Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Celula naturala o arma naturala impotriva varroa?

Mesajde alt stupar » 02 Dec 2012, 13:48

BUNKA scrie:Ba da tu esti cu capul...chiar nu pricepi ce am zis...am zis clar ca timp de 25 de milioane de ani albina a fost capabila sa supravietuiasca fara interventia nimanui, pur si simplu selectia naturala a facut sa supravietuiasca cele mai adaptate colonii, chestia asta a dus la mentinerea unei stari de echilibru natural...omul nu a facut altceva cum face de obicei cind isi baga nasul decat sa distruga aceste echilibre naturale si asta s-a intamplat nu o data.
Aia a fost EPOCA DE AUR cum ai zici tu...mai mult de atat nu pot sa-ti spun...daca nu intelegi probabil ca trebuie sa-ti faci un control!!

Bunka....
1. mai usor cu expresii de felul "ba da tu esti dus cu capul" te rog !
2. Cu pareri de rau te anunt ca esti in eroare. Colegul Gheorghe.plus a intrebat ceva simplu, care crezi ca a fost epoca de aur a apiculturii. Subliniez, a apiculturii !
conform DEX Apicultura (din lat. apis care înseamnă albină) este o ramură a zootehniei care studiază biologia și tehnologia creșterii și exploatării albinelor, în scopul obținerii de producții apicole ridicate și a sporirii producției de semințe la plantele agricole entomofile.
Iar in aia 25 de milioane de ani... hm, n-a facut nimeni apicultura... apicultura se face decand cu buduroaiele si mai nou cu stupii sistematici.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde BUNKA » 02 Dec 2012, 13:57

alt stupar scrie:
BUNKA scrie:Ba da tu esti cu capul...chiar nu pricepi ce am zis...am zis clar ca timp de 25 de milioane de ani albina a fost capabila sa supravietuiasca fara interventia nimanui, pur si simplu selectia naturala a facut sa supravietuiasca cele mai adaptate colonii, chestia asta a dus la mentinerea unei stari de echilibru natural...omul nu a facut altceva cum face de obicei cind isi baga nasul decat sa distruga aceste echilibre naturale si asta s-a intamplat nu o data.
Aia a fost EPOCA DE AUR cum ai zici tu...mai mult de atat nu pot sa-ti spun...daca nu intelegi probabil ca trebuie sa-ti faci un control!!

Bunka....
1. mai usor cu expresii de felul "ba da tu esti dus cu capul" te rog !
2. Cu pareri de rau te anunt ca esti in eroare. Colegul Gheorghe.plus a intrebat ceva simplu, care crezi ca a fost epoca de aur a apiculturii. Subliniez, a apiculturii ! Iar in aia 25 de milioane de ani... hm, n-a facut nimeni apicultura... apicultura se face decand cu buduroaiele si mai nou cu stupii sistematici.

Ok, aici pe topicul asta nu vorbim despre epoca de aur a apiculturii, ci despre celula naturala si posibilitatea ca ea sa fie o arma naturala impotriva varoa...si da l-am intrebat daca e dus pt ca nu intelege desi ai raspunsesem odata...gata frate..ca nu mai pot...banati-ma dati-ma naibii, dar mai lasati-ma cu EPOCA DE AUR.
Si nu-s obisnuit sa fiu luat asa de sus cum au facut-o domnii...din punctul meu de vedere este in afara subiectului, imi polueaza topicul si asta e o chestie ce se poate raporta...nu am facut-o dar cred ca e cazul, si apoi faceti voi ce vreti, luati voi ce decizie vreti. Ok???

"As vrea sa aud spus de domnul care este epoca de aur si ce cuprinde ea in mod sigur nu stie."....asta ce a vrut sa fie???
E IN AFARA SUBIECTULUI....nu ma intereseaza nici o EPOCA DE AUR!!!
Sa deschida o pagina separata unde sa discute ei intre ei despre asta...ok, aici vorbim despre faguri naturali, dimensiunea celulelor, distanta naturala intre faguri etc.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 02 Dec 2012, 14:02

Eu stiu ca voi tre sa moderati ...nu trebuie sa-mi citesti din DEX...pur si simplu intrebarea era in afara de orice, cu toate astea am raspuns odata si au continuat cu acelasi stil sarcastic...sa-si deschida topic despre epoca de aur a apiculturii...aici nu este vorba de asa ceva!
Luati o decizie intr-un sens sau altul ..sa vad si eu care e, de ce anume tineti cont!
BUNKA

Mesajde alt stupar » 02 Dec 2012, 14:28

decizii ?
era doar o atentionare colegiala, ce decizii ? 8-)
alt stupar

Mesajde BUNKA » 02 Dec 2012, 14:35

Aaa...deci ma atentionezi pe mine ca au deviat ei de la subiectul topicului si ca au fost sarcastici si lipsiti de colegialitate!!
Asa se poarta , nu??
Da o mica atentionare pentru ei sa nu-mi mai polueze topicul cu tot felul de discutii idioate , tot asa amicala nu se poate?
Oricum vreau sa inceteze aici discutiile care sunt pe langa subiect..credeti ca puteti rezolva asta ca si moderatori??
Uite eu nu ma mai iau de ei..dar sa inceteze, daca discutam pe ..tema, atunci cu mare drag!! Ok?
BUNKA

Mesajde alt stupar » 02 Dec 2012, 15:09

ramane sa vedem deca o putem rezolva, deocamdata incercam...
deci, postati la subiect domnilor !

Celula naturala, o arma naturala impotriva varroa?
alt stupar

Mesajde gheorghe plus » 02 Dec 2012, 15:14

Ca sa se linisteasca spiritele si sa fie o baza de discutie voi lamiri ce este epocA DE AUR A STPARITULUI.

Acesta epoca de aur a stuparitului care chiar daca vrea cineva sau nu EXISTA.
Ca sa nu va para rau ca am incerat sa discutam discutii despre albine si celulele naturale am sa va spun care este epoca de aur a stuparitului. Unii spun ca perioada de aur a stuparitului este din 1851 cind LL Longstroth a descoperit semnificatia spatiului albinei care poate stiti la ce a dus. A dus la stupul cu rame mobile. Apoi Johannes Mehring care a facut primul fagure de ceara. Majorul Hruschka cel care a inventat storcatorul si M Quinby cel care a facut afumatorul. Tot in aceasta perioada a fost inventata mierea in sectiuni asa numitul "comb honey". In 1861 a aparut revista American Bee Journal un lider mondial in domeniul stuparitului, iar mai tirziu apare revista lui A.I.Root "Gleanings in Bee Culture".
Sfirsitul epocii de aur prin 1925.
Ar mai fi citeva lucruri de mentionat dar ...

La orice nelamurire pot raspunde
gheorghe plus

Mesajde BUNKA » 02 Dec 2012, 19:37

Baiiii...nu ne intereseaza epoca ta, nu intelegi...aici vorbim despre celula naturala, deci ..fara foita hellauu :shock: ..fara EPOCA DE AUR..vorbim despre implicatiile revenirii pe cat posibil la situatia de dinaintea epocii tale de aur care NU NE INTERESEAZA, PUNCT.
Lasa-ne cu cine ce a facut, cu rama mobile, cu fagurasu artificial, cu primele lazi....suntem deja cu discutia cu mult inainte de aparitia omului in viata albinei discutam aici despre faptul ca unii apicultori au revenit la fagurii integral construiti de albine, fara fundatie si care sustin ca au avut rezultate deosebite...o albina mai mica, mai rapida, mai rezistenta, mai longeviva...mai capabila sa faca fata parazitilor gen Varoa sau altii.
Daca ai ceva de discutat pe tema asta, da-i drumul...da-ti cu parerea, pune o intrebare..continua discutia pe subiectul asta...spune daca esti sau nu de acord ca trebuie revenit la origini din mai multe puncte de vedere, volumul si forma spatiului in care se dezvolta albinele, distante intre centrele fagurilor, tipul de hranire etc.
Citez din cele ce ai zis...
Ca sa nu va para rau ca am incerat sa discutam discutii despre albine si celulele naturale am sa va spun care este epoca de aur a stuparitului.

Inca odata iti spun, nu are nici o relevanta ca ai etalat trei date legate de inceputurile in apicultura... ce relevanta are in discutia despre celula naturala si revenirea la parametrii naturali ai fagurilor si distantelor dintre ei, dimensiunile celulei...deci ce relevanta are prezentarea unor date referitoare la asa zisa epoca de aur a apiculturii???
Deviezi de la subiect...gata, ti-ai facut damblaua, ai tinut tu sa explici ce si cum cu EPOCA treci la subiect daca ai ceva de zis fara sa incerci sa epatezi prin nivelul tau ridicat de cunostinte in ceea ce priveste EPOCA DE AUR!! :lol:
BUNKA

Mesajde kamy » 02 Dec 2012, 20:29

domnilor,am araduit un nou topic(EPOCA DE AUR) unde puteti intra cu bocancii de noroi da la bunka pe ,,covor,, n-ati face rau sa va descaltati de off si mistocareli gratuite!multam fain si-o seara placuta!
kamy

Mesajde adita » 02 Dec 2012, 22:20

Un studiu al Department of Entomology, University of Georgia, al cercetatorilor: Jennifer A. Berry1, William B. Owens2 and Keith S. Delaplane1 a afrmat ca
Mici-celule nu împiedică creștere a populației acarianului Varroa în coloniilor de albine melifere.
Vizitati adresa la care puteti citi despre studiu: http://www.beebehavior.com/small_cell_c ... _mites.php
Prostia este infinit mai fascinantă decât inteligenţa. Inteligenţa are limitele ei, pe când prostia, nu.
adita

Mesajde BUNKA » 02 Dec 2012, 23:19

Ok Adi..imi permiti sa-ti zic asa?..de aici dicutam, stiam de studiile astea..nu m-am mai documentat in ultima vreme, nu stiu pe ce perioada s-au derulat..stiu doar ca Dee si Ed Lusby au lucrat cu celula naturala pe o perioada de 25 de ani, si nu celula in sine se pare ca ar avea efect direct asupra acarianului ci aparitia unui fenomen de auto curatire, de lupta a albinei reduse la dimensiunile normale cu parazitul Varoa..acest instinct in stare latenta se reactiveaza si in timp albinele dezvolta acest comportament...l-am vazut peste tot in filme, albina descapaceste fagurii cu puiet infestat, se lupta singura cu paduchele care o calareste etc.
Chiar de la inceputul descrierii studiului pe care ai pus-o am remarcat ca in afara de faptul ca la un moment dat parazitii erau in numar mai mare in stupii cu celula mica populatia de albine era aproape tripla...asta poate fi efectul faptului ca albina mica normala traieste mai mult decat albina marita artificial, cea pe care o avem fiecare dintre noi prin lazi...pana la in jur de 78-80 de zile,fantastic de multdupa parerea mea cu implicatii profunde asupra coloniei de albine.
Apoi avem 14994 la 5653 albine, diferenta intre coloniile pe celula mica si cea modificata artificial...asta inseamna o populatie de 2,65 ori mai mare.
Apoi avem 359,7 la 134,5 paraziti in puietul capacit...asta inseamna o populatie de 2,67 ori mai mare de paraziti in coloniile cu celule mici...deci raportul se pastreaza.
Apoi citez de acolo "and mites per 100 adult bees (5.1 ± 0.9 vs. 3.3 ± 0.5). With the three remaining ending Varroa population metrics, mean trends for small-cell were unfavorable. We conclude that small-cell comb technology does not impede Varroa population growth."...astia se contrazic singuri in tot ceea ce zic :D
Daca inmultim 100 cu 359,7 si impartim la 14994 albine mici, rezulta 2,39 paraziti la 100 de albine in stupii cu celula mica.
Daca inmultim 100 cu 134,5 si impartim la 5653 albina mare, rezulta 2,37 paraziti la 100 de albine in stupii cu celula mare....iar proportiile se respecta.
Deci...ok, din experimentul lor rezulta ca se pastreaza proportiile, nu stim insa pe ce perioada au facut experimentul si daca au facut selectie pe albina supravietuitoare...adica Dee si Ed Lusby nu au tratat si au picat foarte multe colonii aproape ca s-a decimat 1000 de colonii, de la supravietuitori au refacut totul si acum au albina care nu are nevoie de tratament...Ed intre timp a murit insa sotia lui a dus totul mai departe...s-a discutat de mai multe ori despre faptul ca celula mica naturala nu este suficienta in lupta cu varoa, dar este unul dintre factorii care influienteaza aparitia fenomenului VSH...sau Grooming Behavior.
Este clar insa ca veti avea colonii mai puternice, mai numeroase folosind faguri 100% naturali.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 02 Dec 2012, 23:46

Uite aici Adita... http://www.resistantbees.com/index.php?r=08 problema conform spuselor lui Ed si Dee Lusby are trei componente majore, dimensiunea celulei, selectia si hrana inadecvata..odata cu rezolvarea astora se mai pot face multe imbunatatiri care sa duca albina mai aproape de natural..stupul cu suprafata sectiunii patratica cu o latura la interior in jurul valorii de 30cm, etc..
Faptul ca din anumite studii rezulta ca albina mica traieste mai mult si coloniile sunt mai numeroase parca incep sa confirme multe teorii despre care s-a vorbit pe acest topic.
Eu zic sa studiezi bine situl asta...mi-a placut mult ce am descoperit pe aici!!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Dec 2012, 00:22

BUNKA

Mesajde adita » 03 Dec 2012, 10:55

Cei care se ocupa de stuparitul cu celule mici se numesc stupari organici si teritoriu Americi se gasesc in jur de 5000 de apicultori.Pe net au un grup de discutii care are ca fata cunoscuta Pe Dee Lusby care impreuna cu colegii o apicultura durabilă curata, cu ZERO tratamente.Au o conferinta anuala care se desfasoara la Oracle, Arizona.Multi apicultori sind adepti programului HIP (Honey Improvement Program) care se bazeaza pe principiile lui Brother Adam din care s-au nascut o sumedenie de variante ca Rezistant bee...
Am sa insirui pe cei mai cunoscuti stupari organici.
Dee Lusby
M Bush
Kirk Webster (crescaror de regine, articole superbe despre stuparitul organic)
Dean Stiglitz
Ramona Herboldsheime
Interesanant nu exista standade organice (USDA has no organic honey standards)
Prostia este infinit mai fascinantă decât inteligenţa. Inteligenţa are limitele ei, pe când prostia, nu.
adita

Mesajde BUNKA » 03 Dec 2012, 11:02

Si Erick Osterlund...suedezul, ala cu albina Elgon..tot in gashca lor e. O sa ia amploare treaba asta pe masura ce se dovedeste ca apar rezultate pozitive!
BUNKA

Mesajde akmm » 03 Dec 2012, 11:06

adita scrie:Cei care se ocupa de stuparitul cu celule mici se numesc stupari organici ....

Sarind de la una la alta s-ar putea sa facem ceva confuzii.
Tendinta de modificare a matritei actuale cu care se produc faguri artificiali, exista si nu sunt inca suficiente argumente pentru o abordare fara intoarcere. Adica, folosirea celulei mai mici nu este organica.E doar fagure artificial cu celula mai mica.
Apicultura organica in schimb presupune adoptarea celulei naturare.Adica mesterul fagurelui este 100% albina, fara suport artificial pentru celule.
Doar daca familiile cu celula naturala se descurca singure, fara tratamente, abia atunci refacem masuratorile si vedem daca celulele naturale difera de celula imprimata in fagurele artificial actual. Bata-i vina pe rusi, uite la ce discutii ne-au adus cu Primorsky lor cu tot....
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE