Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde csaa » 17 Dec 2012, 23:22

As vrea eu. Nu am decat trei familii.
csaa

Mesajde sirjohnred » 18 Dec 2012, 09:53

Pentru csaa. In perioada asta se pune turta numai cand ai miere putina in stup,altfel risti ca albina sa-si incarce tubul digestiv,fara a putea face un zbor de curatire, datorita vremii reci.T.urta se pune in mod normal la sfarsitul lunii febroarie.
sirjohnred

Mesajde csaa » 18 Dec 2012, 23:20

Stiu, am citit, nu am pus turta proteica, doar miere cu zahar farin. Se pare totusi ca m-am cam grabit. Multumesc pentru atentionare!
csaa

Mesajde unincepator » 19 Dec 2012, 22:48

o intrebare;cum eliminam,cmbatem condensul din stupi?Multumesc mult.
unincepator

Mesajde proapis13 » 19 Dec 2012, 23:04

In ceea ce priveste condensul este un topic dedicat la adresa de mai jos
viewtopic.php?f=4&t=931
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde csaa » 23 Dec 2012, 09:25

L-am pisat, de fapt l-am dat prin rasnita manuala. Vai de mama mea.
csaa

Mesajde Arhivistu » 23 Dec 2012, 10:08

Eu am vreo doi trei mai fara rezerve si zilele astea o sa le bag o turta cu miere cristalizata,eu zic ca aceasta e cea mai buna solutie,bineinteles pentru cine are miere si nu are multi stupi.Este o solutie rapida si pui ceva ce le place la albine si nu le uzeaza,adica miere,nu tot felu de apifonde si alte magarii ;) iernare usoara si sarbatori senzationale! ;)
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde Mircea_63 » 23 Dec 2012, 10:55

Bine de stiut!

Daca vreodata aveti suspiciuni ca exista amidon in zaharul pudra, o analiza simpla consta in picurarea unui strop de tinctura de iod peste materialul banuit ca are amidon in el.

Iodul cu amidonul duc la o culoare violet inchis.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde vlad » 23 Dec 2012, 13:59

eu stiu ca turta se pune deasupra albinelor . daca nu mai poti sa pui podisorul - il inlocuiesti cu altceva .
eu ,toamna , nu adun puntile de ceara care sunt crescute deasupra ramelor astfel incat , iarna , cand le pun turta o asez direct peste aceste punti . este adevarat ca podisorul nu se mai aseaza la fix si atunci il inlocuiesc cu unul numai din plasa ( folosit vara la deplasari ) . sub podisorul de plasa pun folie ( rolul podisorului reducandu-se doar la a eseza folia pe marginile stupului si a asigura o oarecare etanseitate .
vlad

Mesajde vlad » 23 Dec 2012, 14:03

o sa pun placa inspre sud est, sa trag gremul inspre partea insorita.Nu o s-o pun peste ghem decat partial, tocmai ca sa nu blochez aceasta miscare a albinelor peste speteze, care este importanta atunci cand se termina rezervele pe ramele din mijlocul ghemului , de exemplu.Ma ocup de multi ani de albine, dar la chestia asta nu am fost atent pana acum! :oops:[/quote]

ai stupi in pat cald ?
vlad

Mesajde happy » 28 Dec 2012, 21:05

Arhivistu scrie:Eu am vreo doi trei mai fara rezerve si zilele astea o sa le bag o turta cu miere cristalizata,eu zic ca aceasta e cea mai buna solutie,bineinteles pentru cine are miere si nu are multi stupi.Este o solutie rapida si pui ceva ce le place la albine si nu le uzeaza,adica miere,nu tot felu de apifonde si alte magarii ;) iernare usoara si sarbatori senzationale! ;)

Asa le-am facut si eu la cele 20 de familii,le-am pus cate o turta de 0,5-0,7kg de miere cristalizata in pungi subtiri de polietilena.Aveam 7 stupi cu ceva mai putina miere(conform cu carnetul stupinei)dar le-am pus la toti preventiv.Pana in februarie stau linistit!
Am o problema cu o familie la care am gasit multe albine moarte,prea multe.Stupul este cu fund antivaroa si abia acum o saptamana le-am bagat tablele la fund cam 3/4.Ma gandesc ca a avut ceva mai putina albina,miere are destula.O sa-l am in observatie!
Sa aveti un an nou linistit! :)
ImagineImagine
happy

Mesajde victor s » 29 Dec 2012, 13:50

Nu lasa albinele moarte langa stup...Atrage pasarile cerului mai ceva ca un magnet si numai de o ciocanitoare nu ai nevoie in acest moment :cry:
Toate cele bune !
victor s

Mesajde gica.mosu » 29 Dec 2012, 19:39

Ca o solutie de avarie pentru cei cu probleme ar fi rama pusa peste rame cand ghemul este sus si nu are hrana iar timpul nu permite sa intervenim in stup.
La stupi cu podisor monobloc.
Fişiere ataşate
Stupi (12).jpg
Stupi (12).jpg (45.58 KiB) Vizualizat de 9592 ori
Stupi (11).jpg
Stupi (10).jpg
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 29 Dec 2012, 19:44

si cu podisor din scandurele.....+cat si paturele deasupra sau saltelute..
Fişiere ataşate
Tati048(1).jpg
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde proapis13 » 29 Dec 2012, 19:52

Rama aia cred ca o sa o prinda pomii infloriti acolo :lol:
Altii nu au avut asta vara la extras asrfel de rame :!:
Respectul meu pt cei ce respecta albina;bravo.
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde iulians » 30 Dec 2012, 11:15

Asa procedez si eu.In fiecare an la sfarsitul lunii ianuarie sau la inceputul lunii februarie asez o rama pe lat cu miere fie de 1/1 fie de 1/2 in raport de marimea familiei. Deoarece podisorul nu se mai aseaza renunt la el si pun folie,insa numai deasupra cuibului.Fac mentiunea ca vorbesc despre stupi cu fundul plin.
iulians

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR