Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: LEGEA APICULTURII - PROIECT

Mesajde kiloz » 09 Dec 2012, 23:56

Sau daca tineti minte de scandalul gripei aviare. Profitorii totdeana au fost si o sa fie. Sa nu vorbim de rau facatori.Nar fii bine evitate pane se poate ?
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde peterneamt » 10 Dec 2012, 00:02

drfredtiti scrie:Am 150 familii de albine, fac pastoral pe banii mei si pe raspunderea mea, sint medic veterinar, stiu ce inseamna loca, tratamente pentru varooza imi fac eu, am lazile numerotate de mine, conduc carnet de stupina dupa model de la Ecoinspect pentru ca asa vreau, am matcile marcate, stiu la fiecare provenienta, nu vind si nu cumpar familii de albine, trimit probe de albine prin Programul strategic de actiuni sanitar veterinare.
Nu am accesat masuri europene, PNA-uri, subventii de motorina, medicamente si nici nu am nevoie. Tot ce doresc este sa fiu lasat in pace sa practic apicultura din pasiune si placere, fara sa-mi impuna cineva sa-i cumpar plasticurile cu numere = crotaliile=, sau sa-mi spuna ca nu am voie sa plec in pastoral decit unde ma repartizeaza o asociatie pe care nu o recunosc si care din punctul meu de vedere nu exista, sau daca plec undeva in pastoral sa vina ceva terchea- berchea sa ma ia la bani marunti si sa-mi sugereze ca as putea sa-l mituiesc, ca legea spune ca nu-s in regula si prevede tare frumos amenzi pentru orice.
Nu se mai poate trai in tara asta?

Sunt in asentimentul tau . Ai perfecta dreptate si consider ca cea mai mare avutie a apicultorului roman este libertatea, si vreau sa nu ne fie furata de nimeni. ;)
peterneamt

Mesajde Dila Daniel » 10 Dec 2012, 00:14

Da...sa fie liber "de sarcini".La el in curte si albinele lui,sa nu interactioneze cu ale altuia.
Dani,si eu am spus ca nu trebuie obligat nimeni sa se asocieze,dar sa fie obligat sa respecte normele sanitar-veterinare si daca face pastoral,alte obligatii(de amplasament).

...si masina poti sa ai si sa nu ai permis,si sa conduci beat,cu viteza...cum te taie capul.DAR...nu pe drumurile publice....
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde nicus » 10 Dec 2012, 00:25

geangu scrie:tu ai 150 dar in pastoral e posibil ca pe langa tine sa mai fie alte cateva mii, ore se merita sa prezinti un risc pt. ceilalti ,chiar si teoretic. Daca tu nu ai accesat fonduri nu inseamna ca toata lumea trebuie sa se raporteze la tine si sa ti faca tie un cadru legislativ special, legea va fi una si cine vrea sa aiba stupi , sub orice forma, va trebui sa se supuna acelorasi rigori. La inceput am gandit si eu ca tine dar mi am dat seama ca riscurile sunt mari privind la nivel national.( vezi ce a insemnat pesta pt. exportul de carne). Pt." nea Gheorghe" pierderile au fost nesemnificative dar pt. marile ferme efectul a fost insemnat.

Referitor strict la bolilele albinelor (libertatea, fiind mai greu de inteles)
Cum, aceasta lege, 1. Previne; 2. Constata; 3. Elimina; bolile intr o stupina?

drfredtiti- te am citit cu mare placere pe forumul vechi, sau cel putin pe unu cu tot atatea litere :)
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde Ioan Guist » 10 Dec 2012, 00:45

Daniel ai dreptate.
Sa speram insa ca legea va fi gandita .Ca uite, te duci la o floare si ai ghinion de o furtuna sau o calamitate.Cade culesul. Se intampla des asta.Trebuie sa pleci.Unde mergi fara repartitie de la comisia de baza melifera?? Sau , sa zicem ca esti repartizat pe locatia x.De la recunoastere si pana la cules mai sunt 5 zile.In 5 zile lucrurile se schimba enorm de multe in " jurul" locatiei x. O furtuna, prognoza proasta pe perioada de cules, frig pe noapte si altele.Trebuie schimbat.Unde?
Albinele nu pot sa stea fara haleala cu rezerva de hrana pe 0 pana la urmatorul cules! Sa nu mai punem si faptul ca ratarea unui cules inseamna ca ai pierdut anul.
Nu e de joaca.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Dila Daniel » 10 Dec 2012, 00:52

Mi se pare esential ca legea sa fie gandita.Defapt asta vrem toti.
In legatura cu repartitiile,si eu am mari dileme(doar ma cheama Dila :) ).Cred ca se uita ca terenul,nu mai este al statului...
Nici padurile nu mai sunt toate.Si chiar daca este padurea statului,eu ma pun pe terenul lui nea Ion,care este chiar in marginea padurii...
Nu ai cum sa dai repartitii pe terenurile private...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Dragos2006 » 10 Dec 2012, 01:31

Prin noua lege dispar comisiile de pastoral deoarece nu mai sunt de actualitate . Acum marea majoritate a terenurilor sant in proprietate privata . Stuparul este obligat doar sa anunte primaria pe raza careia a venit cu stupina si sa nu deranjeze pe stuparii bastinasi . E chiar atat de greu ?
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde nellu.ar » 10 Dec 2012, 01:48

la cati metrii distanta in linie dreapta se considera "deranjat" un "stupar bastinas" ???
nellu.ar

Mesajde geangu » 10 Dec 2012, 02:34

ideea este ca oricine are stupi trebuie sa fie luat intr o evidenta, atat unde are vatra cat si unde se muta, in caz de boli stii cine a fost in zona sau cine se afla pt. a limita focarul si eu cred ca si in cazul furturilor ar avea un anumit efect luare in evidenta a celor care au fost intr o zona, se intmpla sa banui pe cineva dar sa nu stii de unde este pt. a face niste verifcari.
geangu

Mesajde kamy » 10 Dec 2012, 08:05

geangu scrie:ideea este ca oricine are stupi trebuie sa fie luat intr o evidenta, atat unde are vatra cat si unde se muta, in caz de boli stii cine a fost in zona sau cine se afla pt. a limita focarul si eu cred ca si in cazul furturilor ar avea un anumit efect luare in evidenta a celor care au fost intr o zona, se intmpla sa banui pe cineva dar sa nu stii de unde este pt. a face niste verifcari.

da trebuie deschisa usa pentru vanatoarea de vrajitoare,da oare de ce am impresie ca-ntotdeauna o sa fie vinovati pt orice tot cei veniti in pastoral si nici din greseala bastinasii.iar daca voi credeti ca un apicultor este nebun sa transporte la pastoral cate 500 -900 km o familie cu loca,sau nu aveti habar de cheltuieli sau eu cred ca santeti apicultori de pastoral la masa de la bar,si musai o lege sa fie tot cate 4 controlori pe cap de apicultor ca sa faca ce anume?sa-l usureze de bani ?sa-i frece nervii?parca ati fi aia din parlament o luati deja pe aratura!duce-ti va rog albine la laborator de la o floare cu samanta tratata sa vedeti ce zice laboratoru de intestinele albinei,mai lipseste un binevoitor cu parafa!
kamy

Mesajde kamy » 10 Dec 2012, 08:07

P.S.daca si-ar vedea fiecare de propria stupina ar fi evitate o gramada de probleme si suspiciuni!da vad ca e mai important drobu si capra vecinului!in cazul in care santeti vizitati de hoti nu vedeti ca desi sant legi care apara propitatea tre sa iei hotu de mana sa-l duci la militie?
kamy

Mesajde Ioan Guist » 10 Dec 2012, 08:24

Dragos2006 scrie:Prin noua lege dispar comisiile de pastoral deoarece nu mai sunt de actualitate . Acum marea majoritate a terenurilor sant in proprietate privata . Stuparul este obligat doar sa anunte primaria pe raza careia a venit cu stupina si sa nu deranjeze pe stuparii bastinasi . E chiar atat de greu ?

Daca e asa, adica in varianta noua a legii nu mai este nevoie de hartie da la comisia comisiei atunci, nu mai este greu. :D
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde stupul » 10 Dec 2012, 10:16

Dragos2006 scrie:Sunt socat de respectivul text , pur si simplu nu se poate comenta.

2) Impozitarea sau neimpozitarea apiculturii tine de CODUL FISCAL . Marti intr-un interviu acordat de presedintele Basescu acesta preciza ca este bine ca actualul cod fiscal sa ramana in aceasta forma si anul urmator chiar daca actualii chiriasi de la Palatul Victoria vor sa impoziteze tot ce misca . Aveti grija ce votati pe 9 decembrie ! sa nu va aud apoi ca va vaitati ...

Codul fiscal este dreptul comun in comparatie cu Legea apiculturii care este dreptul special in materie. In caz de conflict intre dreptul comun si cel special se aplica dreptul special.
Modificarile la lege se fac tot prin lege si nu prin OUG. A actionat vreo asociatie apicola pentru anularea in contencios a vreunui OUG?
stupul

Mesajde stupul » 10 Dec 2012, 10:29

Dragos2006 scrie:
ilalexandru scrie:Cateva propuneri si din partea mea :

Informati-va mai bine inainte sa veniti cu propuneri .

Rovinieta si asigurarea sunt stabilite la nivel de UE SI NU SE ACCEPTA DEROGARI ! ...

Ce prevede legislatia UE in materie?
stupul

Mesajde Dragos2006 » 10 Dec 2012, 10:35

stupul scrie:Codul fiscal este dreptul comun in comparatie cu Legea apiculturii care este dreptul special in materie. In caz de conflict intre dreptul comun si cel special se aplica dreptul special.

Pentru ca legea apiculturii sa ajunga in parlament trebuie avizata de ministerul justitiei . Minister care nu va accepta nici un rand care sa vorbeasca despre imp. sau nu.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde stupul » 10 Dec 2012, 11:03

Este adevarat si ca registrul agricol isi are propriile norme, DSV-urile, silvicul, circulatia rutiera, la fel si nu cred ca legea apiculturii le poate bate la capitolul sanctiuni. Pentru ce faci un proiect de lege cu un capitol de sanctiuni? La ce foloseste? La dezvoltare/modernizare nu cred!

Apicultura a fost incurajata prin legislatie favorabila in vremuri mult mai prielnice decat cele pe care le traim astazi.
Acuma, cand exista atatea probleme : varroa , disparitia albinelor, culturi modificate genetic, hibrizi de albine , etc. - este clar ca se doreste o lege prin care sa se desfiinteze apicultura.
Apicultura intensiva ( care se doreste a fi practicata - prin legislatie) nu va salva apicultura niciodata, dimpotriva !
Daca vrem o apicultura sanatoasa trebuie sa vedem ce se intampla cu culturile agricole si ce tratamente se practica la aceste culturi.
Dar cine sa se implice in aceste probleme ...?
Si daca nu exista implicare .... peste nici zece ani nu vom mai avea ocazia sa discutam despre apicultura!
Ultima oară modificat de stupul pe 10 Dec 2012, 11:47, modificat 1 dată în total.
stupul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA