dogvet scrie:BUNKA scrie:Stiai ca sunt adezivi cu care daca vrei sa lipesti calumea trebuie sa umezesti lemnul?..si ca odata lipit daca il fortezi sa-l rupi nu se rupe din lipitura ci cedeaza din alta parte?
Asa e! Lemnul nevopsit preia si cedeaza umiditate..daca nea Gica ar mai fi trait, ti-ar fi confirmat chestia asta...daca nu mai e, trebuie sa ma crezi pe cuvant!
Problema e ca el umezindu-se permanent si cedand apa in exterior nu mai este un bun izolant termic si de aia Roger Delon a recurs la parafinarea lazilor si la ceruire pe interior.
Despre ce tabel vorbesti?...chiar nu stiu!
O sa incerc asa cu doua termometre ordinare...acum mai bine bag banii in papa decat in termometre!
;Da colegul bunka stiam de adezivii pe care-i pomenesti,au o mare buba,la temperaturi de peste 120 grade Celsius cliveaza,asa ca au limitele lor(precis o sa ma intrebi unde se ating asemenea temperaturi la stup,dar in mod sigur te prinzi Ca lemnul nevopsit preia umiditate sint de acord,problema este ca tu spui ca lemnul nevopsit din stup are un rol major in reglarea umiditatii din stup ceea ce e complet fals,cei ce citesc putind crede ca daca lasa stupii netratati pe interior nu o sa mai aibe probleme cu umiditatea(a nu se intelege ca recomand vopsirea pe interior,in nici un caz).Intimplator,stiu cam ce-a postat Domnul Gica referitor la problema asta,asa ca astept sa citezi fraza in care spune ca daca lasi stupii asa reglezi umiditatea

Vorbesti de Delon ca a parafinat la exterior si a ceruit la interior ,dar tu,personal ai facut chestia asta asa cum zice el?Ca daca o faceai vedeai ca nu e asa.OK,,te-am inteles cu termometrele,am incercat sa-ti ofer o alternativa fffff ieftina de corelare a umiditatii cu temperatura(cel mult 20 lei noi costa 2 termometre ordinare),in consecinta nu are rost sa-ti incarc memoria cu tabele.
Ai zis ca panourile de lemn se desprind..pai panouri eu stiu ca se folosesc la corpuri caturi etc..ai acolo 120 de grade?..mira-m-as!! Sper ca am scris bine!
Daca ar fi asa albinele tale ar avea intr-adevar instinct de supravietuitor, dar si lemnul ar fi unul special ca in mod normal s-ar dezintegra, lemnul incepe sa se descompuna la temperaturi peste 105 grade.
Lemnul netratat pe interior si tratat cu ulei de in pe exterior respira...nea` Gica daca traia iti zicea, mie mi-a zis..avea o lada de 25 de ani pe care daduse o singura data niste ulei de peste, am bagat la cap atunci!
Stiu ca la un moment dat nea` gica a zis ca atunci cand vom intelege de ce apa dintr-o crenguta verde fierbe la capatul rece vom intelege ce si cum cu lemnul !
La ce anume te referi ca nu e asa?..ca nu e asa cum zice Roger Delon?..Pai e o chestiune de simpla logica, un material ud nu este un bun material termoizolant, er a dorit sa obtina un clopot perfect si asta a obtinut facand ceruire la interior si parafinare, cufundare in ulei de in etc..impermeabilizare, urmand ca umiditatea sa fie eliminata ca in orice clopot.
Un clopot aproape perfect am obtinut, pe doua corpuri dadant, am zis aproape perfect pt ca erau 38,5/45cm la interior..daca ar fi fost 30/30 cm era perfect, apoi lazile mele sunt date cu ulei de in si la interior am flambat mereu fara sa curat ceara sau propolisul, deci avem oare si ce ceruire + propolizare, am iernat fara picatura de condens cu sita deschisa complet...deasupra folie si polistiren peste ea, cu o familie buna inauntru.
Singura diferenta a fost dimensiunea interioara a lazii si faptul ca Delon dadea cu vopseaua aia pe baza de aluminiu pe exterior..in rest, nu sunt diferente, deci da, pot spune ca testul e facut !!
Cineva mi-a propus sa-i vand lazile vechi..atunci am zis da, dar acum imi dau seama ca as face o tampenie daca le-as da..mai bine le modific si fac corpuri la 33/33cm cu 30 cm inaltime, si asta pb o fac in iarna asta, si sa te tii..sa vezi experimente, bag ceara pe ele la greu cu flacara si vedem iarna viitoare ce si cum cu clopotele!!
Eu cunosc rezultatul pt ca am, mai facut asta..daca vin cu modificarile astea plus o impregnare mai buna la interior cu ceara atunci am exact conditiile din stupii lui Roger Delon, si automat iernarea va decurge mult mai bine!
Pune tabelul ala ca sa arati ca esti de treaba!!