Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Provinciile istorice si UNIREA

Mesajde mibu » 05 Dec 2012, 23:37

Consider ca fiind foarte delicat subiectul cu Ardealul !
Putem da -apă la moară- celor care vor o anume stare de lucruri in inima țarii !
Se poate foarte bine ca cineva să se supere , dar aș vrea să fi putut să trăiesc in minima țării ARDEAL !
Deci vă rog atenție la abordarea acestui subiect ! Vă rog !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde Mircea_63 » 05 Dec 2012, 23:42

mibu scrie:Consider ca fiind foarte delicat subiectul cu Ardealul !
Putem da -apă la moară- celor care vor o anume stare de lucruri in inima țarii !
Se poate foarte bine ca cineva să se supere , dar aș vrea să fi putut să trăiesc in minima țării ARDEAL !

Daca suntem oameni cu scaun la cap, putem discuta despre orice. N-am inteles insa bine daca "minima" e greseala de tastare sau...?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Cristian IONITA » 05 Dec 2012, 23:48

mibu scrie: ...
...

si cine te-a oprit sau te opreste sa o faci?

am fost de multe ori in secuime .... niciodata nu m-am simtit ofensat sau tratat in mod neadecvat .....

ba .... prin tinerete (cred ca era 96 sau 97) aflat intr-o tabara studenteasca si dupa o seara bine abtiguit am defilat impreuna cu cativa colegi prin toata covasna cantand "treceti batalioane romane carpatii" si altele de genu'

In afara de o patrula de politisti (romani get beget de prin Ialomita si Dolj) nu ne-a deranjat nimeni, iar politisti au binevoit sa ni se alature intr-un bar pana spre dimineata .... cand ne-au insotit la hotel si s-au asigurat ca ne-am bagat la somn.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Ioan Guist » 05 Dec 2012, 23:50

Cristi,
Una e organizarea statului, administratia si alta e spiritul ardelean.Mai citeste o data Rebreanu .
In zona mea de ex, nu existau castorii mixte.Extrem de rar.FFF rar la sat se puteau amesteca (si atunci de cu musai daca intelegi)Nici in urban nu erau des intalnite.Vorbesc pana la 1950.
Existau frontiere clare pe coclauri, la pamant.Nu intra nici un sas sau maghiar pe zona de fanete sau livezi romanesti.Si nici invers.Niciodata.Nici vanzarea de loturi nu era mixta.Niciodata !! Sa cumperi casa in sat de alta nationalitate ,echivala cu aruncatul banilor in foc.Oricum nu aveai cum sa cumperi fiinca nu't vindea nimeni.
Romanii ardeleni au fost extrem de severi in pastrarea indentitatii romanesti.Respingeau cu brutalitate atat bucataria , administratia, spiritul cat si obiceiurile celor din jur.Inevitabil sunt interferente. Insa de aici pana a crede ca Ardeleanul sadea de la sat, este modelat de Austroungaria este total gresit.
Copil fiind cunosteam exact pana unde putem alerga in deal si pana unde avem voie sa sutam mingea.Intalnirea intre doi copiii de nationalitate diferita era ca intre extraterestrii.Eram total diferiti unii de altii.
Va invit sa vedeti tara Fagarasului si Marginimea Sibiului.Satele nu am nimic in comun cu cele sasesti de pe valea Hartibaciului sau de pe valea Oltului superior.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde LUPU' ALBINELOR » 05 Dec 2012, 23:53

Cristian IONITA scrie:: Imi place expunerea ta .... denota interes dar ... si un pic de partinazism si poate de aceea pe ici pe acolo ai mai exagerat

- Cristi, fiind ardelean, am probabil inradacinate anumite puncte de vedere, care par a fi exagerari pentru cel ce priveste si analizeaza lucrurile din alt unghi.
Tocmai de aceea poate fi ineresanta o alaturare de pareri diferite pe acelasi subiect

Da, la capitolul 'zvacniri', moldovenii si muntenii au fost mai razboinici decat molcomul ardelean, resemnat cu situatia lui.

Cristian IONITA scrie:: Referitor la "colonizarea" Transilvaniei cu moldoveni si munteni iar exagerezi:
- munteni relocati in ardeal au fost putini spre deloc .... exceptie cei implicati in armata si politie si doar in zonele cu populatie preponderent maghiara, si care nu stiau cum sa se transfere mai repede de acolo;
- moldoveni au fost impartiti in toata tara nu doar in Ardeal .... si nu cred ca si-a propus cineva musai colonizarea ci a fost o masura pur economica, Moldova avea (si inca are) excedent de populatie si prea putina (acum chiar deloc) industrie

Vreau sa fac o precizare, ca sa fiu bine inteles. Am folosit termenii 'olteni' si 'regateni' ca termeni generici folositi in Ardeal pentru toti locuitorii vechiului regat (Tarii Romanesti),si nu cu precadere la munteni.
Cristian IONITA scrie:: de ce esti acum nedrept si tratezi cu sisteme de masura diferite? sau si la capitolul "oportunisti" tot voi vreti sa fiti primii?

Nu mai retin unde am citit statistica cu cei 3 milioane de romani din afara Carpatilor, veniti pentru industria din Ardeal (na, sa nu zici ca au fost colonizati de comunisti si exagerez :-) ), dar am citit. De asta sunt sigur.
Cristian IONITA scrie:: tu stii foarte bine ce inseamna propsperitatea europeana chiar in inima ei .... esti sigur ca asta iti doresti pentru tara ta?

Da! Sunt suta la suta pro european si pro american.
Occidentul are metehnele lui ca sistem. Dar, democratia consolidata, de tip vestic, cu Statul de Drept ca pilon si garant al unei existentente decente si a libertatii individului (evident nu absoluta), este singura formula care poate aduce Romania pe coordonatele civilizatiei europene din secolul XXI !
Cristian IONITA scrie:: Nu vad ce poate fi exagerat in idee ca datorita oparticiparii Armatei Romane la WW1 a fost posibila Marea Unire ... si mai ales trecerea Ardealului de la Ungaria la Romania ? ....

Nu e nimic exagerat. Doar ca, asa cum sustinea si Vuia, Transilvania trebuia mai intai sa isi proclame independenta, nu 'unirea fara conditiuni cu patria mama'. Si apoi trebuia facuta unirea.
Pentru mai multe detalii citeste si mediteaza :
http://adevarul.ro/locale/timisoara/tra ... ndex.html#
Cristian IONITA scrie:: imi place ideea cu virarea catre marele URSS .... dar te asigur ca impotriva acestei ideei sunt majoritatea romanilor indiferent de zona .... nu e cazul sa creezi un monopol al ardelenilor pe aceasta tema.

Nu sunt singurul care intrezareste posibilitatea unui astfel de scenariu sumbru. Evident ca nu e o temere strict ardeleneasca. Dar in Ardeal exista o mai mare concentrare de dreapta si o orientare pro europeana decat in rest...
You know how it goes.Everybody knows: Life's full of SHIT.That's why, HONEY is so expensive... (Dj LU' - MAXIME și CUrGETĂRI)
http://damblarin.blog
LUPU' ALBINELOR

Mesajde Mircea_63 » 06 Dec 2012, 00:04

mibu scrie:Se poate foarte bine ca cineva să se supere , dar aș vrea să fi putut să trăiesc in minima țării ARDEAL !

Asta sa fie? Ioi kedves Mibu baci (adica, draga nea Mibu), da sa stii ca Ioan, Ioanci si Iohan se inteleg bine pe la noi. Zazania vine de la altii, dar altfel, noi convietuim in buna pace!

Sasi si secui aici s-au nascut. Ce sa facem? Sa-i alungam? Sunt la fel de acasa ca si mine sau d-ta.
Nationalisti sau extremisti sunt si printre ei ca si printre noi.
Ultima oară modificat de Mircea_63 pe 06 Dec 2012, 00:09, modificat 1 dată în total.
Mircea_63

Mesajde mibu » 06 Dec 2012, 00:08

Mircea_63 scrie:
mibu scrie:Consider ca fiind foarte delicat subiectul cu Ardealul !

Daca suntem oameni cu scaun la cap, putem discuta despre orice. N-am inteles insa bine daca "minima" e greseala de tastare sau...?

Se vede de la o poștă că este o greșeală de tastare ! Cine vrea, sau poate !
Măi fraților ,vorbiți ce trebuie ! Dacă se poate !
Ultima oară modificat de mibu pe 06 Dec 2012, 00:12, modificat 1 dată în total.
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde Mircea_63 » 06 Dec 2012, 00:11

Nea Mibu, eu vreau si pot, dar trebuie sa vrei si d-ta!
Mircea_63

Mesajde mibu » 06 Dec 2012, 00:16

Da , este o reacție normală ,pe care pot s-o înțeleg , nu e cazul să ne încrîncenăm !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde LUPU' ALBINELOR » 06 Dec 2012, 00:26

- Baieti, subiectul e altul. Iar nationala de ping-pong se desfasoara in alta parte ! ;)
You know how it goes.Everybody knows: Life's full of SHIT.That's why, HONEY is so expensive... (Dj LU' - MAXIME și CUrGETĂRI)
LUPU' ALBINELOR

Mesajde mibu » 06 Dec 2012, 00:44

Mulțumim iupuie ( așa zice nepoata mea din avatar cînd vrea să zică lupule ) !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde LUPU' ALBINELOR » 06 Dec 2012, 00:52

mibu scrie:Mulțumim iupuie ( așa zice nepoata mea din avatar cînd vrea să zică lupule ) !

- Dar asta nu inseamna ca nu va puteti implica sa dezvoltati subiectul intr-o maniera civilizata. Chiar daca exprimati un punct de vedere personal .
LUPU' ALBINELOR

Mesajde ioanpuiu » 06 Dec 2012, 01:17

LUPU' ALBINELOR scrie:Da, la capitolul 'zvacniri', moldovenii si muntenii au fost mai razboinici decat molcomul ardelean, resemnat cu situatia lui.

Ăsta e un şablon Lupule şi nu ştiu ce ardeleni ai cunoscut tu dacă-l foloseşti.
Sunt născut în Ardeal, neamul din partea mamei de pe valea Arieşului în zona Abrud-Cîmpeni, mai precis Bistra cu casa bunicii pe deal, nu în vatra satului; tata tot ardelean.
Îţi spun asta, să nu crezi că vorbesc din ... cărţi.
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde LUPU' ALBINELOR » 06 Dec 2012, 01:27

- Deci esti motz ? Motii au fost mai iuti de fire de cat restul muntenilor din zona Apusenilor. Fapt stiut istoric.

Radacinile mele se trag la vreo 30 de kilometri de Abrud, pe valea Ariesului in jos, spre Salciua. Apoi urci in sus, spre dreapta, peste crestele masivului de calcar ale Bedeleului.

Dar de la tine astept o interventie pe subiect, mai elaborata de atat ;)
LUPU' ALBINELOR

Mesajde ioanpuiu » 06 Dec 2012, 17:00

LUPU' ALBINELOR scrie:- Deci esti motz ?

Săcurea nu samănă cu toporu'

Ştiu că-s de-a lu' Gaftea Ihuţului, probabil din neamu Ţopthilor (grupul th se citeşte ca o singură literă) pentru că bunica mea a fost Gaftea Topului pînă a se mărita şi a intra în neamu Ihuţăştilor.

Dacă esti "dhe păstă dheal" cred că o să ne-nţelegem chiar dacă mie nu-mi place împărţirea pe care o faci, în moldoveni, regăţeni, sau ardeleni.
Eu văd o diferenţiere după alte criterii şi unul ar fi, oameni de şes şi oameni de munte.
La 70 de km. est de Bucureşti, în zona unde s-au născut socrii mei, nu are nimeni din sat pivniţă şi nu au dezvoltat de timpuriu meşteşuguri deoarece nu au lemn şi fac focul cu surcele şi coceni de porumb iar casele vechi sunt din chirpici.
Pămînturile de bună calitate le-au fost luate şi le-au muncit pentru alţii, generaţii la rînd iar acum cînd le-au reprimit au mai mult decît pot acoperi cu munca şi nu prea pun preţ pe ele.

Dacă te duci la munte, vezi că săcurea nu samănă cu toporu' şi nici ţuica de prună cu aia de corcoduşe, că temelia caselor făcute din bîrne îmbinate în coadă de rîndunică este din piatră cioplită îmbinată fără beton sau alt adeziv.
Acolo în creieru' munţilor "n-o lăcomnit nhime pă ei" că nu au suprafeţe arabile şi din motivul asta au fost mai liberi.
Acuma ... de cucerit, au fost cuceriţi şi alţii, alte popoare chiar mai aprige, dar contează dacă au fost supuşi nu doar cuceriţi - în cît timp şi cum au acceptat zăbala - dacă au lins-o sau au muşcat-o, şi nici nu-ţi vine să crezi ce tare poate fi o femeie incapabilă de luptă dar care este ultima care-şi pierde curajul şi voinţa de-a lupta pentru un ideal.
Tu care eşti de-acolo, s-ar putea să fi auzit vreodată pe una din neamul tău spunînd (în timp ce-şi înghiţea obida şi lacrimile) ... "ai doamne, dac-aş avea o dragă de putere ... "

Dar nici să fii de-acolo nu-i de-ajuns, diferenţe sunt şi între fraţi
Am plecat marţea trecută la 22:30 de acasă, pe o ceaţă cîinească spre Apuseni să-l văd pe Lisandru, să văd cum îl plimbă cu lada. Am ajuns la patru în Bistra unde am lăsat maşina şi am luat-o pe lîgă Arieş , apoi pe valea Petresii după care prin pădure şi pe coastă la deal; am ajuns la 5:30.
Ieri m-a sunat sora mea să mă-ntrebe cum a fost şi cind i-am povestit partea cu drumul a zis: nu eşti normal.
Aşa că vezi, nici fraţii nu-s la fel şi de-asta eu n-aş folosi şabloane.

am scris asta pentru tine, pentru că ai vrut mai mult dar ... sper să nu ceri prea mult :)
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde LUPU' ALBINELOR » 06 Dec 2012, 18:24

- Puiule, esti copil fain, dar ai ajuns prin strainataturi (Bucuresti). Ca mine... :lol:
LUPU' ALBINELOR

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE