Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: prevenirea "intrarii in friguri"

Mesajde vlad » 18 Dec 2012, 21:12

MIHALACHE scrie:Un stupar cu ceva experienta nu trebuie sa deschida stupul pentru as da seama de intentiile acestuia de-a roi.Nu mai aduce polen,nu mai culege miere activitate exterioara redusa,an stup multe botci cu oua , larve , capacite , fara interventie o roire sigura.SPATIU SUFICIENT RAME LA CLADIT CULES REGINI DE SELECTIE aceasta este calea.

asta incercasem si eu sa spun . un stup care se pregateste de roit se vede . pe langa cele spuse de tine as mai adauga o intensificare a activitatii trantorilor, iar la urdinis incep sa apara albine care someaza ca mai apoi sa formeze permanent barbile. nu sunt adeptul idei de a deschide stupul fara rost ( doar de a vedea ce e in el sau de a intreba albinele cum o duc ) . cineva spunea pe acest forum candva ca acelasi timp il acorzi albinelor; si daca ai 10 stupi si daca ai 100 tot atata timp stai intr-o zi in stupina - aici intelege fiecare ce vrea .
vlad

Mesajde nae » 18 Dec 2012, 22:05

danielus71 scrie:ptr. Mircea_63 nu vreau sa fiu ,,enigmatic'', dar nu este o,, metoda '' universal valabila sau cel putin nu cunosc eu una care aplicata in masura de 100%sa-ti dea siguranta ca familiile tale nu intra in roit.la mine -in Italia- salcimul infloreste pe la sf. lui Aprilie si cel mult 10 Mai,eu ,,calculez'' puterea familiei in functie de aceasta data si iau sau dau puiet in functie de asta.

Danutelu ,draga,la noi (in Romania )metoda asta ''a ta'' din Italia e cunoscuta(dezbatuta /scrisa in carti ) si aplicata de apicultorii din stationar (ce ponteaza dupa 20 aprilie rateaza culesul ... ),ce metoda aplicam pt cei care fac S2-S4 ca lor le trebuie continuitate !?
De Raducioiu ai auzit ?,mare roman, mare caracter .
nae

Mesajde danielus71 » 18 Dec 2012, 23:07

Apai vrei sa-mi zici ,nae ,ca tu porti albinele de la S1la S2 si pe urma S3 si S4 si-ti mai roiesc?pai daca le dai de lucru nu c-am ,,uita" de roit?Mai anul trecut s-a mai intimplat la vre-o citeva familii ,dupa inceputul culesului sa mai continue cu botcile,dar in general dupa ce infloreste salcimul nu fac altceva decit sa lucreze.tin sa precizez ca sint intr-o zona unde culesul este ,,violent" se ajunge chiar la 10-11kg la cintarul de control(cu scaderea normala noaptea) daca, si conditiile atmosferice sint favorabile. ;)
Si da , de Raducioiu am auzit, asa cum am auzit si de cometa Halley.Au avut c-am aceeasi traiectorie.
danielus71

Mesajde Adi Hodis » 19 Dec 2012, 00:41

MIHALACHE scrie:Un stupar cu ceva experienta nu trebuie sa deschida stupul pentru as da seama de intentiile acestuia de-a roi.Nu mai aduce polen,nu mai culege miere activitate exterioara redusa,an stup multe botci cu oua , larve , capacite , fara interventie o roire sigura.SPATIU SUFICIENT RAME LA CLADIT CULES REGINI DE SELECTIE aceasta este calea.

Permiteti-mi sa fac niste precizari.
Cand sint vizibile cele mentionate de d-vs sint constatari, adevarate, dar colonia este intrata deja in frigurile roitului.
Roirea ( iesirea din stup a roiului ) este faza finala iar interventia apicultorului nu previne roirea in adevaratul sens al cuvintului ... ci de a scoate colonia din frigurile roitului.

Prevenirea roitului consta in lucrarile care le face apicultorul, incepand cu selectia ( cum ati mentionat ) si schimbul de regine periodic ( functie de tip stup ), asigurarea spatiului in stup + F A, asigurarea culesurilor, formare roi.
Totusi, schimbul de regine, nu garanteaza ca elimina roitul total, la toate coloniile, dar se stie ca reginele tinere sint mai putin predispuse la roit.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde horia_ch » 19 Dec 2012, 09:05

Eu sunt adeptul metodei Demaree pentru prevenirea (şi gestionarea) roirii. E bună metoda, pentru mine. De fapt, mai bună ca asta n-am găsit (iarăşi: pentru mine), iar pe unde am mai citit despre ea se zice ceva în genul că dacă ea nu te scoate, apoi nu te va scoate nimic din pericolul corcoduşului.
Condiţiile mele sunt: staţionar, cules slab, fără vârfuri.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde danielus71 » 20 Dec 2012, 20:39

Hai sa ne mai ,,aprindem" putin.Sa nu tinem cont de rasa de albine ,virsta reginei ,sau locul unde practicam apicultura(in tara sau pe afara).
Eu va pun o intrebare si va las sa va ginditi citeva zile-sa zicem pina la Craciun-pe urma va dau raspunsul(sau mai bine zis o sa vi-l dati voi singuri).Multi m-au intrebat ce metoda folosesc pentru a impiedica roitul-le-am spus deja-,si daca ajungem la un moment dat ca regina se pregateste sa iasa.Ce facem?ori umblam cu scara dupa noi,si,o ,Doamne sint destui care o fac,sau, intervenim decisi.
Acum si intrebarea: cine roiesc?? :?
Ultima oară modificat de danielus71 pe 20 Dec 2012, 23:05, modificat 1 dată în total.
danielus71

Mesajde peterneamt » 20 Dec 2012, 22:46

1. roieste stupul care s-a pregatit ( este in friguri si a tras botci ).......
2. In acest caz roirea o facem noi....
3. albinele pot roii si din alte cauze fara a schimba matca si a trage botci.....
4. prevenirea consta in mai multe actiuni din partea apicultorului : schimbarea matcilor,asigurarea aerisirii stupului ,umbrirea in timpul arsitei, largirea cuiburilor, mutarea stupilor la culesuri de productie, spargerea cuiburilor cu rame la crescut, inversarea corpurilor, formarea roilor stoloni sau la pachet sau....etc ;)
peterneamt

Mesajde nae » 21 Dec 2012, 18:01

Danutelu , imi plac temele si pe acest forum sun profesori care pot da teme ... matale vi de nicaieri ne dai tema si ne lasi pana la Craciun in bezna ..., n-ai inteles faza cu Raducioiu ,incerc altfel : pe forum sunt niste filme cu un APICULTOR (D Margarit ) care nu da teme ci informatie- altruist , vizioneaza-le nu pt apicultura ci pt viata .
Ce intelegi prin ''decisi ''?, ca putem vorbii pana maine ... , o omori si lasi o botca (daca n-ai la rezerva o matca ) , faci un roi cu ea si lasi o botca si mai tarziu unifici sau nu .... Topicul e despre prevenire !
nae

Mesajde nae » 21 Dec 2012, 23:42

Draga ''d-le'' Danutelu ,discutam pe forum nu pe MP , sper din tot sufletul meu mic si pacatos sa nu ne intalnim stupinele , noi putem - e loc pt toata lumea sub Soare .
nae

Mesajde danielus71 » 22 Dec 2012, 22:33

nu,cred ca niciodata n-o sa ne intilnim,mi ar fii destul de greu sa fac S2 la 2000 de km.ma multumesc sa fac unu si bun. :lol:
si daca ai sufletul mic si pacatos du-te la un preot,cred ca el te poate ajuta.Domnul fie cu tine!
danielus71

Mesajde nae » 22 Dec 2012, 23:38

Cel mai nou membru ,de azi , danieus71 ... am citit de 2 ori nu-mi vine sa cred ... , sper sa nu fie una si aceeasi persoana cu danielus71 .
Unul E maxim doi sunt prea multi , pt mine .
nae

Mesajde danielus71 » 23 Dec 2012, 11:22

de ce ,nae , tu cind citesti, citesti prima data literele ,si a doua oara ca sa intelegi? ma c-am mir,ti-am vazut stupina,nu s-ar spune ca esti chiar batut in cap! :lol:
danielus71

Mesajde Dila Daniel » 23 Dec 2012, 11:33

D.le danielus71,va rog atentie la exprimare!
...si haideti, va rog pe amandoi(nae si danielus71),sa revenim la subiect.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde nae » 23 Dec 2012, 17:52

Iubesc albina ...
Din '04 incerc sa inteleg.. si parca ma departez ;sper, cu ajutorul dv, sa ma apropii de adevar .
CRED (n-am certitudini ) ca roitul nu poate fi prevenit ...
Metodele consacrate in multe cazuri grabesc roirea sau acolo unde au succes culeg lauri nemeritati .
Se recomanda stupul de capacitate mare pt evitarea incalzirii si pt un spatiu mare pt cuib __ n-ati intalnit situatii cand nu urca in catulmare1/1 si roiesc ?,iar in contrapartida un stup ''blocat''pt provocarea roirii nu intra ?
Cat de des intra in friguri o fam la S1 cu un cuib blocat si cat de des la FS in aceeasi cutie aceeasi matca intr-o caldura infernala ?
Turnurile lui DM m-au bagat in ''ceata ''.
Roire ''are '' 3 componente :
1-matca
2-fam
3-TEHNOLOGIA APICOLA .
__ daca matca lui DM ''tine fam '' in mana ar trebui sa fie FLEASCA de feromon - ea DOAR oua (am uitat e sovietica )
__fam lui DM toarce linistita.. nu-i rupe nimeni echilibrul cu foite/colectare de masa proteica sau material biologic...
__Tehnologia e fainosagul (CRED )...ce facem noi acum , in dec ?,punem turte ''s-o stimulam'',cum infloreste prima duda pac.. foita (sa previn roitul ), facem noi calculul ,inainte sa bagi foita,cata miere/polen are nevoie pt MENTINEREA ritmului (de ouat ) impus de noi in ianuarie +necesarul pt cladirea foii sau ''bagi levierul din viteza 4 in 3 si faci o mica frana de ''motor '' ?
Inainte sa schimbam matca o verificam daca e prolifica sau bagam botci selectionate de la producatori celebrii ?,FNI vegheaza pt tine .
Sintagma ''an roitor/ an neroitor ''aplicata aceluiasi stupar/stupina/sistem/material genetic e doar o vorba sau trebuie cercetata ?
ROIREA este modul natural de perpetuare /neschimbat de mii de ani ...il ''PREVINE '' Nae cu 3-5 foite si DB1/1x12x cat 1/1 sau matci ''selectionate''? ,cu siguranta NU .
nae

Mesajde jexy » 23 Dec 2012, 18:23

uitati-va la filmul "Queen of the sun- what are the bees telling us" sa vedeti ce spune acolo unul dintre apicultori cu privire la roire: "pentru ca albinele sa-si redobandeasca sanatatea cred ca trebuie sa avem grija ca roirea sa aiba loc din nou pe cat mai mult posibil"
jexy

Mesajde danielus71 » 23 Dec 2012, 18:26

mda,ce este roitul?citìnd din carti ar fii,,punctul culminant in dezvoltarea unei familii", si noi ca ,,buni apicultori" ne opunem din rasputeri.desigur ne aduce neplaceri, in cel mai bun caz urcatul in copaci ,in cazul ca regina are inca aripile netaiate sau disparitia lui ,in cazul cel mai rau.si atunci ce facem,nu poti aplica o metoda universal valabila stiind ca fiecare stup in parte e un mic univers unic.doar perpicacitatea apicultorulu in a citii semnele ,care ar trebuii sa stie si ritmul de infloritura a plantelor.
danielus71

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE