Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: LEGEA APICULTURII - PROIECT

Mesajde kissi » 01 Dec 2012, 23:00

Salariile celor care ii vor controla pe apicultori( si nu vor fi putini) vor fi achitate fie prin impozitarea apiculturii fie prin alte taxe, ca de,e perioada de criza. Cred ca din rautate si ambitie se va naste noua lege care ii va inregimenta pe apicultori ca sa poata fi sanctionati si taxati ca prea au fost independenti pana acum. Daca pana acum ACA a fost vazuta ca o capusa, de acum o sa avem muuuulte capuse.
kissi

Mesajde lucky5strike » 01 Dec 2012, 23:22

Eu n-as fi atat fi atat de necajit pe cateva sanctiuni, gen inregistrarea familiilor la primarie sau dsv, etc.

Dar as propune reintroducerea urmatorului articol, care ne-a fost sterpelit in timp:

Art. 17 Veniturile realizate din practicarea apiculturii sunt scutite de impozit.

Cat vor fi ambiguitati pe problema asta, vor fi obstacole sa faci un plan de investitii in apicultura pe termen lung.

Plus ca e durerea oricarui amarat de producator agricol din tara asta... noi producem din pamant.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde kissi » 01 Dec 2012, 23:55

lucky5strike scrie:Propuneri de modificare a proiectului de lege a apiculturii: http://www.scribd.com/doc/115044074/Pro ... 29-11-2012
Am sa iau la rumegat inca odata topicul sa vad ce mai poate fi adaugat. Cine vrea, ii pot da varianta word, sa modifice si sa vina cu propria interpretare.
Cand am sa am forma finala, va fi trimisa catre comitetul desemnat pt pregatirea ei.

Sa fie in ceas bun!

Varianta dvs este acceptabila deoarece face distinctie intre apicultor si asociatie, iar acolo unde sunt prevazute sanctiuni nu este chiar o problema, dar prin modificarea legii nu se imbunatateste cu nimic viata apicultorului si a albinei ci doar se introduc sanciuni si mai multa hartogareala, cam atat este deosebirea de actuala lege. Nimic despre neimpozitarea apiculturii, falsificarea mierii, importul de miere din tari non-UE.
kissi

Mesajde lucky5strike » 02 Dec 2012, 00:34

Fratilor, si eu mi-as dori structura vechii legi, la care sa operam taieri sau completari, dupa caz.

In anii astia, prin PNA sau fonduri ni s-a servit si inregistrare dsv, si primarie, si apartenenta asociatie, si SUI-ul, etc. etc.

Deci, desi nescrise in lege, astea ni s-au bagat pe gat, ca si conditii, facilitati accesare... si... marea majoritatea am accesat aceste programe, uneori simultan...

De chestiunile astea ne-am izbit umbland dupa fonduri... acum ar deveni obligatorii prin lege.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde proapi » 02 Dec 2012, 10:12

Obligatorii pentru cei ce vizeaza fonduri, cand acordam legislatia netionala la cea europeana.
Unele sunt trecute in ghidurile de solicitare si cele mai multe nu sunt trecute in contractele de finantare si pot fi declarate abuzuri...

Eu zic sa lasam omul sa aleaga...legea nu ar trebui sa fie prea rigida.
proapi

Mesajde filip » 02 Dec 2012, 16:36

E bine sa tragem invataturi din patania altora!
Ce se doreste sa ajunga apicultura din romania?
Mierea un produs de renume ori un surogat ocolit de toata lumea.
Iata ce au patit altii:
http://www.agrointel.ro/3799/albinele-h ... -dezastru/
filip

Mesajde filip » 02 Dec 2012, 16:48

In timp ce noi dam cu stangu-n dreptu,iata ce fac BULGARI:
http://www.agrointel.ro/161/bulgarii-au ... -organica/
http://www.agrointel.ro/4051/agricultur ... atatilor-b
Cei de la fermer.bg, publicaţie dedicată fermierilor bulgari, au apelat pentru promovarea produselor agricole ale ţării lor la “iepuraşii” Playboy şi modelele cele mai cunoscute de pe catwalk-ul de la sud de Dunăre cărora le-au cerut să pozeze nud în calendarul pe 2013. Fiecărei luni i-a fost asociat un produs agro-alimentar specific Bulgariei, precum laptele, mierea, cerealele, uleiul de trandafir, făina, ouăle, piersicile, morcovii, pepenii, lâna, salata şi vinul roşu.
Luna Noiembrie 2013 dedicata Apiculturii
http://kalendar.fermer.bg/

Apicultorii bulgari doresc să solicite statului un plan sistematic de sprijinire a sectorului lor de activitate, pe lista argumentelor aflându-se pe prima poziţie tocmai faptul că cea mai mare parte a producţiei de miere organică pleacă la export.

http://www.agrointel.ro/3895/irlandezii ... ra-urbana/
filip

Mesajde nicus » 02 Dec 2012, 17:23

DIRECTIVA 2001/110/CE A CONSILIULUI din 20 decembrie 2001 privind mierea

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 110:RO:PDF

Pacat, ca aici se discuta prea putin si de catre prea putini despre legea apiculturii:

1. Ce trebuie sa fie in noua lege.
2. Ce este propus in proiectul de lege. (de pastrat, de modificat, de taiat)
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde alt stupar » 02 Dec 2012, 19:01

ce sa vorbesti despre modificari la legea apiculturii cand in discutii se interfereaza unii care cer introducerea in lege a unor prevederi hilare si total imposibile, ca de ex. subventionarea pe produs, intrzicerea completarii rezervelor de hrana in perioadele deficitare ori a unor prevederi contrare directivelor europene ?
Mai are rost ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde nicus » 02 Dec 2012, 19:31

Nimeni din cei ce fac pastoral nu ar propune intai, ce e de ajutor stationarului si invers.
Spunem fiecare ce ne dorim, astfel ies la iveala punctele comune.
Cu toti vom fi afectati, de la 1 stup la 1000, de la pastoral la stationar, de la subventii la amenzi..
nicus

Mesajde kissi » 02 Dec 2012, 20:07

kissi

Mesajde proapi » 02 Dec 2012, 22:39

Din conferinta din vestul tarii: se doresc subventii si suma mai mare pentru PNA.
Subventii sunt pentru motorina (pentru toata agricultura) utilizata si la transportul stupilor si de cand a aparut PNA-ul ( suntem in al-3-lea an si la al-2-lea ciclu) nu se poate vorbi de inca o subventie. Fiecare an din cei 3 ani a unui ciclu de PNA are suma fixa si nu am avut (avem) sume diferite de la an la an. Insa decontarile au fost mai mici odata ce si cererile au fost mai multe.

Cred ca altfel se punea problema daca se lansa un apel oficial la depunerea de proiecte de lege, care apoi sa fie discutate.
Cum se vede treaba acum prin impunerea practica de a se lucra pe o asa zisa "varianta de proiect" lansata "la inghesuiala" in deplasare?

Cu acesta varianta de "lucru" putem spune ca am vazut ce poate administratia centrala agricola a tarii si doi cum suntem vazuti.

Nu este cazul sa vorbim de impozitare in apicultura, cat putem spune ca reprezinta ea o activitate economica principala?

Respectul vecinatatilor, distante de bun simt intre stupine, cativa termeni apicoli, referiri la inscrierile din registrul agricol, referiri de inregistrare/autorizare de stupina de productie/reproductie la DSV, ceva variante de identificare la indemana si alegerea apicultorilor, necesitatea carnetului de stupina (document de identitate a stupinei si pasaport de pastoral), interactiunea cu marea agricultura, conventionala, bio si omg, rolul major in polenizare, referiri la rase si a altor acte normative in care apare reglementata rasa la noi, stationar si pastoral, s.a.m.d.

Am impresia ca pe marii apicultori nu prea ii intereseaza, sa nu considere apicultura ca activitate principala aducatoare de venituri stabile?
Ultima oară modificat de proapi pe 02 Dec 2012, 22:46, modificat 1 dată în total.
proapi

Mesajde LUCIAN AVRAM » 02 Dec 2012, 22:44

Respectul vecinatatilor, distante de bun simt intre stupine, cativa termeni apicoli, referiri la inscrierile din registrul agricol, referiri de inregistrare/autorizare de stupina de productie/reproductie la DSV, ceva variante de identificare la indemana si alegerea apicultorilor, interactiunea cu marea agricultura, conventionala, bio si omg, rolul major in polenizare, referiri la rase si a altor acte normative in care apare reglementata rasa la noi, stationar si pastoral, s.a.m.d.

Am impresia ca pe marii apicultori nu prea ii intereseaza, sa nu considere apicultura ca activitate principala aducatoare de venituri stabile?
Nu putem rezolva problemele folosind acelasi tip de gandire pe care l-am folosit atunci cand le-am creat.

cu asta , pot fi de acord :)
LUCIAN AVRAM

Mesajde proapi » 02 Dec 2012, 23:00

proapi scrie:
Respectul vecinatatilor, distante de bun simt intre stupine, cativa termeni apicoli, referiri la inscrierile din registrul agricol, referiri de inregistrare/autorizare de stupina de productie/reproductie la DSV, ceva variante de identificare la indemana si alegerea apicultorilor, necesitatea carnetului de stupina (document de identitate a stupinei si pasaport de pastoral), interactiunea cu marea agricultura, conventionala, bio si omg, rolul major in polenizare, referiri la rase si a altor acte normative in care apare reglementata rasa la noi, stationar si pastoral, s.a.m.d.

Luciane sper ca nu crezi ca in actuala lege este gandirea mea!

Referiri si la reglementarile in vigoare privind comertul cu produse apicole si material biologic, un capitol mare de inceput cu necesitatea protectiei albinei, drepturi la vetre permanente si temporare in spatiu silvic, administratii locale, conventii private, zone si arii protejate, locul albinei in zone defavorizate, referiri la interactiunea albinei fata de tratamentele fitosanitare, la circulatia transporturilor de albine pe drumurile publice, s.a.m.d.
proapi

Mesajde nicus » 03 Dec 2012, 00:19

proapi scrie:Din conferinta din vestul tarii: se doresc subventii si suma mai mare pentru PNA.

PNA 2013 la francezi:
1. Dezvoltarea si mentinerea numarului de coloniilor:
stupi noi-20E, stupi folositi-15E, roinite noi-13E, roinite folositi-10E, roiuri-30E, matci-8E
stupii din polistiren nu sunt eligibili..
http://www.franceagrimer.fr/content/dow ... l_2013.pdf
posesor a minim 70 stupi, investitie minima 1000E, maxim 3000E decontati, peste 3000E in functie de buget

2. Transhumanta:
macarale, incarcatoare, remorci, cantare electronice cu citire de la distanta...
http://www.franceagrimer.fr/content/dow ... e_2013.pdf
minim 70 stupi, minim 1500E investiti, decontare 40% din (maxim 4600E pentru posesori intre 70 si 150 familii, maxim 23 000E posesori a peste 150 familii)

3. Scoala apicola (stupi scoala)
stupi+familii de albine, echipamente crestere matci, manuale...
http://www.franceagrimer.fr/content/dow ... e_2013.pdf
posesor a minim 10 stupi, minim 35 ore de scolarizare oferite, investitie proiect 1500E, decontati 40% din maxim 4000E

Probabil mai sunt: analize miere, lupta contra varooa, cercetare..

2010- Franta 1,34 milioane familii, Romania 1, 28 mil familii (..cf audit 2011 in Franta ar fi 1,07 mil fam)
(5,5 mil E in apicultura din FR pe fiecare din cei 3 ani 2011, 2012, 2013)
(7 mil E in apicultura din RO pe fiecare din cei 3 ani 2011, 2012, 2013).
Vrem mai mult ca suntem in urma, ok..

Sper sa vrem sa avem si o lege. Hai cu propuneri.
nicus

Mesajde filip » 03 Dec 2012, 09:48

http://www.capital.ro/detalii-articole/ ... 74952.html
De asemenea, ”contractul trebuie să menționeze volumul, calitatea și compoziția laptelui crud livrat, termenele și condițiile de livrare, durata contractului, care trebuie să fie de minimum 12 luni, modalități de plată și condiții, controlul și recepția laptelui crud, modalitățile de colectare sau de livrare a laptelui crud, precum și normele aplicabile în caz de forță majoră”.
filip

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA