Delorine, uite cum vine treaba:
Societatea are la baza celula. Celula societatii e familia. Apoi comunitatea (satul, cartierul, orasul, regiunea, tara, continentul, planeta)
Exemple: Poli Timisoara, UTA Arad...doua orase apropiate si infratite, pana la football. Ce motiv as avea eu ca bastinas al unui oras sa fiu gata sa ma bat cu cei din alt oras pentru o simpla manifestare sportiva? Totusi, la acest capitol Timisorenii si Aradenii aproape se urasc.
Altfel...frati! Joaca Poli TM cu Niscaiva-Strainezia...tot Aradul ii urmareste si incurajeaza pe Poli cu sufletul la gura.
Suntem in armata. Ala din Bihor sau Cluj, e de al meu... de la mine de acasa. Facem bisericuta! Moldovenii cu bisericuta lor si oltenii asisderea. Dar sunt cativa unguri!!!
Ungurii sunt "Radio-Budapesta"...si au bisericuta lor separata!
E o chestie instinctiva! Asa cum exista instinctul de vanator sau cel de barbat care face gratuit complimente sau intoarce capul dupa femei. Asta nu inseamna ca le-ar lua de nevasta
Asa suntem fabricati si natura stie de ce! Iti si explic super simplu de ce: orice intrus strain era un potential purtator de boli (de moarte) intr-o comunitate. Asa au murit sute de mii de Polinezieni in urma virusilor adusi de Europeni. Europenii de ciuma adusa din Asia!
Cine nu avea acest instinct innascut, era sortit pieirii! Poate pare simplist explicat, dar asta e explicatia oamenilor de stiinta pentru teama de straini.
Ca instinct, te poti feri de el precum te poti feri tu de o erectie cand ai de a face cu o dama bine intr-o anumita conjunctura! E in natura omului!
Mintal le poti numi MICISME. Mai mult sau mai putin, toti le avem. Niciodata nu devin zero.
Acelasi MICISM il am si eu si tu si oricare dintre noi, chiar daca nu il constientizam.
Vrei sa-l depasim? Vreti sa-l depasim? E simplu!
Putem participa la un joc. Sa ne imaginam ca 63-ul, LU, alt-stupar, Pupemea, am fi "regateni", iar tu, Cristi (CI), Paul, Lucian Avram si oricine mai vrea, ar fi Ardeleni!
Sa vezi tu cum am incerca noi sa sugeram macar, daca n-am spune-o de-a dreptul ca noi Moldovenii si Muntenii suntem mai vrednici, iar Transilvanenii sunt cel putin neam de supusi din tata-n fiu si nici o valoare transilvana nu e meritul lor. Iar CI ar gasi argumente trasnet despre superioritatea transilvanenilor.
"De emigrat emigreaza doar saracul in speranta de mai bine-automat el este si needucat"Ai dreptate!
Needucati d`astia avem si pe forum. Adi Hodis e prin America, CI si LU` prin Europa, Nicus prin NZ...mai sunt si altii.
Intre noi fie spus, sa emigrezi inseamna sa ai sange`n instalatie!
Hai sa analizam, dar fara sa judecam pe nimeni! Analizezi? OK! Afirmi si aduci argumente!
Uite: CI e mereu contra

Ma enerveaza, dar il socot sarea si piperul, mi-ar fi urat fara el. LU` are ironia in sange. Si sa aibe aceeasi parere cu mine tot va face putin misto...Hai sa discutam mai concret si fara incrancenare.
Deacord cu cele spuse de tine, dar sunt atat de generale incat devin diluate. Concretizeaza!
"pana la urma si Moldova e o creatie artificiala sub presiune ungureasca care a unificat un teritoriu locuit de o populatie de valahi dar a unificat divizand de fapt si izoland politic in acest fel comunitatea valahilor in entitati statale diferite pentru cateva sute de ani! Daca vrem sa progresam cred ca e vremea sa incepem sa gandim altfel !" Imi recunosc limitele! Un astfel de text ma depaseste!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)