Sal'tare!
Problema s-a discutat la nivelul conducerii ACA.....
Carnetul de stupina a fost proiectat si facut la o anumita data si sub o anumita urgentza.....Nu inseamna ca nu poate fi imbunatatzit. Poate alte asociatzii au caiet de stupina mai performant decat ACA, nu-i asta problema....
Daca se cere, se cere si trebuie facut, ca asa-i "modelu"....
Am vazut intr-unul din filmuletzele postate de Puisoru un alt model de carnet de stupina si mi s-a parut practic.....
Cred ca si ACA va scoate un nou model ca acesta care-i acuma nu-i pe placul celor de la APIA....
Apoi ce-i mare lucru ca fiecare stupar sa faca un caiet in care primele foi sa aiba contzinutul din Carnetul standard si apoi urmatoarele sa inceapa cu Fisa familiei de albine nr.... si sa continue cu cate file ( stupi) are omu in stupina....Si asa foarte multi stupari aveau registre de stupina si inainte ( inclusiv eu, tin din 1985, am mai multe volume, unele mi-au ars odata cu pavilionul dar am facut in fiecare an sau cand s-au terminat, ( cam la 3-4 ani) altele, deci o evidenta e bine sa existe)....
Si la dosarul ce se cere la ANARZ pentru ferma de multiplicare trebuie sa dovedesti descendenta , deci registrul e bun....
Despre conditiile de forma, e loc de discutat....Pot fi foi A - 4 intr-un dosar si doar "capul" sa fie standardizat iar in partea de jos scrie fiecare ce si cand face, in ordine cronologica.... Pot fi pagini ale unui registru sau chear fise individuale ce se tin la fiecare stup sub capac.... Cred ca nici cei de la APIA nu prea stiu ce sa ne ceara, dar daca vin in control si vad un lucru bun si facut " la meserie" nu pot nici ei sa caute galceava.....
Sper ca tot ACA, care a fost "pionier" in editarea tuturor documentelor ce se cer mai nou ( vezi si ghidul de bune practici), va scoate un nou model de carnet care sa corespunda cerintelor.....
Sal'tare!
Donbazil - Faget