Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: masina potrivita pentru apicultura

Mesajde Balian » 06 Ian 2020, 00:41

Ce concluzie trag eu din discuțiile voastre. Numai la apicultorul hobyst ajunge
o mașină și o remorcă. La unul care are un număr mai mare de stupi e nevoie
de două din fiecare. Apicultrura în acest moment nu prea este la înălțime.
Așa că și la prima și la a doua categorie rezolvarea problemei este destul de dificilă.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde mausica » 06 Ian 2020, 01:37

Balian scrie:Ce concluzie trag eu din discuțiile voastre. Numai la apicultorul hobyst ajunge
o mașină și o remorcă. La unul care are un număr mai mare de stupi e nevoie
de două din fiecare. Apicultrura în acest moment nu prea este la înălțime.
Așa că și la prima și la a doua categorie rezolvarea problemei este destul de dificilă.

Pai la unu cu 400 de stupi ......musai remorca mare si masina mare. Acolo nu ai ce face cu pickup (zic io).
Cand aveam utilitara+ remorca duceam 80 la o tura. Cate ture...si nopti imi trebuia sa duc 300 sa zicem ??
E clar ca masinile le iei in fc de necesitati !!! Unii se descurca u dusteru altii cu camionu dar totul are avantaje si dezavantaje. NIMIC nu e perfect !!!!
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Arhivistu » 06 Ian 2020, 11:29

Va salut,ce masina ar merge la un apicultor hobbyst(sa fie si de familie ca 95% din timp nu e folosita in apicultura) pt a tracta o remorca tip pavilion pe care sa intre 28/32 stupi? Ceva masina,gen..Nissan Xtrail,Toyota Rav 4,Suzuki Grand vitara,Freelander 2,credeti ca se descurca?
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde mausica » 06 Ian 2020, 12:50

Arhivistu scrie:Va salut,ce masina ar merge la un apicultor hobbyst(sa fie si de familie ca 95% din timp nu e folosita in apicultura) pt a tracta o remorca tip pavilion pe care sa intre 28/32 stupi? Ceva masina,gen..Nissan Xtrail,Toyota Rav 4,Suzuki Grand vitara,Freelander 2,credeti ca se descurca?

Pana la acel nr de stupi si dusteru se descurca. Cele enumerate de tine si mai si ;)
Ideea e sa nu fie scumpa la service,sa iti permiti sa o intretii,pt ca tractand pavilioane are sanse sa se mai strice una alta.
Poate mai ai de carat magazii,roiuri,miere..etc ia si asta in calcul
mausica

Mesajde cristi_vidican » 06 Ian 2020, 13:17

Arhivistu scrie:Va salut,ce masina ar merge la un apicultor hobbyst(sa fie si de familie ca 95% din timp nu e folosita in apicultura) pt a tracta o remorca tip pavilion pe care sa intre 28/32 stupi? Ceva masina,gen..Nissan Xtrail,Toyota Rav 4,Suzuki Grand vitara,Freelander 2,credeti ca se descurca?

30 de stupi pe pavilion pus pe remorcă înseamnă aproximativ 2500 kg.
Îți trebuie o mașină care să aibă masa maximă remorcabilă de cel puțin 2000 kg.
Dacă duci stupii cu magaziile pline, calculele se schimbă.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Arhivistu » 06 Ian 2020, 14:13

Toate care le-am enumerat au "la carlig"" 2 tone,Dusterul cred ca are mai putin,nu il iau in calcul.Ca sa nu depasesc 2 T cred ca nu prea merge treaba ca stupii sa fie cu magazii pline pe ei. :idea:
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde mausica » 06 Ian 2020, 14:31

Arhivistu scrie:Toate care le-am enumerat au "la carlig"" 2 tone,Dusterul cred ca are mai putin,nu il iau in calcul.Ca sa nu depasesc 2 T cred ca nu prea merge treaba ca stupii sa fie cu magazii pline pe ei. :idea:

Asa zici tu acum(asa am zis si eu). Insa o sa ai situatii cand va trebuii sa iesi cu stupii neextrasi. Ia si asta in calcul.
Dusteru are abia 1500 la carlig
mausica

Mesajde kovacslg » 06 Ian 2020, 15:31

mausica scrie:Una e sa te plimbi prin oras si alta e sa cari dupa tine zi de zi remorca cu greutati.
Pe asfalt merge si loganu.
Masina ideala de apicultura e clar ca trebuie sa fie o masina puternica. Nu o baraitura cu motor de 1,6

Oricat o sucim, nu cari zi de zi remorca cu stupi dupa tine.
Faci cateva drumuri pe an, si acelea majoritar pe asfalt si doar cateva sute de metrii pe iarba, eventual noroi.
kovacslg

Mesajde luci » 06 Ian 2020, 15:48

Closcutz scrie:
luci scrie:Nu se fac bani din stuparit sa intretii un hilux cu atat mai putin sa-l cumperi.Stuparitul pastoral in RO se face cu camioane de la 7,5 t in sus care sunt scutite de impozit daca sunt apicole si rovigneta se plateste pe 24h iar asgurarea se plateste pe o luna sau multipli dar si asa e f greu sa poti sa-ti platesti sal minim pt ca se face putina miere cu costuri mari.

Lucian câți stupi ai? Câtă miere faci?

Media pe ultimii 10 ani 2,1t din care 800 kg salcam.
Pretul mediu 18 lei/kg *2,1t da aproximativ 38000 lei/an si din ceara maxim 1000 lei/an din care 12000 cheltuieli cu camion si autoturism(consumabile; taxe; carburant; service) Raman cam 2200 pe luna salar.Dupa plata la pensie si sanatate raman sub 1300 lei/luna.
Familii de albine maxim 100 ; acum catre 70.
“Nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este in sanul Tatalui, Acela L-a facut cunoscut.”
luci

Mesajde mausica » 06 Ian 2020, 16:05

kovacslg scrie:
mausica scrie:Una e sa te plimbi prin oras si alta e sa cari dupa tine zi de zi remorca cu greutati.
Masina ideala de apicultura e clar ca trebuie sa fie o masina puternica. Nu o baraitura cu motor de 1,6

Faci cateva drumuri pe an, si acelea majoritar pe asfalt si doar cateva sute de metrii pe iarba, eventual noroi.

Ca e cu stupi ,ca e cu magazii ,ca e cu magazii aduse la extras, ca e cu bidoane,tot o cari ca doar nu iti incap in portbagaj la masina mica .
La un 6 culesuri/an is destule plimbari doar pe asfalt sa le faci dar cari dupa tine. Ca tu visezi frumos aia e altceva.
Numai la noi romani vezi asa calcule. Asta e clar.
Eu chiar ma gandesc ca as putea cu Corsa sa fac treaba la albine.....ies bine la cheltuieli cred
mausica

Mesajde Balian » 06 Ian 2020, 17:00

Ajunge acel un metru să rămâi împotmolit în noroi de câteva ori ... îți crapi nervii... să te justifici
să ai una care trece acel metru.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde mausica » 06 Ian 2020, 18:06

Balian scrie:Ajunge acel un metru să rămâi împotmolit în noroi de câteva ori ... îți crapi nervii... să te justifici
să ai una care trece acel metru.

Tu stii f bine ca ai patit . Si de multe ori nu mergi cativa metri pe iarba sau pamant. La rapita intri bine de tot pe duleuri. La fs idem.
Imi aduc aminte de rapita 2019....ca sa ajung la locul destinat parcarii remorcii aveam de mers 1,2km (si inca 1,2km intors)pe un duleu de pamant dupa o ploaie cazuta.......ce vorbesti mai fratioare ....sa vezi festival cu utiitara. Fara 4x4 sanatos......la revedere sa duci 3t pana acolo.
mausica

Mesajde kovacslg » 06 Ian 2020, 19:35

mausica scrie:
kovacslg scrie:

Ca e cu stupi ,ca e cu magazii ,ca e cu magazii aduse la extras, ca e cu bidoane,tot o cari ca doar nu iti incap in portbagaj la masina mica .

La un 6 culesuri/an is destule plimbari doar pe asfalt sa le faci dar cari dupa tine. Ca tu visezi frumos aia e altceva.
Numai la noi romani vezi asa calcule. Asta e clar.
Eu chiar ma gandesc ca as putea cu Corsa sa fac treaba la albine.....ies bine la cheltuieli cred

Acum exageram.
Si eu storc si car magazii. Dar nu am nevoie de campionul offroadului pt asta.
Eu vorbeam de 2 alternative.
4x4 de 2.5, 3.0 sau unul de 2.0 dar destul de performant.

Realitatea confirma totusi.
Numai 0.5% lucreaza cu l200, etc la albine.

Eu cred ca vise sunt acele 6 culesuri, darasta e, cand se termina argumentele intervin remarcile neavenite.

Eu raman la idea ca la nivelul multora hiluxurile sunt totusi vise frumoase, nici de cum investitii utile.
Daca depasim pragul de 2-300 si multe vetre inaccesibile, atunci poate e justificat o asemenea achizitie.

Discutam cu cineva de agricultura, (manager IPSO, importator John Deere in Ro), care zicea ca unii fermieri se urca in tractor si baga aratura, etc, alti iau o hartie si fac macar cateva calcule, estimari urmate de decizii de culturi, tehnologii aplicate, si dupa aceea se apica de lucru.

A vazut cateva sute de ferme si evolutiile lor.

Concluzia lui era ca in Romania se lucreaza fara cap, impulsiv, fara o minima gestiune a costurilor, si de multe ori si fara rezultate.
kovacslg

Mesajde mausica » 06 Ian 2020, 20:38

Vi la mine sa vezi 6 culesuri daca esti curios. Mai mici ...mai mari ...cum e anu dar is 6. Nu e nici o remarca ciudata. Daca tu nu ai aia nu inseamna ca nu sunt. Sau iti inchipui ca doar la VM se face salcam ?? Stai rau cu calculele .
Eu nu am vb de Hilux pt ca e scump rau .
Orice argumeste aduci....te lovesti de faptu ba ca nu iti renteaza,ba ca tu megi pe gratis cu a ta masina ,de parca a ta nu intra la service. De parca tu extragi acasa si esti nevoit sa vi cu magaziile 200 k de la VM ...ce sa mai zic. Pune-te putin si in situatia sa trebuiasca sa cari non stop. Ce faci ?
Imi dai impresia ca esti zgarcit cand trebuie sa iti creezi confort tie,doar doar sa nu platesti mai mult impozit sau sa bagi cu 2l/motorina in plus. Vezi ca asa nu ajungi ma departe cu nimic
Pai ia frate motor de 2l ...de 1.8 ...de 1,5 ...ce iti cade bine. Ce sa mai zic....
Ce merge la tine la mine nu e cazu .
Clar e subiect inchis la mine.
Facem teoria chibritului si cand esti in camp tu suni dupa tractor si decartezi banii,nu eu ;)
mausica

Mesajde kovacslg » 07 Ian 2020, 00:27

Adica sunt 6 culesuri cum o fi ele.
Pai sa definim culesul atunci.
E cules si aia cand nu faci miere?
Sau e cules ce avem la pomii fructiferi, chiar daca nu extragi?

Oricum probabil de 5 ori e uscat si poti trage remorca si cu un sharan.

Tot la aceeasi concluzie ajung.
La o stupina in jur de 100 de familii un 4x4 de 2.0 cu diferential blocabil, face fata, e versatil mai ales, daca e folosit si in restul anului ca masina unica.

Cine isi permite o masina separata pt albine gen l200 hilux, sau costurile nu conteaza, perfect.

Rezolv transportul in pastoral, cu o fractiune din cat costa (8000 euro ) masina "speciala", cu masina personala (pe viitor un 4*4 mai versatil) plus cate o masina inchiriata si la nevoie un tractor.

Banii pot fi investiti pt a creste productia si dimensiunea stupinei ( stupi, magazii, colectoare, vetre noi....), iar ulterior la 2-3 -400 de familii sa vina si masina dedicata, sau mai multe. :)

Cine le are deja pe toate.... Perfect
kovacslg

Mesajde mausica » 07 Ian 2020, 00:56

kovacslg scrie:Adica sunt 6 culesuri cum o fi ele.
Pai sa definim culesul atunci.
E cules si aia cand nu faci miere?
Sau e cules ce avem la pomii fructiferi, chiar daca nu extragi?

Iti raspund doar la asta.
Cele 6 culesuri ale mele in care extrag miere(in fc de an ca nu pot eu comanda vremea,dar cand e ok e vb de tone).
Primavara coletez polen de pe 2 vetre....se aduna cateva sute de kg
Nectaru e nesimnificativ,dar am avut an cand am extras cateva rame /familie(dar rar)
Rapita ...extrag
Salcam 1,2,3de obicei fac doar 2 mutari(ori s1 si s3 ori s2,s3,depinde de vreme,moment)...extrag
Poliflora de deal....extrag
Tei nu fac ca e in aceasi perioada cu poli
Floara soarelui....extrag
Faneata intretinere fara sa storc
Iulisca...extrag
Cam asta e anu meu apicol !!!
Si cand zic ca extrag nu ma refer la cate o galeata de miere,vb de sute/tone

Dupa cum vezi am 6 extrageri mari si late !!!! Doar rapita si fs merge la procesator ,restul pleaca la borcan sau engro la clienti dar la pret corect si pt mine !!!
La un cules merg de 2 ori cu mag,apoi mergeam sa pun izgonitoare+ mag de schimb,apoi adu acasa magaziile pline pt extras..etc...deci iaca 3-4 drumuri cu remorca plina doar la 1 cules .
mausica

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE