Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: proapis13

Mesajde proapis13 » 21 Dec 2012, 23:47

Ioan Guist scrie:Acum.Liniste.
Ba Jane, m-ai sunat acu ceva vreme sa ma intrebi de ala cu stupii in liniste deplina.Mai sti???

Lasa-l in pace ca acuma e la citit si ii trebuie...liniste ca la stupi :lol:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Daniel Popovici » 22 Dec 2012, 01:38

proapis13 scrie:... cineva dintre colegi sa deschida un topic separat
ca daca nu o fac eu in care sa disecam cartea colegului nostru Dr Dani Popovici

viewtopic.php?f=9&t=3147

Am "sarit" cu un topic. Ca ma arde curiozitatea si dorinta de imbunatatiri.
Nea jane, stai linistit ca eu nu am apucaturi de cocos sa sar in capul altora ca sa ma aflu in treaba.
Sper sa scoatem impreuna, in spirit constructiv mai mult decat am reusit eu si Adi Balint singurei.
Daniel Popovici

Mesajde Daniel Popovici » 22 Dec 2012, 01:45

Ioan Guist scrie:jane,
E altceva cartea asta.Altceva fata de ce am cumparat in perioada mea de apicultura .
Ma, nu e Ruttner si deci inca nu o inlocuiesc sub perina.Da e o carte ce merita loc bun , la indemana in raft.
Parerea mea.

Pai Ruttner avea o varsta si o echipa cu el.
Eu si Adi Balint doar internet, pasiune si ceva experienta + viziune si in "ograda" altor specii si sisteme biologice.
Poate peste 15-20 de ani punem si de o "Nutritie" la nivel cu Ruttner. Startul il avem.
- parerea mea!
Daniel Popovici

Mesajde proapis13 » 22 Dec 2012, 15:44

Astazi va propun sa rasfoiti o carte mai mica scrisa cursiv si usor de parcurs
Fişiere ataşate
Fotografie-0275 (Copy).jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde delorin I » 22 Dec 2012, 22:07

Si pe care doar tu o ai...:) ;(
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde proapis13 » 22 Dec 2012, 22:14

delorin I scrie:Si pe care doar tu o ai...:) ;(

La adresa de mai jos o gasesti la pretu de editura si vezi ca au si Bolile albinelor sau Biblia Apicultorului cum ii zic eu
http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=& ... XmHr2zcamA
proapis13

Mesajde proapis13 » 23 Dec 2012, 09:23

Nu vine numai Mosul cu cosul ci vin si albinutele in pragul ajunului cu cosurile pline de produse apicole
E o carticica usoara,de duminica ce aduce un strop de info si sanatate intre doua cafele
Fişiere ataşate
Fotografie-0291 (Copy).jpg
proapis13

Mesajde delorin I » 23 Dec 2012, 13:52

:) Deja am ajuns la productie...Nu e rau!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde proapis13 » 23 Dec 2012, 14:35

Exceptind vremea si abundenta nectarului din perioada culesului, tot ce facem in stupina
pina atunci v-a fi un factor determinant in viitoarea productie de miere
O greseala cat de mica acum,cum ar fi deranjul nejustificat al familiei de albine
sa vedem daca are mincare sau daca a suit pe rame,poate influenta in mod negativ armonia din stup
Asta inseamna stres,consum nejustificat de miere,uzura prematura si ce-i mai rau....nosema
proapis13

Mesajde janese » 23 Dec 2012, 14:57

1. se asculta stupii iarna!
2. se iau masuri acolo unde nu este in ordine!
3. in felul asta se evita sa-ti stea inima in loc cand oi ridica capacul la primavara si vei fi pus in fata faptului consumat...ca la loterie!!!!

problema care se pune cu ascultatu este sa previi mortalitatea familiilor in stupina prin liposa mancarii la indemanasau uzura prin pierderea matcilor.... nu sa constati ca a murit!!!
daca ai banuiala de ceva anormal poti deschide lumina stupului si la munus douajdegrade!!!
janese

Mesajde sirjohnred » 23 Dec 2012, 15:22

Bine le zice Janese!!! SA traiesti si LAMULTI ANI!
sirjohnred

Mesajde proapis13 » 23 Dec 2012, 15:41

Nea Janesee eu unul vad lucrurile cam asa;
1.se asculta stupii iarna,cu stetoscopul - cine are cine nu cu furtunul dar este de evitat furtunul deoarece se deranjeaza familia
2.in functie de sunetele emise de albinele aflate in ghem putem deduce si aprecia activitatea din stup si hotarim daca deschidem
3.se deschide stupul numai in cazuri extreme,unul dintre ele ar fi cind si dupa o ciocanitura mai puternica nu se aude nimic inauntru
4.se remediaza greselile facute in toamna si aici ma refer la cei ce nu si-au facut rezerve suficiente in vederea iernarii
5.se poate administra turta dar in perioada asta este de evitat adausurile proteice - le lasam pina la sfirsitul lui februarie

M-am gindit pe moment numai la astea 5 insa revin cu precizarea ca cine a facut totul ca la carte in toamna asta
destul de lunga nu are de ce sa-si faca griji - vedelasi eu pe stuparul ala ca nu-si face griji macar o data iarna :lol:

Si apropo de vazut daca are mincare sau sa vezi sa nu moara de foame,pai cine zina zorilor l-a pus pe stupar sa n-aiba grija de albina???
la ce le mai tine pe batatura??sa lase domle pe altii cu albinele...si el sa se uite...pina invata...sa citesca....unde si ce trebuie sa faca....
proapis13

Mesajde janese » 23 Dec 2012, 15:57

eu nu ma contrez cu tine,dar vreau sa zic manjilor ca se poate si asa!...de acu trei saptamani le-am pus cate un kil de turta in cap la toti...fara exceptie...... 50%au mancare dar nu o au la indemana!!!!
matcile sunt toate de anu asta...98 cutii cu albina...98 matci 2012...mancare unii la nas altii poate peste trei rame!...jumate din ei nu i-am deschis din iulie!DAR AU MATCI!
popor au!...daca le trebui turta sa ia,daca nu, sa nu ia!...sunt pregatit cu a doua turta!!!GARANTEZ CA CEL PUTIN 70% DIN EI VOR FI FAMILII DE PRODUCTIE LA SALCAM!....mentionez ca sunt tratati la sange! la vreo treizeci nu am fav si totusi nu am avut timp sa le dau folia jos!!!!voi vedea daca am timp zilele aste

ps...se poate si asa cum fac eu...la fel cum se poate si cu... si fara fav!!!!la fel cum se poate si cu orizontali dar si cu verticali...cu mer dar si cu me!
important este sa nu faci ceva...,,ca asa e moda"" ci cum te avantajeaza pe tine ca stupar!!!

turta proteica se pune dupa ce a facut un zbor bun de curatite si dupa toate probabilitatile,urmeaza o perioada fara zbor de curatire garantat de maxim o luna jumate!daca nu ai garantia asta nu dai turta proteica!!!turta de pune separat...turta cu proteine langa turta energizanta!!!ambele se pun in acelasi timp...proteica la greutate jumate din turta energizanta
janese

Mesajde proapis13 » 23 Dec 2012, 16:23

Nea Janese nu te contrazic la capitolul cind cum cat si de ce punem turta iarna,adica o pui
AM 36 roiuri de anul asta cu regine din 2012 si ica vreo 5 cu schimbare linitita din cate m-aduc aminte
Pun si eu turta undeva in ianuarie,proteica undeva in februarie si toate le fac in baza unei scheme de hranire in vederea marelui cules
Sigur ca se pot face de toate si pe toata perioada iernii insa trebuie facute ce cap si cind trebuie

La capitolul ,,cine sunt si ce fac eu '' o sa vezi cel putin unul pe zi ce vine si se baga la cite untopic si da sfaturi de intelept si 3 postari mai incolo sa nu zic mai multe deschide topic nou si intreaba cind se administreza turta :shock:
De exemplu mai acum o ora deschisa unul un topic nou si intreaba de ce i-a murit regina cind a venit din pastoral;pai ieri a venit din pastoral??? asa si cu datu mincarii si de ce...si cind...si cum...
nu dau exemplu de colegi intrati anul trecut pe forum cu info ZERO la bagajul de cunostinte si care au cerut info pe forum au analizat si tot ce-au vrut ei au facut
Unii dintre ei au recunoscut ca au gresit in iarna de le-au murit albinele 100%....adica cei 2 stupi
Citesc ei pe-acia si-ai aduc ei aminte ca au avut numai de invatat si NIMENI ni i-a invata raul

Stiu ca sunt temeri de incepator pe care cu totii le-am avut si am fi vrut atunci si cu orice pret

sa stim de ce aia si nu aia dar fara sa fi pus vreodata mina pe o carte macar
proapis13

Mesajde proapis13 » 23 Dec 2012, 16:37

Iarna incepe sa-si ceara tributul prin stupine
Azi ma intalnii cu un prieten la cere am fost saptamina trecuta in stupina
Cind am fost la el am asistat la o verificare prin sondaj iar la unul la care i-a ridicat capacul mi s-a parut ceva
in neregula cu albina;era agitata cu toate ca avea rezerve suficiente de hrana si dispuse corespunzator pe rame
Ieri fugitivo l-a luat la mina si a constatat lipsa matcii :shock:
Vezi cum pui de o unificare in plina iarna?? fara sa vrei....
proapis13

Mesajde delorin I » 23 Dec 2012, 19:10

Unificarea asta in plina iarna ce presupune? Se face ca si in toamna? Sau acum nu mai conteaza cu ziar fara ziar, stropite cu tuica sau nu?

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?