Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Albine moarte la urdinis

Mesajde HORIA STAVAR » 12 Dec 2012, 23:17

Buna,
In ultima perioada, de 2-3 saptamani, am observat la urdinis si pe scandurica de zbor albine moarte. Nu ma gasit urme de diaree si albinele moasrte nu sunt umede de la condens. Ati intalnit asemena situatie si in stupinele voastre?
HORIA STAVAR

Re: Albine moarte la urdinis

Mesajde popageorgian » 12 Dec 2012, 23:19

detaliati, multe - putine?
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde marian67stroe » 12 Dec 2012, 23:33

Dupa un zbor de curatire cele care nu vor sa intre in iarna raman la urdinis de paza pana isi dau duhul:) :lol:
Cand nu esti sigur de caracterul unui om, priveste-i prietenii.
marian67stroe

Mesajde HORIA STAVAR » 12 Dec 2012, 23:37

cam 15-20 pe saptamana.
HORIA STAVAR

Mesajde marian67stroe » 12 Dec 2012, 23:43

Cam multe ,in ritmul acesta la primavara ramane regina singura ;)
Ar fi bine sa-l asculti sa vezi cum zumzaie ghemul care ierneaza.
Cauzele sunt mai multe:
lipsa papa.lipsa regina,albina putinica in stup....
Ar fi bine totusi sa consulti un apicultor cu esperienta din zona ta sa vada cu ochii lui despre ce este vorba.
Sanatate,va doresc.
Cand nu esti sigur de caracterul unui om, priveste-i prietenii.
marian67stroe

Mesajde sirjohnred » 12 Dec 2012, 23:48

Cred ca este ceva normal.Totusi verifica starea stupului prin ascultare cu un stetoscop sau un furtun.
sirjohnred

Mesajde adriann » 13 Dec 2012, 02:15

acolo 1-2/zi nu e mult....oricum mult ai multe daca le permite vremea le scot din stup., daca stai sa socotesti cate e posibil sa iti moara zilnic de batranete (nu din alta problema) o sa vezi ca e sub 25%
daca la intrarea in iarna aveai regina.... mancare suficienta... ai 80-90% sanse sa iti iasa in primavara.
adriann

Mesajde horia_ch » 13 Dec 2012, 10:10

De unde eşti?
Probabil ai intrat în iarnă cu albină bătrână. În primăvară iese doar albina născută după august şi care n-a văzut ce înseamnă munca adevărată.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde HORIA STAVAR » 13 Dec 2012, 10:19

Din Alba Iulia, asta am crezut si eu cand au inceput sa apara albine moarte, doar ca vroiam sa vad si alte pareri deoarece nu vreau sa ma apuc de umblat in ei inutil.
HORIA STAVAR

Mesajde vslsilviu » 13 Dec 2012, 10:40

Daca ai hrana la ele (oricum pana la acest moment... nu cred sa fie cineva care le-a bagat in iarna cu atat de putina mancare, incat sa nu mai aiba acum ?!), ce rost are sa umbli in ele?
Cred ca mai mult o sa le faci rau. Asteapta primul zbor de curatire (cand o sa fie... ) si atunci sa ai o turta pregatita, daca stii ca nu ai hrana...

Altfel... ce poti sa le faci acum la sub -10 grade? Le iei in casa... etc etc etc.
Eu le-as lasa linistite si as avea rabdare (asculta si urmareste urdinisul).

Astept ca la primavara sa ne spui ca a fost totul ok. Sanatate!
vslsilviu

Mesajde sakala » 13 Dec 2012, 17:24

si la mine am gasit la 2-3 stupi la urdinish cate 4-5 albine moarte scoase afara cum a relatat un coleg mai sus astea au murit de batranete mancare au destule le-am lasat sigur pana in februarie!!! astepta o zi cu temperatura minim 10 gr si atunci o turta si in primavara numeri bobocii ;)
sakala

Mesajde CristiTm » 15 Dec 2012, 10:12

din ce am vazut eu anul trecut la mine alea batrane sunt moarte si inghesuite la urdinis eu in primavara am gasit si larve la urdinis au facut singure curat si au scos puietul care a murit cand a venit valul de frig mare in februarie 2012 si ce am mai disperat ca sa dus naibii toata familia, de fapt a fost marea curatenie si in aprilie era spectacol cat puiet avea si ce bine mergea
CristiTm

Mesajde vali.anghel » 15 Dec 2012, 14:31

Buna ziua,
Am si eu aceeasi problema. In ultimele zile am gasit albine moarte la urdinis. Daca la inceput erau putine (5-10 albine/zi), acum sunt din ce in ce mai multe (azi am numarat in jur de 40 albine moarte pe zapada din fata urdinisului). Initial am crezut ca sunt albinele batrane, dar cred ca e o problema mai serioasa. Mi-a zis cineva ca s-ar putea sa fie din cauza paduchilor, dar le-am facut tratamentele in toamna; m-am uitat si la albinele moarte si nu au aripile tocite. Ma puteti ajuta va rog cu ceva pareri, pt. ca in ritmul asta cred ca o sa pierd familia cat de curand. Multumesc
vali.anghel

Mesajde kiloz » 15 Dec 2012, 19:21

Albinele tinere eclozionate si maturate dupa instalarea frigului acum incearca sa-si faca zborul de curatire avind intestinul gros plin.Rezultatul puietului tirzii si iesite dupa ultimul zbor al familiei are asamenea efecte.Soarta albinelor eclozionate in octombrie este moartea prematura,sau din cauza lipsei zborului de curatire sau din cauza lipsei corpului gras.Efectele se accentuaza mai ales anul asta,toamna calduroasa si secetoasa,fara polen de calitate.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde vali.anghel » 16 Dec 2012, 17:45

Este foarte probabil ce ziceti, tinand cont ca le-am stimulat cu sirop destul de mult in septembrie, cam pana la sfarsitul lunii. Azi nu am putut sa ma abtin si am deschis capacul putin sa ma uit ce ar putea fi (stiu ca nu e bine, dar stiu ca familia nu o sa mai reziste mult si am riscat) si au iesit cateva albine, dintre care una s-a asezat la mine pe mana, iar imediat a iesit din ea o substanta galbuie spre maroniu. Am citit pe forumuri si am inteles ca ar putea fi o intoxicatie de la polen sau diaree. Daca e asa, exista vre-o modalitate sa le tratez pe vremea asta?
vali.anghel

Mesajde CristiTm » 17 Dec 2012, 00:13

vali cel mai bine e sa faci 2-3 poze e mult mai usor sa te ajute cineva mult mai priceput decat mine, daca e nosemoza acum e grav nu sunt in masura sa-ti dau sfaturi exacte despre ce ar trebui facut.

download/file.php?id=9144&mode=view

eu de larvele astea moarte m-am speriat prima data
CristiTm

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR