Si numarul si lungimea lor...trebuie dimensiunea unui Waree, trebuie rame distantate la 33mm intre centre, trebuie faguri 100% naturali si maxim 9 faguri pe corp.
Maximus a mers pe drumul asta dar nu a mers pana la capat..a urmarit celula si fagurele natural, insa nu a luat in calcul si revenirea la distantarea naturala dintre centrele fagurilor, a observat ca trebuie redus numarul de rame insa nu a luat in calcul ca spatiul trebuie redus si pe axa cealalta deci o scurtare a lungimii ramelor...toate lucrurile astea duc intr-un singur punct...dimensiunile unui Warre 30/30cm, numar de rame 9, inaltimea corpului poate varia asa cum am vazut si la rusii aceia de au rame de 108mm inaltime, la 210mm inaltime ca la Delon, sau mai mult asa cum vreau sa le fac eu si cum am vazut la polonezii aceia pe care i-a pus Bogdan alias Bobolix Bobo la stupul MEA...eu pastrez inaltimea corpului Dadant..iese rama la 27/26,5cm lumina interioara..e aproape patrata.
Eu din 3 corpuri la 31cm inaltime de genul asta ajung la volumul unui orizontal de 19 rame 1/1..pt celelate modele de rame mai mici de inaltime trebuie mai multe corpuri...pt mine e avantajos pt ca eu oricum nu sunt pentru fragmentarea prea tare a stupilor verticali prin folosirea unor rame foarte mici de inaltime, incerc sa pun si confortul albinelor pe lista prioritatilor inaintea confortului meu...un numar mai mic de corpuri, si de rame..niste roi bine echilibrati ca populatie, rezerve, zona de puiet, numar de celule etc.
Incerc sa privesc lucrurile asa cum zice Max...holistic, sub toate aspectele..daca e de modificat ceva sa modific acum macar din punct de vedere al lazii si ramei, ca astea nu le schimbi in fiecare zi.
Uite cam cum arata rama ca dimensiuni si forma
http://www.youtube.com/watch?v=sQDrypdHNLY iarasi distantierele sunt de notat, apoi la treaba asta mai adaugam faptul ca nu folosim foita si mai adaugam leatul superior in V ca la rama Alpine, pastram insarmarea ramei pt a putea sa lucram cu ele cum trebuie si la extras etc.
Merge facut un capac de lemn ca cele folosite de Dan Margarit cu gaura de hranire..cred ca un capac de asta bine propolizat si apoi izolat termic bine deasupra este tot ce poate fi mai bun in combinatie cu ceva aerisire la fund sau urdinis care sa faca fata la iernare.
Merge facut un tratament la ladite cu ceara la interior si ulei de in la exterior...si ar mai i multe de zis!