Ok Adi..imi permiti sa-ti zic asa?..de aici dicutam, stiam de studiile astea..nu m-am mai documentat in ultima vreme, nu stiu pe ce perioada s-au derulat..stiu doar ca Dee si Ed Lusby au lucrat cu celula naturala pe o perioada de 25 de ani, si nu celula in sine se pare ca ar avea efect direct asupra acarianului ci aparitia unui fenomen de auto curatire, de lupta a albinei reduse la dimensiunile normale cu parazitul Varoa..acest instinct in stare latenta se reactiveaza si in timp albinele dezvolta acest comportament...l-am vazut peste tot in filme, albina descapaceste fagurii cu puiet infestat, se lupta singura cu paduchele care o calareste etc.
Chiar de la inceputul descrierii studiului pe care ai pus-o am remarcat ca in afara de faptul ca la un moment dat parazitii erau in numar mai mare in stupii cu celula mica populatia de albine era aproape tripla...asta poate fi efectul faptului ca albina mica normala traieste mai mult decat albina marita artificial, cea pe care o avem fiecare dintre noi prin lazi...pana la in jur de 78-80 de zile,fantastic de multdupa parerea mea cu implicatii profunde asupra coloniei de albine.
Apoi avem 14994 la 5653 albine, diferenta intre coloniile pe celula mica si cea modificata artificial...asta inseamna o populatie de 2,65 ori mai mare.
Apoi avem 359,7 la 134,5 paraziti in puietul capacit...asta inseamna o populatie de 2,67 ori mai mare de paraziti in coloniile cu celule mici...deci raportul se pastreaza.
Apoi citez de acolo "and mites per 100 adult bees (5.1 ± 0.9 vs. 3.3 ± 0.5). With the three remaining ending Varroa population metrics, mean trends for small-cell were unfavorable. We conclude that small-cell comb technology does not impede Varroa population growth."...astia se contrazic singuri in tot ceea ce zic
Daca inmultim 100 cu 359,7 si impartim la 14994 albine mici, rezulta 2,39 paraziti la 100 de albine in stupii cu celula mica.
Daca inmultim 100 cu 134,5 si impartim la 5653 albina mare, rezulta 2,37 paraziti la 100 de albine in stupii cu celula mare....iar proportiile se respecta.
Deci...ok, din experimentul lor rezulta ca se pastreaza proportiile, nu stim insa pe ce perioada au facut experimentul si daca au facut selectie pe albina supravietuitoare...adica Dee si Ed Lusby nu au tratat si au picat foarte multe colonii aproape ca s-a decimat 1000 de colonii, de la supravietuitori au refacut totul si acum au albina care nu are nevoie de tratament...Ed intre timp a murit insa sotia lui a dus totul mai departe...s-a discutat de mai multe ori despre faptul ca celula mica naturala nu este suficienta in lupta cu varoa, dar este unul dintre factorii care influienteaza aparitia fenomenului VSH...sau Grooming Behavior.
Este clar insa ca veti avea colonii mai puternice, mai numeroase folosind faguri 100% naturali.