Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: LEGEA APICULTURII - PROIECT

Mesajde filip » 03 Dec 2012, 10:35

Legea apicola din MOLDOVA

„(6) Importul materialului genitoriu apicol se efectuează cu autorizarea
autorităţii publice centrale pentru agricultură.
(7) Pentru obţinerea autorizaţiei de import, agentul economic depune
autorităţii publice centrale pentru agricultură următoarele documente:
a) cerere în care se indică denumirea materialului genitoriu, cantitatea, rasa,
ţara, regiunea, judeţul, raionul, localitatea şi denumirea agentului economic de la care
se va importa materialul, termenele orientative de import, biroul vamal prin care se va
intra în ţară;
b) copia documentului oficial (atestat, autorizaţie, certificat) din ţara respectivă
ce confirmă atestarea (autorizarea) în categoria de prăsilă a agentului economic
furnizor de material genitoriu;
c) contract de vînzare-cumpărare a materialului genitoriu apicol.
(8) Autoritatea publică centrală pentru agricultură examinează, în termen de 15
zile, din ziua depunerii ultimului document, cererea şi, în cazul în care rasa
materialului genitoriu coincide cu cea raionată (omologată) în Republica Moldova,
iar informaţia şi documentele prezentate sînt veridice, eliberează gratuit autorizaţia de
import.
(9) În cazul în care informaţia şi documentele nu corespund prevederilor
alineatului (8) solicitantul de autorizaţie primeşte, în termen de 20 de zile din ziua
depunerii ultimului document, răspunsul autorităţii publice centrale pentru
agricultură, cu argumentarea refuzului.
(10) La intrare în ţară (în vamă) materialul genitoriu apicol trebuie să fie
însoţit, conform prezentei Legi, de autorizaţie de import, certificat de rasă (pedigreu
pentru fiecare matcă, roi cu matcă, lot de micropaiete cu material seminal), contractul
de vînzare-cumpărare, invoice (facturi de expediţie).”
filip

Mesajde filip » 03 Dec 2012, 12:05

http://www.agrointel.ro/1818/reteta-ame ... -mijlocii/
Pentru America, ţara plantaţiilor mamut ale marilor trusturi agricole, pare neverosmil să existe fermieri care să obţină profit din produsele obţinute (chiar şi de pe supfrafeţe sub 1 hectar sau din efective sub zece capete) în grădina, livada, ograda, grajdul sau stupina pe care ei şi familia lor le gospodăresc. dar America nu este oare ţara tuturor posibilităţilor?

Cum interacţionează locavorii cu producătorii locali?
În primul rând prin intermediul pieţelor de producător – chiar şi în Statele Unite există pieţe unde micii fermieri vin şi îşi vând direct produsele – este principalul mod de interacţiune şi pentru că el permite cunoaşterea directă dintre cei doi, un aspect important valorizat de locavor – “dacă nu îl cunosc pe cel care îmi produce hrana, de unde pot eu să ştiu cum o produce?” – o astfel de interacţiune îi permite locavorului să îi elimine rapid de pe piaţa pe producătorii care trişează
filip

Mesajde proapi » 03 Dec 2012, 18:32

Punctul de vedere ACA din Romania din data de 03 decembrie 2012:

http://www.aca.org.ro/informatii-apicol ... ltori.html
proapi

Mesajde cristi_vidican » 03 Dec 2012, 18:46

proapi scrie:Punctul de vedere ACA din Romania din data de 03 decembrie 2012:

off topic - Mi-a plăcut faza cu târgul de la Sighișoara(chiar la final) :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Dragos2006 » 03 Dec 2012, 19:03

Sunt socat de respectivul text , pur si simplu nu se poate comenta.

Dar sa precizez doua aspecte tehnice :

1) conform legilor in vigoare daca la o lege veche se modifica mai mult de 30% din structura ei automat ea se abgoga si se promulga varianta noua ca lege de sine statatoare.
2) Impozitarea sau neimpozitarea apiculturii tine de CODUL FISCAL . Marti intr-un interviu acordat de presedintele Basescu acesta preciza ca este bine ca actualul cod fiscal sa ramana in aceasta forma si anul urmator chiar daca actualii chiriasi de la Palatul Victoria vor sa impoziteze tot ce misca . Aveti grija ce votati pe 9 decembrie ! sa nu va aud apoi ca va vaitati ...
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde geangu » 03 Dec 2012, 19:06

dupa asemenea afirmatii eu i as scoate din toate discutiile de la minister.
geangu

Mesajde alt stupar » 03 Dec 2012, 21:45

proapi scrie:Punctul de vedere ACA din Romania din data de 03 decembrie 2012:

Proapi,
cu mentiunea ca am fost si sunt un membru cotizant al ACA te rog sa-mi lamuresti cateva neclaritati:

1. Postarile dumneatale pe acest forum reprezinta un punct de vedere personal sau puncte de vedere ale angajatorului dumitale ?

2. Ne bucuram ca domnul presedinte Fetea este interesat de discutiile purtate pe acest forum si este la curent cu formele de socializare si destindere ale apicultorilor cu prilejul diverselor targuri apicole, inclusiv la cele organizate de ACA Romania ;)
Am fi de asemenea peste masura de incantati daca dansul ar binevoi sa-si faca simtita prezenta in mod activ si nemijlocit in "mediul online" dincolo de statutul de simplu observator al "noilor curente". Gresesc daca intraznesc sa cred ca ar fi in interesul tuturor apicultorilor ?

3. Ai cunostinta ca la targul apicol organizat pe platforma Baneasa expozantii-vanzatori sa fi fost semnificativ diferiti de cei prezenti la restul targurilor din tara "foarte numeroase dealtfel" ?
De asemenea, ai cunostinta de existenta vreunei plangeri facuta de vreunul dintre vizitatorii targului pe motiv ca in timpul vizitarii standurilor sa fi fost deranjat de nivelulul neobisnuit de puternic al tacanitului specific caselor de marcat ? :shock:

In speranta unor raspunsuri lamuritoare, aceleasi respecte !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde geangu » 03 Dec 2012, 23:21

ideea e alta : cumparati produse de la magazinele apicola la preturi cel putin duble si de proasta calitate ! ( centrifugi cu manivela si faguri din parafina)
geangu

Mesajde lucky5strike » 03 Dec 2012, 23:46

Aici trebuie sa se dezbata proiectul de lege a apicuturii, sau asociatiile sa-si arate intre ele coltii?

Fie vorba intre noi, cam prea des sunt pomenite asociatiile in noul proiect.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 03 Dec 2012, 23:47

Chiar de pe la pagina 3 ati inceput sa va aratati unii altora coltii, vorbind codat.

Va potoliserati, acuma vad ca iar se aduna furtuna. Lasati targurile deoparte si nu mai tot aruncati pisica unii altora.

Cand vine vorba de o posibila lege, apicultorii de pe forum doresc transparent si echilibrat, discutii.

Si solutii fix pe ce-i doare la momentul asta!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde geangu » 04 Dec 2012, 00:47

pe apicultori nu i a ajutat nici legea veche si nu o sa i ajute nici legea cea noua.Apicultorii in momentul de fata sunt ajutati de APDRP, APIA ( si i ar ajuta si mai mult platile directe), de aparitia cat mai multor procesatori, de importul de tehnologie SI de popularizarea cat mai multor firme de profil prin intermediul targurilor, acelea care se lasa cu chiolhanuri din profiturile pe care trebuia sa le ia ACA din banii apicultorilor si pe care apicultorii nu i mai pierd cumparand lucruri proaste si scumpe ).
geangu

Mesajde stupar » 04 Dec 2012, 01:03

Dragos2006 scrie:Sunt socat de respectivul text , pur si simplu nu se poate comenta.

Dar sa precizez doua aspecte tehnice :

1) conform legilor in vigoare daca la o lege veche se modifica mai mult de 30% din structura ei automat ea se abgoga si se promulga varianta noua ca lege de sine statatoare.
2) Impozitarea sau neimpozitarea apiculturii tine de CODUL FISCAL . Marti intr-un interviu acordat de presedintele Basescu acesta preciza ca este bine ca actualul cod fiscal sa ramana in aceasta forma si anul urmator chiar daca actualii chiriasi de la Palatul Victoria vor sa impoziteze tot ce misca . Aveti grija ce votati pe 9 decembrie ! sa nu va aud apoi ca va vaitati ...

Mare inportanta nu-i,FMI comanda,aproba,imprumuta si dispune pe ce cheltuim banii-Guvernul ramane simplu executor-administrator.Totusi daca vor ramane hotii,vor fura din fonduri europene.(expl.de la autostrada...aeroport particular.7 milioane eu,nu-i mare suma).Sant sume uriase pe care nu se depisteaza.
stupar

Mesajde mircea » 04 Dec 2012, 09:48

POZITIE OFICIALA A FORUMULUI STUPARITUL

Menirea acestui topic este aceea de a da posibilitatea tuturor apicultorilor, membri ai forumului Stuparitul, de a face comentarii pe marginea Legii Apiculturii. Deoarece evolutia discutiilor se indeparteaza de scopul initial, conducerea Forumului Stuparitul face urmatoarele precizari :

1) Forumul Stuparitul nu este afiliat si nu reprezinta nici o institutie, asociatie, entitate comerciala sau persoana juridica.

2) Continutul mesajelor reprezinta strict opinia autorului mesajului, nu reprezinta pozitia oficiala a forumului Stuparitul si nu reflecta opiniile proprietarului forumului sau moderatorilor . Prin aceasta se intelege ca autorul mesajului isi asuma intreaga raspundere juridica si morala pentru fiecare mesaj postat.

3) Forumul Stuparitul, nu are nici o pozitie de partizanat fata de nici una dintre partile implicate in aceasta dezbatere.

ATENTIONARE !!!
In cazul in care vom mai constata degradarea discutiilor si incercari de a folosi Forumul Stuparitul in beneficiul oricarui grup de interese, ne rezervam dreptul de a inchide temporar sau definitiv acest topic.

Semneaza :
Conducerea Forumului Stuparitul
Nu am vazut niciodata o salbaticiune, tanguindu-se. O pasare, care moare inghetata pe o creanga, cade fara sa-si planga vreodata de mila !
www.stuparitul.com
Facebook Grup Stuparitul
mircea
Site Admin

Mesajde proapi » 04 Dec 2012, 18:58

Asa e corect, nici nu credeam ca poate fi altfel.

Asteptam mai mult interes sa vina si din partea apicultorilor care traiesc numai din albine, cred ca suntem direct implicati...

Nu cred ca ar trebui vorbit in lege, relativ la rasa de albine, decat printr-o referire la ce exista prezent in normativele emise, am mai scris, sub alta forma.
Eu vad legea ca o insumare general valabila a ceea ce exista in materie, mai putin treaba cu identificarea, sa fie lasata la varianta alesa de apicultor (se pot mentiona mai multe)
proapi

Mesajde ilalexandru » 04 Dec 2012, 19:35

Se vorbeste atata si nimeni nu propune aprope nimic, util apicultorului. Fara legea asta cred ca multor apicultori, care traiesc numai din asa ceva, le-ar fi mult mai bine. Cateva propuneri si din partea mea :

- veniturile din apicultura scutite impozitarii (pentru cel care produce mierea, nu si pentru comerciantul din piata fara nici un stup acasa, sau pentru ala care are 10 familii de albine si vinde anul 20 de tone)
-rovinieta pentru deplasarea in pastoral atat pentru camion, cat si pentru pavilion sa poata fi luata pentru 24 de ore, nu pentru o zi. Daca vreau sa plec azi cu stupii, la ora 21, trebuie sa cumpar rovinieta pentru doua zile. Iar eu nu merg decat 6-7 ore in acest interval. Sa se incerce a se obtine o derogare de la politie pe tema asta. E greu a se modifica un intreg soft la nivel national, dar e simplu a se specifica, intr-o lege, ca daca politaiul opreste la ora 22 un autovehicul cu sau fara remorca incarcat cu stupi, plini cu albine, si are rovinieta pentru ziua urmatoare, sa nu pateasca nimic acel apicultor, sa fie scutit d plata rovinietei, pt acele cateva ore pana la intrarea in vigoare a rovinietei. Cel putin eu, am fost nevoit de mai multe ori, sa stau cu stupii incarcati pana la ora 24 daca nu-mi luam rovinieta pt doua zile.
- asigurarea pentru camioanele inregistrate apicole sau pentru pavilioane sa poata fi platita si numai pentru o luna sau 3 luni de zile. Suntem obligati ca pentru 3 nopti cat circulam intr-un an intreg, sa incheiem asigurare pe jumatate de an.
-specificarea clar in lege a faptului ca data ai fost prins cu miere contrafacuta, atat la vanzarea catre procesatori, cat si catre micii consumatori, in urma unor analize bine facuta, sa fie confiscata intreaga cantitate de miere cu probleme si obligarea la plata tuturor cheltuielilor cu analizele si transportul acesteia. Au fost apicultori care turnau direct apiinfert in butoiul cu miere de salcam. 100 kg apiinfert, 200 kg miere. Si asta direct in pastoral. Ce miere mai e aia oare?
Ar mai fi multe de zis, dar s-ar putea sa pierd timpul degeaba. Asa ca...pauza
ilalexandru

Mesajde stupar » 04 Dec 2012, 19:43

geangu scrie:pe apicultori nu i a ajutat nici legea veche si nu o sa i ajute nici legea cea noua.Apicultorii in momentul de fata sunt ajutati de APDRP, APIA ( si i ar ajuta si mai mult platile directe), de aparitia cat mai multor procesatori, de importul de tehnologie SI de popularizarea cat mai multor firme de profil prin intermediul targurilor, acelea care se lasa cu chiolhanuri din profiturile pe care trebuia sa le ia ACA din banii apicultorilor si pe care apicultorii nu i mai pierd cumparand lucruri proaste si scumpe ).

Aveti perfecta dreptate!
Dl.Mircea va respect si va stimez pt activitate depuse de dv,dar lasati oamenii sa exprima liber,asa-i in democratie.Daca a scris adevarul nu cred ca a jignit pe cineva.Nu vad nici un grup de interes din umbra,daca omul a indraznit sa scrie realitatea.
Eu sant din partea adevarului.E drept ca putin a batut de subiect,cerem scuze.Va rog nu inchidet forumul,ca de aci toti am avut de castigat si de invatat.
Cu stima! :D
stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA