vrei de la "crescator"? Albina tanara, multa, libera de alte sarcini pentru-ca sa se ocupe de botci. De ce? Albina tanara e doica, secreta laptisor. Ca sa secrete si mai bine laptisor are nevoie si de papa din belsug si de proteina (preferabil din polen)
Asa ca ii iei ramele cu puiet necapacit, ca sa nu mai aibe cui da laptisor. Ii adaugi rame cu puiet capacit ca sa iasa albina tanara. Mai perii niste rame (mai ales la ora de cules) ca sa-i adaugi doici, pana e tixit cu albina. Il muti pe alt loc in stupina ca sa plece albina culegatoare sa-si vada de treaba. Te ingrijesti sa aibe mancare din belsug si pastura. Pui sirop 1/1 ca sa suplinesti lipsa sacagitelor.
Pui rama cu botci langa miere si pastura ca sa fie papa la indemana.

Preferabil crescatorul sa aibe matca (oferi conditii similare cu schimbarea linistita). In acest caz izolezi matca cu gratie despartitoare sau cu alta modalitate, altfel risti sa distruga botcile.

Eu nu descriu nicio metoda. Sunt altii mult mai experimentati pentru asta, am vrut doar sa atrag atentia ca la fiecare pas ce il faci sa stii ce urmaresti si de ce il faci -si ma refer la toti, inclusiv la mine.

Subliniez chit ca unora le poate parea ca ma bag in seama, importanta intelegerii exacte a ceea ce faci. E mai important chiar decat "reteta". Odata inteles, poti face "experiente"
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Ioan Guist » 30 Noi 2012, 17:24

Mircea 63, Corect principiu.Asezata gandire.
Foarte important este sa ne insusim datele problemei.Imediat dupa aceea sa le revedem in practica.Sa le vedem la lucru.Sa invatam sa le regasim in "teren".Sa "jonglam " cu ele.Sa le punem la treaba.

Cat despre sistemul de preparare a crescatorului,a familiei de albine pentru cules, sau orice scop sunt multe varinte.Depinde de cat timp vrem sa folosim acest crescator, cat timp avem a acoperii cu cules,de cate sarje bagam la crescut,de perioada calendaristica in care crestem, culegem sau in alt scop

Numai bine.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde janese » 30 Noi 2012, 19:03

@mircea63...astea-s consideratii teoretice!

omu are 8 cutii cu albina!din opt..sigur trei sunt mai asha si asha...crezi ca se indura el sa ia rame cu puiet...sa pregateasca numai albina tanara..etc...etc? astea-s luxuri pentru unu ca el!!.....unu ca el vrea si miere,si roi(ca doar daia a intrebat de matci!).....un sfat practic pentru omu cu 8 stupi????
janese

Mesajde csaa » 30 Noi 2012, 20:56

janese scrie:@mircea63...astea-s consideratii teoretice!

omu are 8 cutii cu albina!din opt..sigur trei sunt mai asha si asha...crezi ca se indura el sa ia rame cu puiet...sa pregateasca numai albina tanara..etc...etc? astea-s luxuri pentru unu ca el!!.....unu ca el vrea si miere,si roi(ca doar daia a intrebat de matci!).....un sfat practic pentru omu cu 8 stupi????

Da' un sfat practic pentru omu' cu trei stupi care in primavara vrea sa isi mai cumpere trei si din astia sase sa faca 12, ai? Hai nea Janese ca suntem vecini de judet. Eu as folosi niste rame (cate doua din fiecare stup) ca sa fac un starter de "Doamne ajuta!"
csaa

Mesajde tiby visan » 30 Noi 2012, 21:03

D-le janese acum vo 3-4 zile nu pot sa fac nimic pentru ca lucrez dar dupa aceia ramin in concediu vro 2 saptamini si o sa am timp sa fac asa ceva si am sa pun si poze sa trag si eu concluzii daca-i bine sau ba cum procedez,va multumesc mult pentru ca ma vreti sa ma ajutati.La treba asta nici nu ma gindeam sa fac acum asa ceva si sa le postez pentru a vedea comentariile dv.daca-i bine sau nu.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde janese » 30 Noi 2012, 21:54

pentru csaa...
unu practic???acu nu se poate da...sa vedem ce au alea trei cutii in ele la 1 aprilie si apoi vorbim!
sa vedem ce vor avea alea ,, inca trei"" ,in ele si apoi facem planu!
dar cel mai practic plan e asta:
in luna mai ii aduci la mine....sase bucati...in trei saptamani ii pun la punct.....apoi din sase iti fac cinshpe...optishpe......ii mai lasi apoi inca o luna jumate la mine si apoi ii iei!
pe toti otshpe pusi pe brazda!.....
nu iei miere anu viitor(2013) si per total IN PERIOADA mai-septembrie mai bagi cate 20 kile de zahar in fiecare ca sa intri bine in iarna!...gandeshte-te si apoi implica-te!...daca zici ca esti vecin de judet vii in fiecare sambata sau duminica la ei daca ai placere,daca nu ai...vii de doua ori....o data cand ii aduci si o data cand ii iei!!!

asta ashaaa...ca m-a mancat in fund sa scriu aici ,ca si asa am timp liber berechet!!!!! :lol:

@tibivisan...astept..sa nu crezi ca amanand o sa scapi!!!!

ma dusesem la televozor si o data m-a furnicat!!!!...ma asta din oltenita...nu te costa nimic ma!..doar sa vii cu inca douashpe cutii goale si cu inca 36 rame cu foi puse pe rame,necrescute!!!
janese

Mesajde csaa » 30 Noi 2012, 23:28

Pai daca ii aduc la tine eu ce invat? Vecini de judet suntem pentru ca sunt nascut in RPH dar locuiesc in Oltenita-CL. Nu vreau chiar 18, vreau doar 12 la anu. Vreau sa invat pas cu pas si sa o fac cu placere. Am un serviciu care imi consuma destul timp si nervi iar albinele ma calmeaza.
Sa fie un fel de hobby, iar daca imi place si am timp, sa cresc numarul stupilor pana ating limita de incompetenta. Nu vreau deocamdata sa fac o afacere din stuparit pentru ca atunci cand hobby-ul devine afacere dispare placerea.
csaa

Mesajde janese » 01 Dec 2012, 07:53

:lol: amana si tu invatzatu cu doua luni jumate...si apoi ai pe ce invata!
una e sa inveti pe sase-zece si alta-i pe 15-18stupi!!!!
:lol: nu cumva tzi-e frica sa nu ramai fara ei???
janese

Mesajde csaa » 01 Dec 2012, 08:22

OOOO! Esti matinal ca mine. Sunt crescut la scoala veche - inainte sa intru in practica invat (citesc) toata teoria pe care pot sa pun ochiul. Pana la primavara am ce citi, am descarcat 4,5 GB de carti si reviste.
La cat imi sunt de dragi normal ca mi-e frica sa nu ii pierd, dar nu pentru ca mi-ai lua dumneata. Te-am citit pe forumuri si esti om de treaba, nu mergi cu ascunzisuri.
Inteleg ca ma sfatuiesti sa cumpar mai multe familii?
Sa nu uitam: LA MULTI ANI ROMANIA!
csaa

Mesajde janese » 01 Dec 2012, 11:15

e normal ca frica sa pazeasca pepenii!!!
eu socotisem asa:
omu asta isi face socotelile!...evalueaza el cam cat poate sa-i inmulteasca pe puterile si priceperea lui.....trage linie si alege care varianta e mai buna!
de cumparat???pai.... depinde ce planuri ai pentru 2013!
janese

Mesajde delorin I » 01 Dec 2012, 14:08

janese scrie:pentru csaa...
unu practic???acu nu se poate da...sa vedem ce au alea trei cutii in ele la 1 aprilie si apoi vorbim!
sa vedem ce vor avea alea ,, inca trei"" ,in ele si apoi facem planu!
dar cel mai practic plan e asta:
in luna mai ii aduci la mine....sase bucati...in trei saptamani ii pun la punct.....apoi din sase iti fac cinshpe...optishpe......ii mai lasi apoi inca o luna jumate la mine si apoi ii iei!
pe toti otshpe pusi pe brazda!.....
nu iei miere anu viitor(2013) si per total IN PERIOADA mai-septembrie mai bagi cate 20 kile de zahar in fiecare ca sa intri bine in iarna!...gandeshte-te si apoi implica-te!...daca zici ca esti vecin de judet vii in fiecare sambata sau duminica la ei daca ai placere,daca nu ai...vii de doua ori....o data cand ii aduci si o data cand ii iei!!!

asta ashaaa...ca m-a mancat in fund sa scriu aici ,ca si asa am timp liber berechet!!!!! :lol:

@tibivisan...astept..sa nu crezi ca amanand o sa scapi!!!!

ma dusesem la televozor si o data m-a furnicat!!!!...ma asta din oltenita...nu te costa nimic ma!..doar sa vii cu inca douashpe cutii goale si cu inca 36 rame cu foi puse pe rame,necrescute!!!

Nea japanese...daca tot faci cresa..venim si noi astia care nu suntem vecini de judet? Si care avem deocamdata 4? Unde incape unul....mai e loc si de altii...gasesti dumneata ceva de munca pentru toti:)) !
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 01 Dec 2012, 14:35

Scuze...nu sttiu de ce..dar m-am obisnuit de cand va citesc sa asociez numele si poza cu japonese, in asa hal incat nici nu m-am sinchisit sa fiu mai atent si sa constat ca va numiti Janese! Acum va rog sa ma iertati...da japonezul...e om serios....desi nu rea stiu ce face la albine...si cunoscatori de japoneze...nu stiu daca o sa gasim printre noi! :)
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde csaa » 01 Dec 2012, 23:45

janese scrie:e normal ca frica sa pazeasca pepenii!!!
eu socotisem asa:
omu asta isi face socotelile!...evalueaza el cam cat poate sa-i inmulteasca pe puterile si priceperea lui.....trage linie si alege care varianta e mai buna!
de cumparat???pai.... depinde ce planuri ai pentru 2013!

Ce nu intelegi? Vreau sa invat. Nu am nevoie de banii pe care tii poate da o stupina (sunt ipocrit, stiu), am nevoie de linistea pe care mi-o transmit aceste fiinte. Am crescut intr-un apartament de bloc , am vrut sa cresc albine si nu am avut unde. Acum am unde, am de unde sa iau teoria, dar....practica ma omoara.
Sper ca iti mai aduci aminte gluma comunista, ca nici tu nu esti la prima tinerete.
csaa

Mesajde janese » 02 Dec 2012, 19:14

pai daca doar asta vrei, iti ajung astia trei!
si daca stau bine sa judec...iti poti permite sa piertzi in iarna asta doi si tot iti ajunge unu sa te linisteasca! :lol:
ps...te saluta janese cel vesnic ,,netrecut de prima tinerete" :P
janese

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR